Archiwum Forum Listopad 2010
(322 tematów na forum)
-
przez: Antoni25 | 2010.11.4 13:37:45
Uważam to za zły pomysł, najpierw powinno się zadbać o bezpieczeństwo pracowników a dopiero potem myśleć o wydłużeniu czasu pracy. Promieniowanie jest bardzo szkodliwe i nie wolno (...) czytaj dalej»
-
przez: RadekG | 2010.11.4 13:54:26
Możesz dochodzić odszkodowania i zadośćuczynienia od właścicieli lub ich ubezpieczyciela jeśli maja polisę oc z tyt posiadania nieruchomości, ale tylko wtedy, jeżeli udowodnisz, że zarządca (...) czytaj dalej»
-
Dzień dobry.Prowadze bar piwny,lokal o powierzchni ok.40m2,z jedną tylko salą.99% moich klientów
przez: Minister | 2010.11.4 14:43:32
palenie szkodzi zdrowiu czytaj dalej»
-
przez: mietek43 | 2010.11.4 15:10:57
Witam Mam takie pytanie czy osoba, która ma w rodzinie (brata dokladnie) karanego, może starać się o pracę w służbie więziennej? Z góry dziękuję za informacje czytaj dalej»
-
Niestawienie się na przesłuchanie
przez: tronnn | 2010.11.4 15:40:32
Witam, chciałbym się dowiedzieć co grozi za niestawienie się na przesłuchanie. czytaj dalej»
-
Czy PZU ma prawo potracic poszkodowanemu koszt /franszyzna /od odszkodowania ???
przez: pozdrawiam | 2010.11.4 21:35:37
Jeżeli jest to odszkodowanie z OC komunikacyjnego, to nie mogą. Natomiast jeżeli jest to z OC firmy i nie dotyczy szkody komunikacyjnej, to zależy od zapisów w umowie i taka sytuacja może mieć miejsce, (...) czytaj dalej»
-
przez: dtk | 2010.11.5 7:47:54
Nie. Pod warunkiem jednak, że wspólpraca z drugą firmą nie narusza zasad współpracy z tą pierwszą (np nie jest to działalność konkurencyjna). czytaj dalej»
-
Mój były mąż jest homoseksualistą
przez: alezja | 2010.11.5 10:32:46
Problemem w tym wypadku jest to, co ojciec dziecka rozumie pod sformułowaniem „styl życia”. Zgodnie z zapisem konstytucyjnym każdy ma prawo żądać od organów władzy publicznej (...) czytaj dalej»
-
przez: alezja | 2010.11.5 10:46:41
Zgodnie z Kodeksem Rodzinnym i Opiekuńczym isteniej mozliwość zawarcia małżeństwa prze kobietę, jeżeli ukończyła ona lat 16. Zezwolenie wydaje sąd opiekuńczy, jeżeli zawarcie małżeństwa (...) czytaj dalej»
-
przez: alezja | 2010.11.5 11:13:55
Zgodnie z obowiązującymi przepisami, sąd musi rozstrzygnąć o tym, kto jest winny rozpadu małżeństwa. Sąd może ustalić, że: winę ponosi jeden z małżonków, winę ponoszą oboje (...) czytaj dalej»
-
przez: smaller | 2010.11.5 11:30:4
Sąd orzeka separację, jeśli nastąpił trwały rozkład pożycia między małżonkami, zaś rozwód - jeśli nastąpił trwały i zupełny rozkład pożycia między małżonkami. Trwały i zupełny (...) czytaj dalej»
-
przez: alezja | 2010.11.5 11:31:35
Podobna sprawa była poruszana w tym wątku: http://e-prawnik.pl/forum/domowy/prawo-rodzinne/slub-a-nieletnia.html Zgodnie z art. 10 par 2 KC przez zawarcie małżeństwa małoletni uzyskuje pełnoletnośc. (...) czytaj dalej»
-
Chcę zmienić nazwisko dziecka!
przez: smaller | 2010.11.5 11:35:22
http://e-prawnik.pl/domowy/prawo-administracyjne-1/zmiana-nazwiska/odpowiedzi/zmiana-nazwiska-dziecka.html czytaj dalej»
-
Separacje bez orzekania o winie
przez: smaller | 2010.11.5 12:33:16
Zgodnie z kodeksem rodzinnym i opiekuńczym: jeżeli między małżonkami nastąpił zupełny rozkład pożycia, każdy z małżonków może żądać, ażeby są orzekł separację. Orzekając separacje (...) czytaj dalej»
-
przez: RadekG | 2010.11.5 12:56:17
Bzdura! Tajfun nie uzależnia! Nie ma tam żadnej amfetaminy! To wszystko nagonka rządu!! czytaj dalej»
-
dzwoniono z telefonów ofiar po katastrofie tupolewa?
przez: RadekG | 2010.11.5 12:59:44
Pewnie jakiś ruski znalazł telefon, zobaczył, że jeszcze jest sprawny i sobie zabrał. Części samolotu były rozsypane na dużym obszarze czytaj dalej»
-
Rosjanie pocięli wrak tupolewa
przez: Antoni25 | 2010.11.5 13:14:5
Na pewno ktoś zamieszany w wypadek nakazał zatuszowanie śladów! Po pocięciu wraku nic nie będzie można już ustalić! To ewidentny dowód na zamieszanie Rosji w całą sprawę! czytaj dalej»
-
przez: Lidka prawo-pracy.net | 2010.11.5 13:18:57
Najwiecej przywilejow i najwiecej wolnego? A Ty bylas kiedys nauczycielka? Wiesz co to znaczy tyle godzin dodatkowej pracy w tygodniu, zeby sie przygotowac, zeby posprawdzac sprawdziany, zeby z rodzicami (...) czytaj dalej»
-
Alimenty (osoba pełnoletnia) a praca?
przez: Bugi30 | 2010.11.5 13:35:45
Wszystko zależy od sądu, z tego co wiem to obowiązek alimentacyjny jest do momentu uzyskania przez Ciebie wykształcenia pozwalającego na samodzielne utrzymanie się. czytaj dalej»
-
Ślub z nieletnią z powodu ciąży
przez: RadekG | 2010.11.5 14:18:50
Dziewczyna jak ma skończone 16-ście lat może spokojnie złożyć wniosek w swoim imieniu.Czeka sie na sprawe ok 1-2 miesięcy.A koszt wynosi 100zł,później na sprawie musi być dziewczyna,Ty (...) czytaj dalej»
-
przez: dzama16 | 2010.11.5 15:25:39
Zgodnie z przepisami dopalacz, czyli środek zastępczy, będzie specyfikiem syntetycznym lub roślinnym, używanym do odurzania się i nieuregulowanym w odrębnych ustawach. Środek zastępczy będzie (...) czytaj dalej»
-
przez: Bezradna | 2010.11.5 15:29:19
Przysposobienie dziecka Mam syna, jego ojciec został całkowicie pozbawiony praw rodzicielskich od wyroku mineło 7 lat już.Od kilku lat jestem w nowym zwiazku małżeńskim, syn zaczął poruszac temat (...) czytaj dalej»
-
Czy pracodawca może zwonic za fałszywe CV???
przez: mrozowskim | 2010.11.5 16:8:29
Moim zdaniem może tak zrobić uzasadniając wypowiedzenie utratą zaufania do pracownika. Oczywiście od każdego wypowiedzenia można się odwołać do sądu pracy i to sąd ostatecznie rozstrzyga takie (...) czytaj dalej»
-
Witajcie. Prosze o pomoc wszystkich majacych wiedze na ten temat. Zostałem oskarżony o Rozbój z
przez: Ase | 2010.11.5 16:25:33
Witajcie. Prosze o pomoc wszystkich majacych wiedze na ten temat. Zostałem oskarżony o Rozbój z bronią w reku (Gaz pieprzowy). Przyznalem sie do przestepstwa, okazalem skruche, dostalem dozor (na (...) czytaj dalej»
-
przez: mrozowskim | 2010.11.5 16:40:23
Najlepiej będzie, jak uda się Pan z tym pytaniem do Państwowej Inspekcji Pracy. Ich radca prawny udzieli Panu bezpłatnie porady w tym zakresie. Kiedyś było, tak że przy rozwiązaniu umowy o pracę (...) czytaj dalej»
-
przez: mrozowskim | 2010.11.5 16:52:42
Proponuję raz jeszcze zgłosić sprawę, ale tym razem dyrekcji szkoły, tylko że tym razem w formie pisemnej. List proszę wysłać jako przesyłkę poleconą za potwierdzeniem odbioru. Ewentualnie (...) czytaj dalej»
-
Prześladowany przez byłą dziewczynę
przez: ycek | 2010.11.5 21:37:19
ale czy ktoś mógłby mi powiedzieć, co ja w tej sytuacji mam zrobić? czytaj dalej»
-
Z wiatrówką na ulicy - czy to karalne?
przez: reppet | 2010.11.5 21:42:2
Dzięki czytaj dalej»
-
Mąż zaraził mnie kiłą - co robić?
przez: weremer | 2010.11.5 21:46:31
Powinnaś wziąć zaświadczenie od lekarza i jakoś udowodnić, że to mąż cię zaraził. W ameryce dostałabyś milionowe odszkodowanie, u nas pewnie nie dostaniesz, ale tak czy siak warto mieć to (...) czytaj dalej»
-
17LATKA MOLESTOWANA PRZEZ WUJKA
przez: weremer | 2010.11.5 21:49:16
Podejrzenie to jeszcze za mało, żeby zgłosić to na policję, ale skoro widzisz, że dziewczyna ma problem, to powinnaś ją wysłać do psychologa. Albo po prostu z nią porozmawiać. czytaj dalej»
-
przez: ilaila73 | 2010.11.5 23:41:46
tez miałam taki problem...sprawa z orzekaniem winy tj.zdrada polega na tym ze ciagnie sie długo po czym wyciagane są brudy z całego pozycia małzenskiego(chyba ze sie przyzna)i pomaga jedyne w tym (...) czytaj dalej»
-
przez: ilaila73 | 2010.11.6 0:14:29
sory ale pierwszy raz cos takiego słysze zeby rodzic poszedł do sądu bo ty chcesz sie wyprowadzic.....chłopie ty masz 30 lat a nie 10,wyprowadzaj sie i bądz szczesliwy czytaj dalej»
-
Mam takie pytanie. Czy przy ochronie obiektu może być zawarta umowa o dzieło? W umowie zapisano, że
przez: Prawnik | 2010.11.6 17:5:22
Uważam, że w żadnym przypadku. Dzieło - to wartość materialna, a ochrona jako taka takiej wartości nie posiada. Ponadto z opisu wynika, że była to ewidentna umowa o pracę, a więc wystąpił (...) czytaj dalej»
-
alimenty na rzecz dorosłej córki?
przez: mrozowskim | 2010.11.6 17:14:20
Właśnie tak może się to skończyć. Proszę pamiętać, że obowiązek alimentacyjny spoczywa na obojga rodzicach. Czego Pani tu nie rozumie? Córka mieszka z Panią i dostaje alimenty od ojca albo (...) czytaj dalej»
-
przez: lejek | 2010.11.6 19:52:43
Mam zamiar wynająć detektywa, który potwierdzi, że mój mąż mnie zdradza. Czy jednak dowody dostarczone przez detektywa zostaną uznane przez sąd? czytaj dalej»
-
Jestem niewolnicą swojego męża
przez: gregory500 | 2010.11.7 15:45:5
Zgodnie z prawem nie ma takiego obowiązku. Wszystkie zarobione pieniąze są jego! czytaj dalej»
-
przez: agnieszkawec | 2010.11.7 19:20:51
Witam, Reprezentuję Kancelarię Prawną zajmującą się windykacją należności. Proszę o kontakt w tej sprawie pod nr telefonu 606103932. czytaj dalej»
-
przez: luty0387 | 2010.11.7 21:58:20
Walka z księdzem to jak walka z wiatrakami. Jedyne co można w ten sposób uzyskać to przeniesienie księdza... Pomimo nawet zgłoszenia tego do wyższych instancji. Ja też jestem osobą wierzącą, (...) czytaj dalej»
-
przez: smaller | 2010.11.8 9:1:40
Zgodnie z przepisami kodeksu cywilnego rozrządzić majatkiem na wypadek śmierci można jedynie przez testament. Testament może byc sporządzony w formie aktu notarialnego, ale może zawierać rozporządzenia (...) czytaj dalej»
-
przez: smaller | 2010.11.8 9:25:33
Zgodnie z przepisami kodeksu rodzinnego i opiekuńczego, opiekę ustanawia się dla małoletniego (czyli dla osoby, która nie ukończyła 18 roku zycia lub nie uzyskała pełnoletności przez (...) czytaj dalej»
-
przez: smaller | 2010.11.8 9:56:4
Nie istnieje jedna konkretna granica wieku dla ustalania ustania obowiązku alimentacyjnego. Zgodnie z przepisami kodeksu rodzinnego i opiekuńczego, rodzice obowiązani są do świadczeń alimentacyjnych (...) czytaj dalej»
-
przez: smaller | 2010.11.8 10:30:3
Zgodnie z przepisami kodeksu rodzinnego i opiekuńczego, rodzice zobowiązani są do świadczeń alimentacyjnych na rzecz dziecka, które nie jest jeszcze w stanie utrzymać się samodzielnie, chyba, (...) czytaj dalej»
-
Mąż nie zgadza się na rozwód!!!
przez: smaller | 2010.11.8 11:1:7
Zgodnie z przepisami kodeksu rodzinnego i opiekuńczego, jeżeli między małżonkami nastapił trwały i zupełny rozkład pożycia (jeśli ustały łączące małżonków więzi gopodarcze, emocjonalno-duchowe (...) czytaj dalej»
-
czy można zawiesić działalność stowarzyszenia?
przez: Anna Jo | 2010.11.8 11:12:29
czy można zawiesić działalność stowarzyszenia? Chodzi mi o czas na ewentualne decyzje odnoszące się do przyszłości organizacji. A więc nie likwidacja stowarzyszenia, ale jego chwilowe zawieszenie (...) czytaj dalej»
-
Czy wspólnik w spółce jawnej odpowiada całym swoim majątkiem za długi spółki?
przez: Robcio81 | 2010.11.8 12:18:17
Wspólnicy spółki jawnej za zobowiązania odpowiadają: 1. subsydiarnie - czyli wierzyciel może prowadzić egzekucję z majątku wspólnika, w chwili, gdy egzekucja z majątku spółki okaże się (...) czytaj dalej»
-
przez: eryk | 2010.11.8 12:49:27
CO mi grozi! mialem w wydychanym powietrzu 0,14m jakiej kary moge sie spodziewac ? czytaj dalej»
-
przez: RadekG | 2010.11.8 12:50:17
W kodeksie rodzinnym i opiekuńczym przewidziane jest, że obowiązek alimentacyjny rodziców jako indywidualny obowiązek matki i ojca do dostarczania środków na utrzymanie i wychowanie (...) czytaj dalej»
-
przez: ggigi84 | 2010.11.8 13:15:1
Mam pytanie odnośnie monitoringu nieruchomości? Sprawa dotyczy bloku mieszkalnego z tym że niestety dolne piętro jest wykorzystywane do działalności gospodarczej. Od pewnego czasu zauważyliśmy (...) czytaj dalej»
-
przez: albertkow | 2010.11.8 13:19:22
Mój kolega miał podobny problem, miał w wydychiwanym 0,2 i zabrali mu prawko na 1 rok czytaj dalej»
-
upadłość konsumencka hazardzisty
przez: andrzejek80 | 2010.11.8 14:8:1
Z przepisów o upadłości konsumenckiej wynika, że sąd oddala wniosek o ogłoszenie upadłości, jeżeli niewypłacalność dłużnika nie powstała wskutek wyjątkowych i niezależnych od niego okoliczności. Hazardzista, (...) czytaj dalej»