Informacja o składzie produktu spożywczego
Pytanie:
"Niektóre produkty spożywcze na opakowaniach nie zawierają informacji o składnikach. Czy producent ma obowiązek informować o składzie produktu, jeżeli zawiera on kilka składników?"
Odpowiedź prawnika: Informacja o składzie produktu spożywczego
Zgodnie z § 2 ust. 1 rozporządzenia ministra rolnictwa i rozwoju wsi z dnia 10 lipca 2007 r. w sprawie znakowania środków spożywczych (Dz.U. 2007 r. Nr 137, poz. 966 ze zm.), opakowany środek spożywczy znakuje się, podając, co najmniej następujące informacje:
nazwę środka spożywczego;
dotyczące składników występujących w środku spożywczym;
datę minimalnej trwałości albo termin przydatności do spożycia;
sposób przygotowania lub stosowania, jeżeli brak tej informacji mógłby spowodować niewłaściwe postępowanie ze środkiem spożywczym;
dane identyfikujące:
osobę fizyczną, osobę prawną albo jednostkę organizacyjną nieposiadającą osobowości prawnej, która:
produkuje lub paczkuje środki spożywcze lub
wprowadza środki spożywcze do obrotu, jeżeli działalność w tym zakresie jest zarejestrowana na terytorium któregoś z państw członkowskich Unii Europejskiej lub na terytorium państwa członkowskiego Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA), będącego stroną umowy o Europejskim Obszarze Gospodarczym,
miejsce albo źródło pochodzenia, w przypadku gdy brak tej informacji mógłby wprowadzić konsumenta w błąd;
zawartość netto lub liczbę sztuk opakowanego środka spożywczego;
warunki przechowywania, jeżeli oznakowanie środka spożywczego zawiera informację o terminie przydatności do spożycia oraz w przypadku, gdy jakość środka spożywczego w istotny sposób zależy od warunków jego przechowywania;
oznaczenie partii produkcyjnej rozumianej jako określona ilość środka spożywczego wyprodukowanego, przetworzonego lub zapakowanego w praktycznie takich samych warunkach;
klasę jakości handlowej, jeżeli została ona ustalona w przepisach w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych lub ich grup, albo inny wyróżnik jakości handlowej, jeżeli obowiązek podawania tego wyróżnika wynika z odrębnych przepisów.
Należy również pamiętać, iż na podstawie art. 46 ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia, oznakowanie środka spożywczego nie może:
wprowadzać konsumenta w błąd, w szczególności:
co do charakterystyki środka spożywczego, w tym jego nazwy, rodzaju, właściwości, składu, ilości, trwałości, źródła lub miejsca pochodzenia, metod wytwarzania lub produkcji,
przez przypisywanie środkowi spożywczemu działania lub właściwości, których nie posiada,
przez sugerowanie, że środek spożywczy posiada szczególne właściwości, jeżeli wszystkie podobne środki spożywcze posiadają takie właściwości;
przypisywać środkowi spożywczemu właściwości zapobiegania chorobom lub ich leczenia albo odwoływać się do takich właściwości.
Jak więc wynika z powyższego, producent ma obowiązek m.in. zamieszczać na opakowaniach środków spożywczych informacje dotyczące wszystkich składników środka spożywczego.
Skomentuj artykuł - Twoje zdanie jest ważne
Czy uważasz, że artykuł zawiera wszystkie istotne informacje? Czy jest coś, co powinniśmy uzupełnić? A może masz własne doświadczenia związane z tematem artykułu?