Stawki podatku akcyzowego przy imporcie alkoholu
Pytanie:
"W celu obliczenia zabezpieczenia celnego potrzebujemy stawki podatku akcyzowego na poszczegolne alkohole. Proszę o podanie wysokosci stawek akcyzowych na nastepujace produkty: wodka, spirytus, wino, piwo, cygaretki."
Odpowiedź prawnika: Stawki podatku akcyzowego przy imporcie alkoholu
Zgodnie z ustawą z dnia 23 stycznia 2004 r. o podatku akcyzowym (Dz. U. Nr 29, poz. 257, ze zm.), do napojów alkoholowych w rozumieniu ustawy zalicza się piwo, wino, napoje fermentowane, produkty pośrednie oraz alkohol etylowy.
Do piwa w rozumieniu ustawy zalicza się piwo otrzymywane ze słodu (PKWiU 15.96.10-00; CN 2203 00) oraz wszelkie wyroby będące mieszaniną piwa i napojów bezalkoholowych, oznaczone symbolem PKWiU 15.94.10 i kodem CN 2206 00, w których rzeczywista zawartość alkoholu przekracza 0,5 % objętości. Producentem piwa w rozumieniu ustawy jest podmiot dokonujący wyrobu lub rozlewu piwa. Podstawą opodatkowania piwa jest liczba hektolitrów gotowego wyrobu na 1 stopień Plato. Wedle ustawy stawka akcyzy dla piwa wynosi 6,86 zł od 1 hektolitra za każdy stopień Plato gotowego wyrobu.
Winem w rozumieniu ustawy są:
-
wino niemusujące - wszelkie wyroby oznaczone odpowiednio symbolami PKWiU 15.93.12 i 15.95.10 oraz kodami CN 2204 i 2205 o rzeczywistej zawartości alkoholu od 1,2 % do 15 % objętości, pod warunkiem że cały alkohol zawarty w gotowym wyrobie pochodzi wyłącznie z procesu fermentacji alkoholowej, a także o rzeczywistej zawartości alkoholu od 15 % do 18 % objętości, pod warunkiem że wino takie nie zawiera żadnych dodatków wzbogacających oraz że cały alkohol zawarty w gotowym wyrobie pochodzi wyłącznie z procesu fermentacji alkoholowej;
-
wino musujące - wszelkie wyroby oznaczone odpowiednio symbolami PKWiU 15.93.11 i 15.95.10 oraz kodami CN 2204 10, 2204 21 10, 2204 29 10 i 2205 o rzeczywistej zawartości alkoholu od 1,2 % do 15 % objętości, pod warunkiem że cały alkohol zawarty w gotowym wyrobie pochodzi wyłącznie z procesu fermentacji alkoholowej, znajdujące się w butelkach zamkniętych korkiem w kształcie grzybka, umocowanym za pomocą węzłów lub spinek, albo wykazujące nadciśnienie wynoszące co najmniej 3 bary, spowodowane obecnością dwutlenku węgla w roztworze.
Producentem wina, w rozumieniu ustawy, jest podmiot dokonujący wyrobu lub rozlewu wina. Podstawą opodatkowania wina jest liczba hektolitrów gotowego wyrobu.
Napojami fermentowanymi w rozumieniu ustawy są:
-
inne niemusujące napoje fermentowane - wszelkie wyroby oznaczone odpowiednio symbolami PKWiU 15.
93.12 i 15.95.10 oraz kodami CN 2204 i 2205, z wyjątkiem wyrobów określonych w art. 69, a także wyroby oznaczone symbolem PKWiU 15.94.10 i kodem CN 2206 00, o rzeczywistej zawartości alkoholu od 1,2 % do 10 % objętości oraz o rzeczywistej zawartości alkoholu powyżej 10 % objętości, lecz nie więcej niż 15 % objętości, pod warunkiem że cały alkohol zawarty w gotowym wyrobie pochodzi wyłącznie z procesu fermentacji alkoholowej;
-
inne musujące napoje fermentowane - wszelkie wyroby oznaczone odpowiednio symbolami PKWiU 15.93.11 i 15.95.10 oraz kodami CN 2204 10, 2204 21 10, 2204 29 10 i 2205, nieokreślone w art. 69, o rzeczywistej zawartości alkoholu od 1,2 % do 15 % objętości, pod warunkiem że cały alkohol zawarty w gotowym wyrobie pochodzi wyłącznie z procesu fermentacji alkoholowej, znajdujące się w butelkach zamkniętych korkiem w kształcie grzybka, umocowanym za pomocą węzłów lub spinek, albo wykazujące nadciśnienie wynoszące co najmniej 3 bary, spowodowane obecnością dwutlenku węgla w roztworze.
Producentem napojów fermentowanych w rozumieniu ustawy jest podmiot dokonujący wyrobu lub rozlewu napojów fermentowanych. Podstawą opodatkowania napojów fermentowanych jest liczba hektolitrów gotowego wyrobu.
Produktami pośrednimi w rozumieniu ustawy są wszelkie wyroby o rzeczywistej zawartości alkoholu od 1,2 % do 22 % objętości, oznaczone odpowiednio symbolami PKWiU 15.93.11, 15.93.12, 15.94.10 i 15.95.10 oraz kodami CN 2204 10, 2204 21 10, 2204 29 10, 2204, 2206 00 i 2205, z wyjątkiem wyrobów określonych w art. 68-70. Producentem produktów pośrednich w rozumieniu ustawy jest podmiot dokonujący wyrobu lub rozlewu produktów pośrednich. Podstawą opodatkowania produktów pośrednich jest liczba hektolitrów gotowego wyrobu.
Alkoholem etylowym w rozumieniu ustawy są wszelkie wyroby o rzeczywistej zawartości alkoholu przekraczającej 1,2 % objętości oznaczone odpowiednio symbolami PKWiU 15.91.10, 15.92.11 i 15.92.12 oraz kodami CN 2208 i 2207, nawet jeżeli są to wyroby stanowiące część wyrobu należącego do innego grupowania PKWiU i kodu CN oraz napoje zawierające rozcieńczony lub nierozcieńczony spirytus oznaczone odpowiednio symbolami PKWiU 15.91.10 i 15.
92.11 oraz kodami CN 2208 i 2207 10 00, a także wyroby o rzeczywistej zawartości alkoholu przekraczającej 22 % objętości, oznaczone odpowiednio symbolami PKWiU 15.93.11, 15.93.12, 15.94.10 i 15.95.10 oraz kodami CN 2204 10, 2204 21 10, 2204 29 10, 2204, 2206 00 i 2205. Producentem alkoholu etylowego w rozumieniu ustawy jest podmiot dokonujący wyrobu, oczyszczania, skażania, wydzielania z innego wyrobu lub odwadniania alkoholu etylowego, a także podmiot dokonujący wyrobu lub rozlewu napojów alkoholowych destylowanych. Podstawą opodatkowania alkoholu etylowego jest liczba hektolitrów czystego alkoholu o temperaturze 20 °C zawartego w gotowym wyrobie.
Rozporządzeniem z dnia 22 kwietnia 2004 r. w sprawie obniżenia stawek podatku akcyzowego Minister Finansów obniżył niektóre ustawowe stawki akcyzy na wyroby alkoholowe.
Obowiązują teraz następujące stawki akcyzy dla wyrobów akcyzowych sprzedawanych w kraju:
Poz. w załączniku nr 1 do ww. rozporządzenia |
Kod CN |
Nazwa grupy towarów (towaru) |
Stawka podatku akcyzowego w zł na jednostkę wyrobu lub w % podstawy opodatkowania | |
9 |
ex 15.93.11, |
Wina |
136,00 zł/hl | |
|
ex 15.93.12, ex 15.95.10 |
|
| |
10 |
ex 15.93.11, |
Napoje fermentowane |
136,00 zł/hl | |
|
ex 15.93.12, ex 15.94.10 |
|
| |
|
ex 15.95.10 |
|
| |
11 |
ex 15.93.11, |
Produkty pośrednie |
273,00 zł/hl | |
|
ex 15.93.12, |
|
| |
|
ex 15.94.10, ex 15.95.10 |
|
| |
12 |
15.92.11 |
Alkohol etylowy nieskażony o mocy alkoholu 80 % lub więcej (od 1 hl alkoholu etylowego 100% vol) |
4 550,00 zł | |
13 |
15.92.12 |
Alkohol etylowy i inne alkohole, skażone, o dowolnej mocy (od 1 hl alkoholu etylowego 100% vol) |
4 550,00 zł | |
14 |
15.91.10 |
Wódki, likiery, inne napoje alkoholowe; złożone preparaty alkoholowe do produkcji napojów (od 1 hl alkoholu etylowego 100% vol), z wyłączeniem preparatów ziołowych będących farmaceutykami, na bazie alkoholu etylowego |
4 550,00 zł | |
15 |
ex 15.33.25 |
Owoce pozostałe zakonserwowane, zawierające w swym składzie alkohol etylowy od zawartości alkoholu etylowego (od 1 hl alkoholu etylowego 100% vol) |
4 550,00 zł | |
16 |
ex 15.87.12-70 |
Sosy i przetwory z sosów, zmieszane przyprawy i zmieszane przyprawy korzenne, gdzie indziej niewymienione, zawierające w swym składzie alkohol etylowy od zawartości alkoholu etylowego (od 1 hl alkoholu etylowego 100% vol) |
4 550,00 zł | |
17 |
15.89.14-90.92 |
Syropy izoglukozowe niezawierające środków aromatyzujących i barwiących, zawierające w swym składzie alkohol etylowy (od 1 hl alkoholu etylowego 100% vol) |
4 550,00 zł | |
18 |
ex 24.63.10 |
Olejki eteryczne, mieszaniny substancji zapachowych, zawierające w swym składzie alkohol etylowy (od 1 hl alkoholu etylowego 100% vol) |
4 550,00 zł | |
19 |
bez względu na symbol PKWiU |
Pozostałe napoje alkoholowe o zawartości alkoholu powyżej 1,2% objętości (od 1 hl alkoholu etylowego 100% vol) |
4 550,00 zł |
Natomiast stawki akcyzy dla wyrobów akcyzowych dostarczanych wewnątrzwspólnotowo, nabywanych wewnątrzwspólnotowo i importowanych przedstawiają się następująco:
Poz. w załączniku nr 2 do ww. rozporządzenia |
Kod CN |
Nazwa grupy towarów (towaru) |
Stawka podatku akcyzowego w zł na jednostkę wyrobu lub w % podstawy opodatkowania |
8 |
ex 2204, |
Wina |
136,00 zł/hl |
|
ex 2205 |
|
|
9 |
ex 2204, |
Napoje fermentowane |
136,00 zł/hl |
|
ex 2205, |
|
|
|
ex 2206 00 |
|
|
10 |
ex 2204, |
Produkty pośrednie |
273,00 zł/hl |
|
ex 2205, |
|
|
|
ex 2206 00 |
|
|
11 |
2207 10 00 |
Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu wynoszącej 80% obj. lub więcej (od 1 hl alkoholu etylowego 100 % vol) |
4 550,00 zł |
12 |
2207 20 00 |
Alkohol etylowy i pozostałe wyroby alkoholowe, o dowolnej mocy, skażone (od 1 hl alkoholu etylowego 100 % vol) |
4 550,00 zł |
13 |
2208 |
Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80% obj.; wódki, likiery i pozostałe napoje spirytusowe (od 1 hl alkoholu etylowego 100 % vol), z wyłączeniem gotowych preparatów ziołowych będących farmaceutykami na bazie alkoholu etylowego CN 2208 90 69 |
4 550,00 zł |
14 |
ex 2008 |
Owoce, orzechy i inne jadalne części roślin, inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone - zawierające w swym składzie alkohol etylowy (od 1 hl alkoholu etylowego 100 % vol) |
4 550,00 zł |
15 |
2103 90 30 |
Gorzkie aromatyczne zaprawy o objętościowej mocy alkoholu od 44,2 % do 49,2% obj., zawierające od 1,5 % do 6% masy goryczki, przypraw i różnych składników oraz od 4 % do 10% masy cukru, w pojemnikach o objętości 0,5 litra lub mniejszej (od 1 hl alkoholu etylowego 100 % vol) |
4 550,00 zł |
16 |
2106 90 20 |
Złożone preparaty alkoholowe, inne niż na bazie substancji zapachowych, w rodzaju stosowanych do produkcji napojów (od 1 hl alkoholu etylowego 100 % vol) |
4 550,00 zł |
17 |
ex 3302 |
Mieszaniny substancji zapachowych i mieszaniny (włącznie z roztworami alkoholowymi) oparte na jednej lub na wielu takich substancjach, w rodzaju stosowanych jako surowce w przemyśle; pozostałe preparaty oparte na substancjach zapachowych, w rodzaju stosowanych do produkcji napojów, zawierające w swym składzie alkohol etylowy (od 1 hl alkoholu etylowego 100 % vol) |
4 550,00 zł |
18 |
bez względu na kod CN |
Pozostałe napoje alkoholowe o zawartości alkoholu powyżej 1,2% obj. (od 1 hl alkoholu etylowego 100 % vol) |
4 550,00 zł |
Na mocy tego samego rozporządzenia ustawowe stawki akcyzy ustawy dla wyrobów tytoniowych sprzedawanych w kraju, dostarczanych wewnątrzwspólnotowo, nabywanych wewnątrzwspólnotowo oraz importowanych obniża się:
- dla papierosów - do wysokości 80,87 zł za każde 1 000 sztuk i 33,70 % maksymalnej ceny detalicznej, z zastrzeżeniem ust. 2a;
- dla cygar i cygaretek - do wysokości 149,00 zł za każde 1 000 sztuk;
- dla tytoniu do palenia:
- ciętego tytoniu do ręcznego sporządzania papierosów - do wysokości 56,80 zł za każdy 1 kilogram i 23,67 % maksymalnej ceny detalicznej,
- innego tytoniu do palenia - do wysokości 59 % maksymalnej ceny detalicznej.
Skomentuj artykuł - Twoje zdanie jest ważne
Czy uważasz, że artykuł zawiera wszystkie istotne informacje? Czy jest coś, co powinniśmy uzupełnić? A może masz własne doświadczenia związane z tematem artykułu?