Archiwum Forum Kwiecień 2011
(777 tematów na forum)
-
Molestowanie nieletniego - obowiązki psychologa wobec prawa
przez: Poszukiwania | 2011.4.4 23:39:15
Jeżeli osoba molestowana (dotykanie miejsc intymnych, głaskanie) szuka pomocy, nie doszło do penetracji ani zmuszania do jakichkolwiek czynów wobec sprawcy, i chciałaby się zwrócić do psychologa (...) czytaj dalej»
-
Gdzie zgłosić sąsiada nie płacącego za śmieci?
przez: mrozowskim | 2011.4.4 23:40:53
Wydział ochrony środowiska w Gminie. czytaj dalej»
-
Odszkodowanie za anulowanie biletu lotniczego przez trzecią osobę
przez: mrozowskim | 2011.4.4 23:57:6
Art. 448. k.c. W razie naruszenia dobra osobistego sąd może przyznać temu, czyje dobro osobiste zostało naruszone, odpowiednią sumę tytułem zadośćuczynienia pieniężnego za doznaną krzywdę (...) czytaj dalej»
-
Opłaty za drugi kierunek studiów - kto będzie musiał płacić?
przez: robin4444 | 2011.4.5 8:50:28
Witam! Mam pytanie odnośnie zmian, które wprowadził Rząd w szkolnictwie wyższym. Jeśli chodzi o opłaty za drugi kierunek studiów - jak dokładnie wygląda ten zapis? Dokładnie pytam o (...) czytaj dalej»
-
Nieuczciwa konkurencja - sąsiad prowadzi nielegalny warsztat
przez: robinson44 | 2011.4.5 9:5:28
Witam. Mam problem z sąsiadem. Prowadzę własną działalność gospodarczą, mam własny zakład mechaniczny. Mój sąsiad z na przeciwka także ma zakład mechaniczny z tym, że jego jest niezarejestrowany, (...) czytaj dalej»
-
Zaprzeczenie ojcostwa - procedura i test DNA bez zgody żony
przez: mikołaj29 | 2011.4.5 9:41:17
Witam, Mam problem dotyczący ojcostwa. Niedawno się ożeniłem, okazało się, że moja dziewczyna jest w ciąży i nalegała na ślub. Pobraliśmy się, ale ciągle mam wątpliwości czy to moje (...) czytaj dalej»
-
Pracodawca sfałszował dane w świadectwie pracy - co robić?
przez: dzulia33 | 2011.4.5 10:17:46
Witam! Byłam managerem jednej z prywatnych, bardzo dobrze prosperujących firm. Dostałam lepszą ofertę pracy od konkurencji i postanowiłam się tam przenieść, szef nie był zadowolony, gdyż (...) czytaj dalej»
-
Płatna autostrada w Małopolsce - kto decyduje o opłatach?
przez: małopolanin | 2011.4.5 10:56:13
Witam! Czy to prawda, że odcinek czteropasmówki w Małopolsce w stronę Zakopanego od Myślenic do Pcimia ma być płatny??? Kto o tym decyduje? Normalnie za niedługo droga do domu będzie (...) czytaj dalej»
-
Nepotyzm w szkolnictwie wyższym - nowa ustawa i zwolnienia
przez: wilka28 | 2011.4.5 11:7:59
witam! jestem ciekaw jak nowa ustawa o szkolnictwie wyższym ureguluje kwestie NEPOTYZMU! Czy może mi ktoś udzielić takiej odpowiedzi? I czy będą zwalniać przypadki istniejących już zatrudnień (...) czytaj dalej»
-
Jak zostać żołnierzem zawodowym po liceum - wymagania
przez: hero7 | 2011.4.5 11:22:9
Witam, Chciałbym zostać zawodowym żołnierzem. W tym roku pisze maturę. Jakie powinienem spełnić warunki? I co muszę zrobić po liceum, aby się dostać do wojska>? Czy jest jakac ustawa (...) czytaj dalej»
-
Płatny drugi kierunek studiów - kiedy wchodzi ustawa?
przez: dana33 | 2011.4.5 11:36:4
hej! Za niedługo rozpocznie się składanie dokumentów na studia! Czy może mi ktoś powiedzieć, czy ustawa o płatnym drugim kierunku w końcu przechodzi czy nie? Już sama nie wiem co i jak (...) czytaj dalej»
-
Zmiany VAT od kwietnia - co podrożeje?
przez: jarosz33 | 2011.4.5 11:39:42
Witam, Czy VAT od 1 kwietnie ponownie ulegnie zmianie? jaka będzie ta zmiana? Domyślam się, że nie na lepsze.... Co Tym razem podrożeje? Pozdarwiam czytaj dalej»
-
Sprawdzenie treści testamentu przed śmiercią testatora
przez: town222 | 2011.4.5 11:59:44
Witam, czy można jakoś sprawdzić, czy tata sporządził testament i jaka jest jego treść? Dzięki za odpowiedź. czytaj dalej»
-
Wysokie emerytury górników - niesprawiedliwość systemu?
przez: polaczek3333 | 2011.4.5 12:5:39
Witajcie forumowicze! Nabiegające informacje z Polski są dla mnie bardzo zaskakujące! Czy widzieliście jaka jest emerytura Górnika??? To niesprawiedliwość, którą rząd woli sankcjonować (...) czytaj dalej»
-
Termin zapłaty podatku CIT - czy dłuższy niż złożenia zeznania?
przez: pia99 | 2011.4.5 12:51:37
witam, do końca marca był termin złożenia rozliczenia podatkowego CIT, a czy termin zapłaty podatku wynikającego z rozliczenia jest dłuższy??? Czy za zwłokę są jakieś kary?? czytaj dalej»
-
Podział spadku i zasiedzenie - czy można rozdzielić prawa?
przez: dk65 | 2011.4.5 13:16:6
Witam. Moja żona nabyła prawa do spadku po dziadkach, do działki z ruinami pomieszczeń mieszkalnych części 23\32. Pozostałe części praw spadkowych nabyli w części 9\32 ciocia z 2 kuzynami. (...) czytaj dalej»
-
Czy można dokonać spisu rodziny przez internet?
przez: monika 27 | 2011.4.5 13:20:19
strasznie to skomplikowane... czytaj dalej»
-
Czy osoba z KRK może zostać adwokatem?
przez: karoll79 | 2011.4.5 13:44:25
Adwokatem może zostać osoba o nieposzlakowanej opinii. Wcześniejesza karalność, nawet z po wykreśleniu z KRK , nie daje takiej podstawy. Jak komuś się to nie sposoba adwokatem nie zostaniesz.. czytaj dalej»
-
Złożenie załącznika do CIT-8 osobno - czy możliwe?
przez: placyd | 2011.4.5 13:59:35
witam, złożyłem CIT-8 bez załącznika, mam pytanie czy mogę złożyć teraz sam załącznik czy muszę składać całe rozliczenie od nowa?? czytaj dalej»
-
Czy w sprawach rozwodowych często przyznaje się adwokata z urzędu?
przez: kaba28 | 2011.4.5 14:0:58
W każdej chwili masz prawo do złożenia wniosku o przydzielenie pełnomocnika z urzędu, ale to sąd zdecyduje o tym czy będzie on potrzebny. czytaj dalej»
-
Dofinansowanie szkoleń z funduszy UE - jak znaleźć kursy?
przez: pokaj | 2011.4.5 14:16:10
witam, jest taki projekt kapitał ludzki i zastanawiam się gdzie można znaleźć informacje na temat aktualnych szkoleń i kursów i w jakim stopniu sa one dofinansowane z Unii ?? czytaj dalej»
-
Czy UPC może pobierać opłatę za wysłanie papierowej faktury?
przez: olgierd77 | 2011.4.5 14:32:32
witam, mam umowę o internet z UPC i zaznaczałem jakiś czas temu że rozliczenie chcę otrzymywać w formie elektronicznej, ale to ulgi za internet potrzebuje faktury w formie papierowej, a pani z UPC (...) czytaj dalej»
-
Dofinansowanie studiów MBA z funduszy unijnych dla firm
przez: olimpia76 | 2011.4.5 14:47:33
witam, czy można starać się o dofinansowanie studiów MBA z środków unii europejskiej? w jaki sposób to zrobić, może trzeba to pod coś podciągnąć? Nasi pracownicy mają już wyższe wykształcenie (...) czytaj dalej»
-
Praca 48h tygodniowo bez weekendów - czy zgodne z prawem?
przez: nela6 | 2011.4.5 14:53:46
witam pracuje w tygodniu 48h i dostaję wolne w różne dni tygodnia ale nigdy w sobotę albo niedziele, zawsze jakoś w tygodniu. Czy kodeks pracy na to pozwala?? Zależy mi abym czasem miała wolną (...) czytaj dalej»
-
UPC wysyła faktury na właściciela - co zrobić bez podpisu umowy?
przez: niebianka7 | 2011.4.5 14:59:54
witam, wynajmuję mieszkanie pewnej osobie , która podpisała umowę z upc na świadczenie internetu, ale bardzo szybko przestała wynajmowac ode mnie mieszkanie i się wyprowadziła, teraz UPC wysyła (...) czytaj dalej»
-
Roczny wymiar czasu pracy 2016 godzin w roku
przez: ireczek | 2011.4.5 15:6:50
Najwięcej było do przepracownaia w marcu 184h a najmniej w styczniu, lutym, kwietniu i listopadzie 160h czytaj dalej»
-
Rozpowszechnianie e-booków pobranych z internetu - czy legalne?
przez: nataly6 | 2011.4.5 15:24:10
witam, czy e-boki udostępnione już w sieci można dalej rozprowadzać? Jeśli pobrałam go za darmo z pewnej strony to czy mogę go zamieścić na mojej stronie, polecając ta książkę i pisząc kto (...) czytaj dalej»
-
Zwolnienie pracownika po urlopie - ile trzeba odczekać?
przez: mondrala27 | 2011.4.5 15:36:51
witam, co w kodeksie pracy jest na temat zwolnień pracowników, dokładnie interesuje mnie czy można zwolnić pracownika powracającego z urlopu?? Ile po urlopie trzeba odczekać zanim się kogoś zwolni?? (...) czytaj dalej»
-
Wyjazd na targi w sobotę dla matki z małym dzieckiem
przez: pawlik61 | 2011.4.5 15:43:29
witam, czy pracodawca może wysłać mnie na targi w formie delegacji w sobotę i niedziele ok 150 km od miejsca pracy?? czytaj dalej»
-
Gdzie szukać kodów PKD dla wielobranżowej działalności?
przez: lolla30 | 2011.4.5 16:13:13
Witam, chce otworzyć wielobranżową działalność i szukałem odpowiednich numerów PKD ale niestety mam z tym problem. Gdzie najlepiej tego szukać?? czytaj dalej»
-
Straż miejska bez przenośnych fotoradarów od 1 stycznia 2011
przez: zdzislawa66 | 2011.4.5 16:49:58
[cytat] Witam Od kiedy straz miejska nie może korzystać z przenośnych fotoradarów?Czy to weszło z dniem 1.01.2011?Prosze o informacje na ten temat [/cytat] czytaj dalej»
-
Ulga rehabilitacyjna - czy sprzęt rehabilitacyjny można odliczyć?
przez: paula13 | 2011.4.5 16:59:11
4.Czy zakup przez osobę niepełnosprawną z powodu choroby zwyrodnieniowej kręgosłupa, zestawu rehabilitacyjnego jest wydatkiem podlegającym odliczeniu od dochodu w ramach ulgi rehabilitacyjnej? czytaj dalej»
-
Laptop za 3500 zł - czy można odliczyć w uldze internetowej?
przez: Oliwka15 | 2011.4.5 17:0:3
2.Czy zakupiony laptop za kwotę 3500 zł można sobie odliczyć w ramach ulgi internetowej? czytaj dalej»
-
Wspólne rozliczenie z dzieckiem i ulga na dziecko jednocześnie
przez: kornelia24 | 2011.4.5 17:0:44
1. Czy wspólne rozliczenie samotnego rodzica z dzieckiem daje możliwość jednoczesnego odliczenia ulgi na to dziecko (ulga z tytułu wychowywania dziecka). czytaj dalej»
-
Czy można wymeldować żonę z domu rodziców podczas rozwodu?
przez: focusiak | 2011.4.5 18:15:55
ojej ale namotałem :/ miałem napiać że przez cały okres małżeństwa byliśmy zameldowani u moich rodziców a nie mieszkaliśmy z nimi i żona otworzyła działalność na adres moich rodziców... (...) czytaj dalej»
-
Kwota bazowa emerytury - z jakiego dnia przy wcześniejszym wniosku?
przez: nikon55 | 2011.4.5 21:50:51
Witam! Przy obliczaniu emerytury stosuje się kwotę bazową obowiązującą w dniu, w którym zgłoszono wniosek o emeryturę. Jeżeli wniosek zgłoszono w terminie wcześniejszym niż nabycie prawa (...) czytaj dalej»
-
Pracodawca nakazuje urlop zamiast L4 - czy to zgodne z prawem?
przez: loczek444 | 2011.4.5 22:1:57
Witam! W mojej firmie nakazali nam abyśmy wybrali urlop zamiast L4. Szczególnie jeśli przewidujemy jednodniową lub dwudniową nieobecność, kazali nam wybierać dni wolne, bo to podobno źle wygląda (...) czytaj dalej»
-
Nagrywanie zebrania mieszkańców bez ich wiedzy - czy legalne?
przez: sprawiedliwy555 | 2011.4.5 22:8:51
Witam Forumowiczów Mam takie pytanie dotyczące nagrywania. Za niedługo bedzie u mnie na osiedlu zebranie mieszkańców. Poniewaz ludzie są bardzo roszczeniowi, chciałbym nagrać ich wypowiedzi, (...) czytaj dalej»
-
Jak wypełnić oświadczenie o pierwszeństwie dla znaku towarowego?
przez: adelajda | 2011.4.5 22:9:20
Oświadczenie o korzystaniu z pierwszeństwa Witam serdecznie i baardzo proszę o podpowiedz, pomoc.Wypełniam formularz podania o udzieleni prawa ochronnego na znak towarowy.Mam problem ze zrozumieniem (...) czytaj dalej»
-
Który fundusz emerytalny wybrać - opinie i rekomendacje
przez: szukacz | 2011.4.5 22:13:18
Witam Państwa! Chciałbym zapytać, który Państwa zdaniem fundusz emerytalny jest najlepszy? Który z funduszów Państwo by mi polecili? Proszę o porade! czytaj dalej»
-
Narodowy Spis Powszechny przez internet - terminy i kary
przez: fikus123 | 2011.4.5 22:20:9
Witam! Od 01 kwietnie trwa możliwość dokonania Narodowego Spisu Powszechnego! Jest możliwość zrobienia tego przez internet! Nie zwlekajmy z tym, bo przewidziane są kary pieniężne za nie wypełnienie (...) czytaj dalej»
-
Zaspokajanie wierzytelności z udziałów wspólnika spółki cywilnej
przez: westgrey | 2011.4.5 22:28:53
Czy wierzytelności wspólnika s.c. mogą być zaspokajane z udziałów we wspólnym majątku spółki, z udziałów wspólnika w spółce? czytaj dalej»
-
Prawo świadka do złożenia zeznania w formie pisemnej
przez: pawelsta | 2011.4.5 22:30:47
Czy świadek ma prawo złożyć swoje zeznanie/uzupełnienie zeznania w czasie przesłuchania dodatkowo w formie pisemnej? czytaj dalej»
-
Odstąpienie udziałów w spółce osobie trzeciej bez zgody wspólników
przez: westgrey | 2011.4.5 22:31:18
Czy wspólnik może odstąpić udziały w całości lub części osobie trzeciej bez zgody pozostałych wspólników. czytaj dalej»
-
Jakie wykroczenia skarbowe mogą skutkować maksymalną grzywną?
przez: vici33 | 2011.4.6 9:6:42
Witam! Karami przewidzianymi w Kodeksie karnym skarbowym są: kara grzywny, kara ograniczenia wolności oraz pozbawienia wolności. Kary pozbawienia oraz ograniczenia wolności związane są z popełnieniem (...) czytaj dalej»
-
Zatrudnienie w dwóch firmach - urlop i świadczenia z obu miejsc?
przez: szara23 | 2011.4.6 9:18:47
Witam Państwa! Mam zapytanie dotyczące kodeksu pracy. Jestem zatrudniony w dwóch firmach. W jednej na cały etat, a w drugiej na umowę zlecenie. Czy w związku z tym przysługują mi wszelkie (...) czytaj dalej»
-
Ulga internetowa - czy wystarczą faktury elektroniczne?
przez: klara77 | 2011.4.6 10:20:17
Witam Czy prawo do skorzystania z ulgi na internet można udokumentować tylko fakturą w formie papierowej? Czy faktury powinny być dołączone do rocznego PIT? Proszę o rade czytaj dalej»
-
PayPal zamroził pieniądze - jak odzyskać środki?
przez: karol.switala | 2011.4.6 10:56:49
Witam, powodów może być wiele. Najszybszym sposobem jest kontakt z biurem obsługi klienta, musi się Pan zalogować do systemu i wybrać "kontakt z nami" widoczny w dolnym menu lub zadzwonić pod: (...) czytaj dalej»
-
Budowa garażu na działce - zgłoszenie czy projekt?
przez: paweł31 | 2011.4.6 10:56:49
Witam! Czy mogę postawić garaż na 7a działce, tylko na zasadzie zgłoszenia do Urzędu Gminy? Czy muszę robić plany i projekt garażu? Proszę o porade! czytaj dalej»
-
Czy przysługuje odszkodowanie za słup energetyczny na działce?
przez: tomek385 | 2011.4.6 11:36:3
Witam, posiadam działkę budowlaną, która dostałem 10 lat temu od mojego dziadka. Przez całą działkę biegnie słup średniego napięcia. O to zdjęcie jak to wygląda: [URL=http://img825.imageshack.us/i/p05041110320002.jpg/][IMG]http://img825.imageshack.us/img825/9516/p05041110320002.jpg[/IMG][/URL] I (...) czytaj dalej»