Forma zatrudnienia pracowników
Pytanie:
"Czy do restauracji można zatrudnić wszystkich pracowników (kucharze, myjnia, kelnerzy, barmani, ...) na umowę zlecenie (lub umowę o dzieło) na czas określony, jeżeli jest to sezonowa działalność gospodarcza? Czy trzeba za takich pracowników odprowadzać składki do ZUS-u?"
Odpowiedź prawnika: Forma zatrudnienia pracowników
Nie ma przeszkód, aby zatrudnił Pan pracowników na umowę zlecenia lub umowy o dzieło, jeżeli praca nie będzie wykonywana w warunkach, w których nawiązuje się stosunek pracy (zgodnie z art. 22 § 1 kodeksu pracy: wykonywanie pracy określonego rodzaju na rzecz pracodawcy i pod jego kierownictwem oraz w miejscu i czasie wyznaczonym przez pracodawcę). Nie jest bowiem dopuszczalne zastąpienie umowy o pracę umową cywilnoprawną (od 29 listopada został wprowadzony do kodeksu pracy zakaz wyrażony teraz już wprost). O ile więc praca wykonywana przez zleceniobiorców nie będzie pracą w stosunku podporządkowania (co w przypadku wskazanych wyżej stanowisk jest raczej mało prawdopodobne), umowa zlecenia jest dopuszczalna. Natomiast umowa o dzieło jest umową szczególną, w której przyjmujący zamówienie wyraźnie zobowiązuje się do wykonania oznaczonego dzieła. Jest to zobowiązanie do osiągnięcia określonego w umowie rezultatu, a nie zobowiązanie tylko do starannego działania, jak ma to miejsce w przypadku umowy zlecenia. W przypadku wskazanych wyżej zawodów trudno mówić o wykonywaniu dzieła, zaś najbardziej prawdopodobnym jest, że ich zatrudnienie będzie nosiło cechy stosunku pracy. Zasadą jest, że osoby zatrudnione na podstawie umowy o pracę i umowy zlecenia podlegają ubezpieczeniu społecznemu (oprócz studentów), natomiast obowiązek ten nie dotyczy osób zatrudnionych na podstawie umowy o dzieło.
Skomentuj artykuł - Twoje zdanie jest ważne
Czy uważasz, że artykuł zawiera wszystkie istotne informacje? Czy jest coś, co powinniśmy uzupełnić? A może masz własne doświadczenia związane z tematem artykułu?