Archiwum Forum Listopad 2010
(604 tematów na forum)
-
Dług w banku przekazany do Kruka - odmowa stałych rat i groźba sądu
przez: rastakuki | 2010.11.5 16:18:39
witam, mam obecnie problem zadłużeniem w banku,przestałem spłacać raty ponieważ straciłem prace i z tego tytułu bank rozwiązał mi umowę o kredyty. Sprawa trawiła do kruka który nakazał mi (...) czytaj dalej»
-
Rozbój z bronią w ręku - szanse na wyrok w zawieszeniu dla 18-latka
przez: Ase | 2010.11.5 16:25:33
Witajcie. Prosze o pomoc wszystkich majacych wiedze na ten temat. Zostałem oskarżony o Rozbój z bronią w reku (Gaz pieprzowy). Przyznalem sie do przestepstwa, okazalem skruche, dostalem dozor (na (...) czytaj dalej»
-
Odprawa przy zwolnieniu po 6 latach - prawo do odprawy i okres wypowiedzenia
przez: mrozowskim | 2010.11.5 16:40:23
Najlepiej będzie, jak uda się Pan z tym pytaniem do Państwowej Inspekcji Pracy. Ich radca prawny udzieli Panu bezpłatnie porady w tym zakresie. Kiedyś było, tak że przy rozwiązaniu umowy o pracę (...) czytaj dalej»
-
Przemoc w szkole - co robić gdy dziecko jest prześladowane przez starszych uczniów?
przez: mrozowskim | 2010.11.5 16:52:42
Proponuję raz jeszcze zgłosić sprawę, ale tym razem dyrekcji szkoły, tylko że tym razem w formie pisemnej. List proszę wysłać jako przesyłkę poleconą za potwierdzeniem odbioru. Ewentualnie (...) czytaj dalej»
-
Czy ojciec może wyrzucić z domu niepełnoletnią córkę za związek z chłopakiem
przez: berrta | 2010.11.5 21:35:12
Moja koleżanka z klasy została wyrzucona z domu, bo jej ojciec zastał ją z chłopakiem i stwierdził, że skoro się puszcza, to nie ma prawa mieszkać w jego domu. Ma 17 lat i nie ma się gdzie podziać. (...) czytaj dalej»
-
Prześladowanie przez byłą dziewczynę - groźby przemocy wobec nowych partnerek
przez: ycek | 2010.11.5 21:37:19
ale czy ktoś mógłby mi powiedzieć, co ja w tej sytuacji mam zrobić? czytaj dalej»
-
Chodzenie z załadowaną wiatrówką po ulicy - czy dozwolone prawem?
przez: reppet | 2010.11.5 21:42:2
Dzięki czytaj dalej»
-
Odszkodowanie za zarażenie kiłą przez męża - roszczenia za szkodę na zdrowiu
przez: weremer | 2010.11.5 21:46:31
Powinnaś wziąć zaświadczenie od lekarza i jakoś udowodnić, że to mąż cię zaraził. W ameryce dostałabyś milionowe odszkodowanie, u nas pewnie nie dostaniesz, ale tak czy siak warto mieć to (...) czytaj dalej»
-
Pomoc molestowanej nastolatce przez wujka - jak skutecznie pomóc?
przez: weremer | 2010.11.5 21:49:16
Podejrzenie to jeszcze za mało, żeby zgłosić to na policję, ale skoro widzisz, że dziewczyna ma problem, to powinnaś ją wysłać do psychologa. Albo po prostu z nią porozmawiać. czytaj dalej»
-
Odpowiedzialność ochroniarzy za brak reakcji na pobicie w klubie
przez: bosto | 2010.11.5 22:12:23
Wczoraj w klubie zostałem pobity przez nieznane mi osoby. Mam wybite dwa zęby i ogólnie jestem potłuczony. W klubie byli ochroniarze, jednak żaden z nich nie zareagował na to co się dzieje. Czy (...) czytaj dalej»
-
Jak wydostać znajomego z aresztu w sprawie napadu z bronią
przez: geremm | 2010.11.5 22:19:56
Mój przyjaciel trafił do aresztu za napad z bronią. Ma 18 lat i jest to jego pierwszy konflikt z prawem. Jak mi niedawno powiedział, jest w areszcie gwałcony i bity. Czy jest jakiś sposób, żeby (...) czytaj dalej»
-
Rozwód z powodu zdrady - powołanie kochanek męża na świadków
przez: ilaila73 | 2010.11.5 23:41:46
tez miałam taki problem...sprawa z orzekaniem winy tj.zdrada polega na tym ze ciagnie sie długo po czym wyciagane są brudy z całego pozycia małzenskiego(chyba ze sie przyzna)i pomaga jedyne w tym (...) czytaj dalej»
-
Przymus opieki nad rodzicami przez dorosłe dziecko - czy rodzice mogą zmusić do opieki?
przez: ilaila73 | 2010.11.6 0:14:29
sory ale pierwszy raz cos takiego słysze zeby rodzic poszedł do sądu bo ty chcesz sie wyprowadzic.....chłopie ty masz 30 lat a nie 10,wyprowadzaj sie i bądz szczesliwy czytaj dalej»
-
Umowa o dzieło przy ochronie obiektu - czy legalne zatrudnienie?
przez: Prawnik | 2010.11.6 17:5:22
Uważam, że w żadnym przypadku. Dzieło - to wartość materialna, a ochrona jako taka takiej wartości nie posiada. Ponadto z opisu wynika, że była to ewidentna umowa o pracę, a więc wystąpił (...) czytaj dalej»
-
Alimenty na pełnoletnią córkę po rozwodzie - obowiązki i uprawnienia rodziców
przez: mrozowskim | 2010.11.6 17:14:20
Właśnie tak może się to skończyć. Proszę pamiętać, że obowiązek alimentacyjny spoczywa na obojga rodzicach. Czego Pani tu nie rozumie? Córka mieszka z Panią i dostaje alimenty od ojca albo (...) czytaj dalej»
-
Spadkobierczyni ma zapłacić za szkodę wyrządzoną przez zmarłego w wypadku
przez: Tr1SH | 2010.11.6 19:19:53
Witam i bardzo proszę o poradę w poniższej sprawie. Ponad dwa lata temu mój ojciec poniósł śmierć w wyniku wypadku drogowego. Przechodził w miejscu zabronionym przez jezdnię i został potrącony (...) czytaj dalej»
-
Dowody od detektywa w sprawie o zdradę małżeńską - czy sąd je uzna?
przez: lejek | 2010.11.6 19:52:43
Mam zamiar wynająć detektywa, który potwierdzi, że mój mąż mnie zdradza. Czy jednak dowody dostarczone przez detektywa zostaną uznane przez sąd? czytaj dalej»
-
Kto ponosi odpowiedzialność za sprzątanie plakatów po wyborach
przez: mroczek_adam | 2010.11.6 23:10:30
być może macie podobne doświadczenia, bo w każdym mieście i wiosce jest ogrom plakatów, które po pierwszym deszczu spływają naszymi ulicami. moje pytanie jest następujące: kto tak naprawdę (...) czytaj dalej»
-
Zawieszenie uposażenia żołnierza z powodu błędu w dacie zwolnienia lekarskiego
przez: szymek1989 | 2010.11.7 14:43:22
Witam. Mam jedno pytanie. Jestem żołnierzem zawodowym, aktualnie przebywam na zwolnieniu lekarskim, moje poprzednie zwolnienie L4 było wazne do 31 października 2010 r. Kolejne ważne jest od 1 listopada (...) czytaj dalej»
-
Obowiązek finansowy męża wobec żony zajmującej się domem i dziećmi
przez: gregory500 | 2010.11.7 15:45:5
Zgodnie z prawem nie ma takiego obowiązku. Wszystkie zarobione pieniąze są jego! czytaj dalej»
-
Czy pracodawca może żądać zwrotu kosztów szkoleń po zwolnieniu
przez: mrowekns | 2010.11.7 16:55:40
Podpisałem umowę na kilka szkoleń,obowiązuje ona przez 3lata. Czy pracodawca ma prawo żądać zwrotu kosztów szkoleń po rozwiązaniu stosunku pracy z mojej strony, jeżeli wszystkie z nich były (...) czytaj dalej»
-
Jak się bronić przed sądem w sprawie alimentów mając dodatek angielski
przez: sweetgirl230 | 2010.11.7 17:39:47
Jestem samotn amatka z ojcem dziecka nie utrzymuje kontaktu zlozylam wniosek o alimenty ew momencie skladania nie milam zadnych dochodow jednak teraz sytuacja sie zmienila obecnie dostaje 650 zl zasilek (...) czytaj dalej»
-
Pozew o zniesławienie przeciwko księdzu za wypowiedzi o in vitro
przez: luty0387 | 2010.11.7 21:58:20
Walka z księdzem to jak walka z wiatrakami. Jedyne co można w ten sposób uzyskać to przeniesienie księdza... Pomimo nawet zgłoszenia tego do wyższych instancji. Ja też jestem osobą wierzącą, (...) czytaj dalej»
-
Testament rodzeństwa na rzecz siostrzeńca - najlepszy sposób przekazania mieszkania
przez: smaller | 2010.11.8 9:1:40
Zgodnie z przepisami kodeksu cywilnego rozrządzić majatkiem na wypadek śmierci można jedynie przez testament. Testament może byc sporządzony w formie aktu notarialnego, ale może zawierać rozporządzenia (...) czytaj dalej»
-
Opiekun prawny dziecka gdy rodzice pracują za granicą
przez: smaller | 2010.11.8 9:25:33
Zgodnie z przepisami kodeksu rodzinnego i opiekuńczego, opiekę ustanawia się dla małoletniego (czyli dla osoby, która nie ukończyła 18 roku zycia lub nie uzyskała pełnoletności przez (...) czytaj dalej»
-
Czy można zrezygnować z pozwu o alimenty po ślubie
przez: IskierkaNadzieji | 2010.11.8 9:56:38
Witam! Otóz mam taki problem iz musze pozwac mojego narzeczonego o alimenty dla naszego dziecka bo tak ode mnie wymagaja z naszego MOPS-u w przeciwnym razie jesli go nie pozwe o alimenty to nie bede (...) czytaj dalej»
-
Alimenty podczas przerwy w nauce przed rozpoczęciem studiów
przez: smaller | 2010.11.8 10:30:3
Zgodnie z przepisami kodeksu rodzinnego i opiekuńczego, rodzice zobowiązani są do świadczeń alimentacyjnych na rzecz dziecka, które nie jest jeszcze w stanie utrzymać się samodzielnie, chyba, (...) czytaj dalej»
-
Głośni studenci nad głową - co robić z hałasem sąsiadów
przez: grzegorzrz54 | 2010.11.8 10:39:2
Witam Od września zamieszkali nade mną studenci,jak nie impreza to jakieś awantury.Nia da się mieszkać, niezalęznie od godziny ciagle muzyka, albo strasznie rano albo gdy człwoiek chce spac co (...) czytaj dalej»
-
Czy kupujący przez internet ma prawo zwrotu towaru bez podania przyczyny
przez: konrad37 | 2010.11.8 10:42:44
Witam Czy jako kupujący dana rzecz przez internet, obowiązuje mnie prawo, do zwtrotu rzeczy w terminie 10 dni bez podania przyczyny???Z góry dziękuję za odpowiedzi czytaj dalej»
-
Czy jedna osoba może być jednocześnie sprzedawcą i kupującym w umowie
przez: martyna | 2010.11.8 10:42:46
Czy szef może podpisać umowę sam ze sobą? Porządkując archiwum w firmie natrafiłam na umowę w której obiema stronami [kupno - sprzedaż] jest ta sama osoba. Czy może być tak, że jedna osoba (...) czytaj dalej»
-
Rozwód bez zgody męża - czy można wymusić rozwód jednostronnie?
przez: smaller | 2010.11.8 11:1:7
Zgodnie z przepisami kodeksu rodzinnego i opiekuńczego, jeżeli między małżonkami nastapił trwały i zupełny rozkład pożycia (jeśli ustały łączące małżonków więzi gopodarcze, emocjonalno-duchowe (...) czytaj dalej»
-
Kiedy pracodawca musi wypłacić wynagrodzenie na okresie próbnym
przez: iwonaa29 | 2010.11.8 11:9:25
Witam Mam takie pytanie jestem w chwili obecnej na okresie próbnym umowa o pracę i mam pytanie co do wypłaty do kiedy powinnam ją dostać, a co sie dzieje w przypadku gdy mój pracodawca spóźni (...) czytaj dalej»
-
Zawieszenie działalności stowarzyszenia - czy możliwe jak przy działalności gospodarczej?
przez: Anna Jo | 2010.11.8 11:12:29
czy można zawiesić działalność stowarzyszenia? Chodzi mi o czas na ewentualne decyzje odnoszące się do przyszłości organizacji. A więc nie likwidacja stowarzyszenia, ale jego chwilowe zawieszenie (...) czytaj dalej»
-
Zmiany w urlopach na żądanie od nowego roku
przez: karollm | 2010.11.8 11:19:27
Witam Mam pytanie czy od nowego roku zmienią się przepisy w kodeksie pracy, jeśli chodzi o urlopy na żądanie.Czy zmieni sie teraz na tylko dwa takie dni?Z góry dziękuję za informacje czytaj dalej»
-
Czy można zawiesić płacenie alimentów po zwolnieniu z pracy
przez: jacekuu | 2010.11.8 11:47:50
Witam Mam taki problem płacę dobrowolnie alimenty na żone i dzieci, teraz mam problem zostałem zwolniony i nie stac mnie na płacenie tak wyskoich opłat i co moge zrobić?Czy można jakos zawieśić (...) czytaj dalej»
-
Jaka kara grozi za brak ważnego przeglądu technicznego
przez: malinka26 | 2010.11.8 12:8:9
Witam Jaka kara grozi za brak ważnego przeglądu technicznego auta podczas kontroli drogowej?Z góry dziękuję za odpowidzi czytaj dalej»
-
Odpowiedzialność wspólnika spółki jawnej całym majątkiem za długi spółki
przez: Robcio81 | 2010.11.8 12:18:17
Wspólnicy spółki jawnej za zobowiązania odpowiadają: 1. subsydiarnie - czyli wierzyciel może prowadzić egzekucję z majątku wspólnika, w chwili, gdy egzekucja z majątku spółki okaże się (...) czytaj dalej»
-
Zmiany w kodeksie pracy dotyczące urlopów na żądanie
przez: ollo1988 | 2010.11.8 12:38:21
Sejm obecnie pracuje nad projektem zmian w kodeksie pracy, m.in. dotyczących tzw. urlopów na żądanie. Według propozycji przedstawionej przez Pracodawców RP, zamiast obecnych 4 dni takiego urlopu, (...) czytaj dalej»
-
Uprawnienia do wszczęcia postępowania w sprawach cywilnych i karnych
przez: mierrr | 2010.11.8 12:41:13
? może żądać wszczęcia postępowania w sprawach cywilnych oraz wziąć udział w toczącym się już postępowaniu ? na prawach przysługujących prokuratorowi ? może żądać wszczęcia przez (...) czytaj dalej»
-
Terminy nakładania mandatów karnych za wykroczenia
przez: miśśś | 2010.11.8 12:47:34
Kodeks postępowania w sprawach o wykroczenia (k.p.s.w.) stanowi, że ?nałożenie grzywny w drodze mandatu karnego nie może nastąpić po upływie 14 dni od daty ujawnienia czynu w wypadku, o którym (...) czytaj dalej»
-
Kara za promile w wydychanym powietrzu - jakie konsekwencje za 0,14 promila?
przez: eryk | 2010.11.8 12:49:27
CO mi grozi! mialem w wydychanym powietrzu 0,14m jakiej kary moge sie spodziewac ? czytaj dalej»
-
Alimenty po ukończeniu 26 lat - czy przysługują przy kontynuacji nauki?
przez: RadekG | 2010.11.8 12:50:17
W kodeksie rodzinnym i opiekuńczym przewidziane jest, że obowiązek alimentacyjny rodziców jako indywidualny obowiązek matki i ojca do dostarczania środków na utrzymanie i wychowanie (...) czytaj dalej»
-
Orzeczenie SN o wstąpieniu w stosunek najmu lokalu socjalnego
przez: Bratekk | 2010.11.8 12:56:38
Sąd Najwyższy podjął następująca uchwałę: na podstawie art. 691 par. 1 k.c. nie można wstąpić w stosunek najmu lokalu socjalnego, o którym mowa w ustawie o ochronie praw lokatorów. czytaj dalej»
-
Zrównanie kompetencji radców prawnych i adwokatów w sprawach karnych
przez: JAn55 | 2010.11.8 13:0:3
W Ministerstwie Sprawiedliwości powstanie zespół ekspertów, który zajmie się przygotowaniem rozwiązań prawnych dotyczących zrównania kompetencji radców prawnych i adwokatów w sprawach karnych. Inicjatywa (...) czytaj dalej»
-
Czy mężowi należą się dni wolne za pracę w weekend na szkoleniu
przez: iwonaa29 | 2010.11.8 13:2:15
Witam Mam pytanie mój mąż kolejny raz został wysłany na szkolenie w eekend, czy nie należa mu się dni wolne z tego względu.Czy jest to zgodne z prawem?Z góry dziekuję za informacje czytaj dalej»
-
Brak podwyżek dla pracowników sądów z powodu cięć budżetowych
przez: Milenka34 | 2010.11.8 13:9:1
Cięcia budżetowe nie ominęły pracowników sądów. W przyszłym roku na podwyżki nie mogą liczyć asystenci sędziów, kuratorzy sądowi oraz pracownicy administracyjni sądów. Ci pierwsi zapowiadają, (...) czytaj dalej»
-
Jak bronić się przed komornikiem - poradnik krok po kroku
przez: Celina1 | 2010.11.8 13:11:23
1 Pozbaw wykonalności tytuł wykonawczy 2 Broń wspólnego majątku małżeńskiego 3 Spłać dług przed przybiciem na licytacji 4 Dopilnuj, aby komornik nie zabrał pościeli 5 Powołaj się na (...) czytaj dalej»
-
Monitoring w pracy a prywatność - przeglądanie nagrań przy klientach
przez: ggigi84 | 2010.11.8 13:15:1
Mam pytanie odnośnie monitoringu nieruchomości? Sprawa dotyczy bloku mieszkalnego z tym że niestety dolne piętro jest wykorzystywane do działalności gospodarczej. Od pewnego czasu zauważyliśmy (...) czytaj dalej»
-
Wspólne rozliczenie podatkowe małżonków - zasady i warunki
przez: jola_m | 2010.11.8 13:18:1
Małżonkowie podlegający nieograniczonemu obowiązkowi podatkowemu (muszą w Polsce rozliczać się ze wszystkich światowych dochodów), między którymi istnieje przez cały rok podatkowy wspólność (...) czytaj dalej»
-
Utrata prawa jazdy za promile - na jak długo można stracić uprawnienia?
przez: albertkow | 2010.11.8 13:19:22
Mój kolega miał podobny problem, miał w wydychiwanym 0,2 i zabrali mu prawko na 1 rok czytaj dalej»