Archiwum Forum Sierpień 2021
(70 tematów na forum)
-
Przyłączenie do własnej oczyszczalni vs kanalizacja gminna
przez: OgrodnikSAM | 2021.8.19 11:20:44
Jestem właścicielem dwóch sąsiadujących ze sobą działek na jednej posadowiony jest budynek w którym obecnie mieszkam jest on podłączony do przydomowej oczyszczalni ścieków która znajduje się (...) czytaj dalej»
-
przez: deenbee | 2021.8.19 20:12:3
Proszę o poradę jakie kroki poczynić, aby umieścić babcię w zakładzie opiekuńczo-leczniczym. Babcia (86l.) wymaga całodobowej opieki z racji silnych deficytów funkcji poznawczych oraz niedołężności. (...) czytaj dalej»
-
Jak powinna wyglądać pieczątka imienna?
przez: sudares | 2021.8.20 22:52:18
Jeśli chodzi o pieczątki, to dobrze jest szukać zaufanych firm, które spełnią nasze oczekiwania, warto sprawdzić >https://www.maxsc.com.pl/pieczatki-2/ - mają świetne produkty. czytaj dalej»
-
Spadek po ojcu dwóch synów - czy przysługuje siostrze z innego ojca?
przez: ania_1987 | 2021.8.21 18:54:28
Witam Rodzina to mama i 3 dzieci 2 mężczyzn z pierwszego małżeństwa 1 kobieta z drogiego małżeństwa Po rozwodach mama sama wychowywała trójkę. Zmarł ojciec 2 mężczyzn jest spadek, czy (...) czytaj dalej»
-
przez: Raf95 | 2021.8.23 12:33:29
Dzień dobry. Zastanawia mnie, czy taki zapis w umowie najmu jest zgodny z prawem i wierzący dla mnie jako najemcy? Tzn. Czy rzeczywiście przy dopuszczeniu się zaległości w opłacie czynszu powyżej (...) czytaj dalej»
-
Asystent rodziny - zadania, obowiązki i koszty
przez: maleandry | 2021.8.23 15:11:3
Ja kończyłam studia na tym kierunku podyplomowo na wskz, jestem magisterm pedagogiki i od kilku lat pracuje. Pomagam załatwić bieżące sprawy, np. urzędowe, pomagam rozwiązywać trudności Staram (...) czytaj dalej»
-
Numer telefonu Play po restauracji - dzwonią dzień i noc o zamkniętą knajpę
przez: Mattx89 | 2021.8.23 16:47:10
Witam cała sytuacja wyglada tak że jakieś 2 miesiące temu wzięliśmy sobie z żona nowiutkie telefony z sieci Play problem jest taki że moja żona od 2 miesięcy otrzymuje połączenia z obcych (...) czytaj dalej»
-
Próba napadu na parkingu - jakie przestępstwa zgłosić, jak zmusić policję?
przez: gr44zer | 2021.8.23 19:31:28
Dzień dobry. Dnia wczorajszego zostałem poddany próbie napadu wraz z dziewczyną. Na szczęście, haha, nieskutecznie. Wydarzenie miało miejsce na parkingu jednego z supermarketów, na którym (...) czytaj dalej»
-
Ducato 2003 - wycięty próg z VIN, czy wada ukryta? Szanse w sądzie
przez: Pawel128128 | 2021.8.26 10:11:34
Witam Kupiłem pol roku temu samochód. Na umowę kupna-sprzedaży. Standard. Dziś niestety nie przeszedł przeglądu ponieważ ma wycięty próg razem z VIN i wstawiony nowy (ducato 2003r) niestety (...) czytaj dalej»
-
Umowa najmu - zakaz wynajmu, czy mogą nocować znajomi/rodzina?
przez: Mogepi5157 | 2021.8.26 11:45:47
Czy mając w umowie zakaz wynajmu oraz użyczania mieszkania bez zgody właściciela, może u mnie nocować znajomi/rodzina, bez pytania właściciela? czytaj dalej»
-
Działka nad jeziorem WZ z 2002 - czy odnowię zezwolenie na budowę 50m od brzegu?
przez: olej_ww | 2021.8.26 20:9:42
Dzień dobry, Odziedziczyłem działkę (Lz) nad jeziorem, która otrzymała w 2002 WZ, pozwalające na budowę domu jednorodzinnego. Uzyskane zostało wtedy zezwolenie na budowę, założony został (...) czytaj dalej»
-
Oddawanie krwi - czy pracodawca może odmówić zgody bez podania przyczyny?
przez: Kaludia11 | 2021.8.26 21:43:1
Dobry wieczór Bardzo proszę o informację i poradę na poniższy problem. Od zawsze uczestniczyłam w pomocy jaką jest oddawanie krwi w centrum krwiodawstwa, na wstępie dodam, że zawsze chęć (...) czytaj dalej»
-
Sprzedaż gospodarstwa z umową dzierżawy na 9 lat
przez: Helena1101 | 2021.8.27 14:7:11
Odziedziczyłam gospodarstwo rolne. Niestety przed śmiercią podpisana została umowa dzierżawy na 10 lat, z czego zostało jeszcze 9 lat Umowa ma datę pewną, dzierżawca nie zgadza się na jej unieważnienie (...) czytaj dalej»
-
Akt poświadczenia dziedziczenia - nie wszyscy mogą być u notariusza jednocześnie
przez: *****************955@*****.*** | 2021.8.27 19:13:24
nie ma możliwości aby w jednym czasie wszyscy spadkobiercy spotkali się u notariusza. W jaki sposób to załatwić? Czy jeżeli Ci którzy nie mogą być obecni złożą wcześniej u innych notariuszy (...) czytaj dalej»
-
Sąsiad zajął pas drogowy jako parking - co można zrobić?
przez: PatrykKarro | 2021.8.27 23:36:1
Witam, przychodzę z pytaniem jakiś czas temu sąsiad postanowił zająć pas drogowy, na którym prędzej rosła zieleń teraz twierdzi, że to jego parking i nikt nie ma prawa parkować dodatkowo zajmuje (...) czytaj dalej»
-
Przysposobienie syna przez byłego męża - ojciec biologiczny pozbawiony praw
przez: Mamiii | 2021.8.29 5:0:33
Witam, Z pierwszego związku mam syna którego ojciec biologiczny jest całkowicie pozbawiony praw rodzicielskich i w ogóle nie udziela się w życiu dziecka. Od 3ego miesiąca życia syna (obecnie ma (...) czytaj dalej»
-
Działka rekreacyjna 493m zamiast 500m - odmowa pozwolenia, jak obejść?
przez: dabross | 2021.8.29 16:17:9
Dzień dobry, odziediczyłem działkę rekreacyjną nad jeziorem. Zgłosiłem zamiar postawienia domku do 35 metrow jednak dostalem odmowę: -Działka ma 493 metry a nie 500 wiec musze miec pozwolenie -Dzialka (...) czytaj dalej»
-
Dowód osobisty przed 18. rokiem życia - na 5 czy 10 lat, czy potrzebny rodzic?
przez: sebas11 | 2021.8.29 18:31:59
Witam mam pytanie jak to wygląda w 2021 jeśli chodzi o dowód osobisty przed 18? jest on na 5 lat czy na 10? i czy jest potrzebny rodzic bo czytam stare posty i niby jest. czytaj dalej»
-
Służebność przesyłu - zmiana słupa z małego na duży po MPZP
przez: Iwona_8 | 2021.8.31 11:39:23
Dzień dobry, Mam pytanie odnośnie służebności przesyłu. W 2016 r podpisałam z przedstawicielem Energetyki zgodę i akt notarialny na postawienie słupa przelotowego (2,7mx2,7m) i zgodę na pas (...) czytaj dalej»
-
Służebność przesyłu - zmiana słupa z małego na duży po MPZP
przez: Iwona_8 | 2021.8.31 11:39:26
Dzień dobry, Mam pytanie odnośnie służebności przesyłu. W 2016 r podpisałam z przedstawicielem Energetyki zgodę i akt notarialny na postawienie słupa przelotowego (2,7mx2,7m) i zgodę na pas (...) czytaj dalej»