PIT 2010 - jakie e-PITy złożymy przez Internet bez podpisu elektronicznego ?? SPRAWDŹ !
Odpowiedzi w temacie (0)

Od 1 stycznia 2011 r. podatnicy będą mogli przesyłać dziewięć zeznań za 2010 rok bez stosowania bezpiecznego e-podpisu.
PITy, które można składać przez internet to:
* PIT-36,
* PIT-36L,
* PIT-37,
* PIT-38,
* PIT-39),
i nowe:
* PIT-28,
* PIT-16,
* PIT-16A,
* PIT-19A.
W przypadku przesyłania powyższych deklaracji za 2010 r. nie trzeba będzie stosować bezpiecznego podpisu elektronicznego. Rozporządzenie określa, że wystarczające będzie podanie sześciu cech osobowych: imię, nazwisko, NIP, PESEL, data urodzenia oraz kwota przychodu wskazana w zeznaniu lub rocznym obliczeniu podatku za rok podatkowy o dwa lata wcześniejszy niż rok, w którym składane są deklaracje.
Nie znalazłeś odpowiedzi?
DODAJ POST W TEMACIE
Aby odpowiadać na forum musisz się zalogować!
Potrzebujesz porady prawnej?
PODOBNE TEMATY NA FORUM
-
NIP-3 przez Internet - ustawa !
przez: jakobog | 2011.3.29 20:14:35
Rozporządzenie Ministra Finansów z dnia 30 grudnia 2010 r. w sprawie sposobu przesyłania zgłoszeń oraz rodzajów podpisu elektronicznego, którymi powinny być opatrzone. do pobrania na: http://dokumenty.e-prawnik.pl/akty-prawne/dziennik-ustaw/2010/259/1768/ czytaj dalej»
-
NIP-3 przez Internet , a podpis elektroniczny ??
przez: cogito34 | 2011.3.29 18:58:56
Nie, ponieważ prawomocny dokument, to podpisany oryginał. W związku z tym przesłany przez internet zeskanowany dokument niestety nie będzie poprawny. Możesz zawsze wysłać pocztą, ale to na pewno (...) czytaj dalej»
-
przez: kasia 56 | 2011.1.5 15:28:34
Witam jakie formularze pitów będzie można w tym roku rozliczyć przez internet? Czy takie pit bez podpisu jest na pewno bezpieczna formą rozliczenia? czytaj dalej»
-
Nieważne PITy wysyłane przez Internet
przez: lukaass | 2011.4.6 13:22:31
Nie wiem jak częsty jest to przypadek ale słyszałem, że pit przesyłany przez Internet może nie być ważny. Tak więc chyba najbardziej zaufany program do wysylania będzie ten ze strony www.e-deklaracje.mf.gov.pl\ czytaj dalej»
-
przez: gromon | 2011.1.26 14:12:11
Witam, jestem nowy i nie do końca wiem jak mam to wszystko rozliczyć, otóż w roku 2010 przez dwa miesiące na dwóch umowach o zlecenie dla firmy płacono mi brutto i posiadam po jednym egzemplarzu (...) czytaj dalej»