Archiwum Forum Lipiec 2011
(518 tematów na forum)
-
Egzekucja alimentów gdy ojciec przebywa za granicą
przez: mrozowskim | 2011.7.20 22:57:11
Złożyć wniosek do sądu o zasądzenie alimentów od teściów, skoro od ojca nie można ich wyegzekwować. Po ojcu dziadkowie są następni w kolejność do obowiązku alimentacyjnego. Jak sąd zasądzi (...) czytaj dalej»
-
Zabezpieczenie majątkowe - możliwość rozporządzania majątkiem
przez: korzen99 | 2011.7.21 10:54:14
Mam takie pytanie, mam postanowienie o zabezpieczeniu majątkowym, jest tam zapis, \"zabezpieczyć na mieniu podejżanego wykonanie grożącej mu kary grzywny w wysokości do 360 stawek dziennych po (...) czytaj dalej»
-
Odszkodowanie za opóźniony remont bez podpisanej umowy
przez: wicława | 2011.7.21 11:17:11
Raczej bez umowy ciężko będzie coś zdziałać, można nie wpłacać reszty należności ekipa nie będzie mogła się domagać zapłaty. czytaj dalej»
-
Urlop wychowawczy przy obniżeniu etatu
przez: zbawa1 | 2011.7.21 11:21:35
witam, mam takie pytanie czy korzystając z obniżenia etatu, mogę iść jeszcze na urlop wychowawczy? jak się okazało obniżenie etatu w mojej firmie i tak nie pozwoliło mi na opiekę nad dzieckiem. (...) czytaj dalej»
-
Porozumienie z pracodawcą po zwolnieniu - wpływ na odprawę i zasiłek
przez: ważka | 2011.7.21 11:26:14
Mam taki problem, zostałam zwolniona bo odmawiałam chodzenia na szkolenia po godzinach pracy. Po odwołaniu się pracodawca zaproponował porozumienie, czy gdy podpiszę je tracę możliwość dostania (...) czytaj dalej»
-
Podwyższenie alimentów i osobne przesłuchania stron
przez: sabinka70 | 2011.7.21 11:53:48
Mam takie pytanie, chcę wystąpic o podwyższenie alimentów i aby przesłuchania ojca i dziecka odbyły się w różnych terminach, jak napisać taki wniosek? czytaj dalej»
-
Prawo do widzeń z dziećmi bez rozwodu przy separacji faktycznej
przez: pawel30 | 2011.7.21 12:7:39
Moja sprawa wygląda tak, nie mieszkam z żoną i dziećmi, ale chcę się z nimi widywać. Żona nie dopuszcza do tego , nie wpuszcza mnie do dzieci jak przyjeżdżam. Co mogę zrobić w takiej sytuacji? (...) czytaj dalej»
-
Zaostrzone kary dla urzędników - nowe przepisy
przez: dżordżi | 2011.7.21 12:11:30
Zostaje rozszerzona odpowiedzialność na nowe grupy urzędników, objąte odpowiedzialnością nowe czyny oraz zaostrzone wymiary kar. czytaj dalej»
-
Podważenie składek ZUS w wyznaczonych granicach
przez: natalla45 | 2011.7.21 12:15:52
ZUS nie ma prawa ingerować, to ubezpieczony decyduje od jakiej kwoty chce płacić. czytaj dalej»
-
Obowiązek OC dla quada używanego tylko w lesie
przez: toska37 | 2011.7.21 12:25:4
Ale najlepiej poszukac ubezpieczyciela, który posiada ofertę specjalnie skonstruowana dla quadów(są tańsze zazwyczaj) np. generali czytaj dalej»
-
Zmiana nazwiska dziecka przed sądem po rozwodzie rodziców
przez: mika42 | 2011.7.21 12:28:56
moja sytuacja przedstawia się następująco, mam córkę i jestem już w nowym małżeństwie , czy istnieje możliwośc zmiany nazwiska dziecku przed sądem? Czy najpierw muszę ograniczyć prawa ojcu? (...) czytaj dalej»
-
Spłata zaległości za czynsz po śmierci matki - odrzucenie spadku
przez: wielesława | 2011.7.21 12:46:34
Na odrzucenie spadku jest pół roku. czytaj dalej»
-
Badania na ojcostwo gdy dziecko zostało wcześniej uznane
przez: tadeusz | 2011.7.21 12:50:37
Nie wiem jak napisać wniosek do sądu na przeprowadzenie badań na ustalenie ojcostwa? Jeśli dziecko zostało uznane to już nie można wnosić o badania na ojcostwo? czytaj dalej»
-
Wyższy VAT na remont z trwałym zabudowaniem kuchni
przez: antek42 | 2011.7.21 12:56:43
23 -proc stawka VAT opodatkowana jest tylko usługa montażu trwałego (wnękowego lub kuchennego). czytaj dalej»
-
Prawa ojca dziecka pozamałżeńskiego do kontaktów z dzieckiem
przez: kasska1 | 2011.7.21 13:8:35
Proszę o przedstawienie mi jak wygląda sprawa z prawami do dziecka, jeśli mam synka z mężczyzną który słabo się nim interesuje, nie żyjemy ze soba i nie byliśmy małżeństwem. Czy ma on prawo (...) czytaj dalej»
-
Kable w budynku - część obiektu czy urządzenie budowlane
przez: gucio33 | 2011.7.21 13:26:39
Z przepisów jasno wynika że wartość przewodów nie zmiększa podatku od nieruchomości. czytaj dalej»
-
Przeniesienie sprawy cywilnej do innego sądu
przez: wiktorian | 2011.7.21 13:35:37
Mam takie pytanie, kiedy w jakich wypadkach można przenieść sprawę cywilną do innego sądu? Kto może złożyć taki wniosek? czytaj dalej»
-
Procedura składania apelacji od alimentów
przez: marek23 | 2011.7.21 13:39:38
chciałbym uzyskać informacje na temat składania apelacji, czy apelacje pisze sie pisemnie w formie listu czy to jest sprawa w sądzie gdy jedna z osób wniesie sprzeciw? dostałem alimenty i chce złożyć (...) czytaj dalej»
-
Zaliczenie strat z nieudanego demontażu do kosztów podatkowych
przez: lidia_m | 2011.7.21 13:40:39
Tak, tak, można zaliczyć do kosztów nawet bez względu na to czy doszło do ich fizycznej likwidacji. czytaj dalej»
-
Termin korekty deklaracji podatkowej po wypłacie nadpłaty
przez: cecyl30 | 2011.7.21 13:43:31
po upływie 5 lat nie można już domagac się korekty zeznania czytaj dalej»
-
Zaprzestanie ściągania alimentów przez komornika po usamodzielnieniu
przez: Hanka 45 | 2011.7.21 13:47:10
Zniesienie obowiązku alimentacyjnego musi ustalić sąd czytaj dalej»
-
Prowadzenie szkoleń BHP w innych firmach jako specjalista na etacie
przez: magda | 2011.7.21 14:45:42
Proszę o pomoc... Proszę mi powiedzieć czy pracując w firmie na stanowisku specjalisty ds. bhp mogę przeprowadzać szkolenia, analizy ryzyka w innych mniejszych zakładach nie mających bhpowców (...) czytaj dalej»
-
Odszkodowanie za postawienie słupa energetycznego bez zgody
przez: anetad24 | 2011.7.21 14:51:21
Witam!!!wymieniano u mnie na dzialce słypy energetyczne. Wyrazilam zgode na wjazd na moj teren ale postawiono na mojej dzialce slup energetyczny który nie byl zaznaczony na mapce zalaczonej do umowy. (...) czytaj dalej»
-
Czy badania lekarskie przed podjęciem pracy są ważne
przez: jwyrwal | 2011.7.21 22:36:27
Dzień dobry, Mam dwa pytania 1. Czy pracodawca ma obowiązek przyjąć mnie do pracy jeśli zostałem wysłany przez niego na badania lekarskie (brak przeciwwskazań do wykonywania pracy)? 2. Czy (...) czytaj dalej»
-
Łączenie wniosku o alimenty z opieką nad dzieckiem
przez: dudek99 | 2011.7.22 10:56:51
Mam takie pytanie czy na rozprawie o alimenty, można również wnieść o wyznaczenie opieki nad dzieckiem? czy trzeba do tego zakładać osobną sprawę? Nie można tego dodac? czytaj dalej»
-
Ochrona przed zwolnieniem po obniżeniu etatu po urlopie macierzyńskim
przez: pablo10 | 2011.7.22 11:19:57
Witam. Moja żona jest zatrudniona na czas nieokreślony. Po urlopie macierzyńskim zmniejszyliśmy etat do 7/8(z zachowaniem okresu 2-ch tygodni przed końcem tegoż urlopu)art. 186 (7).Pracodawca wniosek (...) czytaj dalej»
-
Odliczenie VAT od usług kateringowych
przez: maila78 | 2011.7.22 11:29:52
W tej sprawie trzeba wspomóc się regulacjami unijnymi, które określaja że katering nie jest usługa gastronomiczną. czytaj dalej»
-
Pozostawienie niepełnoletnich dzieci samych w domu
przez: zzoossiiaa | 2011.7.22 11:36:12
Mam takie pytanie, czy niepełnoletnie dzieci mogą zostać w domu same? Jest sąsiadka do której mogą iść, co pół godziny odbierają od nas telefon. Osiedla jest bezpieczne. Jak to wygląda z strony (...) czytaj dalej»
-
Wniosek o stwierdzenie nabycia spadku przy testamencie i księczkach
przez: iwona 41 | 2011.7.22 11:40:42
Jestem na etapie pisania wniosku o stwierdzenie nabycia spadku, testament jest ale są też książeczki oszczędnościowe, które podlegać będą dziedziczeniu z ustawy, jak napisać taki wniosek? czytaj dalej»
-
Faktury elektroniczne - wymagania i formaty
przez: krystain21 | 2011.7.22 11:43:33
Niby tak ale urzędy skarbowe, nie mają nadal jednoznacznego stanowiska w tej sprawie, jakie systemy przesyłania faktór sa odpowiednie. czytaj dalej»
-
Kiedy wykorzystać dniowy urlop dla niepełnosprawnych
przez: waż | 2011.7.22 11:54:21
Trzeba jednak najpierw zawiadomić o tym pracodawce. czytaj dalej»
-
Pomoc mieszkaniowa dla matki z dziećmi po wyrzuceniu przez konkubenta
przez: uula41 | 2011.7.22 11:57:50
Mam pytanie, czy jest jakaś szansa na otrzymanie pomocy mieszkaniowej w mojej sytuacji? Mam dwójkę dzieci mieszkałam u konkubina ale teraz mnie wyrzuca, zameldowana jestem u matki ale tam nie mogę (...) czytaj dalej»
-
Kupno mieszkania pod wynajem - dodatkowe podatki
przez: agapi9 | 2011.7.22 12:7:18
"jak narazie"? Coś ma się zmienic w przyszłości? czytaj dalej»
-
Dokumenty wymagane na widzenie w więzieniu
przez: fryta6 | 2011.7.22 12:11:40
Mam problem jestem w trakcie wyrabiania dowodu bo poprzedni zgubiłam i czy jeżeli mam ważną legitymacje szkolną to wpuszczą mnie na widzenie? mam też jako dodatkowy dokument legitymacje ubezpieczeniową (...) czytaj dalej»
-
Bezterminowe zaświadczenia na przewóz osób
przez: konik33 | 2011.7.22 12:37:25
Dokumenty będą wydawane bezterminowo, zmieniaja sie opłaty za wydawanie zaświadczeń, powodem jest ustawa o barirach administarcyjnych obowiązująca od 1 lipca. czytaj dalej»
-
Udowodnienie pracy na czarno byłego męża w sprawie alimentów
przez: dalmira | 2011.7.22 12:46:14
Mam taką sytuację, chce złożyć wniosek o alimenty ale mąż zarabia na czarno, czy mam szanse wywalczyć jakieś alimenty? czy jak udowodnię zarobki męża, będzie szansa? czytaj dalej»
-
Długi ojca po śmierci - odpowiedzialność niepełnoletnich dzieci
przez: berta4 | 2011.7.22 12:48:15
Ojciec zostawił całą masę długów przed śmiercią. Minął rok od jego śmierci. Nie było do tej pory sprawy spadkowej. Niepełnoletnie dzieci muszą spłacać te długi? Co robić? czytaj dalej»
-
Rozliczenie wydatków domowych przy działalności w domu
przez: przemek52 | 2011.7.22 12:51:5
Jeżeli ustalimy wszstko odpowiedznio, potwierdzimy np. bilingami telefonicznymi, to US nie powinien się przyczepić. czytaj dalej»
-
Odliczenie internetu domowego na firmę syna
przez: balbin46 | 2011.7.22 13:6:54
Jedno z takich orzeczeń to interpretacja Drugiego Urzędu Skarbowego w Rzeszowie z 9 sierpnia 2005 (II US. PB-I-415/37/05) czytaj dalej»
-
Rozliczenie używania prywatnego auta do pracy służbowej
przez: tede66 | 2011.7.22 13:27:11
Mam takie pytanie, jak przepisy odnoszą się do używania prywatnego auta do pracy? Jak to rozliczyć jakie koszty zwróci pracodawca, czy tylko kilometrówkę? czytaj dalej»
-
Ustalenie kontaktów z córką bez rozwodu po rozstaniu
przez: mikes1 | 2011.7.22 13:33:10
A nie ma możliwości porozumienia się z żoną i uzgodnienia widzeń? Wtedy chyba nie trzeba kierować do sądu. czytaj dalej»
-
Skrócenie kary roku i dni za długi - opieka nad chorą mamą
przez: mikes1 | 2011.7.22 13:34:7
Może można się odwołać, ale nie wiem czy to coś da. czytaj dalej»
-
Legalność instalacji kamer z mikrofonami przez brata na domu
przez: abdefi | 2011.7.22 13:56:54
Witam, mam bardzo ważne (dla mnie ) pytanie. Mieszkam w trzypiętrowym domu, na każdym z pięter inny brat... Na ostatnim piętrze, jeden z moich braci założył kamery z mikrofonami... Są one założone (...) czytaj dalej»
-
Podział majątku po rozwodzie rodziców - sprzedaż mieszkania
przez: lady | 2011.7.22 15:3:12
witam, chcę sprzedać mieszkanie spółdzielcze własnościowe. Odziedziczyłam je w spadku po zmarłym w 2002 r ojcu. Rodzice byli po rozwodzie 1991r. Teraz okazuje się, że nie zrobili podziału majątku. (...) czytaj dalej»
-
Mieszkanie przepisane przez babcię - eksmisja rodziny
przez: anita441966 | 2011.7.22 16:11:29
Boże podniosłam im czynsz.Do takiej kwoty jaką sama płace( tylko że ja mam 30m a oni 70m ) ale chciałam te same pieniądze) dostałam odpowiedz że nie będą tyle płacić bo nie mają pieniędzy. (...) czytaj dalej»
-
Odzyskanie sprzętu użyczonego firmie po zerwaniu współpracy
przez: brzozek2011 | 2011.7.23 9:30:20
Witam, mam takie pytanie. 2 firmy nawiązały współprace i chciały wspólnie realizować zadanie. W tym, celu jedna firma użyczyła tej drugiej sprzęt niezbędny do realizacji zadania. W umowie (...) czytaj dalej»
-
Przekłamanie wieku domu w akcie notarialnym - możliwość rekompensaty
przez: Krzysztof | 2011.7.23 9:37:2
Cztery lata temu kupiłem dom drewniany z tzw. bala. W akcie notarialnym stwierdzono, że został wybudowany w roku 1997, jak się jednak później okazało połowa jego konstrukcji na głównym, dolnym (...) czytaj dalej»
-
Rozliczenie PIT bez dokumentów od pracodawcy
przez: andrzej | 2011.7.23 11:26:37
nie posiadam p 60 i p 45 od mojego pracodawcy,jak sie mam rozliczyć??? czytaj dalej»
-
Podatek od spadku po śmierci teścia - problemy z urzędem skarbowym
przez: kicia210 | 2011.7.23 13:20:37
Witam. Mam troszkę skomplikowaną sprawę, mianowicie chodzi oto, że mój teść zmarł we wrześniu 2009r. Po jego śmierci teściowa założyła w sądzie sprawę oto aby mieszkanie, lokata w banku (...) czytaj dalej»
-
Ocieplenie i wymiana okien w zabytkowym domu
przez: tomek30 | 2011.7.23 16:42:35
Witam! Mam zamiar docieplić dom styropianem o gr. 10cm. Dom ma ponad 150 lat. I chciałbym się dowiedzieć jak moje chęci do remontu maja się wobec obowiązującego prawa? Planuję również wymianę (...) czytaj dalej»