Archiwum Forum Listopad 2010
(604 tematów na forum)
-
Odroczenie lub rozłożenie na raty podatku od spadku - częstość przyznawania
przez: RobetG42 | 2010.11.3 13:5:51
Witam Z własnego doświadczenia wiem, że dług z spadku może zostać częściowo umorzony a reszta rozbita na raty. Wszystko zależy od odpowiedniego umotywowania podania, trzeba przedstawić dowody (...) czytaj dalej»
-
Odwołanie od mandatu za jazdę rowerem po chodniku - brak ścieżek rowerowych
przez: hugokołłątaj | 2010.11.3 13:19:25
@jehhud: Chyba w takim razie będę musiał się wybrać i zmierzyć szerokość chodnika :) @kasia_mik: nie byłoby problemu, gdyby miasto budowało odpowiednio dużo ścieżek rowerowych! Niestety w (...) czytaj dalej»
-
Podwyższenie alimentów przy dodatkowej pomocy ojca dzieciom
przez: kasia_mik | 2010.11.3 13:42:8
To jakiś głupi pomysł, że takie rzeczy jak odprowadzanie do szkoły jest wliczane do obowiązku alimentacyjnego - przecież to są rzeczy niewymierne i tworzą relacje rodziców z dzieckiem!! (...) czytaj dalej»
-
Rozwód z orzekaniem o winie czy bez - różnice w postępowaniu rozwodowym
przez: mrozowskim | 2010.11.3 14:1:59
Przy rozwodzie z orzeczeniem o winie, małżonek który zostanie wskazany jako winny może zostać zobowiązany do płacenia przez ograniczony okres (chyba pięć lat) alimentów na rzecz drugiego małżonka, (...) czytaj dalej»
-
Podwyżka VAT - naprawa finansów czy napychanie kieszeni polityków
przez: GrażynaS25 | 2010.11.3 15:3:0
Witam, czy zgadzacie się z podwyżka vatu? uważacie że to naprawi problemy finansowe polski ? czy może to tylko kolejny pomysł polityków jak napchać sobie kieszenie? Jak możemy kontrolować na (...) czytaj dalej»
-
Zaświadczenie o niekaralności po sprawie jako nieletni z kuratorem
przez: ireczek77 | 2010.11.3 15:15:45
Witam Mam pytanie kiedy miałem 15 lat oskarżona mnie o kradzież sąd na szczęście ujmożył ale dostałem kuratora na rok, teraz mam takie pytanie czy ja dalej widnieje w krajowym rejestrze karnym, (...) czytaj dalej»
-
Masowe SMS-y konkursowe - legalność i sposoby blokowania
przez: GosiaM20 | 2010.11.3 15:22:1
Witam, otrzymuje masę sms od różnych konkursów, pewnie tak jak większość urzytkowników. Czy takie wysyłanie jest legalne , nie ograniczone jakimś prawem? czy to znaczy, że mogłabym otrzymywać (...) czytaj dalej»
-
Powrót dopalaczy przez firmy zagraniczne i zamówienia internetowe
przez: ElaJ25 | 2010.11.3 15:30:15
Jak to możliwe, że dopalacze znowu wracają? Można je zamówić przez internet w firmach zagranicznych. Czy to oznacza ze teraz wszystkie firmy przeniosą sie zagranice i nadal dopalacze beda zatrówać (...) czytaj dalej»
-
Kontrola biletów w tramwaju - przymus podania danych bez dokumentu
przez: rafalmcc | 2010.11.3 16:0:12
jechałem tramwajem z biletem 15 minutowym bilet był nieważny od 4 minut gdyż tramwaj się spóźniał przez korki kontroler biletów poprosił mnie o dokument nie miałem żadnego wiec kazał wysiąść (...) czytaj dalej»
-
Nieotrzymanie paczki sprzedanej na aukcji - jak uniknąć procesu karnego?
przez: dominik17g | 2010.11.3 17:4:21
Witam dziś dostałem pismo z Warszawy z Prokuratury iż akt oskarżenia jako ja podejrzany w oszustwie został przesłany do sądu w warszawie III wydział karny, chodzi o to iż kiedyś jakieś pół (...) czytaj dalej»
-
Niewypłacenie przez agencję pracy za brak dostarczenia raportu godzin
przez: kubaga | 2010.11.3 22:6:2
Witam Z góry przepraszam jeśli to nie podlega pod prawo cywilne tylko jakieś inne. W październiku podpisalam miesięczną umowę zlecenie z agencja pracy tymczasowej. Zostałam przez nich wysłana (...) czytaj dalej»
-
Uprawnienia kontrolerów biletów w komunikacji miejskiej - co mogą robić?
przez: dtk | 2010.11.4 7:35:4
Kontroler biletów może sprawdzić bilet. Wszystkie inne czynności w tym sprawdzenie tożsamości jeśli pasażer nie wyraża na to zgody mogą odbyć się wyłącznie przez policję, którą kontrolerzy (...) czytaj dalej»
-
Nękanie przez dziwne wiadomości w mediach społecznościowych - ochrona przed stalkerem
przez: dtk | 2010.11.4 7:37:40
Zlikwidować konto na tym portalu i/lub zgłosić całą sprawę policji. czytaj dalej»
-
Przemoc ze strony macochy - gdzie szukać pomocy jako nieletni?
przez: tamara42 | 2010.11.4 9:4:26
Witam Mam ogromny problem, moja mama nie żyje ojciec ożenił sie poraz drugi.Niestety macoacha gnębi mnie psychicznie a nawet zdarza się, że fizycznie nie mam do kogo sie zwrócić o pomoc mój ojciec (...) czytaj dalej»
-
Ubezpieczenie podczas studiów - praca na pół etatu a obowiązek ubezpieczenia
przez: erudyta | 2010.11.4 9:8:0
Masz na myśli ubezpieczenie zdrowotne? Wystarczy mieć jedno. czytaj dalej»
-
Konkubina nie płaci za telefon zarejestrowany na byłym partnerze
przez: Rembik19 | 2010.11.4 9:11:26
Witam. Była konkubina miała telefon zarejestrowany na mnie, w tym miesiącu faktura opiewała na 470zł brutto za rozmowy z jej numeru (nie wyłączyłem go jej, miesiąc wcześniej zapłaciła ok 200zł (...) czytaj dalej»
-
Udowodnienie fałszywych zwolnień lekarskich pracownika
przez: marek 56 | 2010.11.4 9:35:55
Witam Mam problem z pracownikiem co jakis czas przynosi zwolnienia lekarskie i wszystko byłoby okej tylko ja wiem, że nic mu nie jest jak moge udowodnić, że te zwolnienia są \"lewe\" w dodatku musze (...) czytaj dalej»
-
Dzienniki czasu pracy dla nauczycieli od nowego roku
przez: alina82 | 2010.11.4 9:56:44
Witam Czy nauczycile od nowego roku będą wypełniać dzienniki czasu pracy?Czy jest to pewne?Z góry dziękuję za informacje czytaj dalej»
-
Bezwzględny zakaz palenia w miejscach publicznych i restauracjach
przez: urka1 | 2010.11.4 10:15:0
Koniec z paleniem w samochodach służbowych, na przystankach i w restauracjach. Bezwzględny zakaz palenia będzie obowiązywał również w środkach transportu publicznego, w miejscach zabawy dzieci, (...) czytaj dalej»
-
Prawa osób niepełnosprawnych w pracy - ochrona prawna i podstawy regulacji
przez: Romann45 | 2010.11.4 10:56:15
Racja. Ale przydałoby się, żeby ta praca jeszcze była dobrze płatna. Każdy potrzebuje jakieś motywacji do pracy. Żeby mieć poczucie, że to, co robi jest wartościowe. czytaj dalej»
-
Ubezpieczenie zdrowotne bezrobotnego w krajach UE - ważność i wyjątki
przez: Beata81 | 2010.11.4 13:6:39
Pokrywanie kosztów leczenia w Unii Europejskiej przez polski Narodowy Fundusz Zdrowia dotyczy podstawowych świadczeń medycznych oferowanych przez publiczną służbę zdrowia w danym kraju UE i to w (...) czytaj dalej»
-
Czas oczekiwania na odpowiedź w sprawie odroczenia kary - ile trwa postępowanie?
przez: janinka | 2010.11.4 13:37:30
Witam Mam pytanie złożyłam wniosek o odroczenie kary z powdu cięzkiej sytuacji rodzinnej i moje pytanie ile będę czekac na odpowiedź czy to będzie miesiąc, ół roku czy może dłużej?Z góry (...) czytaj dalej»
-
Wydłużenie czasu pracy techników radiologów - narażenie na promieniowanie
przez: Antoni25 | 2010.11.4 13:37:45
Uważam to za zły pomysł, najpierw powinno się zadbać o bezpieczeństwo pracowników a dopiero potem myśleć o wydłużeniu czasu pracy. Promieniowanie jest bardzo szkodliwe i nie wolno (...) czytaj dalej»
-
Rozłożenie grzywny sądowej na raty
przez: krystian | 2010.11.4 13:48:28
Witam Sąd orzekł w mojej sprawie grzywną.Teraz otrzymałem wezwanie, że muszę zapłacić kwotę w ciągu miesiąca niestety jest ona zbyt wysoka, abym mógł ją wpłacić czy można jakos rozłożyć (...) czytaj dalej»
-
Odszkodowanie za upadek na uszkodzonym chodniku - roszczenia wobec gminy
przez: RadekG | 2010.11.4 13:54:26
Możesz dochodzić odszkodowania i zadośćuczynienia od właścicieli lub ich ubezpieczyciela jeśli maja polisę oc z tyt posiadania nieruchomości, ale tylko wtedy, jeżeli udowodnisz, że zarządca (...) czytaj dalej»
-
Lokal dla palących - czy można oznaczyć bar jako miejsce dla palaczy?
przez: Minister | 2010.11.4 14:43:32
palenie szkodzi zdrowiu czytaj dalej»
-
Praca w służbie więziennej przy karanym bracie - możliwości zatrudnienia
przez: mietek43 | 2010.11.4 15:10:57
Witam Mam takie pytanie czy osoba, która ma w rodzinie (brata dokladnie) karanego, może starać się o pracę w służbie więziennej? Z góry dziękuję za informacje czytaj dalej»
-
Wpłaty pieniędzy dla więźnia - konto bankowe czy osobiste doręczenie
przez: kamila6 | 2010.11.4 15:14:46
Witam Mój syn znajduje się w zakładzie karnym, pytanie moje dotyczy wpłat dla niego czy da się np. wpłacać na konto bankowe czy muszę do rąk doręczać?Może zna ktos odpowiedź na moje pytanie.Z (...) czytaj dalej»
-
Konsekwencje niestawiennictwa na przesłuchanie w postępowaniu karnym
przez: tronnn | 2010.11.4 15:40:32
Witam, chciałbym się dowiedzieć co grozi za niestawienie się na przesłuchanie. czytaj dalej»
-
Potrącenie franczyzy od odszkodowania OC - czy PZU ma do tego prawo?
przez: pozdrawiam | 2010.11.4 21:35:37
Jeżeli jest to odszkodowanie z OC komunikacyjnego, to nie mogą. Natomiast jeżeli jest to z OC firmy i nie dotyczy szkody komunikacyjnej, to zależy od zapisów w umowie i taka sytuacja może mieć miejsce, (...) czytaj dalej»
-
Praca na umowę zlecenie przy zatrudnieniu na 3/4 etatu - możliwe problemy
przez: dtk | 2010.11.5 7:47:54
Nie. Pod warunkiem jednak, że wspólpraca z drugą firmą nie narusza zasad współpracy z tą pierwszą (np nie jest to działalność konkurencyjna). czytaj dalej»
-
Odebranie praw rodzicielskich ojcu homoseksualiście po rozwodzie
przez: alezja | 2010.11.5 10:32:46
Problemem w tym wypadku jest to, co ojciec dziecka rozumie pod sformułowaniem „styl życia”. Zgodnie z zapisem konstytucyjnym każdy ma prawo żądać od organów władzy publicznej (...) czytaj dalej»
-
Ślub z nieletnią w ciąży - zgoda rodziców i koszty postępowania
przez: alezja | 2010.11.5 10:46:41
Zgodnie z Kodeksem Rodzinnym i Opiekuńczym isteniej mozliwość zawarcia małżeństwa prze kobietę, jeżeli ukończyła ona lat 16. Zezwolenie wydaje sąd opiekuńczy, jeżeli zawarcie małżeństwa (...) czytaj dalej»
-
Rozwód bez orzekania winy przy rozpadzie małżeństwa - warunki przyznania
przez: alezja | 2010.11.5 11:13:55
Zgodnie z obowiązującymi przepisami, sąd musi rozstrzygnąć o tym, kto jest winny rozpadu małżeństwa. Sąd może ustalić, że: winę ponosi jeden z małżonków, winę ponoszą oboje (...) czytaj dalej»
-
Rozwód po 8 miesiącach separacji - automatyczne przyznanie czy konieczna zgoda?
przez: smaller | 2010.11.5 11:30:4
Sąd orzeka separację, jeśli nastąpił trwały rozkład pożycia między małżonkami, zaś rozwód - jeśli nastąpił trwały i zupełny rozkład pożycia między małżonkami. Trwały i zupełny (...) czytaj dalej»
-
Ślub z 17-latką w ciąży bez zgody matki będącej kuratorem
przez: alezja | 2010.11.5 11:31:35
Podobna sprawa była poruszana w tym wątku: http://e-prawnik.pl/forum/domowy/prawo-rodzinne/slub-a-nieletnia.html Zgodnie z art. 10 par 2 KC przez zawarcie małżeństwa małoletni uzyskuje pełnoletnośc. (...) czytaj dalej»
-
Zmiana nazwiska dziecka po rozstaniu - czy potrzebna zgoda ojca?
przez: smaller | 2010.11.5 11:35:22
http://e-prawnik.pl/domowy/prawo-administracyjne-1/zmiana-nazwiska/odpowiedzi/zmiana-nazwiska-dziecka.html czytaj dalej»
-
Optymalna kwota alimentów w pozwie na dziecko w piątej klasie
przez: marysiaa21 | 2010.11.5 12:29:16
Witam Mam takie pytanie chcę złożyc pozew o aliment tylko nie wiem jaka kwote wpisać, mam syna w piatej klasie podstawówki to jaka kwota będzie optymalna?Z góry dziękuję za informacje czytaj dalej»
-
Separacja bez orzekania o winie - dokumenty i koszty postępowania
przez: smaller | 2010.11.5 12:33:16
Zgodnie z kodeksem rodzinnym i opiekuńczym: jeżeli między małżonkami nastąpił zupełny rozkład pożycia, każdy z małżonków może żądać, ażeby są orzekł separację. Orzekając separacje (...) czytaj dalej»
-
Uzależnienie od dopalaczy zawierających narkotyki - analiza składu i ryzyko
przez: RadekG | 2010.11.5 12:56:17
Bzdura! Tajfun nie uzależnia! Nie ma tam żadnej amfetaminy! To wszystko nagonka rządu!! czytaj dalej»
-
Utrata wynagrodzenia za godziny nadliczbowe w dniu opieki nad dzieckiem
przez: Lidka prawo-pracy.net | 2010.11.5 13:18:57
Najwiecej przywilejow i najwiecej wolnego? A Ty bylas kiedys nauczycielka? Wiesz co to znaczy tyle godzin dodatkowej pracy w tygodniu, zeby sie przygotowac, zeby posprawdzac sprawdziany, zeby z rodzicami (...) czytaj dalej»
-
Alimenty dla pełnoletniej studentki a podejmowanie pracy - czy praca pozbawia prawa?
przez: Bugi30 | 2010.11.5 13:35:45
Wszystko zależy od sądu, z tego co wiem to obowiązek alimentacyjny jest do momentu uzyskania przez Ciebie wykształcenia pozwalającego na samodzielne utrzymanie się. czytaj dalej»
-
Ślub z nieletnią - wymagana zgoda rodziców i postępowanie sądowe
przez: RadekG | 2010.11.5 14:18:50
Dziewczyna jak ma skończone 16-ście lat może spokojnie złożyć wniosek w swoim imieniu.Czeka sie na sprawe ok 1-2 miesięcy.A koszt wynosi 100zł,później na sprawie musi być dziewczyna,Ty (...) czytaj dalej»
-
Oskarżenie matki dzieci o nieumyślne spowodowanie uszczerbku na zdrowiu
przez: Rysio79 | 2010.11.5 15:1:55
Prokuratura prowadzi postępowanie w sprawie nieumyślnego spowodowania u dzieci ciężkiego uszczerbku na zdrowiu. Grozi za to kara do trzech lat więzienia. Dotąd przesłuchano świadków, w tym matkę (...) czytaj dalej»
-
Ustawa o zakazie palenia - termin uchwalenia i forma prawna
przez: dzama16 | 2010.11.5 15:25:39
Zgodnie z przepisami dopalacz, czyli środek zastępczy, będzie specyfikiem syntetycznym lub roślinnym, używanym do odurzania się i nieuregulowanym w odrębnych ustawach. Środek zastępczy będzie (...) czytaj dalej»
-
Przysposobienie dziecka przez nowego męża - zmiana nazwiska po pozbawieniu praw ojca
przez: Bezradna | 2010.11.5 15:29:19
Przysposobienie dziecka Mam syna, jego ojciec został całkowicie pozbawiony praw rodzicielskich od wyroku mineło 7 lat już.Od kilku lat jestem w nowym zwiazku małżeńskim, syn zaczął poruszac temat (...) czytaj dalej»
-
Handel dopalaczami przez internet z zagranicy - zarobki większe niż alkohol
przez: Poli44 | 2010.11.5 15:30:3
Jedna z sieci handlujących dopalaczami przeniosła biznes za granicę i wysyła towar do Polski pocztą. Za nią ruszą inne, bo na używkach zarabia się 50 razy więcej niż na alkoholu. czytaj dalej»
-
Koszty uzyskania przychodu z najmu - co można odliczyć
przez: Grzechu35 | 2010.11.5 15:35:26
wyczytałem w internecie, że można odliczyć sobie jako koszty uzyskania przychodu takie rzeczy jak:Koszt odsetek i prowizji od kredytu, Różnice kursowe w przypadku kredytów walutowych,Ubezpieczenie (...) czytaj dalej»
-
Żądanie 2000 zł odszkodowania za pobieranie nielegalnej gry komputerowej
przez: ella23 | 2010.11.5 15:38:56
Dostałam wczoraj list od kancelarii prawnej, która mnie informuje, że pewna firma zarejestrowała 21 marca 2010 r., że z numeru IP przypisanego do mojego komputera korzystano w celu pobierania nielegalnej (...) czytaj dalej»
-
Zwolnienie pracownika za fałszywe informacje w CV - uprawnienia pracodawcy
przez: mrozowskim | 2010.11.5 16:8:29
Moim zdaniem może tak zrobić uzasadniając wypowiedzenie utratą zaufania do pracownika. Oczywiście od każdego wypowiedzenia można się odwołać do sądu pracy i to sąd ostatecznie rozstrzyga takie (...) czytaj dalej»