Archiwum Forum Listopad 2010
(604 tematów na forum)
-
Co robić gdy policja skonfiskowała samochód z powodu podejrzenia o dublowanie VIN?
przez: Aleksandra001 | 2010.11.9 16:30:47
Miesiąc temu nabylam samochód sprowadzony z Niemiec. Obecnie niezarejestrowany. W pewnych okolicznosciach Policja skonfiskowala moj samochod z tego tytulu, iż wykryto jeszcze jeden samochod w Polsce (...) czytaj dalej»
-
Uwagi szefa o wyglądzie pracownika przy innych - czy to mobbing
przez: grebber | 2010.11.9 16:52:13
Mój szef dziś przy innych pracownikach naszego biura powiedział, że powinienem udać się do fryzjera i częściej używać szamponu. Czy to można uznać za mobbing? czytaj dalej»
-
Czy można pochować psa w ogródku - czy to legalne
przez: jugoo | 2010.11.9 17:4:47
Niedawno zmarł mój pies, więc pochowaliśmy go w naszym ogródku. Jednak sąsiad straszy mnie, że to nielegalne i że wezwie służby weterynaryjne. Czy popełniłem błąd chowając psa? czytaj dalej»
-
Spadek po siostrze - konflikt z szwagrem o mieszkania i długi
przez: biqer | 2010.11.9 20:20:7
Witam, jest to mój pierwszy post tutaj, (choć często czytam to forum gdy potrzebuję treściwych informacji prawnych) więc proszę wybaczyć jeśli zamieściłem go w złym dziale. Mój problem (...) czytaj dalej»
-
Praca bez umowy w restauracji - potrącenia i brak wypłaty
przez: czerwona | 2010.11.9 21:56:47
Jestem na urlopie wychowawczym,poszłam do pracy poniewaz można na urlopie wychowawczym pracowac ,pracowałam po 4 godz.dziennie na czarno,w sklepie na zmianę z właścicielką nie miałam z nią kontaktu (...) czytaj dalej»
-
Problemy z meldunkiem dla obywatela z podwójnym obywatelstwem polsko-niemieckim
przez: aniiia68 | 2010.11.9 23:50:8
ponad dwadziescie lat mieszkam i pracuje w niemczech. mam w pl mieszkanie ktore przepisal mi moj tesc,wszystkie prawa prawne sa juz zalatwione,lecz ja nie moge jako obcokrajowiec zameldowac sie w nim. (...) czytaj dalej»
-
Czy stringi znalezione w walizce męża mogą być dowodem w sądzie
przez: ustausta | 2010.11.10 9:24:46
Znalazłam stringi w walizce swojego męża, który wrócił z delegacji i wyraźnie widać, że były to stringi używane. Mąż nie przyznaje się do niczego, ale czy ja mogę przebadać te stringi, (...) czytaj dalej»
-
Wymagania dla kandydatów na aplikację dyplomatyczną - warunki rekrutacji
przez: zsp | 2010.11.10 9:45:26
Z tego co wiem postępowanie jest kilkuetapowe i ma miejsce zazwyczaj w okresie jesienno-zimowym, czyli mniej więcej teraz. Rzeczywiście zdaje się dwa języki obce, a poza tym chyba historię i stosunki (...) czytaj dalej»
-
Ściąganie filmów z internetu - czy to kradzież czy dozwolony użytek?
przez: zsp | 2010.11.10 9:47:38
Ściąganie chyba tak, ale udostępnianie już niekoniecznie. czytaj dalej»
-
Czy stypendium ogranicza zakres świadczeń alimentacyjnych
przez: dorota25s | 2010.11.10 10:8:42
Chciałabym się dowiedzieć, czy stypendium ogranicza zakres świadczeń alimentacyjnych?? czytaj dalej»
-
Alimenty dla dorosłego syna i sprzedaż mieszkania - czy należały się zasiłki
przez: marcin41 | 2010.11.10 10:20:33
Witam. W najbliższym czasie chciałbym się zgłosić do urzędu pracy i zarejestrować jako bezrobotny, by otrzymywać zasiłek. Czy taka sytuacja byłaby podstawą do uznania, że jestem w stanie utrzymać (...) czytaj dalej»
-
Okres pobierania zasiłku dla bezrobotnych - jak długo przysługuje?
przez: mieścio | 2010.11.10 10:40:18
1) 6 miesięcy - dla bezrobotnych zamieszkałych w okresie pobierania zasiłku na obszarze powiatu, jeżeli stopa bezrobocia na tym obszarze w dniu 30 czerwca roku poprzedzającego dzień nabycia prawa (...) czytaj dalej»
-
Kto może mieć status bezrobotnego - warunki
przez: kamil16 | 2010.11.10 10:42:16
Kto może mieć status bezrobotnego? czytaj dalej»
-
Warunki otrzymania zasiłku dla bezrobotnych - wymagania i procedura
przez: uttka | 2010.11.10 10:56:20
trzyma go tylko ten bezrobotny, który: ? w okresie 18 miesięcy przed dniem rejestracji udokumentował co najmniej 365 dni: - zatrudnienia lub wykonywania pracy na podstawie umowy o pracę nakładczą (...) czytaj dalej»
-
Wzór wniosku o podział majątku wspólnego po rozwodzie
przez: kazimierz69a | 2010.11.10 11:5:33
Proszę o wzór wniosku o podział majątku wspólnego. Z góry dziękuję za pomoc! czytaj dalej»
-
Zmiana nazwiska po rozwodzie - procedura i terminy załatwienia formalności
przez: Justyna152 | 2010.11.10 11:24:1
W jaki sposób przebiega zmiana nazwiska po rozwodzie? W jakim czasie po rozwodzie musi być dopełniona ta formalność? czytaj dalej»
-
Adopcja zagraniczna - procedura, dokumenty i wymagane formalności
przez: Sylwia 33 | 2010.11.10 11:48:21
W sytuacji takiej trzeba się zgłosić do ośrodka adopcyjno ? opiekuńczego w swoim województwie. Osoby, chcące zaadoptować dziecko, zostaną tam przygotowani do przebiegu procesu i uzyskają pomoc (...) czytaj dalej»
-
Zwrot prezentów po rozstaniu - czy trzeba oddawać dary z okresu związku?
przez: miamiau | 2010.11.10 11:54:56
Ale co robić, jeśli on oskarża mnie o kradzież tych przedmiotów i straszy, że jeśli mu ich nie oddam, to on zgłosi to na policję, bo on ma paragony na te przedmioty??? czytaj dalej»
-
Odszkodowanie od banku za awarie systemu płatności kartą i utrudnienia
przez: mojka | 2010.11.10 11:56:36
Czy to znaczy, że bank nie ponosi żadnej odpowiedzialności za niedogodności swoich klientów wywołane przez ich błąd? czytaj dalej»
-
Jak zostać rodziną zastępczą - procedura i kryteria
przez: Franek28 | 2010.11.10 11:58:28
Wraz z żoną chcemy podjąć się opieką zastępczą. Gdzie powinniśmy się zgłosić? Jak wygląda cała ta procedura? Jakie kryteria musimy spełnić? czytaj dalej»
-
Ulga meldunkowa przy sprzedaży nieruchomości otrzymanej w darowiźnie
przez: Wojtek_80 | 2010.11.10 12:38:38
Spadkobiercy są współwłaścicielami odziedziczonych rzeczy lub praw do momentu zniesienia tej współwłasności lub dokonania działu spadku. W wyniku tych operacji możliwe jest przyznanie ich jednej (...) czytaj dalej»
-
Kto jest wierzycielem alimentów gdy dziecko jest niepełnoletnie
przez: zuzul45 | 2010.11.10 12:55:59
Witam Mam pytanie w sytuacji gdy aliemnty dziecka dostaje matka ponieważ dziecko jest niepełnoletnie to kto jest wierzycielem?Z góry dziękuję za odpowiedzi czytaj dalej»
-
Gdzie można pracować z wyrokiem skazującym - ograniczenia zatrudnienia po karalności
przez: igor44 | 2010.11.10 13:2:17
Witam Mam takie pytanie co do karalności , gdzie można pracowac jeśli było sie karanym, i gdzie nie można.To samo odnosi sie do pracy gdy członek rodziny był karany?Z góry dziękuję za pomoc czytaj dalej»
-
Odwołanie od decyzji o rencie - procedura i tryb postępowania
przez: krzysiek_5 | 2010.11.10 13:3:40
Odwołanie wnosi się na piśmie do organu, który wydał decyzję, lub do sporządzonego przez ten organ protokołu w ciągu miesiąca od doręczenia odpisu decyzji. Następnie ZUS przekazuje odwołanie (...) czytaj dalej»
-
Kiedy będzie zmiana na nowe dowody osobiste
przez: piotruu7 | 2010.11.10 13:5:31
Witam Czy jest coś wiadomo o nowych dowodach osobistych?Kiedy będzie zmiana i czy będzie ona obejmowała wszystkich?Z góry dziękuję za wiadomości czytaj dalej»
-
Ulga w spadku dla spadkobiercy z drugiej grupy podatkowej zameldowanego w spadkowej nieruchomości
przez: maly99 | 2010.11.10 13:20:40
Zgodnie z art. 16 ust. 1 pkt 2 upsd w przypadku nabycia przez osoby zaliczane do II grupy w drodze dziedziczenia: własności budynku mieszkalnego, własności lokalu mieszkalnego stanowiącego odrębną (...) czytaj dalej»
-
Komu zostanie obniżona emerytura i jak się przed tym uchronić
przez: halinka | 2010.11.10 13:24:22
Witam Mam pytanie komu zostanie obnizona emerytura i dlaczego?Jak się mozna przed tym uchronić? czytaj dalej»
-
Księga wieczysta dla domu w spółdzielni mieszkaniowej - czy można założyć przed kredytem?
przez: RobetG42 | 2010.11.10 13:35:20
Zmiana od nowego roku dotyczy jedynie nazwy prawa do lokalu, w skrócie zamiast trzech odrębnych rodzajów praw spółdzielczych: własnościowego spółdzielczego prawa do lokalu mieszkalnego, spółdzielczego (...) czytaj dalej»
-
Czy uchwała wspólnoty ma większą moc prawną od ustawy
przez: franek46 | 2010.11.10 13:44:30
Wspólnota podjęła uchwałę o podziale kosztów wspólnych proporcjonalnie do powierzchni lokalu bez uwzględniania powierzchni przynależnych do danego lokalu. Miało być korzystniej, ale po rocznym (...) czytaj dalej»
-
Kiedy odpracować za dodatkowe dni wolne w pracy
przez: lolka43 | 2010.11.10 14:4:47
Witam Mam pytanie kiedy powinnam odpracowac za dodatkowed dni wolne?Chodzi czty musze to zrobic w tym samym miesciącu co wziłem dodatkowed dni wolne?Czy moge jakos to rozłożyć?Z góry dziękuję (...) czytaj dalej»
-
Rozwód po latach separacji bez kontaktu z mężem
przez: jule-34 | 2010.11.10 14:7:30
Od 10 lat nie mieszkam z merzem mamy razem syna 13 lat mieszka od 11 lat u niego.Kontaktu nie mamy rzadnego.Teraz hce rozwud tylko nie wiem jak sie do tego zabrac i jak dlugo to bedzie trwalo.Po tylu latach (...) czytaj dalej»
-
Kara za posiadanie dużej ilości marihuany
przez: urszula060 | 2010.11.10 14:18:16
Proszę o pomoc.Sprawa dotyczy mojego syna ,który skończył 18 lat. W szkole dokonał dewastacji mienia.Szkoła wezwała policję. Znaleziono przy nim marihuanę ok 0,415 g .Zatrzymano go.Syn przyznał (...) czytaj dalej»
-
Ile zostanie na rękę z pensji brutto - rozliczenie
przez: IlonaH | 2010.11.10 14:20:7
Witam jestem na staży w firmie i kończy mi się ten okres, Doszły mnie słuchy że szef chce mi zaproponować 1800zl brutto. Ile to będzie na rękę? Czy muszę od tego odprowadzić sama jakiś podatek? (...) czytaj dalej»
-
Czy siedemnastolatek może podjąć pracę i na jakich warunkach
przez: maniekk88 | 2010.11.10 14:23:41
Witam Mam pytanie czy jako siedmastolatek mogę pracować?I na jakich warunkach?Z góry dziękuję za informacje czytaj dalej»
-
Dlaczego krzyż został przeniesiony po cichu bez informowania
przez: lamilka43 | 2010.11.10 15:29:33
Witam Czemu krzyż został przeniosy tak po cichu!!! Jest to symbol trgagedii pamięci, każdy kto spedził czas pod tym krzyżem chciałby byc podczas przeniesienia?Czemu to zatajono!!! czytaj dalej»
-
Umowa zlecenie vs umowa o pracę - różnice dla pracownika
przez: ulap59 | 2010.11.10 16:55:45
Umowa zlecenie jest umową cywilno-prawną nie podlegającą Kodeksowi Pracy, nie dającą pracownikowi żadnych praw w tym prawa do urlopu. Nie polecam. czytaj dalej»
-
Jak być świadkiem w sprawie o opiekę nad dzieckiem
przez: Angel19989 | 2010.11.10 18:13:33
mój znajomy złożył pozew do sądu o przyznanie mu praw opieki nad córką gdyż mała jest zaniedbywana przez matkę. obecnie mała przebywa u niego ale już być może nie długo bo matka może zabrać (...) czytaj dalej»
-
Czy rodzeństwu przysługuje zachowek od sprzedanego gospodarstwa
przez: jola | 2010.11.10 19:46:47
siostra otrzymała od rodziców gospodarstwo w formie darowizny gdyż rodzice mieli zadłużenie w KRUS i nie otrzymaliby emerytury/ rok temu siostra sprzedała gospodarstwo/ czy reszcie rodzeństwa przysługuje (...) czytaj dalej»
-
Ochrona najbliższych przed spłacaniem długów z działalności
przez: maryja | 2010.11.10 21:15:10
Szanowna Pani!Prosze nie czekać , jak komornik zacznie do pani pukać-wtedy jest za późno!Jak Pani prowadzi działaność gospodarcza to najlepiej ułożyć się ze swoimi wierzycielami i podpisać (...) czytaj dalej»
-
Wysokość kary za brak ważnego OC samochodu
przez: maryja | 2010.11.10 21:29:55
Kary za brak ważnego ubezpieczenia OC: samochody osobowe: 500euro samochody ciężarowe lub autobusy: 800euro pozostałe pojazdy: 100euro Kary dla posiadaczy pojazdów mechanicznych są zależne (...) czytaj dalej»
-
Zmiana decyzji z przyjęcia spadku na odrzucenie
przez: Sitekaa | 2010.11.10 22:23:15
Witam, 3 miesiące temu zmarła moja mama. Pozostawiła po sobie spadek (nieruchomość) oraz długi, przewyższające wartość tej nieruchomości. Nieruchomość obciążona jest hipoteką. Początkowo (...) czytaj dalej»
-
Odpowiedzialność dzieci za kredyty rodziców - czy syn musi spłacać długi?
przez: mrozowskim | 2010.11.11 22:22:22
Nie ma żadnej możliwości prawnej egzekwowania długu rodziców od Pana, chyba że przy zaciąganiu kredytu przez rodziców poręczył Pan kredyty lub przystąpił do nich. Jeśli rodzice sami zaciągali (...) czytaj dalej»
-
Palenie na chodniku a zakaz palenia w miejscach publicznych
przez: azjawinska | 2010.11.12 10:22:14
Dnia 15.111.2009 r. wchodzi w życie nowelizacja ustawy z dnia 9 listopada 1995 r. o ochronie zdrowia przed następstwami używania tytoniu i wyrobów tytoniowych. Zmiana obejmuje wyliczenie (...) czytaj dalej»
-
Zgoda na rozwód z własnej winy - konsekwencje
przez: alezja | 2010.11.12 10:37:46
Polecam: http://e-prawnik.pl/domowy/prawo-rodzinne/alimenty/opinie-prawne/czy-orzeczenie-rozwodu-bez-mojej-winy-uchroni-mnie-przed-obowiazkiem-placenia-alimentow-.html czytaj dalej»
-
Nowe przepisy dotyczące prawa jazdy od lat - kategoria na quady
przez: henio_k | 2010.11.12 13:25:6
Jakie będą przepisy dotyczące tego prawa jazdy, ponoć ma obowiązywać od 14 lat? czy bedzie to kategoria tylko na quady? czytaj dalej»
-
Finansowanie porodów domowych przez NFZ od kwietnia
przez: krystian44 | 2010.11.12 13:42:50
W kwietniu 2011 r. wchodzi w życie rozporządzenie ministra zdrowia w sprawie standardów opieki okołoporodowej. Wskazuje ono, że jeśli ciąża będzie przebiegać bez żadnych powikłań, przyszła (...) czytaj dalej»
-
Mandaty za palenie w miejscach publicznych - nowe przepisy
przez: krzychu12 | 2010.11.12 13:48:32
Za zapalenie papierosa w miejscu publicznym grozi mandat 500 zł. Chodzi przede wszystkim o pociągi, stadiony, place zabaw, przystanki, a także szpitale, kina, szkoły czy uczelnie. Palić nie będzie (...) czytaj dalej»
-
Urlop wychowawczy - kiedy można się starać i na ile miesięcy
przez: RobetG42 | 2010.11.12 14:22:21
Jeśli chcesz wziąć urlop wychowawczy, musisz złożyć u pracodawcy wniosek o jego przydzielenie ? nie później jednak niż dwa tygodnie przed planowaną datą jego rozpoczęcia, wniosek powinien zawierać (...) czytaj dalej»
-
Kara za niezatrzymanie się do kontroli na motocyklu
przez: edward_D | 2010.11.12 14:59:19
Co może grozić za niezatrzymanie się do kontroli na motocyklu? Jeżeli motocykl był w tym okresie pożyczany ale nie jestem w stanie wskazać kto wtedy prowadzil moj motocykl? Bo dostalem wezwanie (...) czytaj dalej»
-
Uprawnienia straży miejskiej - legitymowanie i użycie siły
przez: wladek_H | 2010.11.12 15:15:35
Co wolno a czego nie wolno straży miejskiej? wiem że wczesniej nie mieli oni prawa do wylegitymowania człowieka ale to się zmieniło. Straż jest z reguły chamska i wulgarna, wlepiają mandat za wszystko (...) czytaj dalej»