Zarówno na etapie realizacji podjętej inwestycji, jak i na etapie sprzedaży tej nieruchomości gruntowej (...)

Zarówno na etapie realizacji podjętej inwestycji, jak i na etapie sprzedaży tej nieruchomości gruntowej wraz z wykonanymi fundamentami pawilonu - nie istniały ani podstawy faktyczne, ani też podstawy prawne, które uzasadniałyby traktowanie J w tym zakresie jako podatnika podatku od towarów i usług.

Odpowiadając na pismo z dnia 17.03.2003 r. Drugi Urząd Skarbowy w Kielcach uprzejmie informuje, że od 1 stycznia 2003 r. w zwolnieniach przedmiotowych wymienionych w art. 21 ustawy z dnia 26 lipca 1991r. o podatku dochodowym od osób fizycznych (Dz. U. z 2000r. Nr 14, poz. 176 ze zm.) istnieją trzy regulacje wyłączające z opodatkowania niektóre świadczenia pracodawcy związane z zapewnieniem pracownikom bezpłatnego wyżywienia wprowadzone ustawą z dnia 27 lipca 2002 r. o zmianie ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych oraz o zmianie niektórych innych ustaw (Dz. U. Nr 141, poz. 1182).

Do przepisów przewidujących zwolnienie od podatku niektórych świadczeń związanych z wyżywieniem pracowników zalicza się:

  1. art. 21 ust. 1 pkt 11 ustawy, zgodnie z którym wolna od podatku dochodowego jest wartość świadczeń rzeczowych wynikających z przepisów o bezpieczeństwie i higienie pracy oraz wartość otrzymanych przez pracowników bonów, talonów, kuponów lub innych dowodów uprawniających do otrzymania na ich podstawie napojów bezalkoholowych oraz artykułów spożywczych w przypadku, gdy pracodawca, pomimo ciążącego na nim obowiązku wynikającego z przepisów o bhp, nie ma możliwości wydania pracownikom posiłków i napojów bezalkoholowych,
  2. art. 21 ust. 1 pkt 12 ustawy, zgodnie z którym wolna od podatku dochodowego jest wartość napojów bezalkoholowych oraz posiłków wydawanych pracownikom do spożycia wyłącznie w czasie wykonywania pracy, z wyjątkiem ekwiwalentu z tego tytułu,
  3. art. 21 ust. 1 pkt 12a ustawy, zgodnie z którym wolna od podatku dochodowego jest wartość otrzymanych przez pracowników bonów, talonów, kuponów lub innych dowodów uprawniających do uzyskania posiłków lub napojów bezalkoholowych (z wyjątkiem ekwiwalentu pieniężnego z tego tytułu) - do wysokości nie przekraczającej miesięcznie kwoty 190 zł., przy czym zwolnienie ma zastosowanie w przypadku, gdy pracodawca zawarł z jednostką specjalizującą się w przygotowaniu i wydawaniu posiłków umowę, której przedmiotem jest wydawanie pracownikom napojów bezalkoholowych i wyłącznie gotowych posiłków.

W art. 21 ust. 11 i 12 zawarto dodatkowe ograniczenia związane z tymi zwolnieniami, tzn. przewidziano, iż zwolnienie, o którym mowa w art. 21 ust. 1 pkt 12 ustawy ma zastosowanie wyłącznie do posiłków:

  1. spożywanych przez pracowników, do których obowiązku należy:
    1. przygotowywanie i wydawanie tych posiłków,
    2. nadzór nad przygotowywaniem i wydawaniem tych posiłków,
  2. innych niż wymienione w pkt 1, jeżeli ich otrzymanie wynika z:
    1. przepisów odrębnych ustaw lub aktów wykonawczych wydanych na podstawie tych ustaw,
    2. układów zbiorowych pracy lub regulaminów wynagradzania - do wysokości nie przekraczającej miesięcznie kwoty 190 zł.

W przypadku otrzymania przez pracownika świadczeń związanych z wyżywieniem wymienionych w art. 21 ust. 1 pkt 11, 12 i 12a ustawy, pracownikom przysługuje zwolnienie tylko z jednego tytułu.

W stosunku do regulacji obowiązujących do końca 2002 r. istotnie zmienił się zakres zwolnienia dotyczącego posiłków wydawanych pracownikom do spożycia w czasie wykonywania pracy, określonego w art. 21 ust. 1 pkt 12 ustawy. Nabycie prawa do tego zwolnienia oraz limit w nim określony uzależniono od charakteru wykonywanej przez pracownika pracy oraz podstawy prawnej przyznającej pracownikowi prawo korzystania z posiłków.

W odniesieniu do posiłków, bez ograniczeń kwotowych mogą ze zwolnienia korzystać pracownicy przygotowujący i wydający posiłki, pracownicy nadzorujący czynności przygotowania i wydania posiłków oraz pracownicy, którym otrzymanie posiłków gwarantuje powszechnie obowiązujący przepis prawa. Limitowaniu podlega natomiast wartość posiłków pracowników, których prawo do ich otrzymania wynika z istniejącego w zakładzie pracy układu zbiorowego pracy lub regulaminu wynagradzania. Jeżeli wartość posiłku nie będzie przekraczać miesięcznie kwoty 190 zł., to będzie korzystać ze zwolnienia od podatku w całości. Jeżeli będzie przekraczać ten limit - wówczas opodatkowaniu podlegać będzie nadwyżka.

W stosunku do lat poprzednich nie zmieniły się również wymagania ustawodawcy zawarte w piśmie Ministerstwa Finansów z dnia 04.04.2002r. znak: PB5/ Mc-033-104-1991/02 stanowiącym urzędową wykładnię przepisów podatkowych odnośnie czterech podstawowych przesłanek uprawniających do zastosowania powyższego zwolnienia, a mianowicie napoje bezalkoholowe oraz posiłki muszą być:

  • faktycznie wydane,
  • przeznaczone do spożycia,
  • wydane pracownikom, za których w rozumieniu przepisów ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych uważa się osoby pozostające w stosunku służbowym, stosunku pracy, stosunku pracy nakładczej lub spółdzielczym stosunku pracy,
  • wydane wyłącznie w czasie wykonywania pracy przez te osoby.

Wszystkie wymienione świadczenia mają charakter nieodpłatny - pracodawca finansuje je z własnych środków. Jeżeli wiążą się one z prowadzoną działalnością, a obowiązek ich ponoszenia wynika z przepisów, pracodawca ma prawo zaliczyć je w pełnej wysokości do kosztów uzyskania przychodów.


Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika