Archiwum Forum Wrzesień 2010
(498 tematów na forum)
-
jakiego rodzaju umowe moge podpisac ??/
przez: igor28 | 2010.9.10 10:6:59
witam do tej pory bylem zatrudniony jako nauczyciel bedacy na stazu, teraz od wrzesnia pracuje juz na pelen etat, mam dopiero podpisac umowe bedzie to juz moja 3 umowa i chcialbym sie zapytac na jakiego (...) czytaj dalej»
-
czy mozna dostac odszkodowanie od sprawcy ktory zmarl
przez: 270220 | 2010.9.10 10:56:0
Witam moj ojciec miał ostatnio wypadek czy moze on uzyskać rekopensate z OC sprawcy który spowodował wypadek i zginął W czasie wypadku moj ojciec doznal wielu obrazen i czy teraz moze on dostac odszkodowanie (...) czytaj dalej»
-
jak przebiega odszkodowanie po wypadku w czasie pracy
przez: republi | 2010.9.10 11:5:2
Witam chcialabym sie dowiedziecz czy ubezpieczyciel wypłatę odszkodowania za wypadek podczas pracy warunkuje podpisaniem oświadczenia, że nie będę więcej w przyszłości rościł żadnych pretensji (...) czytaj dalej»
-
czy jak zrobilam darowizne mieszkania wlasnosciowego ,syn moze mnie wyrzucic z mieszkania ?
przez: bolek28 | 2010.9.10 11:13:37
Ponieważ nie posiada Pani tytułu prawnego do przebywania w tym lokalu, Pańskie dziecko będzie niestety mogło również ubiegać się o eksmisję Pani z tego lokalu. Warto jednak wiedzieć, że obecnie (...) czytaj dalej»
-
ile sie czeka na odszkodowanie
przez: justys8 | 2010.9.10 11:32:46
Witam moj syn mial ostatnio wypadek nie z jego winy czekamy juz na odszkodowanie ponad trzy miesiace ile jeszcze musimy czekac zeby je dostac ??? czytaj dalej»
-
przez: kasia55 | 2010.9.10 13:15:10
Witam Moja córka zaszła w ciąże z chłopakiem który ma 20 lat ale ona nie jest jeszcze pełnoletnia i moje pytanie dotyczy dziecka kto będzie miał do niego prawo jeśli matka jego nie ma ukończonych (...) czytaj dalej»
-
przez: czarek28 | 2010.9.10 13:27:31
Witam, Mam takie pytanie mam dziecko z kobietą z którą obecnie nie jestem płacę alimenty na syna teraz planuje ślub z inna kobieta czy to wpłynie na wysokość alimentów spłacanych przeze mnie (...) czytaj dalej»
-
przez: sebek1 | 2010.9.10 18:12:18
szykujemy pozew zbiorowy przeciw firmie presco ,jest juz 20 os,prosze o kontakt zainteresowanych .na email-sebaul@interia.pl .pomoc prawna przez kancelarie adwokacka koksztys , poprowadzi ta sprawe .za (...) czytaj dalej»
-
przez: Lewanna | 2010.9.10 21:28:32
Nie możesz ani zmienić zamków ani tej osoby wyrzucić. Możesz natomiast, a nawet powinieneś wnieść sprawę do sądu o zasądzenie eksmisji. czytaj dalej»
-
przez: Lewanna | 2010.9.10 21:35:51
Podpisałeś umowę na rok, więc do końca trwania umowy podnajemcy mogą tam przebywać. Natomiast względem ADM-u złamałeś warunki umowy i konsekwencją tego najprawdopodobniej będzie eksmisja. Nie (...) czytaj dalej»
-
przez: marita000 | 2010.9.11 10:33:18
Jak mniejszą kwotę ? Zmniejszyć obecne alimenty ? Żeby sąd zmniejszył alimenty to po pierwsze ojciec musi udowodnic ze pogorszyły sie jego warunki nie z jego winy , po drugie musiałby do tej pory (...) czytaj dalej»
-
przez: Andrzej | 2010.9.11 10:34:24
Witam . to powinno wyjasnic wątpliwości : USTAWA z dnia 7 września 1991 r. o systemie oświaty Art. 54. (...) 2. W celu wspierania działalności statutowej szkoły lub placówki (...) czytaj dalej»
-
Alimenty na dziecko od męża, który porzucił rodzinę i pracę
przez: magdalena063 | 2010.9.11 14:18:8
Nie mogę wystąpić o rozwód póki wyrok o zasądzeniu alimentów się nie uprawomocni, tak mi sędzina tłumaczyła. Mówiła ze gdybym zlozyla o rozwód teraz to od nowa załatwiane by były alimenty, (...) czytaj dalej»
-
roznica miedzy swiadczeniem a renta alimentacyjna
przez: halina-ty | 2010.9.11 17:2:12
Witam czy moze mi ktos wyjasnic jaka jest roznica miedzy renta alimentacyjna a swiadczeniami alimentacyjnymi poniewaz moja corka miala zalozona sprawe przez adwokata o rente alimentacyjne i sad stwierdzila (...) czytaj dalej»
-
czy mozna zmienic termin rozprawy ??
przez: monia_gj | 2010.9.11 17:24:24
Witam mam pytanie czy jest mozliwosc zeby sad zmienil mi termin rozprawy poniewaz moja sprawa sie przeciaga od ponad roku. stawiam sie na kazda rozprawe ale teraz mam zapalanowany wyjazd i nie wiem czy (...) czytaj dalej»
-
czy opieka spoleczna moze placic rachunki ??
przez: mieka_j | 2010.9.11 17:29:28
Witam mojemu znajomemu zmarl zarowno ojciec jak i matka, on sam natomiast przebywa w zakladzie karnym czy jest jakas mozliwosc zeby opieka spoleczna placila rachunki za mieszkanie tych rodzicow pod nieobecnosc (...) czytaj dalej»
-
przez: m_osa | 2010.9.11 17:43:3
Witam ma pytanie mam dlug jeszcze do splacenia z 2004 roku, czy teraz ten dlug moze zostac przedawniony. jak powinnem napisac pismo odnosnie tego dlugu i na jaki paragraf powinnem sie powolac czytaj dalej»
-
czy mozna przedawnic mandat z przed pieciu lat??
przez: k_mienio | 2010.9.11 18:13:43
Witam piec lat temu jak jechalem autobusem to dostalem mandat za brak biletu, a teraz dostalem wezwanie do zaplaty jesli tego nie zrobie to wpisza mnie do krajowego rejestru dluznikow. czy w takiem przypadku (...) czytaj dalej»
-
czy moja synowa ma jakies prawo do domu ??
przez: ksialis | 2010.9.11 18:20:31
Witam ma takie pytanie jakies dwa lata temu kupilem synowi dzialke i rozpoczela sie budowa domu. Jakie prawo ma moja synowa do tego domu jesli caly wklad na budowe byl wniesony przeze mnie, a od jej rodziny (...) czytaj dalej»
-
jak zaplacic na rzecz Skarbu Panstwa
przez: pazurjola | 2010.9.11 18:23:16
Witam ma pytanie czy moze mi ktos pomoc, mam prawomocny wyrok i musze zaplacic na rzecz Skarbu Panstwa. czy moze mi ktos pomoc jak to mam zaplacic skad wziaźć numer konta i potrzebne do tego dane ?? czytaj dalej»
-
gdzie sie udac po zwrot kosztów rozprawy ze Skarbu Państwa
przez: paula_ji | 2010.9.11 18:54:45
Witam chcialabym sie dowiedziec jak bedzie wygladac teraz sprawa, mojemu chlopakowi zakoczyla sie sprawa alimentacyjna wobec jego rodzicow. Sad ozekl ze zwrot kosztow ma zostac zwrocony ze Skarbu Panstwa (...) czytaj dalej»
-
jak odzyskac pozyczone pieniadze ??
przez: pinkie | 2010.9.11 19:4:19
Witam chcialabym sie zaptac jak moge odzystac od znajomej pozyczone pieniadze spisalysmy umowe i miala zaplacic dwa tygodnie temu ale jakos pieniedzy jeszcze nie dostalam.jak moge je teraz odzyskac ?? czytaj dalej»
-
jak uzyskac alimenty od tymczasowo aresztowanego
przez: iza | 2010.9.12 19:8:37
jak uzyskac alimenty od tymczasowo aresztowanego czytaj dalej»
-
przejście z separacji w rozwód
przez: marcelwag | 2010.9.12 20:41:39
od trzech lat jesteśmy w separacji. chcielibyśmy zakonczyć nasze małżeństwo rozwodem za porozumieniem stron. prosze o porade jakie mamy możliwości. czytaj dalej»
-
Ile trzeba czekać na odwieszenie wyroku
przez: polowa | 2010.9.13 9:5:37
Proszę o odpowiedź na moje pytanie: Ile czasu mija od momentu odwieszenia wyroku a odebrania skierowania do ZK i stawienia się do odbycia kary? czytaj dalej»
-
przez: kasia999 | 2010.9.13 9:13:37
Witam Mój mąż brał udział w kolizji drogowej nie był sprawcą a uciekł z miejca wypadku co mu grozi?Z góry dziękuję za pomoc czytaj dalej»
-
przez: misstt | 2010.9.13 9:15:22
Witam! Moja koleżanka ma duży kłopot. Otóż okazało się że jest w ciąży z mężczyzną którego nie zna. Historia stara jak świat, stało się to na imprezie, po alkoholu. Wie jedynie, że to (...) czytaj dalej»
-
zabrane prawa jazdy za granicą
przez: olek29 | 2010.9.13 9:15:53
Witam Zabrano mi prawo jazdy za granica czy mam je odebrać w Polsce czy tam gdzie zostało mi zabrano?Z góry dziękuję za odpowiedzi czytaj dalej»
-
przez: jagiełło | 2010.9.13 9:20:53
Mam 29 lat. Spotykam się z dziewczyną, która nie ma jeszcze 18 lat. Czy jeżeli ja z nią zamieszkam, na co wyrażają zgodę jej rodzice, to czy Policja może mnie za to ścigać jeśli ktoś ją o (...) czytaj dalej»
-
przez: irek37 | 2010.9.13 9:23:8
Witam Mam takie pytanie zostałem ukarany kara grzywny zapłaciłem od razu jak długo ten incydent będzie w moich aktach czy w ogóle on zniknie?Z góry dziękuję za odpowiedzi czytaj dalej»
-
przez: mruz | 2010.9.13 9:23:38
Moja żona nie chce dać mi rozwodu. Od jakiegoś czasu żyję z inną kobietą i zgadzam się na rozwód z orzekaniem o winie. Chcę zrobić wszystko, aby rozejść się z żoną. Czy jest jakiś sposób, (...) czytaj dalej»
-
przez: sam636 | 2010.9.13 9:43:12
Witam moj tata ma proble trzy lata temu upil samochod ale go nie rejestrowal poniewaz po tygodniu go sprzedal. teraz fundusz kaze mu zaplacic za zalegle OC poniewaz w CEPiKu samochod ciagle figuruje na (...) czytaj dalej»
-
przez: zeneko29 | 2010.9.13 9:50:49
Witam Państwa, Mam pytanie nie mam zapłaconych kilu mandatów za parkowanie co mi grozi?czy po jakimś czasie nie zostają one przedawnione?z góry dziękuję czytaj dalej»
-
przez: bela29 | 2010.9.13 10:32:45
Witam Mam pytanie mój mąż był uczestnikiem kolizji drogowej za granica nie był sprawcą i jak ta sprawa wygląda?Z góry dziękuję za odpowiedzi czytaj dalej»
-
pozbawienie władzy rodzicielskiej czy zakaz kontaktów z dzieckiem?
przez: iza12014gmail.com | 2010.9.13 10:33:7
to powiedz w sądzie jak jest i wystąp z kontr-pozwem o ograniczenie mu władzy oraz na widzenia jego z dzieckiem tylko w twojej obecności bądź kuratora sądowego,spytaj sędzię jeśli orzeknie (...) czytaj dalej»
-
przez: bartek39 | 2010.9.13 10:50:15
Witam Mam sprawę o alimenty na córkę czy oszczędności moje będą miały jakiś wpływ na wysokość alimentów?Z góry dziękuję za odpowiedzi czytaj dalej»
-
jak napisać wniosek o ułaskawienie
przez: pedro12 | 2010.9.13 10:50:46
Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć, na czym polega ułaskawienie i w jakim trybie należy złożyć wniosek? I do kogo? Czy ktoś mógłby mi powiedzieć, jak taki wniosek napisac? czytaj dalej»
-
swiadczenie z tytulu smierci mojego bylego tescia
przez: ola18_j | 2010.9.13 10:51:56
Witam osiem lat temu rozwiodlam sie z pierwszym mezem i pozniej wyszlam poniwnie za maz czy jest mozliwe zebym dostala z PZU wyplacilo mi swiadczenie z tylulu smierci mojego bylego tescia ?? czytaj dalej»
-
gaz pieprzowy - czy to napaść?
przez: wizerrta | 2010.9.13 10:56:7
Witam, mój kolega został popsikany gazem pieprzowym przez innego gościa. Nie doznał co prawda żadnego uszczerbku, ale od 3 dni łzawi strasznie. W ogóle ten gość popsikał go bez powodu, chyba (...) czytaj dalej»
-
Ile kosztuje notarialne przepisanie mieszkania?
przez: przemek55 | 2010.9.13 12:5:6
Niestety nie ma czegos takiego jak przepisanie mieszkanie mozna jedyni ezrobic darowizne, a wtedy opłaty notarialne i podatki są jak od sprzedaży. Dodatkowo dochodzi podatek od spadku i darowizn. A (...) czytaj dalej»
-
przez: tomek32 | 2010.9.13 12:8:37
Czy jeśli popsuł mi się wzrok przez używanie komputera w pracy, to mam prawo domagać się od firmy zwrotu pieniędzy za okulary i wizyty u okulisty? czytaj dalej»
-
przelew na konto - czy trzeba zwracać?
przez: mopppta | 2010.9.13 12:13:15
Czy jeśli ktoś dostaje przelew na swoje konto w wysokości 5000 zł i nikt przez 2 miesiące nie żąda od niego zwrotu tych pieniędzy, to czy w takim razie osoba na której koncie te pieniądze się (...) czytaj dalej»
-
Jaki pit będę musiała złożyć przy zatrudnieniu pracownika ??
przez: dorotka56 | 2010.9.13 19:25:34
Witam ma pytanie założyłam właśnie jednoosobową działalność gospodarczą i chcę zatrudnić pracownika. Jaki PIT będę musiałą wypełnić w takim przypadku? czytaj dalej»
-
przez: iza12014gmail.com | 2010.9.14 7:11:43
"Należy zatem odpowiedzieć na pytanie, czy ojciec dziecka nie dopuścił się przestępstwa niealimentacji, określonego w art. 209 § 1 Kodeksu karnego. Stosownie do tego przepisu, kto uporczywie uchyla (...) czytaj dalej»
-
-
przez: reniaa29 | 2010.9.14 9:14:51
Witam Mam pytanie moja ciocia zaciągnęła parę kredytów i teraz nie ma z czego ich spłacić co teraz co ja czeka?Z góry dziękuję za informacje czytaj dalej»
-
jak zrzec się wkładu mieszkaniowego?
przez: miejjjk | 2010.9.14 9:19:16
W jaki sposób można się zrzec części wkładu mieszkaniowego w spółdzielni? Czy trzeba to zrobić w akcie darowizny czy jest jakiś inny sposób? Pozdrawiam czytaj dalej»
-
Włamanie do skrzynki e-mailowej
przez: kuperka | 2010.9.14 9:20:35
Witam, czy włamanie się komuś na skrzynkę mailową i do komunikatora może podlegać karze? Bardzo proszę o udzielenie mi informacji, gdzie taką sytuację należy zgłosić. Dziękuję za rady. czytaj dalej»
-
przez: bletka27 | 2010.9.14 9:24:53
Witam mam pytanie co mam zrobić nie przyjęli mi butów do reklamacja stwierdzono, że jest to moja wina a ja się z tym nie zgadzam?Z góry dziękuję za odpowiedzi czytaj dalej»
-
przez: huuppp | 2010.9.14 9:31:3
Czy sąd zawsze na wniosek oskarżonego łączy wyroki czy może z takiego rozwiązania zrezygnować? czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć, jak sąd o tym decyduje? czytaj dalej»