Archiwum Forum Kwiecień 2011
(777 tematów na forum)
-
Oskarżenie o kradzież w pracy - wymuszone podpisy dokumentów
przez: aanieskaa | 2011.4.12 10:10:0
Witam. Wczoraj zostałam oskarżona o kradzież pieniędzy w miejscu pracy.(pracowałam bez umowy od października do teraz tylko kilka dni w miesiącu zastępując osoby które chciały mieć dzień wolny). (...) czytaj dalej»
-
Kara za wypalanie traw przez sąsiada
przez: frash | 2011.4.12 10:25:20
A czy zdjęcia jak podpala wystarcza jako dowód? Czy muszę policjantom przynieść zapałki z odciskami palców? Dziękuję za pomoc czytaj dalej»
-
PIT-D - kiedy wypełniać i do czego służy
przez: milo55 | 2011.4.12 10:30:37
Aaaaaaa! czyli wszelkie koszty poniesione na dom tutaj mogę sobie odliczyć??? Dzięki za pomoc czytaj dalej»
-
Mąż ma 11 kredytów - czy żona odpowiada za długi
przez: maruia | 2011.4.12 11:22:31
Witam Niedawno się dowiedziałam, że mąż ma zaciągniętych 11 kredytów!!!! w różnych bankach! Nie mamy podpisanej intercyzy przed małżeńskiej. Tak dokładnie nawet nie wiem, gdzie te pieniądze (...) czytaj dalej»
-
Ochrona majątku przed hazardzistą - mieszkanie i dzieci
przez: klika33 | 2011.4.12 11:36:4
Witam! Mój mąż jest hazardzistą! Nie chce podjąć leczenia, bo uważa, że nie ma problemu! Mamy 3 dzieci! nie dość, że nie pomaga mi w prowadzeniu domu, ani w wychowaniu dzieci, to jeszcze (...) czytaj dalej»
-
Możliwość sądowego zmuszenia męża do leczenia pracoholizmu
przez: klarrrraaa | 2011.4.12 11:49:53
Dzień dobry! Mąż jest pracoholikiem! Nie poświęca nam wystarczająco dużo czasu! Prawie w ogóle nie ma dla nas czasu! Pieniędzy nam zbyt wiele nie daje. Jak mówi odkłada na \"czarną godzinę\" Nie (...) czytaj dalej»
-
Odprawa przy wypowiedzeniu umowy na czas określony
przez: milla28 | 2011.4.12 11:50:9
Dziękuje bardzo za odpowiedź. czytaj dalej»
-
Związek z wnukiem córki siostry babci - czy to kazirodztwo
przez: patos | 2011.4.12 12:0:35
Witam! w jakiej linii pokrewieństwa jest dozwolone zawrzeć związek małżeński? Zakochałam się w wnuku, syna, córki, siostry mojej babci. (dla wyjaśnienia: moja babcia ma siostrę, ta siostra (...) czytaj dalej»
-
Błędna prędkość na fotoradarze przy wyjeździe z posesji
przez: krolik56 | 2011.4.12 12:2:23
A skąd niby wiadomo, że Pan akurat wyjeżdżał z posesji, a nie jechał pan droga?? Ciężko się będzie wybronić... czytaj dalej»
-
Cło i podatek od cukru kupowanego taniej w Niemczech
przez: molek37 | 2011.4.12 12:26:20
Z tego co mi wiadomo to w sklepach w Niemczech, są ograniczenia dla polaków kupujących cukier. czytaj dalej»
-
Obowiązek pracy w sobotę podczas stażu z urzędu pracy
przez: michaella | 2011.4.12 12:30:11
Witam, jestem na stażu z urzędu czy jeśli zakład jest czynny w soboty to ja też mam obowiązek przyjść do pracy?? Kierownik powiedział, że dostane za to inny dzień wolnego. Ale ja wolę sobotę. (...) czytaj dalej»
-
Odmowa zgody na wakacje dziecka z ojcem mieszkającym za granicą
przez: klika22 | 2011.4.12 13:11:40
Witam Państwa! Mój były mąż mieszka za granicą. Mamy rozwód. Miał możliwość widywania się z dziećmi, ale rzadko z niej korzystał tłumacząc się odległością. Telefony też nie były (...) czytaj dalej»
-
Zalanie mieszkania przez sąsiada - problemy z ubezpieczeniem OC
przez: kolendra1 | 2011.4.12 13:14:6
Witam, sąsiad zalał mi mieszkanie, ubezpieczyciel sąsiada odmówił pokrycia kosztów zalania. Czy mogę wystąpić do sądu, mam jakieś szanse? Ja sam nie jestem ubezpieczony, sąsiad upiera się (...) czytaj dalej»
-
Zajechanie drogi w ruchu drogowym - kto ponosi winę wypadku
przez: Tomasz29 | 2011.4.12 13:18:58
Witam, jechałem droga z dopuszczalna prędkości, pojawił się samochód który zajechał mi drogę i mocna zahamował, wjechałem mu w tył. Policjanci stwierdzili moją winę bo hamowałem i uderzyłem (...) czytaj dalej»
-
Bezprawne aktywowanie bankowości internetowej przez bank - odszkodowanie
przez: bianka73 | 2011.4.12 13:22:24
Witam zostałam oszukana przez bank, który bez mojej wiedzy aktywował mi dostęp do konta przez internet, za który pobiera mi miesięczną opłatę, ja nigdy nie wchodziłam na ich stronę i nie logowałam (...) czytaj dalej»
-
Procedura stwierdzenia nieważności ślubu kościelnego - gdzie zgłosić
przez: kasandraaa | 2011.4.12 13:23:13
Witam! Wiem, że był już podobny wątek, ale nie mam tam odpowiedzi na moje pytanie! Jak należy rozpocząć kwestie formalną związana z stwierdzeniem nieważności ślubu Kościelnego? Mam (...) czytaj dalej»
-
Przyjmowanie alimentów do ręki - konsekwencje takiej formy
przez: janka42 | 2011.4.12 13:33:41
Doczytałam, że nie powinnam przyjmować alimentów o ręki, czy to prawda?? Jakie mogą być konsekwencje takie formy?? Proszę o odpowiedź czytaj dalej»
-
Separacja czy rozwód - mąż z kochanką nie płaci na dziecko
przez: agata00 | 2011.4.12 13:39:4
witam, czy składać pozew o separację czy od razu o rozwód? nie żyję już z mężem razem, on wyprowadził się do kochanki a ja mieszkam z córką. Nie płaci on nic na dziecko ani się nie interesuje. (...) czytaj dalej»
-
Odliczenie kosztów dojazdu dziecka do szkoły w zeznaniu podatkowym
przez: wiesiooo | 2011.4.12 13:40:12
Witam! czy mogę sobie odliczyć przy zeznaniu podatkowym przejazd córki do liceum, mam tu na myśli koszty karty miejskiej??? Proszę o informacje czytaj dalej»
-
Rozwiązanie ubezpieczenia zdrowotnego z powodu zbyt częstego korzystania
przez: kukardka | 2011.4.12 13:48:6
Witam! W Polsce pacjenta ubezpiecza się jak samochód - liczy się wiek i wypadkowość. 60-latka z Warszawy od grudnia korzystała z prywatnego ubezpieczenia medycznego firmy Allianz. Ubezpieczył (...) czytaj dalej»
-
Alimenty na córkę która przerwała naukę z powodu ciąży
przez: elżżbieta | 2011.4.12 13:55:2
Witam, ma, pytanie do alimentów, moja córka w tym roku ukończyła studia dostawała alimenty od ojca, ale nie może iść do pracy bo jest w ciąży, nie ma męża, dziecko będzie sama wychowywać, (...) czytaj dalej»
-
Zaprzeczenie ojcostwa a ustalenie prawdziwego ojca dziecka
przez: ida123 | 2011.4.12 13:59:13
witam, czy muszę najpierw zaprzeczać ojcostwu jeśli mam zamiar starac się o ustalenie prawdziwego ojca dziecka?? Mój mąż uznał moje dziecko z przed ślubu kiedy za niego wyszłam. Teraz bierzemy (...) czytaj dalej»
-
Czy pełnomocnictwo w sprawach cywilnych wymaga notariusza
przez: waldek51 | 2011.4.12 14:4:4
Witam, czy jeśli chcę udzielić pełnomocnictwa w sprawach cywilnych dla członka rodziny to muszę to robić u notariusza?? Proszę o odpowiedź to pilna sprawa. czytaj dalej»
-
Termin wykorzystania urlopu wypoczynkowego przez pracownika
przez: żółwik | 2011.4.12 14:10:50
Witam! Kiedy najpóźniej mogę wykorzystać swój urlop wypoczynkowy?? Mój kierownik nie chce mi wypisać twierdząc, że mam jeszcze czas, a teraz jest dużo pracy i mi nie da urlopu!! czytaj dalej»
-
Czas na zwrot pieniędzy przez komornika po wygranej sprawie
przez: lir | 2011.4.12 14:16:16
witam, od jakiegoś czasu komornik zajmował mi pensje, ale teraz wygrałem sprawę i dostarczę mu wyrok jak tylko go otrzymam. Pytanie mam ile komornik będzie miał czasu na zwrot zabranych pieniędzy?? (...) czytaj dalej»
-
Prawa kobiety w kontekście aborcji - dyskusja etyczno-prawna
przez: prolife | 2011.4.12 14:21:2
Witajcie! Nasuwa mi się taka myśl, dotycząca głoszonych haseł przez feministki. Otóż, że kobieta ma swoje prawa, ma także prawo do decydowania o swoim ciele i ma prawo do aborcji! otóż (...) czytaj dalej»
-
Pełnomocnictwo córki dla chorej matki w sprawie rozwodu
przez: aniiii | 2011.4.12 14:28:14
Witam! Mam bardzo chorą mamę, mianowicie ma stwardnienie rozsiane. Ojciec nie wytrzymał tego ciężaru i odszedł od nas do innej kobiety. Chce wziąć z mamą rozwód. I kazał mi szukać dla niej (...) czytaj dalej»
-
Nagana od przełożonego - czy zostaje w dokumentach po odejściu
przez: mieff | 2011.4.12 14:28:25
Witam, czy jak otrzymałem naganę od przełożonego w obecnej firmie, nie do końca za coś z mojej winy, ale nie chce mi się z tym użerać, mogę wziąć wszystko na siebie, ale czy taka nagana zostaje (...) czytaj dalej»
-
Odliczenie kosztów dojazdów autobusem do pracy w zeznaniu PIT
przez: baldwin | 2011.4.12 14:38:41
Witam. w 2010 roku ponosiłem duże wydatki na dojazdy do pracy autobusem. Czy mogę wykazać je w zeznaniu podatkowym? Czy posiadane przeze mnie imienne bilety będą wystarczające do potwierdzenia wysokości (...) czytaj dalej»
-
Odpowiedzialność za kredyt teściów w przypadku problemów finansowych
przez: sabina45 | 2011.4.12 14:43:24
Witam, moi teściowie zaciągneli duży kredyt na mieszkanie, ale jedno z nich straciło teraz pracę, i zastanawiam się czy jeśli nie będą w stanie go spłacic to czy to przejdzie na nas?? czytaj dalej»
-
Warunki preferencyjnego rozliczenia podatkowego dla samotnych rodziców
przez: um | 2011.4.12 14:48:7
Preferencyjny sposób rozliczenia przysługuje rodzicom wychowującym samotnie dzieci: * małoletnie, * bez względu na ich wiek, które zgodnie z odrębnymi przepisami otrzymywały zasiłek (dodatek) (...) czytaj dalej»
-
Prawo do preferencyjnego PIT przy wychowywaniu dziecka z zasiłkiem
przez: achacja | 2011.4.12 14:55:29
Witam. Samotnie wychowuję syna, który ma ukończone 19 lat. Syn otrzymuje zasiłek pielęgnacyjny. Moje dochody z pracy za 2010 rok przekroczyły 3089 zł. Czy w takiej sytuacji przysługuje mi możliwość (...) czytaj dalej»
-
Najważniejsze wskazówki wypełniania PIT aby uniknąć kontroli
przez: baldwina | 2011.4.12 15:1:35
Na złożenie zeznania za 2010 rok zostało już tylko 18 dni. Chciałabym uniknąć pomyłek i wizyt w skarbówce... Bardzo bym prosiła o podanie jakiś najważniejszych wskazówek w jaki sposób wypełnić (...) czytaj dalej»
-
Preferencyjne opodatkowanie przy samotnym wychowywaniu od połowy roku
przez: umiara | 2011.4.12 15:6:52
witam. od połowy czerwca 2010 samotnie wychowuję córkę. czy mogę skorzystać z preferencyjnego opodatkowania dochodów w zeznaniu rocznym PIT 2010?? czytaj dalej»
-
Sprzedaż działki przez rodziców niepełnoletniego właściciela
przez: kokon | 2011.4.12 15:9:50
Witam! Dzidek przepisał mi w testamencie działkę. Ja nie mam ukończonych 18 lat, czy rodzice, moga mi ta działkę sprzedać? Ostatnio mówili mi, że muszę jechać do notariusza, aby coś podpisać. (...) czytaj dalej»
-
Wspólne rozliczenie PIT z małżonką pracującą za granicą
przez: achab | 2011.4.12 15:11:51
witam. moja żona w 2010 roku pracowała za granicą. czy jej dochody podlegają wspólnemu rozliczeniu w PIT 2010? z góry dziękuję za odpowiedź! czytaj dalej»
-
Obowiązek oddania części majątku rodzeństwu w zamian za zrzeczenie
przez: dżordżi | 2011.4.12 15:13:25
Witam, Moje rodzeństwo chce mi się spisać z majątku pozostałego po zmarłych rodzicach. Czy mam obowiązek dać im cześć majątku w zamian? proszę o poradę czytaj dalej»
-
Odliczanie zagranicznych składek zdrowotnych w rocznym PIT
przez: babtysta | 2011.4.12 15:23:37
witam. chciałbym się dowiedzieć, czy zagraniczne składki zdrowotne można ująć w rocznym PIT?? z góry dziękuję za odpowiedź! czytaj dalej»
-
Pierwszy raz rozliczenie działalności gospodarczej - formularz PIT-36
przez: umiara | 2011.4.12 15:28:49
W 2010 roku prowadziłam działalność gospodarczą. Płaciłam według skali PIT. Po raz pierwszy muszę z uzyskanych dochodów rozliczyć się z urzędem skarbowym. Czy muszę zrobić to w PIT-36? czytaj dalej»
-
Rozliczenie PIT-36 przy zgubionych dokumentach potwierdzających koszty
przez: achab | 2011.4.12 15:31:56
Wypełniam zeznanie PIT-36 za 2010 rok. Zgubiłem jednak część dokumentów potwierdzających wysokość kosztów. Czy w zeznaniu trzeba podać wszystkie przychody i koszty? czytaj dalej»
-
Wykazywanie wynagrodzenia radnej w zeznaniu rocznym przy działalności
przez: bargoda | 2011.4.12 15:34:12
W ubiegłym roku pełniłam obowiązki obywatelskie w radzie miasta. Otrzymywałam za to wynagrodzenie w wysokości 200 zł miesięcznie. Na co dzień prowadzę działalność gospodarczą. Otrzymałam (...) czytaj dalej»
-
Odliczenie składek ubezpieczenia emerytalnego od dochodu
przez: umił | 2011.4.12 15:37:38
W 2010 roku wpłacałem składki na ubezpieczenie emerytalne. Uwzględniałem je w kosztach uzyskania przychodów prowadzonej firmy. Czy każdą składkę na ubezpieczenie społeczne można odliczyć od (...) czytaj dalej»
-
16-latka z 27-letnim chłopakiem - co może zrobić matka
przez: zocha61 | 2011.4.12 15:43:41
Witam! Moja 16 letnia córka współżyje z chłopakiem, który ma 27 lat. Wiem, że czynem karalnym jest obcowanie z osobą poniżej 15 roku życia, ale to nie zmienia faktu, że ona jest nieletnia (...) czytaj dalej»
-
Odszkodowanie za błąd lekarski przy porodzie
przez: czekuś | 2011.4.12 16:1:13
Witam. Lekarze popełnili błąd lekarski przy porodzie mojej żony. Nasze dziecko urodziło się z uszkodzonymi kończynami górnymi, bo lekarz źle odebrał poród i uszkodził rączki naszemu Maleństwu! Czy (...) czytaj dalej»
-
Przekazanie 1% podatku organizacji pożytku przy PIT-36
przez: achab | 2011.4.12 16:9:54
Będę wypełniał PIT-36, wykazując w nim dochody z pozarolniczej działalności gospodarczej. Czy mogę przekazać 1 proc. podatku organizacji pożytku publicznego? czytaj dalej»
-
Preferencyjne opodatkowanie przy samotnym wychowywaniu część roku
przez: bargoda | 2011.4.12 16:23:12
witam. od połowy czerwca 2010 samotnie wychowuję dziecko, czyli nie przez cały rok podatkowy. czy w takiej sytuacji mogę skorzystać z preferencyjnego opodatkowania dochodów?? z góry dziękuję za (...) czytaj dalej»
-
Rozliczenie strat z poprzednich lat w PIT przy osiągnięciu zysku
przez: umir | 2011.4.12 16:47:3
Od trzech lat wykazywałem straty z prowadzonej działalności. W 2010 osiągnąłem przychód. Czy mogę w rocznym PIT rozliczyć straty z lat ubiegłych? czytaj dalej»
-
Zmiana numeru konta dla zwrotu nadpłaty podatku
przez: achaz | 2011.4.12 16:55:25
Po wypełnieniu PIT-36 powstała mi nadpłata w wysokości 8 tys. zł. Chcę ją otrzymać na konto. Jednak zmieniłem rachunek w banku. Czy powinienem tę informację podać w urzędzie skarbowym? czytaj dalej»
-
Odliczenie wydatków na insulinę w zeznaniu podatkowym
przez: achilles | 2011.4.12 17:6:22
Witam. Lekarz specjalista zalecił mi przyjmowanie insuliny. czy wydatki na jej zakup mogę uwzględnić w PIT?? czytaj dalej»
-
Zwolnienie podatkowe świadczeń dla żołnierzy w misjach zagranicznych
przez: barłada | 2011.4.12 17:14:10
Świadczenia przyznane przed 1 stycznia 2011 r. żołnierzom wykonującym zadania poza granicami Polski w celu udziału m.in. w misji pokojowej są zwolnione z podatku dochodowego od osób fizycznych. czytaj dalej»