Archiwum Forum Listopad 2010
(604 tematów na forum)
-
Podwyżki rachunków za energię elektryczną od stycznia
przez: Maniek88 | 2010.11.12 16:2:38
Osobisty sukces Tuska i jego polityki energetycznej. Oczywiście nie zapomnijmy o podwyżce cen gazu dzięki korzystnie zawartej umowie gazowej, podwyżce VAT,itd. czytaj dalej»
-
Wyłączenie odpowiedzialności wspólników spółki jawnej w umowie
przez: maryja | 2010.11.12 16:48:9
SzPanie !!!Sprawa odpowiedzialności solidarnej wspólnioków spółki jawnej za prowadzona działalność gospodarczą jest określona w sposób zdecydowany w obowiązujących przepisach prawnych !Nie (...) czytaj dalej»
-
Jak odejść ze spółki 3-osobowej i zakończyć działalność
przez: maryja | 2010.11.12 16:49:25
Jakiej spółki z o.o. czy jawnej ,czy cywilnej, partnerskiej , komandytowej? czytaj dalej»
-
Spółka cywilna czy jawna - która forma korzystniejsza?
przez: maryja | 2010.11.12 16:51:49
Tak nie jest do końca , jak pisze MAREK , bo odpowiedzialność także istnieje na zasadzie 299ksh z majatku prywatnego!A po wiele takich odpowiedzialności sięgają wierzyciele ,co moge powiedzieć (...) czytaj dalej»
-
Przedawnienie wyroku sądu w sprawie należności za pracę
przez: maryja | 2010.11.12 17:8:32
Termin ten po nadaniu klauzuli wykonalności wynosi 10 lat ,ale przed upływem tego czasu możesz zwrócic sie do sadu o ponowne nadanie klazuli na nstepne lata ,załczajac postanowienie komornika o bezskutecznej (...) czytaj dalej»
-
Niewpuszczanie żony do własnego mieszkania po rozstaniu
przez: grzes23 | 2010.11.12 18:8:47
witam mam taki problem jestem z żona od 12 lat mamy dwoje dzieci zostawiła mnie dla innego od dwóch miesięcy czasami mieszka w domu czasami u swojej mamy a czasami u kochanka teraz konkretne pytanie (...) czytaj dalej»
-
Podział spadku po 9 latach - czy można żądać zachowku
przez: mrozowskim | 2010.11.12 19:12:0
Po takim czasie roszczenie do zachowku chyba już się przedawniło. Sugeruję konsultację z prawnikiem. czytaj dalej»
-
Czy przysługuje odprawa po zakończeniu umowy na czas określony
przez: anusiamysz | 2010.11.12 20:42:32
Mam pytanie,miałam zawartą umowe o pracę z pracodawcą na czas okreslony do 31.12.2009,umowa została przedłużona do czasu porodu do 14.06.2010,nastepnie Zus przelewał mi za urolp macierzyński.Z (...) czytaj dalej»
-
Jakie składki płacić przy działalności i pracy na 1/8 etatu
przez: holecka | 2010.11.12 22:32:49
Witam, Mam takie pytanie, proszę o waszą opinię. Np. pracuję na 1/8 etatu. Zarabiam 1/8 najniższej krajowej. Zakładając działalność gospodarczą będę musiała płacić wszystkie składki (...) czytaj dalej»
-
Jak spłacić faktyczny dług alimentacyjny a nie zawyżoną kwotę
przez: Maurin | 2010.11.13 12:11:59
Sprawa wygląda tak: mam zasądzone 700zł alimentów, płaciłem 500zł ponieważ nie miałem pracy. Powstał dług ok. 4500zł. Znalazłem pracę i chcę spłacić zaległość wraz z odsetkami. Jednak (...) czytaj dalej»
-
Zwrot ubezpieczenia zdrowotnego po wypadku w szkole po latach
przez: kotoeym | 2010.11.13 13:16:37
chcial bym sie dowiedziec po jakim czasie mozna ubiegac sie o zwrot ubezpieczenia zdrowotnego po wypadku w szkole. po wypadku mialem robiona artroskopie i calay okres leczenia trwal okolo 3/4 lat leczenie (...) czytaj dalej»
-
Właściciel domu a udział żony po rozdzielczości majątkowej
przez: marek-chylek | 2010.11.14 13:54:12
przed małżeństwem kupiłem działkę budowlaną , po zawarciu związku i sprzedazy wsólnego mieszkania wybudowałem dom , żona mi wtym pomagała . Kto jest właścicielem domu i jaki jest udział (...) czytaj dalej»
-
Rezygnacja z ubezpieczenia kredytu - czy można zrezygnować
przez: kerett | 2010.11.15 10:23:33
To zależy od przepisów wewnętrznych banku, w którym zamierza Pan wziąć kredyt. Jest to jednak powszechna działalność banku, gdyż służy to zabezpieczeniu banku przed ewentualną niewypłacalnością (...) czytaj dalej»
-
Obowiązek wykupu wyposażenia sklepu przy wynajmie
przez: kishev | 2010.11.15 10:33:34
To zależy jedynie od umowy, jaką zdecyduje się Pani podpisać z najemcą. Nie ma przepisu nakazującego wykup takiego sprzętu w momencie wynajmowania lokalu. czytaj dalej»
-
Brak wypłaty pensji od 2 miesięcy - gdzie zgłosić
przez: nisza12 | 2010.11.15 11:14:52
Mój szef nie wypłaca mi pensji od 2 miesięcy. Jak długo mam czekać i gdzie to powinienem zgłosić? czytaj dalej»
-
Czy emerytura policyjna za 15 lat służby dla nowych funkcjonariuszy
przez: marek9 | 2010.11.15 11:59:8
Witam Wybieram się do szkoły policyjnej, teraz ciagle czytam o emerytuarch i juz nie wiem jak to jest kiedy wchodza nowe przepisy, czy jesli zaczne szkołe w przysżłym roku będę dalej trakowatny (...) czytaj dalej»
-
Alimenty z funduszu gdy ojciec nie ma z czego płacić
przez: lidia45 | 2010.11.15 12:12:31
Witam Mam pytanie moje dziecko powinno dostac dostawać alimenty w wysokości 600 zł, niestety ojciec sie nie wywiązuje co dalej, czy alimenty powinno dostać teraz z funduszu alimentacyjnego , jeśli (...) czytaj dalej»
-
Zakaz palenia w miejscach publicznych - lista miejsc
przez: albertkow | 2010.11.15 13:12:43
Nie można palić w środkach transportu publicznego, w ogólnodostępnych miejscach przeznaczonych do wypoczynku i zabawy dzieci, na przystankach komunikacji miejskiej i dworcach. Ponadto zakaz obejmuje (...) czytaj dalej»
-
Kary za promocję papierosów - grzywy do 200 tys. zł
przez: Tomaszz23 | 2010.11.15 13:55:28
Osoby zostaną ukarane grzywną ? nawet do 200 tys. zł lub skazane na karę ograniczenia wolności. Dotyczy to zakazu promocji papierosów. Punkty, które oferują sprzedaż artykułów tytoniowych, od (...) czytaj dalej»
-
Czy e-papieros podlega ustawie o zakazie palenia
przez: broszka21 | 2010.11.15 14:8:34
E-papieros nie podlega ustawie o ochronie zdrowia przed następstwami używania tytoniu i wyrobów tytoniowych, gdyż nie jest wyrobem tytoniowym. Jego używania nie zabrania też ustawa o zakazie palenia. (...) czytaj dalej»
-
Odroczenie lub rozłożenie grzywny na raty
przez: jansonn5 | 2010.11.15 14:15:35
Witam Czy karę grzywny da się jakos odrobić społecznie lub rozłożyć na raty?Pytam się w imieniu mojego brata, który niestety nie ma z czego zapłacic??Z góry dziekuje za pomoc czytaj dalej»
-
Eksmisja uciążliwego lokatora zgodnie z prawem
przez: gresto12 | 2010.11.15 14:36:54
witam. mam gorącą prośbę o pomoc... w jaki sposób eksmitować uciążliwego lokatora??? oczywiście zgodnie z prawem. czytaj dalej»
-
Co grozi gdy pracodawca dzwoni a pracownika nie ma na L4
przez: pawełł89 | 2010.11.15 14:42:21
Witam Mam takie pytanie co mi grozi w sytuacji, gdy pracodawca do mnie dzwonił do domu a mnie nie było, ajesyem na zwolnieniu lekarskim jakie konsekwencje?Z góry dziękuję za informacje czytaj dalej»
-
Mandat za przepaloną żarówkę gdy przepali się w trakcie jazdy
przez: andrzejM | 2010.11.15 14:49:17
w sądzie będzie ciężko wygrać, Twoje słowo przeciwko 2 policjantom... czytaj dalej»
-
Urlop i chorobowe na umowie zlecenia
przez: lukasz_25 | 2010.11.15 14:56:23
Chorobowe tak, urlop - to zależy od umowy, ale ustawowo nie. czytaj dalej»
-
Umowa o dzieło przy pracy na etacie - obowiązki podatkowe
przez: dominik25 | 2010.11.15 15:4:46
Jeśli umowa o dzieło nie jest zawarta z własnym pracodawcą, to nie podlega oskładkowaniu, jedynie opodatkowaniu.Nie zgłasza się jej w momencie zawierania. Do końca lutego za rok ubiegły PIT-11 (...) czytaj dalej»
-
Kopia umowy zlecenia jako dowód pracy
przez: jutka1 | 2010.11.15 15:12:57
Pośrednim dowodem wykonywania dla kogoś zlecenia jest kopia rachunku wystawianego zleceniodawcy, oraz PIT-8B wystawiony przez zleceniodawcę. czytaj dalej»
-
Ojciec nie pozwala matce odejść z dzieckiem - co robić
przez: zolza11 | 2010.11.15 15:21:41
witam mam na imie magda jestem matka 2,5 letniego syna!! razem z ojcem dziecka wychowujemy syna!!nie jestesmy po slubie:( mieszkamy u jego mamy na wynajem nas nie stac:( ja pieniedzy nie otrzymuje a (...) czytaj dalej»
-
Zgłoszenie przemocy i gróźb byłego partnera na policję
przez: jolka20 | 2010.11.15 15:23:35
mam pewnien problem z moim byłym. Podczas trwania naszego związku uderzył mnie kilka razy, po tym zerwałam z nim, a on nie daje mi teraz spokoju. Nachodził mnie w domu, sąsiedzi wszystko słyszeli (...) czytaj dalej»
-
Jazda po pijanemu na koniu lub krowie - czy są przepisy
przez: krzysiu42 | 2010.11.15 15:45:42
Jadąc na krowie, ośle czy koniu jest się kierującym; ma się wpływ (przynajmniej w jakimś stopniu) na jego "jazdę" a tym samym również można stracić prawo jazdy jak będzie się pod wpływem. czytaj dalej»
-
Podział kwot między egzekucjami alimentacyjnymi i zaliczką alimentacyjną
przez: Darek62 | 2010.11.15 18:15:55
Jakie przepisy szczegółowe regulują podział kwot dla dwóch egzekucji alimentacyjnych z których jedna jest spłatą zadłużenia wynikającego z wypłaty zaliczek alimentacyjnych. Czy komornik w (...) czytaj dalej»
-
Czy etyczny jest zapis o kosztach zastępstwa procesowego w umowie
przez: ed | 2010.11.15 22:37:56
witam na poczatek, zacytuje zapis z umowy o reprezentowanie przed sadem: \"wynagrodzenie ustalone przez strony w ust. 1 (tu jest zgodnie z rozpozadzenie min. sprawiedliwosci)jest niezalezne od kosztow (...) czytaj dalej»
-
Kto wypłaca świadczenie chorobowe po powrocie z rehabilitacji
przez: mieczyslawo | 2010.11.16 0:13:11
po świadczeniu rechabilitacyjnym podjołem pracę,po 3 tygodniach uraz odnowił się,otrzymałem zwolnienie lekarskie na okres 1 m-ca,i znowu wróciłem do pracy.kto i na jakiej podstawie ma mnie wypłacić (...) czytaj dalej»
-
Zadatek za komputer - zwrot po opóźnieniu realizacji zamówienia
przez: Mieczysław | 2010.11.16 5:44:45
Spisaliśmy umowę na dzierżawę sklepu w wysokości 35000zł odstępnego z czego ja wpłaciłem 13000zł,ale zorjentowawszy się że zostałem wprowadzony w błąd co do obrotów w tym sklepie po kilku (...) czytaj dalej»
-
Oszukanie ustawy o zakazie palenia w lokalach gastronomicznych
przez: kasia_mik | 2010.11.16 10:25:50
Nic się w Polsce nie zmieni, dopóki nie zmieni się mentalność. Z tego co czytam, to w większości knajp i tak nikt nie przestrzega tego zakazu... czytaj dalej»
-
Leczenie zamiast więzienia dla narkomana po rozboju
przez: kasia_mik | 2010.11.16 10:27:55
Jeśli dokonał rozboju, to najlepszym leczeniem będzie więzienie. Leczeniem go od społeczeństwa. Trzeba myśleć w co się pakujesz, a jeśli się nie myśli, to trzeba ponosić tego konsekwencje! czytaj dalej»
-
Wyprowadzka od rodziców w ciąży jako nieletnia
przez: alezja | 2010.11.16 11:19:19
Nie ma pani pełnej zdolności do czynności prawnych. W wypadku, gdyby zawarła Pani związek małżeński(można to zrobic juz wieku 16 lat, za zgoda sądu opiekuńczego, ale małżonek musi mieć 18 (...) czytaj dalej»
-
Automatyczny rozwód po separacji - czy to prawda
przez: alezja | 2010.11.16 11:27:46
Nie, nei jest to automatyczne. Nalezy wnieśc pozew o rozwód. Zgodnie z art 61[2] par 1. KRO jeśli jeden z małżonków żąda orzecznia separacji, a drugi orzeczenia rozwodu i żądanie (...) czytaj dalej»
-
Czas trwania rozwodu gdy mąż przebywa na leczeniu alkoholizmu
przez: coldplaay | 2010.11.16 11:44:7
Rozwodzę się z mężem z powodu jego alkoholizmu. W tej chwili przebywa na oddziale zamkniętym (przymusowo). Jednakże ciągle mi oznajmia, że do rozwodu nie dojdzie i wysyła listy do Sądu, że przebywa (...) czytaj dalej»
-
Konsekwencje naruszenia nietykalności cielesnej po bójce
przez: jehhud | 2010.11.16 12:3:3
Wszystko zależy od tego, jak ten incydent zakwalifikuje prokurator. Jeśli zakwalifikuje jako pobicie podlegać to będzie pod art. 158 kodeksu karnego. Następną sprawą jest stwierdzenie, jakiego uszczerbku (...) czytaj dalej»
-
Oszustwo na Allegro - reklamacja używanego telefonu
przez: dtk | 2010.11.16 12:28:47
Zgosić sprawę do administracji allegro i na policję. czytaj dalej»
-
przez: crisman | 2010.11.16 13:20:19
Amnestia jest bezwzględnie konieczna. Szereg wyroków zapadało po naciskach na prokuratorów (strach przed utratą stanowiska) szereg wyroków wydawano dla zrobienia kariery. Tak było kiedy Ministrem (...) czytaj dalej»
-
Jaki procent kosztów przedsiębiorstwa stanowią koszty socjalne
przez: Katarzyna | 2010.11.16 13:43:32
Ile procent stanowią wszelkiego rodzaju koszty socjalne (pracownicze) w ogólnych kosztach przedsiębiorstwa? czytaj dalej»
-
Od kogo można dostać mandat za palenie tytoniu
przez: piotrek | 2010.11.16 13:53:32
mandat może wystawić jedynie sanepid. straż gminna aktualnie nie może takiego mandatu wystawić. Strażnik miejski może pouczyć osobę, która pali w miejscu, gdzie obowiązuje zakaz, bądź skierować (...) czytaj dalej»
-
Rozliczenie podatków w Polsce przy niemieckiej umowie o pracę
przez: zbychu_40 | 2010.11.16 13:59:34
Masz umowe o pracę z pracodawca zagranicznym ale miejscem wykonywania pracy jest Polska tak? Podatek to PIT 53, otzymujesz kase brutto od niej naliczasz podatek według skali i do 20 kazdego miesiaca (...) czytaj dalej»
-
Czy można odwołać uznanie ojcostwa przy rozwodzie i uniknąć alimentów?
przez: angelika26 | 2010.11.16 14:12:42
adoptujac dziecko bierze pan odpowiedzialnosc alimentacyjna:) czytaj dalej»
-
Jazda samochodem bez uprawnień przez nieletniego
przez: bkonopka | 2010.11.16 14:51:6
Zgodnie z ustawą prawo u ruchu drogowym kierującym może byc osoba, która osiągnęła wymagany wiek, jest sprawna pod względem fizycznym i psychicznym oraz spełnia jeden z niżej wymienionych (...) czytaj dalej»
-
Konsekwencje udziału w bójce dla 16-latka
przez: monika29 | 2010.11.16 15:6:40
Art. 158. kodeksu karnego: § 1. Kto bierze udział w bójce lub pobiciu, w którym naraża się człowieka na bezpośrednie niebezpieczeństwo utraty życia albo nastąpienie skutku określonego w (...) czytaj dalej»
-
Jak najszybciej uzyskać rozwód po pierwszej negatywnej rozprawie
przez: jadzia20 | 2010.11.16 15:23:11
Witam, po 10 miesiącach małżeństwa wyprowadziłam się od mojego męża, teraz oboje chcemy rozwodu, ale na pierwszej rozprawie sędzina orzekła, że nie dostaniemy rozwodu. Jak to najszybciej rozwiązać? (...) czytaj dalej»
-
Sąsiad podniósł teren i zalewa okoliczne działki - co robić
przez: seba40 | 2010.11.16 15:32:21
witam, sąsiad podniósł teren swojej działki i teraz woda zalewa okoliczne działki w tym moja. Prezydent Miasta stwierdził, że nie należy to do zakresu jego obowiązków i poradził sądzić się (...) czytaj dalej»