Archiwum Forum Wrzesień 2010
(498 tematów na forum)
-
jak zamienić punkty z fotoradaru?
przez: poddeer | 2010.9.14 9:37:1
Ostatnio dostałem zdjęcie z fotoradaru... I 8 punktów karnych. Jeśli zostaną one mi przyznane, to zostanie mi zabrane prawo jazdy. Czy jest jakiś sposób, aby sąd odstąpił od przyznania mi tych (...) czytaj dalej»
-
Czy mogę liczyć na zmianę umowy o dzieło na inną ??
przez: supergwiazda | 2010.9.14 9:48:1
Zmiana formy umowy (np na umowę o pracę) w zasadzie leży w gestii zamawiającego (osoby zlecającej wykonanie dzieła). Natomiast wykonujący dzieło może rozważyć złożenie powództwa do (...) czytaj dalej»
-
przez: kosma29 | 2010.9.14 10:5:22
witam , mam pytanie o punkty karne, kiedy zabiorą prawo jazdy czy wtedy kiedy ma ktoś 24 punkty czy dopiero po przekroczeniu?Z góry dziękuję za odpowiedzi czytaj dalej»
-
Czy komornik może zająć komputer syna?
przez: aeronauta | 2010.9.14 10:6:52
Mamy z żoną długi i będzie przeprowadzona egzekucja komornicza. Czy podczas takiej egzekucji komornik może zająć np. komputer które dziecko dostało od babci na komunię? Czy jest jakiś sposób, (...) czytaj dalej»
-
jak zmusić do zmiany nazwiska?
przez: molenda27 | 2010.9.14 10:16:19
Rozwiedliśmy się z żoną, jednak żona do tej pory nie zmieniła nazwiska (to znaczy nie zrezygnowała z nazwiska). Czy jest jakiś sposób, aby ją zmusić do tego? Czy ona ma prawo używać tego nazwiska? czytaj dalej»
-
Potrącenie pieszego na pasach a grzywna
przez: minaa29 | 2010.9.14 10:18:17
Witam! Mam pytanie jak wysoka będzie grzywna w przypadku potracenia osoby?Z góry dziękuję za pomoc czytaj dalej»
-
przez: janina26 | 2010.9.14 10:20:51
Witam Zabrano mi prawo jazdy na okres 3 lat minęło już ponad dwa czy mogę starać się o wcześniejsze odzyskanie dokumentu?Z góry dziękuję za informacje czytaj dalej»
-
odebrany zasiłek rehabilitacyjny
przez: edziu59 | 2010.9.14 10:21:38
Witam mojej żonie odebrano po 6 miesiącach zasiłek rehabilitacyjny, napisała juz odwołanie od orzeczenia lekarskiego. czy teraz może się ona zarejestrować jako osoba bezrobotna i czy przysługuje (...) czytaj dalej»
-
co przysługuje kobiecie w ciąży będącej na umowie zlecenie ??
przez: supergwiazda | 2010.9.14 10:26:38
Jeżeli z tytułu pracy na umowie zlecenia Pana żona jest objęta dobrowolnym ubezpieczeniem chorobowym, przysługuje jej zasiłek macierzyński. Zasiłek będzie przysługiwał przez okres ustalony przez (...) czytaj dalej»
-
Czy mogą mi odmowić wydania zaświadczenia o pracy ??
przez: supergwiazda | 2010.9.14 10:32:3
Istotnie nie ma takiego biowiązku, gdyż świadectwo pracy wydaje pracodawca a nie osoba zlecająca wykonanie dzieła. W takim przypadku "zaświadczeniem" jest sama umowa o dzieło. czytaj dalej»
-
ile będzie trwał podział działki ??
przez: kornelia_kot | 2010.9.14 10:53:51
Witam mój tata złożył do gminy papiery o podział dziełki, ile czasu bedzie trzeba czekac aby podził nastąpił. czytaj dalej»
-
przez: gutek29 | 2010.9.14 11:0:10
Witam Co mam zrobić mój pracodawca zalega mi z zapłata za nadgodziny?Z góry dziękuję za pomoc czytaj dalej»
-
przez: kamil38 | 2010.9.14 11:3:6
Witam Mam pytanie jak wlicza sie 3/4 etatu do ogólnego stażu pracy?Z góry dziękuję za pomoc czytaj dalej»
-
Przedawniony dług - ale kiedy?
przez: ognik8 | 2010.9.14 11:17:4
Witam, po jakim czasie przedawnia się dług po zmarłej osobie? Dług zaciągniety w banku, bank został poinformowany o zgonie dłużnika - odpowiedzi brak... Proszę o info, po jakim czasie od niezgłoszenia (...) czytaj dalej»
-
przez: supergwiazda | 2010.9.14 11:25:42
Pracodawca jest zobowiązany do zwolnienia od pracy na czas niezbędny do stawienia się na wezwanie organu administracji rządowej lub samorządu terytorialnego, sądu, prokuratury, policji albo organu (...) czytaj dalej»
-
czy podczas staży można podpisać umowę zlecenie
przez: isia44 | 2010.9.14 12:0:18
Witam mój chłopak jest obecnie na stażu i ma mozliwość podpisania umowy zlecenie na wykonanie inwestucji przez jeden dzien to czy może podpiisać taka umowe. czy jest to zgodne z prawem ?? czytaj dalej»
-
przez: eliza6 | 2010.9.14 12:6:3
Witam Mam problem mój mąż nie płacił alimentów, komornik teraz też nie ma z czego ściągać ich co teraz co robić?Z góry dziękuję za pomoc czytaj dalej»
-
przez: adolf66 | 2010.9.14 12:6:37
Witam, mam syna który właśnie przymierza się do zrobienia prawa jazdy. Chciałbym z nim trochę pojeździć po okolicy, po parkingach, dróżkach osiedlowych. Jaki mandat ew. mi grozi, jeśli złapie (...) czytaj dalej»
-
Ile za obrazę funkcjonariusza publicznego
przez: chore56 | 2010.9.14 12:15:37
Jaka kara może mi grozić za obrazę funkcjonariusza publicznego (tzn. strażnika miejskiego)? Mam 17 lat i wcześniej nie byłem karany... czytaj dalej»
-
przez: NIna21 | 2010.9.14 12:18:59
Witam, będę miał proces o oszustwo ale do wszystkiego się przyznałem i chcę jak najszybciej mieć to z głowy. Czy w wypadku, kiedy przyznaję się do winy i wszystko biorę na siebie, będzie (...) czytaj dalej»
-
podział majątku jak napisac odwolanie
przez: x | 2010.9.14 14:59:58
podział majątku jak napisac odwolanie jestem po rozwodzie podzielilem sie majątkiem zona domaga sie jeszcze kwoty od samochodu i telewizora jak mam, napisac odwolane czytaj dalej»
-
przez: mrozowskim | 2010.9.14 16:20:44
W tym wypadku sąsiad będzie musiał udowodnić, że obtarcia na Pana samochodzie pochodzą od obtarcia jego samochodu. Sam fakt, że Pan obtarty samochód nie przesądza o tym, z czym się zetknął. (...) czytaj dalej»
-
przez: danuta223 | 2010.9.14 16:24:17
Witam. Pobieram zasiłek rodzinny, w tym dodatek dla samotnej matki (170zł) oraz dodatek który otrzymuje dziecko w zwiazku z dojazdem z miejsca zamieszkania do szkoły ponadgimnazjalnej (50 zł). Jestem (...) czytaj dalej»
-
sfałszowanie podpisu co mi grozi ??
przez: szynonek29 | 2010.9.14 16:49:47
Witam ma pytanie ile grozi mi za sfałszowanie podpisu jeśli mam jeszcze drugi wyrok w zawieszeniu ?? czytaj dalej»
-
czy można wyjechać za granice jeśli się ma wyrok w zawieszeniu ??
przez: roksi44 | 2010.9.14 16:57:54
Witam chciałabym się zapytać czy jesli mój mąż ma wyrok prawomocny rok w zawieszeniu na dwa lat to czy może on wyjechać za granice na okres trzech miesiecy?? czy w takim przypadku musi on powiadamiać (...) czytaj dalej»
-
W jaki sposób można się dowiedzieć czy jest się poszukiwanym ??
przez: august26 | 2010.9.14 17:5:10
Witam mam pytanie czy jest możliwe w jakiś sposób dowiedzenia się czy jest sie poszukiwaym lub czy został może wystawiony list gończy czytaj dalej»
-
Zatrzymanie pod wpływem alkoholu
przez: basia6 | 2010.9.14 17:11:18
Witam niedawno policja zatrzymałą mojego męża, niestety jest to już jego drugi wyrok, niedawno pierwszy wyrok się uprawomocnił. Co w takim wypadky mu może teraz grozić?? pilnie prosze o pomoc (...) czytaj dalej»
-
jak uniknąć kary za przekroczenie terminu opłaty akcyzy
przez: mariaxzx | 2010.9.14 20:49:55
jak uniknąć kary za przekroczenie terminu opłaty akcyzy Pomocy mam wezwanie jako podejrzana do UC,art56paragraf 4 kks Opłaciłam akcyzę od sprowadzonego auta po 2 miesiącach od daty sprowadzenia, (...) czytaj dalej»
-
jak uniknąć kary za przekroczenie terminu opłaty akcyzy
przez: Maria1963 | 2010.9.14 21:40:35
jak uniknąć kary za przekroczenie terminu opłaty akcyzy Pomocy mam wezwanie jako podejrzana do UC,art56paragraf 4 kks Opłaciłam akcyzę od sprowadzonego auta po 2 miesiącach od daty sprowadzenia, (...) czytaj dalej»
-
przez: adrian1488 | 2010.9.14 21:52:49
Witam wszystkich! To mój pierwszy wpis tutaj, Moj problem polega na tym ze dostalem od mojej tesciowej przelew na moje prywatne indywidualne konto bankowe, ktorego juz nie mam, przelew w kwocie (...) czytaj dalej»
-
wymeldowanie się z mieszkania, do którego przysługuje spółdzielcze lokatorskie prawo
przez: loko1000 | 2010.9.14 23:1:10
Czy posiadając spółdzielcze lokatorskie prawo do lokalu muszę być w nim cały czas zameldowany na pobyt stały? Czy też możliwe jest wymeldowanie się z tego mieszkania (jednocześnie będąc cały (...) czytaj dalej»
-
jak napisac wniosek o egzekucje alimentow na ten rok
przez: Jasiekkk | 2010.9.15 8:41:3
Wzór wniosku: WNIOSEK O WSZCZĘCIE EGZEKUCJI Na podstawie wyroku Sądu Rejonowego w ................... (miejscowość) z dnia ................... wydanego w sprawie numer ................... , (...) czytaj dalej»
-
przez: dod1988 | 2010.9.15 9:9:37
Moja bratowa jest zameldowana w mieszkaniu którego jestem właścicielem. Chcę żeby ona się wymeldowała, bo i tak tu nie mieszka od kilku lat, ale ona nie chce. Czy ja mogę ją sam wymeldować? czytaj dalej»
-
co lepsze - darowizna czy testament?
przez: tromba88 | 2010.9.15 9:14:49
Czy bardziej opłaca się przekazać dom w postaci darowizny czy zostawić zapisany w testamencie? Chodzi mi konkretnie o kwestie podatkowe - w którym wypadku płaci się większy podatek. Pozdrawiam czytaj dalej»
-
czy istnieje takie coś jak darowizna ustna?
przez: lekkoj | 2010.9.15 9:47:31
Mój mąż zadeklarował że pieniądze na naszym wspólnym koncie po rozwodzie zostaną przekazane naszemu synowi. Czy takie zobowiązanie może być traktowane jako swego rodzaju darowizna ustna, tzn. (...) czytaj dalej»
-
porysowany samochód na parkingu szkolnym
przez: kita88 | 2010.9.15 9:57:22
Moja żona pracuje w szkole, do której dojeżdża samochodem, który parkuje na parkingu szkolnym. Ostatnio ktoś otarł jej samochód ale nie wiadomo kto. Czy ona może od szkoły domagać się pokrycia (...) czytaj dalej»
-
przez: kishev | 2010.9.15 9:58:49
Czy można sprawdzić w jakimś urzędzie, czy ktoś jest z kimś w związku małżeńskim? tzn. chodzi mi o to, że spotykam się z kobietą ale nie jestem pewien czy ona nie okłamuje mnie w tej kwestii.. czytaj dalej»
-
przez: łukasz46 | 2010.9.15 10:2:18
Witam Mam pytanie nie płace alimentów, alimenty płacone są z funduszu alimentacyjnego czy w takiej sytuacji mogę widywać się z dzieckiem mam takie prawo?Z góry dziękuję za pomoc czytaj dalej»
-
jak sprzedać samochód po zmarłym mężu?
przez: baruch | 2010.9.15 10:3:0
Czy żona która była współwłaścicielką samochodu może go sprzedać po śmierci męża, czy wpierw musi przerejestrować samochód i stać się jego jedyną właścicielką? czytaj dalej»
-
przez: grywa25 | 2010.9.15 10:6:22
Witam Mam takie pytanie czy można starać się o reklamacje bez paragonu?Z góry dziękuję za odpowiedzi czytaj dalej»
-
przez: janek29 | 2010.9.15 10:24:42
Witam! Mam pytanie co mam zrobić kupiłem telefon na allegro wpłaciłem pieniądze a teraz cisza nie mogę się skontaktować ze sprzedawcą co mam robić?Z góry dziękuję za pomoc czytaj dalej»
-
kocham ale musze cos z tym zrobic
przez: mecenasK | 2010.9.15 10:57:53
witam. jestem mężatką od 6 lat, a od niespełna 2 matka wspaniałego chłopca. Od momentu urodzenia dziecka mąż zaczął znęcać się nade mną psychicznie i fizycznie, zmuszał do współżycia. (...) czytaj dalej»
-
przez: jasiekk52 | 2010.9.15 11:2:34
Witam. Mam do zapłacenia trzy mandaty i moje pytanie dotyczy czy istnieje coś takiego jak przedawnienie w takiej sytuacji jeśli tak to kiedy??Z góry dziękuję za odpowiedzi czytaj dalej»
-
przez: kamila29 | 2010.9.15 11:5:23
Witam. mój mąż był sprawca kolizji drogowej niestety się przestraszył i uciekł z miejsca co mu grozi?Z góry dziękuję za odpowiedzi czytaj dalej»
-
przez: boraa28 | 2010.9.15 11:19:52
Witam Pracuje w sklepie spożywczym podczas remanentu okazało się że brakuje pieniędzy pracownicy muza oddać teraz różnicę czy tak powinno być?Z góry dziękuję za odpowiedzi czytaj dalej»
-
przez: annanna16 | 2010.9.15 11:29:20
witam Mam pytanie mój tata dostała naganę w pracy czy ona zostanie umieszczona w świadectwie pracy?Z góry dziękuję za pomoc czytaj dalej»
-
przez: farek28 | 2010.9.15 11:42:54
Witam mam takie pytanie złożyłem pozew na swojego pracodawcę ale teraz mam możliwość dogadania się z szefem jak mam wycofać ten pozew?Z góry dziękuję za pomoc czytaj dalej»
-
PROSZĘ O POMOC. PODEJRZEWAMY ŻE ŻONA MOJEGO BRATA JEST KLEPTOMANKĄ. DOSTAŁA JUŻ WYROK W ZAWIESZENIU
przez: albertkow | 2010.9.15 11:55:8
Osoby, które chorują na kleptomanię są w pewnym sensie chronione przez prawo. Art. 31. § 1 KK pozwala uznać kradzież popełnioną przez kleptomana, jako działanie wskutek zakłócenia czynności (...) czytaj dalej»
-
Włąściwość sądu cywilnego - niewykonanie umowy sprzedaży na allegro
przez: niumark | 2010.9.15 12:34:41
Jakie miejscie uznać za miejsce wykonania umowy między dwiema osobami niebędącymi przedsiębiorcami? Pozwany mimo otrzymania zapłaty nie wywiązał się z dostarczenia towaru. Czy należy skorzystać (...) czytaj dalej»
-
czy można dostać wynagrodzenie za niewykorzystany urlop??
przez: oliwia25 | 2010.9.15 13:33:25
witam, mój tata miał wypadek i po którym chwilowo był niezdolny do pracy( dopiero jakiś miesiąc temu zostało mu przyznane zaświadczenie rehabilitacyjne) czy może dostac wynagrodzenie za to że (...) czytaj dalej»