Archiwum Forum Listopad 2010
(322 tematów na forum)
-
Alimenty a bardzo trudna sprawa
przez: mrozowskim | 2010.11.23 11:46:0
Jeśli nie ma możliwości wyegzekwowania alimentów od ojca, to można spróbować od jego rodziców, ponieważ oni są następni w kolejności do obowiązku alimentacyjnego op rodzicach. czytaj dalej»
-
przez: damian30 | 2010.11.23 13:40:20
W ostatnim czasie mojemu sąsiadowi zdarzają się ataki agresji, podczas jednego z nich wybił szybę na wspólnym korytarzu. Jeden z sąsiadów był świadkiem tej sytuacji, podczas próby wezwania policji (...) czytaj dalej»
-
przez: henioW | 2010.11.23 14:19:53
Intercyza to umowa majątkowo po podpisaniu której każdy z małżonków samodzielnie zarządza własnym majątkiem. Małżonkowie także są odpowiedzialni tylko za własne długi. Nie istnieje majątek (...) czytaj dalej»
-
przez: Agnieszka | 2010.11.23 16:1:35
Mam problem z wypowiedzeniem umowy agencyjnej podpisanej z multiagencją. W umowie jest zapis o 3-miesięcznym okresie wypowiedzenia pomimo iz zgodnie z Kodeksem Cywilnym obowiązuje 1 miesiąc (umowa (...) czytaj dalej»
-
Moja żona w ciąży z innym mężczyzną!!
przez: Borys4 | 2010.11.23 16:20:18
Jak zrzec się prawa do dziecka już teraz? Żona jest w ósmym miesiącu i dopiero teraz się dowiedziałem..... czytaj dalej»
-
przez: mrozowskim | 2010.11.23 18:0:58
Należy złożyć stosowne oświadczenie w sądzi lub przed notariuszem w zależności od tego, gdzie będzie przeprowadzana sprawa o nabycie spadku. czytaj dalej»
-
Likwidacja stanowiska-zaległy urlop-ekwiwalent?
przez: mrozowskim | 2010.11.23 18:20:5
Za niewykorzystany urlop pracodawca musi wypłacić ekwiwalent. W przypadku wątpliwości można korzystać z bezpłatnej porady Państwowej Inspekcji Pracy. czytaj dalej»
-
Pozbawienie praw rodzicielskich ojca.
przez: martusiak163 | 2010.11.23 18:21:31
Witam! Bardzo proszę o poradę w sprawie pozbawienia praw rodzicielskich ojca. Nie chce aby w przyszłości obłożono mnie obowiązkiem spłacania jego długów. Wiem,że jest to dosyć skomplikowane (...) czytaj dalej»
-
PRZEDAWNIENIE FAKTURY TELEFONI CENTERTEL !
przez: BIEDNA prawo-cywilne.net | 2010.11.23 20:29:11
proszę o radę! POMOŻE KTOŚ???? czytaj dalej»
-
przez: dtk | 2010.11.24 7:40:48
POdstawowa informacja, która jest potrzebna to rodzaj kredytu i cel na jaki został wydatkowany. Jeśli jest to kredyt mieszkaniowy przeważnie zapisany jest w umowie procentowy udział małżonków w (...) czytaj dalej»
-
przez: dtk | 2010.11.24 7:52:6
Do ukończenia przez dziecko 18rż wszelkie decyzje w tym zakresie podejmuje rodzic bądź opiekun prawny i bez jego zgody na piśmie dziecko nie może samodzielnie podejmować takich decyzji. czytaj dalej»
-
Karta gwarancyjna bez paragonu-ważna?
przez: dtk | 2010.11.24 7:55:29
Podstawą skorzystania z uprawnień wynikających z gwarancji jest dowód zakupu (paragon, faktura). Oczywiście istnieje szansa, że gwarant wykaże dobrą wolę i na podstawie poprawnie wypełnionej (...) czytaj dalej»
-
przez: jarek 1 | 2010.11.24 9:16:25
Witam Mam pewnien problem pożyczyłam koledzie pewna sume pieniędzy miał mi oddawać w ratach, małą część mi oddał a teraz zaprzestał.Nie mam z nim kontaktu a tu jeszcze spora kwota do spłacenia.Jest (...) czytaj dalej»
-
przez: gienekch | 2010.11.24 9:59:30
[cytat] witam mam pytanie czy moge sam wymeldowac zone z domu ktory nalezy do mojego brata a ja jestem wspolwlascicielem byla zona nie byla wpisana w aktach wlasnosciowych tego domu w sadzie przy (...) czytaj dalej»
-
Praca na pół etatu a emerytura
przez: jolanta55 | 2010.11.24 10:1:47
Witam Mam pytanie jak się wlicza praca na pół etatu do emerytury??Z góry dziekuję za informacje czytaj dalej»
-
Niezdolność do pracy - orzeczenie
przez: niedzwiadek2 | 2010.11.24 12:35:23
Mam pytanie.. Jak ubiegać się w ZUSie o orzeczenie niezdolności do pracy? Jakim osobom przysługuje taka renta? czytaj dalej»
-
przez: bartek 41 | 2010.11.24 13:8:28
Witam Czy nauczyciel uczący w szkole może zostac zwolniony podczas trwania roku szkolnego?Z góry dziękuję za informacje czytaj dalej»
-
Zmiana-umowa o pracę a umowa zlecenie
przez: patrycja | 2010.11.24 13:15:2
Witam Mam pytanie pracuję na umowę o pracę teraz mam możliwość zmiany pracy gdzie pensja będzie wyższa, ale jest to umowa zlecenie nie znam się i jakie są różnice?Z góry dziekuję za pomoc czytaj dalej»
-
przez: predator123 | 2010.11.24 13:45:55
Ponad 4 lata temu zostałem skazany za jazdę po spożyciu alkoholu na karę grzywny, zakaz prowadzenia pojazdów na 2 lata i straciłem prawo wykonywania zawodu. Kiedy ta kara ulegnie zatarciu, odzyskam (...) czytaj dalej»
-
przez: ewwa2 | 2010.11.24 13:55:26
Prawo o aktach stanu cywilnego artykuł 58, pkt 3 Jeżeli zachodzą uzasadnione przyczyny, kierownik urzędu stanu cywilnego może przyjąć oświadczenia o wstąpieniu w związek małżeński poza lokalem (...) czytaj dalej»
-
Kiedy i ile można wziąć urlopu w pierwszej pracy?
przez: stachuK | 2010.11.24 14:25:4
Podejmując pierwszą pracę za każdy miesiąc przysługuje 1/12 z 20 dni urlopu wypoczynkowego (dla osoby pracującej krócej niż 10 lat) po upływie każdego miesiąca, jednak miesiąc ten jest liczony (...) czytaj dalej»
-
przez: wladek_H | 2010.11.24 14:44:10
Wypłata kredytu w trakcie urlopu jest niemożliwa. Po uzyskaniu urlopu trzeba niezwłocznie poinformować o tym bank. Jeżeli urlop spowoduje wydłużenie okresu kredytowania, bank będzie musiał ponownie (...) czytaj dalej»
-
Czy mogę otrzymać kredyt na studia za granicą?
przez: Eryka34 | 2010.11.24 14:46:28
Warunkiem otrzymywania kredytu jest przedstawianie w banku dokumentu potwierdzającego status studenta uczelni polskiej. Nie można więc starać się o kredyt będąc studentem uczelni zagranicznej. Jeżeli (...) czytaj dalej»
-
Konto w grze World of Warcraft
przez: Katowy | 2010.11.24 15:25:35
a i jeszcze jedno: REGULAMIN w grze World of Warcraft nie pozwala sprzedawac czy sharować kontami. Jest to wbrew regulaminowi, kupilem konto w grze WoW. Jesli blizzard o tym sie dowie to raczej konto (...) czytaj dalej»
-
Chciałabym zmieni c nazwisko swojemu synkowi
przez: angelika26 | 2010.11.24 15:29:28
bez zgody ojca dziecka nie zmieni pani nazwiska dziecka,jezeli partner sie nie zgadza trzeba wystapic z wnioskiem do sadu czytaj dalej»
-
Czy mogę wychowywać dziecko ze swoim kolegą?
przez: angelika26 | 2010.11.24 15:31:39
dogadac sie z dyrektorka przedszkola czytaj dalej»
-
Przśladuje nas były chłopak moej córki
przez: maryja | 2010.11.24 17:47:44
Szanowna Pani! Jeśli te młode osoby sa niepełnoletnie to władze rodzicielska sprawujecie Państwo !Zgodnie z kodeksem rodzinnym jesteście pełnomocnikami ustawowymi dzieci!W tej sytuacji występujecie (...) czytaj dalej»
-
Kredyt studencki i brak dyplomu
przez: maryja | 2010.11.24 17:50:10
Reguluje to umowa kredytowa !Jeśli tego nie ma należy starać się o aneks do tej umowy -odpowiednio go motywując!pozdrawiam Monik czytaj dalej»
-
Czy komornik możę wejść do domu bez obecności dłużnika???
przez: edytka43 | 2010.11.25 10:27:12
Witam Mam pytanie czy komornik może wejśc do domu dłużnika, jęsli nikt nie jest obecny i zająć rzeczy bez porozumienia się.Z góry dziękuję czytaj dalej»
-
Alimenty na dwójkę dzieci-jeden czy dwa pozwy?
przez: alezja | 2010.11.25 11:52:39
W wypadku dwójki dzieci wystarczy jeden pozew. czytaj dalej»
-
Niepełonletnia w ciąży z pełonletnim
przez: alezja | 2010.11.25 12:6:28
Kobieta, która jest niepełnoletnia nie ma władzy rodzicielskiej nad swoim dzieckiem. Konieczne byłoby w tym wypadku ustanowienie przedstawiciela ustawowego(zazwyczaj ustala się nim matkę matki, (...) czytaj dalej»
-
umowa o roboty budowlane podwykonawcy z dalszym podwykonawcą
przez: Stanek | 2010.11.25 12:47:47
umowa o roboty budowlane podwykonawcy z dalszym podwykonawcą Witam, Podpisałem umowę o roboty budowlane jako podwykonawca z Generalnym Wykonawcą. Umowa jest realizowana od czerwca br. W sierpniu podpisałem (...) czytaj dalej»
-
przez: niulka | 2010.11.25 14:9:43
To załóż mu sprawę o alimenty ale wiesz co nie wiem ile facet zarabia nawet jeśli przysądzą alimenty na ciebie i dziecko to pewni nie na tyle żeby starczyło na wszystko nawet po rozwodzie wszystkiego (...) czytaj dalej»
-
Mieszkanie komunalne dla jednej osoby
przez: zbyszek_30 | 2010.11.25 14:22:31
Mieszkanie komunalne jest to lokal przyznawany przez gminę osobom i rodzinom o niskich dochodach. Reguluje to m.in. art. 4 ustawy o ochronie praw lokatorów. Głównym kryterium, które uzasadnia oddanie (...) czytaj dalej»
-
Mieszkanie komunalne w innym niż rodzinne miasto
przez: loko_35 | 2010.11.25 14:24:40
Przepisy są dość zróżnicowane w gminach dlatego ważne jest w jakim mieście się stara o takie mieszkanie. Np. Kraków uznaje, że miasto stanowi ?centrum życiowe? kandydata na najemcę w przypadku (...) czytaj dalej»
-
Odmowa przyjęcia mieszkania komunalnego
przez: dawid K | 2010.11.25 14:26:57
Każda gmina ma swoje własne prawa dla przykładu mogę podać jak jest w Gdańsku. Ubiegający się o wynajęcie lokalu otrzymuje propozycję zapoznania się z położeniem i stanem technicznym lokalu, (...) czytaj dalej»
-
przez: dtk | 2010.11.25 15:8:52
Nie pisze Pani nic o ew sprawie spadkowej. Czy taka była i czy składała Pani jakieś oswiadczenia w tym zakresie. Jeśli nie to istnieje możliwość odrzucenia spadku w całości przez spadkobiercę/ów (...) czytaj dalej»
-
Zniesienie wspólności majatkowej
przez: razgul | 2010.11.25 19:55:7
aha i jescze jedno najwazniejsze czy moge wystosowac jakies pismo odpowiadajace na jej uzasadnienie w ktorym mnie oczernia... czytaj dalej»
-
Kupno mieszkania z zameldowaną osobą
przez: Lewanna | 2010.11.27 1:11:33
[cytat] Witam, Chcę kupić mieszkanie na kredyt, ale właścicielka (starsza osoba) nie chce wymeldować się przed podpisaniem umowy notarialnej tylko po otrzymaniu pieniędzy. W akcie notarialnym (...) czytaj dalej»
-
Jak wyrzucić najemców z mieszkania?
przez: Lewanna | 2010.11.27 1:19:32
[cytat] Witam, dostałem mieszkanie po babci i zacząłem je wynajmować pewnym ludziom. Jak się okazało, nie płacą oni rachunków, nie chcą też się wyprowadzić. Jak powinienem ich skutecznie (...) czytaj dalej»
-
przez: fredka | 2010.11.27 9:0:58
Zapomniałam dodać - do każdej z rat zostanie doliczona tzw. opłata prolongacyjna za wydłużenie terminu spłaty zadłużenia. Proszę jak najszybciej zareagować, bo ZUS może wszcząć wobec Pani (...) czytaj dalej»
-
Marszałek Wojewodztwacofa decyzję inne Marszłka?
przez: fredka | 2010.11.27 10:43:9
Witam, Zgodnie z art. 28 ust. 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o usługach turystycznych - uprawnienia przewodnika turystycznego i pilota wycieczek osobom będącym obywatelami Rzeczypospolitej Polskiej (...) czytaj dalej»
-
Czy można wznowić postępowanie karne z urzędu w Sędzie Apelacyjnym.
przez: fredka | 2010.11.27 11:49:25
W świetle prawa karnego procesowego można skarżyć samo uzasadnienie wyroku karnego. I trzeba to było zrobić po wydaniu wyroku przez sąd rejonowy. Sąd okręgowy nie może prowadzić postępowania (...) czytaj dalej»
-
doliczenie pracy w rolnictwie do stażu pracy
przez: jdenk | 2010.11.27 17:39:2
Czy mogę zaliczyć do zakładowego stażu pracy (nabywając jednocześnie uprawnienia do nagrody jubileuszowej) okres pracy w gospodarstwie rolnym rodziców o pow. 5,5 ha od ukończenia 16 roku życia (...) czytaj dalej»
-
przez: kaskaa_kk | 2010.11.27 20:35:37
Czesc ja też byłabym wdzięczna za jakieś materiały (tj literatura, plan pracy, stronki internetowe i niezbędne materiały) proszę o pomoc... Mój e- mail: katarzyna_kudlacz@vp.pl Będe (...) czytaj dalej»
(Zobacz 54 odpowiedzi) | Strony: 1 2
-
przez: student88 | 2010.11.28 0:35:16
Miał prawo. Zadymianie sąsiednich nieruchomości jest traktowane jako immisja pośrednia zgodnie z kodeksem cywilnym. (art. 144 kc Właściciel nieruchomości powinien przy wykonywaniu swego prawa powstrzymywać (...) czytaj dalej»
-
Odwołanie , zmienienie testamentu
przez: student88 | 2010.11.28 0:40:8
Tak. Co więcej nie ma znaczenia forma poprzedniego testamentu. Na przykład wcześniejszy testament sporządzony w formie aktu notarialnego może być skutecznie zmieniony lub nawet zastąpiony testamentem (...) czytaj dalej»
-
przez: student88 | 2010.11.28 0:45:19
Takie kwestie reguluje najczęściej regulamin przewozu przedsiębiorstwa, z którego usług Pani korzysta . Tego typu regulaminy z reguły nie wymagają wykupienia biletu "dla zwięrzecia" szczególnie (...) czytaj dalej»
-
kupno lokalu od spółdzielni???
przez: stanley28 | 2010.11.28 6:47:1
witam serdecznie mam pytanie: czy jako lokator mieszkania (wynajmuje go) które jest własnością gminnej spółdzielni moge wykupic od spółdzielni na własnosc to mieszkanie??? czytaj dalej»
-
przez: Aditi | 2010.11.28 13:34:18
Chciałam jeszcze dodać, że ona uważa, że bardzo mnie kocha a jeszcze bardziej, mojego SYna. Czy ta miłość i pomoc jaką mi ofiaruje, ma polegać na tym, że będzie w czsie, gdy zachoruję, odda (...) czytaj dalej»