Archiwum Forum Wrzesień 2010
(498 tematów na forum)
-
przez: polko1 | 2010.9.6 10:26:41
Mój chłopak pochodzi z Azji, oboje jesteśmy studentami. Zamierzamy się pobrać wkrótce. Póki co jestem ubezpieczona dzięki mojej mamie, ale chciałbym zapytać jak to będzie wyglądać po ślubie (...) czytaj dalej»
-
przez: mrono | 2010.9.6 10:29:6
Właściciel mieszkania, które wynajmuję, nie płaci podatku z tytułu pieniędzy które ode mnie otrzymuje. Nie mamy podpisanej umowy i on nie chce tej umowy podpisać. Czy mogę zgłosić tę sprawę (...) czytaj dalej»
-
przez: iskrad | 2010.9.6 10:35:26
witam moja córka mi powiedziała że jej przełożony nagrywa na dyktafon swoje rozmowy z podwładnymi? Są to zwykłe rozmowy, nie ma tam żadnych gróźb, czy mobbingu,tylko że przełożony w żaden (...) czytaj dalej»
-
przez: rafał89 | 2010.9.6 11:0:35
Witam Mam pytanie moja żona chce wyjechać z naszym dzieckiem za granicę jesteśmy po rozwodzie, ale nie mam ograniczonych praw do dziecka i co w przypadku kiedy ja nie zgodzę się na taki wyjazd co (...) czytaj dalej»
-
przez: stosio | 2010.9.6 11:19:15
Czy pracownik może odmówić udziału w szkoleniu organizowanym przez pracodawcę? Czy jeśli odmówi to może być to powodem do zwolnienia dyscyplinarnego? czytaj dalej»
-
przez: trompa | 2010.9.6 11:22:41
Pracuję w sklepie. Do niedawna pieniądze z utargu odbierał konwój, teraz szef chce zaoszczędzić i po pracy na zmianę któryś z pracowników idzie do banku i wpłaca pieniądze. Chciałbym zapytać, (...) czytaj dalej»
-
Porady prawne dla kobiet za darmo
przez: jowita1100 | 2010.9.6 13:42:6
Federacja na rzecz kobiet i planowania rodziny uruchomiła projekt w ramach którego można uzyskać darmowa poradę prawną droga telefoniczną lub emailową. Porady udzielane są z zakresu zdrowia seksualnego (...) czytaj dalej»
-
przez: MEGHANN | 2010.9.6 16:3:30
proszę o kontakt contra39@poczta.fm porozmawiamy czytaj dalej»
-
Synowa znęca się nad nami i wyrzuca nas z naszego własnego domu!
przez: marita000 | 2010.9.6 16:44:1
Hmmmm.... zgłosić to na policje...? To państwa dom . A co do zapisu domu to zapisałabym go (ale w testamencie) po złości corce a nie synowi. Za takie trktowanie nie nalezy im sie nic! czytaj dalej»
-
pozbawienie praw ojca po raz kolejny...
przez: marita000 | 2010.9.6 16:53:42
O jakim pozbawieniu praw piszesz? Przeciez skoro go nie było w momencie kiedy załatwiałaś dla dziecka papiery to on tych praw nie ma i nie bedzie miał. A czyje maly ma nazwisko ?? Twoje na pewno. (...) czytaj dalej»
-
przez: Rafi2005 | 2010.9.6 18:55:3
Witaj mogę Ci polecić dobrego i rzetelnego adwokata. Prowadził moją sprawę rozwodową z podziałem majątku i byłem bardzo zadowolony. Naprawdę godny polecenia profesjonalista. Z resztą też (...) czytaj dalej»
-
przez: Rafi2005 | 2010.9.6 19:9:57
Witaj jeżeli był wspólnie zaciągnięty to musicie spłacać go nadal razem. Chyba, że jedno przejmie dług i rozliczy to z drugim spłatach z przedmiotu objętego kredytem. Rozwiązania są (...) czytaj dalej»
-
przez: Rafi2005 | 2010.9.6 19:16:11
Z tego co wiem to do obliczania wartości zachowku mogą być brane również darowizny. Nie znam ogólnej zasady. Mogę polecić sprawdzonego adwokata Piotra Meller 502-199-050, który prowadził kiedyś (...) czytaj dalej»
-
kto dziedziczy w takiej sytuacji?
przez: Rafi2005 | 2010.9.6 19:20:6
Z tego co wiem to jak nie ma małżonka a są dzieci to w równych udziałach dziedziczą dzieci cały majątek. Mogę polecić sprawdzonego adwokata Piotr Meller 502-199-050. Polecam rzetelny i profesjonalny czytaj dalej»
-
czy to było ważne wydziedziczenie?
przez: Rafi2005 | 2010.9.6 19:40:23
Z tego co wiem to wydziedziczenie musi być zapisane w testamencie więc jeżeli nic w nim nie ma to nie zostałaś wydziedziczona i możesz domagać się zachowku. Nie znam jednak szczegółów więc (...) czytaj dalej»
-
przez: mrozowskim | 2010.9.6 20:45:41
Poszukanie adwokata w tej sprawie jest dobrym pomysłem, natomiast proponuję odpuścić sobie Piotra Mellera. Za nikiem Rafi2005 kryje się sam Piotr Meller i robi sobie w ten sposób reklamę. Kredytu (...) czytaj dalej»
-
Jak odzyskać pożyczone pieniądzke od sąsiada
przez: mrozowskim | 2010.9.6 20:54:21
Umowa jest ważna i nie ma tu znaczenia, że minął termin umowy. Należy wysłać do sąsiada listem poleconym za potwierdzeniem odbioru wezwanie do spłaty zobowiązania, w którym należy wyznaczyć (...) czytaj dalej»
-
przez: dtk | 2010.9.7 7:45:5
Sprawa zapewne trafi do sądu a później do komornika. Za uczącą się osobę pełnoletnią odpowiadają rodzice ponieważ pozostaje ona na ich utrzymaniu więc komornik ściągnie mandat wraz ze wszystkimi (...) czytaj dalej»
-
przez: dtk | 2010.9.7 7:47:47
Jeśli na produkt jest gwarancja to sprzedawca nie ma obowiązku godzić się na wymianę. To wyłącznie jego dobra wola. czytaj dalej»
-
Budowa domu na darowanej dzialce
przez: dtk | 2010.9.7 7:49:51
Dokładnie tak jest. Nieruchomość jest nierozerwalnie związana z działką i staje się własnością osoby do której należy działka. czytaj dalej»
-
przez: urkoma | 2010.9.7 8:55:52
Witam, czy jest możliwe aby dostarczyć więźniowi do aresztu netbooka? Czy taki sprzęt jest w ogóle dopuszczalny w więzieniu czy może trzeba jakiejś specjalnej zgody dyrektora więzienia? czytaj dalej»
-
przez: opra | 2010.9.7 8:57:3
Czy żona może wymeldować męża z mieszkania, jeśli mieszkanie jest zapisane na nią i mieli podpisaną intercyzę przed ślubem? Małżeństwo trwa od 6 lat. Bardzo proszę o odpowiedź czytaj dalej»
-
Czy dziewczyna może odwiedzać chłopaka w areszcie?
przez: rotacja | 2010.9.7 8:58:26
Mój chłopak trafił niedawno do aresztu śledczego. Chciałabym go odwiedzić, ale nie wiem czy ja, jako jego dziewczyna mogę to zrobić? Bo słyszałam gdzieś, że w areszcie mogą odwiedzać tylko (...) czytaj dalej»
-
przez: oktopus | 2010.9.7 9:6:43
Czy jeśli ktoś kogoś nazwał naciągaczem i oszustem, to czy taka osoba może zostać pociągnięta do odpowiedzialności karnej? Kto w takim wypadku będzie musiał udowodnić winę, tzn. czy osoba (...) czytaj dalej»
-
Jaka kara za przejęcie punktów
przez: jaracz | 2010.9.7 9:19:36
Jaka kara grozi za to, że podam się za kogoś i wezmę na siebie jego punkty karne za wykroczenie drogowe ze zdjęcia z fotoradaru? czytaj dalej»
-
Czy można wycofać się z umowy na polisę OC?
przez: Ola25 | 2010.9.7 9:35:7
Jeśli chcesz zrezygnować z polisy OC, złóż wypowiedzenie umowy najpóźniej na 1 dzień przed zakończeniem okresu ubezpieczenia. Jeżeli kupiłeś samochód z ważną polisą OC masz prawo z niej (...) czytaj dalej»
-
Przekroczenie prędkości - brak dowodu
przez: morelka1 | 2010.9.7 10:0:13
Witam, mam taką dziwną sytuację. Otóż zatrzymał mnie policjant za rzekome przekroczenie prędkości, jednak nie pokazał mi żadnego urządzenia na którym mierzył prędkość. Dostałam mandat (...) czytaj dalej»
-
Jak uzyskać zgodę na sprzedaż mieszkania objętego hipoteką którego współwłaścicielką jest
przez: Agata | 2010.9.7 10:16:11
Jak uzyskać zgodę na sprzedaż mieszkania objętego hipoteką którego współwłaścicielką jest była żona i w którym obecnie mieszka i nie spłaca kredytu(poręczycielami są moi rodzice)która (...) czytaj dalej»
-
przepisy ondnośnie drzew na granicy działki
przez: rolandd | 2010.9.7 10:28:44
Witam mój syn nie dawno kupił działke i chciałbym się dowiedzieć czy są jakieś przepisy określające w jakiej odległości od granicy działki można posadzić drzewa oraz czy jeżeli głęzie (...) czytaj dalej»
-
podział nieruchomości spadkowej
przez: iwo392 | 2010.9.7 10:33:54
Jesli byla przepisana na waszego ojca a nie bylo intercyzy to byla wlasnoscia obojga rodzicow.Tylko intercyza gwarantuje odrebnosc majatkow czytaj dalej»
-
róznica miedzy służebność a umowa dożywocia
przez: basik4 | 2010.9.7 10:34:17
Witam czy jesli ktos w stanie mi o wyjaśnienie jaka jest różnica pomiędzy służebnością a umowa dożywocia?? potrzebuje konkretny przykład tzn. jaki zapis powinie zawierać takie akt notarialny (...) czytaj dalej»
-
przez: kerto | 2010.9.7 10:56:20
Witam, mój pies pogryzł psa sąsiada i teraz on chce ode mnie 1000 zł i żebym mu zwrócił koszty leczenia psa. Oczywiście pokryję koszty leczenia, ale nie bardzo rozumiem, skąd to 1000 zł?! (...) czytaj dalej»
-
przez: pativiki | 2010.9.7 11:2:25
Proszę o odpowiedź i pomoc. czytaj dalej»
-
przez: Mirek59 | 2010.9.7 11:11:4
Witam, chciałbym zapytać o podsłuchiwanie. mam podejrzenia, że mój sąsiad mnie podsłuchuje na linii telefonicznej (chodzi o telefon stacjonarny) i chciałbym się dowiedzieć, czy grozi za to jakaś (...) czytaj dalej»
-
przez: Szymonn29 | 2010.9.7 11:20:49
Czy ktoś może mi powiedzieć, jakie przedmioty/sprzęty elektroniczne może posiadać w zakładzie karnym skazany? Czy może mieć odtwarzacz mp3, ksiażki, czasopisma? Bardzo proszę o info czytaj dalej»
-
przez: rataj54 | 2010.9.7 11:28:36
witam mam takie pytanie mojej zonie kończy się za kilka dni urlop wychowawczy na którym była dwa lata , teraz jestem w 2 miesiące w ciąży i nie może wrócić do pracy ponieważ mam prace trzy zmianową (...) czytaj dalej»
-
Kiedy przedawnienie odbycia kary?
przez: kijów | 2010.9.7 11:43:9
Witam, zostałem skazany prawomocnym wyrokiem na odbycie kary w wysokości 5 miesięcy. Przebywam jednak na stałe w Norwegii i na razie nie mam zamiaru wracać do Polski. Czy tutaj nic mi nie grozi czy (...) czytaj dalej»
-
przez: monika18d | 2010.9.7 11:44:36
Witam ma pytanie czy moj maz jako pracodawca mam obowiązek przesyłać świadectwo pracy listem poleconym, czy tez moze to zrobić listem zwykłym? czytaj dalej»
-
przez: yoyoyoyo | 2010.9.7 11:55:35
Witam, czy ktoś mógłby mi powiedzieć, czy jeśli zwiążę się z moją kuzynką, tzn. córką siostry mojej matki, to czy coś mi grozi w świetle prawa? czy taki związek może być zalegalizowany? (...) czytaj dalej»
-
przez: wiyy | 2010.9.7 11:58:39
Witajcie wszyscy, chciałbym zapytać o kwestię następującą. Jest osoba, która odziedziczyła 1/16 część spadku. Czy taka osoba może zablokować sprzedaż całości spadku czy liczy się tu (...) czytaj dalej»
-
przez: alek69 | 2010.9.7 11:59:23
witam moja córka jeszcze nie dostala od pracodawcy L4 kiedy powinno to nastapoc ? czytaj dalej»
-
przez: ollka56 | 2010.9.7 15:18:21
Witam Mam pytanie pracuję na 3/4 etatu jak się wlicza taki wymiar pracy do emerytury?Z góry dziękuję wszystkim za odpowiedzi czytaj dalej»
-
przez: monika66 | 2010.9.7 15:21:16
Witam Mam takie pytanie w chwili obecnej jestem na zwolnieniu lekarskim i dowiedziałem się właśnie ,że pracodawca planuje przenieść mnie na inne stanowisko czy tak można w chwili kiedy mnie nie (...) czytaj dalej»
-
przez: karolina39 | 2010.9.7 15:36:23
Witam, Mam takie pytanie pracodawca wprowadził urlop kolektywny, mam problem bo mi termin nie pasuje co mogę zrobić w takiej sytuacji?Z góry dziękuję za pomoc czytaj dalej»
-
przez: tomek124 | 2010.9.7 15:47:53
Witam Mam takie pytanie czy tak może być miałem stłuczkę z mojego powodu teraz mój pracodawca chce mnie wysłać na badania psychologiczne czy może tego ode mni żądać?Z góry dziękuję za odpowiedzi czytaj dalej»
-
przez: faraon5 | 2010.9.7 15:54:47
Witam Mam pytanie kiedy nie zdam egzaminu praktycznego na prawo jazdy ale mam zdany teoretyczny to czy w takiej sytuacji będę musiał zdawać te dwa jeszcze raz?Z góry dziękuję za odpowiedzi czytaj dalej»
-
przez: mrozowskim | 2010.9.7 18:10:43
Prawo do mieszkania mają spadkobiercy Pani ciotki. Jeśli nie zostawiła testamentu, kwestię spadku reguluje dziedziczenie ustawowe. Sam fakt, że spadkobiercy nie interesują się mieszkaniem, niczego (...) czytaj dalej»
-
przez: mrozowskim | 2010.9.7 18:17:11
Testament można zawsze zmienić lub anulować. Darowiznę można odwołać w przypadku rażącej niewdzięczności obdarowanego. W tym celu należy przeprowadzić postępowanie przed sądem, który zbada (...) czytaj dalej»
-
przez: mrozowskim | 2010.9.7 18:22:31
Darowizn dokonanych przed więcej niż dziesięciu laty, licząc wstecz od otwarcia spadku (śmierci rodziców) nie zalicza się do schedy spadkowej. czytaj dalej»
-
Jak napisać upoważnienie o odebranie dowodu rejestracyjnego samochodu?
przez: Niuki | 2010.9.8 8:51:10
wystarczy jedynie jak napiszesz zwykle upowaznie danej osoby do odbiory dowodu rejestracjnego czytaj dalej»