Archiwum Forum Kwiecień 2011
(777 tematów na forum)
-
Alimenty przy rozwodzie gdy małżonkowie mieszkają razem
przez: Milenka43 | 2011.4.8 14:22:59
Rozwodze się z mężem ale niestety nadal będziemy mieszkać razem bo mamy ciężka sytuację finansową. Mamy dziecko i chciałabym dostawać na nie alimenty i starać się być samodzielną, czy w (...) czytaj dalej»
-
Brat współwłaściciel chce się wprowadzić do domu spadkowego
przez: boelek 54 | 2011.4.8 14:25:51
Znajoma mieszka w domu, który dostała (na pół z bratem) w spadku od rodziców. Brat ma inny dom i od lat mieszka za granicą, teraz postanowił wrócić i pomimo tego, że ma gdzie mieszkać chce wprowadzić (...) czytaj dalej»
-
Prawa własnościowe do domu żony po remoncie i rozbudowie
przez: Mąż | 2011.4.8 14:43:42
Moja żona w czasie trwania małżeństwa dostała od swoich rodziców jako darowiznę dom.Po roku wykupiła działkę, na której stał na własnoś, wcześniej było to wieczyste użytkowanie. W czasie (...) czytaj dalej»
-
Prawa do mieszkania babci po jej śmierci - zameldowanie vs mieszkanie
przez: kuku83 | 2011.4.8 15:38:57
Witam Serdecznie Mieszkam z żoną w wynajmowanym przez nas mieszkaniu na wsi ponieważ po naszym ślubie postanowiliśmy zamieszkać sami, klatkę obok mieszka moja babcia która była moją rodziną (...) czytaj dalej»
-
Wypowiedzenie umowy najmu lokalu użytkowego bez klauzuli
przez: luckoski | 2011.4.8 17:41:10
Witam! Chcę wypowiedzieć umowę najmu lokalu użytkowego. Jestem najemcą od roku. Data wygaśnięcia umowy to 2014 r. a w umowie nic nie ma na temat wypowiedzenia. Czy mogę to zrobić i jakie obowiązują (...) czytaj dalej»
-
Jak unieważnić małżeństwo gdy mąż zaginął za granicą?
przez: jagunia3 | 2011.4.8 19:39:32
. . . (Miejscowość). . . . dnia . . . (Data) . . . Sąd Okręgowy w . . . (Miejscowość siedziby sądu) . . . Wydział Cywilny Rodzinny Powódka: . . . (swoje imię, nazwisko i dokładny (...) czytaj dalej»
-
Jak urząd liczy dochód przy zasiłku rodzinnym?
przez: jagunia3 | 2011.4.8 19:47:45
Dochód netto z całego roku jest dzielony przez 12 miesięcy i przez liczbę osób w rodzinie. Dochód netto - to dochód po odliczeniu składek na ubezpieczenie zdrowotne i społeczne oraz zaliczki na (...) czytaj dalej»
-
Zwrot pieniędzy za niewykorzystany bilet szkolny PKP
przez: Lukrusia | 2011.4.8 21:29:5
Witam Kupiłam rano bilet na pociąg Regionalny i zrezygnowałam z jazdy pociągiem bo autobus był szybciej do szkoły i poprosiłam w okienku o zwrot pieniędzy za bilet niewykorzystany szkolny( 3,40 (...) czytaj dalej»
-
Mandat za parkowanie na chodniku - czy słusznie wystawiony?
przez: darkmin | 2011.4.9 13:57:39
Jadąc ulicą skreciłęm w lewo na oznakowany parking między budynkami,na parkingu okazało sie że nie było miejsca więc z niego wyjechałem w prawo na droge i zaparkowałem na chodniku,stosujac się (...) czytaj dalej»
-
Czy należy się wynagrodzenie za kontrakty po zwolnieniu z pracy?
przez: blimeer | 2011.4.10 11:29:10
Nikt nie pomoże?? dodam że premia była regulaminowa ponieważ w regulaminie były wymienione składniki i ich wysokość... czytaj dalej»
-
Konkubina wyjeżdża za granicę - prawa do mieszkania i dzieci
przez: mareczek40 | 2011.4.10 12:58:41
Mieszkam od 20 lat z konkubiną i nie jestem zameldowany. Mam z nią trójkę nieletnich dzieci. Od ok.3 lat często wyjeżdżała do pracy za granice, ok.8 miesięcy nie powiadamiając o niczym wyjechała. (...) czytaj dalej»
-
Karta podatkowa a zatrudnienie nieletnich w sezonie
przez: jebanesko | 2011.4.10 14:39:5
witam;) Chciałbym się dowiedzieć jedną rzecz. Na sezon wakacyjny otwieram mały biznes związany ze sprzedażą detaliczną a formę opodatkowania wybrałem kartę podatkową i teraz moje pytanie (...) czytaj dalej»
-
Czy pracodawca może zakazać podpisywania umów z konkurencją w zleceniu?
przez: forshare | 2011.4.10 17:16:39
Witam serdecznie, mam identyczny zapis w umowie zleceniu. Czy mając taki zapis mogę ubiegać się o odszkodowanie z tytułu zakazu konkurencji? Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam! czytaj dalej»
-
Testament na działkę rolną w Sanoku - jak sprzedać jako pas ochronny?
przez: truber | 2011.4.10 21:44:15
Mam testament,w którym babcia przepisała na mnie wszystko to co posiadała.Testamet nie został jeszcze uprawomocniony w sądzie.W gruncie rzeczy chodzi o działkę rolna która znajduje się ponad 800 (...) czytaj dalej»
-
Dziedziczenie gospodarstwa rolnego po śmierci małżonka bez potomka
przez: Jadwiga | 2011.4.10 22:54:24
majatek kawalerski a prawo spadkowe moj kuzyn otrzymal od rodzicow przybranych gospodarstwo rolne w formie aktu darowizny po zawarciu malzenstwa nie dopisal zony do majatku . Po 5 latach malzenstwa zmarl (...) czytaj dalej»
-
Praca za granicą i w Polsce - dwa sposoby rozliczenia z fiskusem
przez: jolka4 | 2011.4.11 12:37:0
witam, pracowałam w tamtym roku za granicą w okresie wakacji, ale pracowałam również w kraju na umowę zlecenie. Wiem że są jakieś dwa sposoby na rozliczenie się z urzędem skarbowym, ale nie (...) czytaj dalej»
-
Sąsiad jeździ po działce twierdząc że to jego prawo
przez: august26 | 2011.4.11 12:52:2
Trzeba ustanowić służebność drogi koniecznej, trzeba złożyc wniosek do sądu. czytaj dalej»
-
Czy muszę płacić podatek od przepisanego mieszkania
przez: piotr 54 | 2011.4.11 12:56:48
Witam, moi rodzice kupili mieszkanie własnościowe 5 lat temu teraz chcemy je sprzedać aby mieć na zakup nowego, troszkę większego, jaki podatek należy zapłacić, są ponoć jakieś ulgi jeśli (...) czytaj dalej»
-
Podatek od akcji pracowniczych - stawka i sposób rozliczenia
przez: radek299 | 2011.4.11 12:59:59
Witam, jai podatek należy zapłacić od akcji pracowniczych?? Czy mogę dostać jakąś ulgę, czy muszę zapłacić 19% czy ile?? Na jakim PIT trzeba to rozliczyć?? czytaj dalej»
-
Postanowienie o zarzutach a przyszły akt oskarżenia
przez: olaf38 | 2011.4.11 13:6:35
witam, czy jeśli prokurator wydał postanowienie o postawieniu zarzutów, to oznacza że już na pewno pojawi się akt oskarżenia?? czytaj dalej»
-
Przepisanie mieszkania po śmierci matki z ojca na syna
przez: aleksy28 | 2011.4.11 13:51:38
Witam, witam po śmierci mamy która nie sporządziła testamentu jej mieszkanie zostało podzielone na pół dal taty i dla mnie. Mam pytanie co teraz należy zrobić aby mieszkanie było w całości (...) czytaj dalej»
-
Skargi na przewlekłość do sądów administracyjnych - nowe przepisy
przez: jakubb54 | 2011.4.11 13:57:7
Od dziś można zaskarżać do sądu administracyjnego przewlekłe załatwianie spraw!! Wchodzą w życie nowe przepisy kodeksu postępowania administracyjnego oraz prawa o postępowaniu przed sądami (...) czytaj dalej»
-
Były mąż nachodzi po rozwodzie - nękanie i oczernianie
przez: olenka 29 | 2011.4.11 14:17:42
witam, jestem już długo po rozwodzie ale były mąż nadal mnie nachodzi, wydzwania, starszy, rozmawia z moimi sąsiadami i oczernia mnie. Co mogę teraz zrobić ?? Iść do sądu czy na policje?? czytaj dalej»
-
Groźby przez GG i Facebooka - dowody dla policji
przez: monia29 | 2011.4.11 14:23:20
witam, co mogę zrobić, jeśli ktoś wysyła mi cały czas groźby przez gg i facebooka, czy takie wiadomości mogą być dla policji dowodem, jeśli postanowię to zgłosić? Proszę o odpowiedź. czytaj dalej»
-
Picie alkoholu przez pasażera - konsekwencje przy wypadku
przez: wladek_H | 2011.4.11 14:29:34
witam, co grozi pasażerowi który był pod wpływem alkoholu, jeśli samochód miał wypadek?? Czy można spożywać alkohol podczas jazdy?? Proszę o odpowiedź. czytaj dalej»
-
Utrata prawa własności do rzeczy pozostawionej w serwisie
przez: zenon51 | 2011.4.11 14:33:51
Witam, mam pytanie czy jest w ogóle taka możliwość aby utracić prawo własności do rzeczy pozostawionej w serwisie?? Zostawiłem w serwisie drukarkę, było to już parę lat temu, na podstawie (...) czytaj dalej»
-
Wymiana na inny model AGD z dopłatą zamiast gwarancji
przez: justa09 | 2011.4.11 14:39:25
witam, kupiłam urządzenie AGD które się popsuło, według gwarancji przysługuje mi wymiana na nowy, ale sklep zaproponował inny model z dopłatą, bo tamtego już niema. Moge się na to nie zgodzić?? (...) czytaj dalej»
-
Zwrot biletu lotniczego kupionego od innej osoby
przez: siwka | 2011.4.11 14:42:44
Witam, czy mogę oddać bilet lotniczy który kupiła inna osoba a ja go od niej odkupiłam, okazało się że też nie mogę wtedy lecieć. Co mam zrobić?? czytaj dalej»
-
Odkupienie części samochodu od współwłaściciela
przez: steward | 2011.4.11 14:47:44
witam, mam pytanie co teraz zrobić jeżeli samochód posiada od momentu kupna dwóch właścicieli, a ja teraz potrzebuję odkupić tą część, trzeba spisywać jakąś umowę?? Trzeba też odprowadzić (...) czytaj dalej»
-
Drugi dom na działce - nowa księga wieczysta czy dopisanie?
przez: druk8 | 2011.4.11 14:51:45
witam, czy jeśli mam zamiar postawić drugi dom na działce, czy należy dopisać go do istniejącej już księgi wieczystej?? Czy należy założyć nowe księgi wieczyste dla tego domu?? Proszę o (...) czytaj dalej»
-
CIT-8 w wersji elektronicznej - czy można składać jak PIT?
przez: wanda_40 | 2011.4.11 15:7:1
witam, czy CIT-8 można składać w wersji elektronicznej?? w takiej formie jak PIT-37?? Czy może w przyszłym roku będzie taka możliwość?? czytaj dalej»
-
Termin naprawy laptopa w serwisie - czy są przepisy?
przez: mrona | 2011.4.11 15:28:34
witam, oddałem laptopa do serwisu, ale minął już prawie miesiąc, sprzęt jeszcze jest nie naprawiony, a za każdym razem jak dzwonie to mówią, że odesłany jest do serwisu i nie wiedzą ile naprawa (...) czytaj dalej»
-
Najlepsza forma opodatkowania dla fitness clubu
przez: monalo | 2011.4.11 15:52:29
witam,chcę założyć fitness club ale mam problem z wyborem formy opodatkowania. Jaka forma opodatkowania będzie najlepsza dla tego typu działalności gospodarczej. Z (...) czytaj dalej»
-
Czy kurator może wejść do mieszkania bez dorosłego?
przez: Agurek7 | 2011.4.11 18:34:20
Zwracam się z prośbą o pomoc, a mianowicie jak napisać prośbę o przyjęcie w poczet kuratorów? Mniej więcej orientuję się, ale miło było by zapoznać się ze zdaniem innych :) czytaj dalej»
-
Zniesienie ograniczeń liczby taksówek - czy obniży ceny?
przez: paczesław | 2011.4.11 19:47:27
Na ulicach przybędzie aut z napisem TAXI. Jest to spowodowane przez nowelizację ustawy o transporcie drogowym, która znosi ograniczenia liczby taksówek w danej gminie. Nowela wprowadza równy dostęp (...) czytaj dalej»
-
Renta po rozwodzie od męża mundurowego na emeryturze
przez: Justeklw | 2011.4.11 20:46:20
Mój tato nie mieszka z nami od ponad trzech lat, ma inną kobietę. Ostatnio złożył pozew o rozwód, moja mama dzisiaj dostała pismo z sądu z terminem rozpraw. Rozprawa jest bez orzekania o winie. (...) czytaj dalej»
-
Ochrona przed stalkerem - jak się bronić i gromadzić dowody
przez: odolan | 2011.4.11 20:55:27
Policja radzi by jasno oświadczyć nękającej nas osobie, że nie życzymy sobie jakichkolwiek kontaktów z nią. Często takie osoby (stalkerzy) uważają swoje zachowanie za przejaw miłości i nie (...) czytaj dalej»
-
Faktoring - przedsiębiorca otrzymuje pieniądze od razu
przez: pakosław | 2011.4.11 21:7:20
Przedsiębiorca - faktorant - nie wysyła faktury do odbiorcy swoich towarów lub usług, ale do faktora, z którym ma podpisaną umowę. Nie czeka 30, 60, czy 120 dni (w zależności, jaki okres płatności (...) czytaj dalej»
-
Odwołanie od tymczasowego aresztowania - nowe przepisy kodeksu karnego
przez: racimierz | 2011.4.11 21:24:3
22 marca 2011 został znowelizowany kodeks karny. Dzięki nowemu rozporządzeniu, oskarżeni czy podejrzani mają prawo do odwołania się od postanowienia o tymczasowym aresztowaniu wydanym na skutek (...) czytaj dalej»
-
Opłaty przy sprzedaży i rejestracji pojazdu - ile kosztuje?
przez: racimir | 2011.4.11 21:46:14
witam. bardzo bym prosił o podanie opłat jakie są wymagane przy czynnościach dokonywanych ze sprzedażą i rejestracją nabytego pojazdu. z góry dziękuję za pomoc! czytaj dalej»
-
Broń do ochrony własnej - czy każdy będzie mógł mieć?
przez: anet33 | 2011.4.11 22:42:52
Witam. Słyszeli Państwo o możliwości posiadania broni do ochrony własnej??? Teraz każdy człowiek na ulicy będzie miał możliwość posiadania brano, na to wychodzi!!!! Tylko LUDZIE, ja nie (...) czytaj dalej»
-
Bezpieczeństwo spisu powszechnego - jak się włamać do systemu?
przez: bondżowi | 2011.4.11 23:1:37
Witam! W internecie pojawiły się poradniki, jak obejść system zabezpieczeń w narodowym spisie powszechnym, podszyć się pod inną osobę bądź dotrzeć do szczegółowych informacji na jej temat. Na (...) czytaj dalej»
-
Broń do ochrony własnej - strach na ulicach Polski
przez: anet33 | 2011.4.11 23:4:57
Witam! Słyszeli Państwo o nowej ustawie zezwalającej posiadanie broni do ochrony własnej!!!! Na to wychodzi że tak naprawdę każdy będzie mógł mieć broń!!!! Za niedługo to bedzie strach (...) czytaj dalej»
-
Odroczenie zapłaty podatku PIT - jakie argumenty przekonają urząd?
przez: ulryka | 2011.4.11 23:8:57
Jakie argumenty mogą wydać się dla fiskusa w obecnej najbardziej wiarygodne i dające szansę na uzyskanie pozytywnej decyzji? * WAŻNY INTERES PODATNIKA ...to sytuacja, w której z powodów (...) czytaj dalej»
-
Spis powszechny przez internet - czy można się podszyć?
przez: fikuśny | 2011.4.11 23:19:16
Witam! W internecie pojawiły się poradniki, jak obejść system zabezpieczeń w narodowym spisie powszechnym, podszyć się pod inną osobę bądź dotrzeć do szczegółowych informacji na jej temat. Na (...) czytaj dalej»
-
Jak otrzymać emeryturę za pracę w krajach Unii Europejskiej
przez: abimelek | 2011.4.11 23:20:13
Osoby, które pracowały za granicą w państwie Unii Europejskiej, mogą otrzymać jednocześnie emeryturę z zagranicy i z Polski. Muszą jednak spełnić wymogi przewidziane w przepisach danego kraju. (...) czytaj dalej»
-
Wymagania dla emerytury za pracę w kraju UE - procedura i dokumenty
przez: baldwin | 2011.4.11 23:24:53
Witam. pragnąłbym się dowiedzieć w jaki sposób dostać emeryturę za dodatkową pracę w innym kraju Unii Europejskiej? Jakie wymogi muszę spełnić, prócz złożenia wniosku do ZUSu? z góry dziękuję (...) czytaj dalej»
-
Właściwe oddziały ZUS dla emerytów pracujących w krajach UE
przez: um | 2011.4.11 23:29:38
* I Oddział ZUS w Łodzi ? właściwy dla pracujących na Cyprze, w Grecji, Hiszpanii, na Malcie, w Portugalii albo we Włoszech, * Oddział ZUS w Nowym Sączu I ? właściwy dla pracujących w Czechach (...) czytaj dalej»
-
Stanowisko wobec podwyższenia wieku emerytalnego w Polsce
przez: tulipan22 | 2011.4.11 23:30:24
Witam, Czy wyrażacie zgode na podniesienie wieku emerytalnego??? Obecnie średni wiek umieralności człowieka waha sie w okolicach 70 roku życia. Podejrzewam, że ten wiek bedzie się zmiejszał! Zatem (...) czytaj dalej»
-
Składanie zeznań PIT przez internet bez bezpiecznego podpisu elektronicznego
przez: abrahama | 2011.4.11 23:43:19
Od 1 stycznia 2011 r. podatnicy będą mogli przesyłać dziewięć zeznań za 2010 rok bez stosowania bezpiecznego e-podpisu. PITy, które można składać przez internet to: * PIT-36, * PIT-36L, * (...) czytaj dalej»