Nieprawidłowości w pizzerii
W firmie prowadzącej działalność handlowo-gastronomiczną w S. inspektorzy OIP Wrocław przeprowadzili kontrolę mającą na celu ocenę przestrzegania przez pracodawcę przepisów prawa pracy, w tym wybranych przepisów bhp oraz ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy. W jej wyniku stwierdzono wiele nieprawidłowości takich jak:
nieprowadzenie akt osobowych pracowników
w umowie o pracę zawartej w niepełnym wymiarze czasu pracy strony nie ustaliły dopuszczalnej liczby godzin pracy, po przekroczeniu której pracownikowi przysługiwało będzie wynagrodzenie z dodatkiem jak za pracę w godzinach nadliczbowych
w treści świadectw pracy podano podstawę prawną bez określenia trybu rozwiązania stosunku pracy. W jednym przypadku pracownik na kopii świadectwa pracy nie potwierdził podpisem faktu otrzymania tego dokumentu
od 6 pracowników nie pobrano oświadczeń o pozostawaniu bądź niepozostawaniu w rejestrze bezrobotnych
pracodawca do dnia kontroli nie złożył we właściwym PUP informacji o zatrudnieniu jednej osoby zarejestrowanej jako bezrobotna
pracodawca nie dotrzymał siedmiodniowego terminu zgłoszenia dwóch pracowników do ubezpieczenia społecznego
pracowników nie poinformowano na piśmie o podstawowych warunkach zatrudnienia
pracodawca nie ustalił w obwieszczeniu systemów i rozkładów czasu pracy oraz obowiązującej w zakładzie długości okresu rozliczeniowego czasu pracy
pracownicy nie potwierdzili na listach wypłat daty odbioru wynagrodzenia za pracę
nie są prowadzone indywidualne kart ewidencji czasu pracy zatrudnianych pracowników
pracodawca nie opracował programów poszczególnych rodzajów szkoleń w dziedzinie bhp: szkolenia wstępnego (instruktaż ogólny i stanowiskowy) oraz okresowego
6 pracowników dopuszczano do pracy bez uprzedniego ich przeszkolenia w ramach szkolenia wstępnego (instruktaż ogólny i stanowiskowy) w dziedzinie bhp
3 pracownice nie zostały przeszkolone ramach szkolenia okresowego w zakresie bhp
wszyscy pracownicy (łącznie 7 osób) dopuszczonych zostało do pracy bez orzeczeń z badań lekarskich stwierdzających brak przeciwwskazań zdrowotnych do zatrudnienia na zajmowanym stanowisku
brak aktualnego szkolenia okresowego w zakresie bhp dla pracodawców (termin ważności szkolenia upłynął w styczniu 2007 r.)
pracodawca nie dopełnił obowiązku dokonania oceny ryzyka zawodowego związanego z wykonywaniem pracy na stanowiskach kucharz i kucharz - bufetowy.
W wyniku kontroli wydano łącznie 8 decyzji i skierowano 12 wniosków wystąpienia. W związku ze stwierdzeniem popełniania wykroczeń przeciwko prawom pracownika wszczęto postępowanie karno - administracyjne, w wyniku którego pracodawcę ukarano grzywną w formie mandatu w wysokości 1.200 zł.
Źródło: www.pip.gov.pl
Skomentuj artykuł - Twoje zdanie jest ważne
Czy uważasz, że artykuł zawiera wszystkie istotne informacje? Czy jest coś, co powinniśmy uzupełnić? A może masz własne doświadczenia związane z tematem artykułu?