Archiwum Forum Lipiec 2011
(518 tematów na forum)
-
Spóźnianie się zastępcy wójta do pracy - przepisy kodeksu pracy
przez: Ania | 2011.7.23 21:28:43
Mam pytanie odnośnie zastępcą wójta, który ewidentnie spóźnia się codziennie do pracy 20-30 minut i oczywiście wychodzi punktualnie. Nie ma dnia aby się nie spóźnił.Jednak on twierdzi ,że (...) czytaj dalej»
-
Dochodzenie zwrotu 500 euro pożyczonych koledze za granicą
przez: basia | 2011.7.24 9:34:27
Mam pytanie. Jestem za granicą tu się rozliczamy , a w tym jest problem że za zgodą moją wpłyneło kolegi rozliczenie na moje konto . Gdy zachorowało mu dziecko jechał do polski i dałam mu 500 (...) czytaj dalej»
-
Dziedziczenie długu bankowego po ciotce
przez: zieluwlkp | 2011.7.24 14:27:31
Mam pytanie czy po ciotce może przejść na mnie dług bankowy i czy mam się tego zrzec Dostarczył mi syn ciotki akt zgonu mówi ze ciotka ba zadłużenia i ze mam sie tego zrzec żeby nie spalcac. (...) czytaj dalej»
-
Dziedziczenie spółdzielczego lokatorskiego prawa po siostrze wdowie
przez: numa_20 | 2011.7.24 16:0:42
Witam. Zmarła moja siostra, która posiadała spółdzielcze lokatorskie prawo do lokalu mieszkaniowego. Siostra była wdową. Z dokumentu o przydziale mieszkania(jedynie taki dokument posiadam w swojej (...) czytaj dalej»
-
Sprzedaż kosmetyków przez internet - konieczność firmy
przez: justyna12845 | 2011.7.24 21:31:53
Jestem konsultantką kosmetyków. Mam podpisaną z tą firmą umowę zwaną "wnioskiem o przyjęcie do klubu". Moje pytanie jest następujące: Czy, jeśli zechcę sprzedawać kosmetyki za pośrednictwem (...) czytaj dalej»
-
Zajęcie części domu dłużnika alimentacyjnego dla dziecka
przez: kasia | 2011.7.25 11:58:25
Kwestia spadkowa? Jestem mamą 3,5 letniej Oliwii nie żyje z ojcem dziecka, który nie płaci mi alimentów.Po śmierci mamy ojca oliwii prawdopodobnie odziedziczył on 1/2 domu. Jaką mam szanse zająć (...) czytaj dalej»
-
Rozliczenie podatków przy świadczeniu usług przez firmę zagraniczną
przez: roller | 2011.7.25 12:16:13
Należy pamiętać, że usłogadawca powinien posiadać certyfikat rezydencji. czytaj dalej»
-
Oryginały dokumentów vs kopie w skardze do sądu administracyjnego
przez: radyma | 2011.7.25 12:22:4
Sąd administarcyjny może wezwać do uzupełnienia braków w dokumentach. czytaj dalej»
-
Odmowa zeznań w sprawie o obniżenie alimentów między małżonkami
przez: kassia28 | 2011.7.25 12:37:49
Mam takie pytanie, czy można odmówić zeznań w sprawie o obniżenie alimentów, która założył mój mąż z którym jest w separacji? Alimenty ma na dziecko z poprzedniego małżeństwa. czytaj dalej»
-
Odzyskanie długu alimentacyjnego po śmierci ojca i spadek
przez: małgorzata | 2011.7.25 12:43:20
Mam takie pytanie, komornik nie może w żaden sposób ściągnąć alimentów z mojego ex, bo niema dochodów , nazbierało się już tego ok 30tys. z trójki dzieci. A teraz zmarła jego matka i zostawiła (...) czytaj dalej»
-
Zawieszenie reszty wyroku po długim pobycie na wolności
przez: halinka78 | 2011.7.25 12:48:40
Narzeczony dostał wyrok na 2 lata, w areszcie śledczym przebywał 13 miesięcy. Wyszedł przed zapadnięciem wyroku i na wolności przebywa do teraz. Od uprawomocnienia wyroku minęło ponad 1,5 roku, (...) czytaj dalej»
-
Przymusowe widzenia dzieci z ojcem gdy dzieci nie chcą
przez: wielmira | 2011.7.25 12:51:12
Pytanie odnośnie widzeń ojca z dziećmi, czy w sytuacji kiedy dzieci nie chcą się widywac z ojcem, a sąd orzeknie ojcu widzenia to będę musiała na siłę je oddawać na te widzenia? Czy sąd może (...) czytaj dalej»
-
Kara za kolejną kradzież - zaostrzenie wyroku
przez: cyran7 | 2011.7.25 13:6:6
Mam takie pytanie, czy w przypadku popełnienia kolejnej kradzieży mogę dostać ostrzejszą karę? Za pierwszym razem dostałem tylko grzywnę. Chodzi o kradzież, czy teraz dostanę zawiasy? czytaj dalej»
-
Termin przeniesienia dziecka po wyroku o zmianie miejsca zamieszkania
przez: mronki | 2011.7.25 13:32:52
Sprawa ma się następująco, toczy się rozprawa o zmianę miejsca zamieszkania dziecka, które było do tej pory przy matce. Kiedy syn będzie mógł się przenieść do mnie jeżeli wyrok będzie nakazujący? (...) czytaj dalej»
-
Kary bankowe za zerwanie lokaty terminowej
przez: wieśmiła | 2011.7.25 13:39:29
Część banków w momęcie zerwania lokaty po prostu nie wypłaca w ogóle odsetek. czytaj dalej»
-
Termin odwołania - od wydania czy uprawomocnienia wyroku
przez: cecylia73 | 2011.7.25 13:47:50
Odwołać się należy przed terminem uprawomocnienia czytaj dalej»
-
Adopcja syna przez obecnego męża w Niemczech
przez: wa | 2011.7.25 13:50:5
Po przysposobieniu ojcieć bilogiczny traci wszelkie prawa (wynikające z ograniczenia) i obowiązki (np. alimentacyjny) wobec dziecka. czytaj dalej»
-
Częściowy dział spadku - procedura przepisania samochodu
przez: Pergolesi | 2011.7.25 14:12:5
Witam. Czy może mi ktoś przybliżyć w jaki sposób zrealizować cześciowy dział spadku? Sprawa wygląda następująco. Po śmierci właściciela auta jedno z dzieci to auto odkupiło. Spłaciło (...) czytaj dalej»
-
Dokumentowanie szkody po wichurze dla ubezpieczalni
przez: bobek3 | 2011.7.25 14:19:36
Jeśli natomiast szkody są większe, nalezy pamiętac o solidnej dokumentacji strat, nie pozbywaniu się uszkodzonych nażędzi i części domu, zaświadczeniach od służb wykonujących akcje ratownicz. czytaj dalej»
-
Prawomocność wyroku a prawo do kasacji
przez: fikuśny | 2011.7.25 14:23:22
Mojemu znajomemu powiedzieli na rozprawie, że wyrok jest prawomocny, ale może złożyć kasacje. Czy to możliwe aby wyrok był prawomocny, ale przysługiwało prawo kasacji? czytaj dalej»
-
Bank wymaga papierowej kopii PIT zamiast elektronicznej
przez: jaczesława | 2011.7.25 14:34:9
A czy Związek Banków Polskich planuje jakies zmiany w tej kwesti, wie ktos może? Tak aby wystarczyło potwierdzenie UPO? czytaj dalej»
-
Umowa podatkowa z Cyprem - nowe przepisy od stycznia
przez: dalmir | 2011.7.25 14:58:59
Umowy o unikaniu podwójnego opodatkowania stana się częścią prawa dopiero po ogłoszeniu w dzienniku ustaw. czytaj dalej»
-
Zaliczenie polubownej reklamacji do kosztów reprezentacyjnych
przez: denir | 2011.7.26 11:47:38
Reklamacje polubowne można zaliczyć do reprezentacyjnych kosztów firmy, gdy obowiązek reklamacyjny nie wynika z rękojmi lub umowy gwarancyjnej. czytaj dalej»
-
Najniższa krajowa 2011 netto - kwoty brutto i netto
przez: walcław | 2011.7.26 12:18:4
A ile wynosi ustawowa podwyżka płac minimalnych ? czytaj dalej»
-
Cofnięcie podwójnej darowizny za niedbałą opiekę nad dziadkiem
przez: wierzchosława | 2011.7.26 12:35:30
Darowizne można cofnąć w przypadku rażącej niewdzięczności obdarowanego. czytaj dalej»
-
Koszty powiadomienia spadkobiercy za granicą o testamencie
przez: dingor | 2011.7.26 12:37:51
Sąd obciąży kosztami korespondencji i tłumaczenia. czytaj dalej»
-
Prawo wnuków do zachowku gdy syn został wydziedziczony
przez: donald42 | 2011.7.26 13:22:40
czy jeżeli babci zapisała w testamencie wszystko na córke a syna wydziedziczyła, to czy jego dzieci mają jakieś prawo do zachowku? czytaj dalej»
-
Eksmisje na bruk - brak przepisów o lokalach zastępczych
przez: graba_1 | 2011.7.26 13:28:50
Sejm jeszzce w tej kadencji musiał by przyjąc jakieś przepisy które by zabraniał eksmisji na bruk, a to mało prawdopodobne. czytaj dalej»
-
Odzyskanie ziemi po dziadku po czterdziestu latach
przez: kamil_90 | 2011.7.26 13:33:22
Dziadek mamy posiadał ziemię. Żadne sprawy związane z spadkiem nie zostały przeprowadzone. Czy można odzyskać ziemię,zważywszy że dziadek nie żyje od 40 lat. czytaj dalej»
-
Odmowa pracodawcy na zwolnienie z pracy do oddania krwi
przez: tytusss | 2011.7.26 14:2:41
czy pracodawca może mi nie wyrazić zgody na zwolnienie z pracy na parę godzin w celu oddania krwi? Jeżeli zawiadomiłem o tym fakcie odpowiednio wcześniej? Mogę zostać ukarany za wyjście z pracy (...) czytaj dalej»
-
Zmiana nazwiska na matki - wystarczające powody
przez: mikes1 | 2011.7.26 14:11:15
Wydaje mi się, że zmiana na nazwisko matki ze względu na brak kontaktu z ojcem jest wystarczającym powodem. Tylko należy we wniosku dokładnie opisać uzasadnienie. czytaj dalej»
-
Poszukiwanie dorywczego zajęcia przez internet dla studenta
przez: mikes1 | 2011.7.26 14:13:21
Można dawać korepetycje - ale przy tym trzeba się trochę narobić jednak ;) czytaj dalej»
-
Dziedziczenie długów wobec zmarłego przez spadkobierców
przez: klon_33 | 2011.7.26 14:16:11
mam takie pytanie czy długi wobec zmarłego dziedziczą jego spadkobiercy? Czy będzie można dochodzić od dłużników spłaty po rozdzieleniu spadku? czytaj dalej»
-
Korzystanie z miejscowego szpitala będąc na urlopie
przez: kornik30 | 2011.7.26 14:26:19
Dowodem ubezpieczenia jest aktualna RMUA, legitymacja studenta lub rencisty lub zaświadczenie z UP o ubezpieczeniu zdrowotnym. czytaj dalej»
-
Podważenie unieważnienia matury przez adwokata
przez: widmił | 2011.7.26 15:32:49
Zgodnie z art. 3 § 2 pkt 4 ustawy – Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi, akt unieważnienia jest innym aktem z zakresu administracji publicznej czytaj dalej»
-
Problemy z budową domu na działce z ograniczeniami
przez: gaja13 | 2011.7.26 20:11:4
Mam działkę budowlaną a dokładnie po 6 latach oczekiwania na zmianę w mpzp prawie budowlana bowiem nieda się na niej wybudować domu.działkę ograniczają z każdej strony jakieś problemy; z tyłu (...) czytaj dalej»
-
Podważenie umowy kierowania do pracy za granicą bez podpisu
przez: amokk7 | 2011.7.26 21:49:20
Witam, Mam taka sytuacje, zadzwoniono do mnie we wtorek z biura posrednictwa pracy za granica ze za tydzien jest wyjadz do pracy szybko sie zgodzilem wyslali mi mailem umowe o prace podpisalem i mailem (...) czytaj dalej»
-
Sprawdzenie majątku po zmarłym ojcu i możliwość wykupu przez rodzeństwo
przez: irek42 | 2011.7.27 11:43:48
W jaki sposób sprawdzić czy po zmarłym ojcu został jakiś majątek? Rodzeństwo ojca twierdzi, że przed śmiercią wykupili cały majątek ojca, czy jest to możliwe? Czy nic mi nie zostało po ojcu? (...) czytaj dalej»
-
Dziedziczenie długów bankowych ojca bez testamentu
przez: karolina46 | 2011.7.27 12:20:5
Na odrzucenie spadku (i długów) jest 6 miesięcy od daty dowiedzenia się o tytule powołania (art 1015 par 1 kc) czytaj dalej»
-
Podział majątku przy rozwodzie w Anglii z intercyzą
przez: Agata | 2011.7.27 12:33:46
Witam Panstwa, Prosze o podpowiedz jak wyglada sprawa podzialu majatku przy rozwodzie. Z mezem mieszkamy w Anglii od 4 lat. Maz Polak. Przed slubem mielismy podpisana umowe tzw Intercyze. Ja i maz pracujemy, (...) czytaj dalej»
-
Internetowe wnioski do KRK - kiedy uruchomienie systemu
przez: wiktoryn | 2011.7.27 12:35:13
W projekcie zostały równierz zawarte rozporządzenia wykonawcze Ministra Sprawiedliwości czytaj dalej»
-
Zaostrzone wymogi dla żłobków prywatnych i klubów malucha
przez: niania23 | 2011.7.27 12:56:8
Na dostosowanie się do wymogów ustawy żłobkowej placówki maja 3 lata. czytaj dalej»
-
Nowy kodeks etyki adwokackiej - zmiany w praktykach
przez: robinson44 | 2011.7.27 13:24:30
Adwokat będzie tez mógł być członkiem zarządu i prokurentem w spółce (tylko czasowo) czytaj dalej»
-
Urlop wypoczynkowy przy pierwszej pracy - przysługujące dni
przez: kolinka | 2011.7.27 13:27:3
Dużo zalezy od sytuacji, najlepiej jest dla podejmujących prace na etat, mołodocianych lub sezonowych. czytaj dalej»
-
Prawo ojca do informacji o miejscu pobytu dziecka
przez: wiola12 | 2011.7.27 13:33:32
Czy ojciec dziecka ma prawo do żądania ode mnie informacji gdzie wyjeżdżam z córką? Sprawy nie były regulowane przez sąd, czy może mnie straszyć policją? czytaj dalej»
-
Zmiana zasądzonych widzeń przy niewywiązywaniu się ojca
przez: karolina46 | 2011.7.27 13:42:27
czy można zmienić zasądzone widzenia ojca z dziećmi jeżeli, on się z nich nie wywiązywał? Po co widzenia co tydzień, skoro ojciec przyjeżdża raz na miesiącu albo na dwa? czytaj dalej»
-
Zwrot kosztów budowy sieci kanalizacyjnej
przez: nataly6 | 2011.7.27 13:44:53
Można powołać się na przepisy, art. 31 ust. 1 ustawy o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i art. 49 § 2 kodeksu cywilnego. czytaj dalej»
-
Ochrona mieszkania przed długami ojca alkoholika
przez: mrozowskim | 2011.7.27 13:54:28
Rozdzielność majątkową załatwia się u notariusza, jeśli strony są zgodne lub w sądzie, jeśli nie ma zgody pomiędzy małżonkami. Natomiast Provident nie będzie miał możliwości prowadzenia (...) czytaj dalej»
-
Rozstrzyganie sporów cywilnych poza sądem
przez: loloo76 | 2011.7.27 13:59:18
Sąd arbitrażowy jest dość powszechny w kręgach biznesowych, duzo firm zawiera nawet takie zapisy w umowach. czytaj dalej»
-
Moc prawna postanowienia o nabyciu spadku po czterech latach
przez: stepan | 2011.7.27 14:3:56
Mam prawomocne postanowienie sądu,o nabyciu spadku po ojcu,który pozostawił testament.Po4 latach była żona,która jest ujęta w testamencie ubiega się o zwiększenie jej części spadku,poniewaz (...) czytaj dalej»