Łazienki w lokalu gastronomicznym

Pytanie klienta:

""Prowadzę karczmę i ostatnio dowiedziałem się, że na określoną liczbę klientów przypada określona liczba łazienek. Jaka musi być zachowana proporcja między łazienkami a klientami aby iść z literą prawa i obowiązujących przepisów.""

Odpowiedź prawnika:

Problematyka warunków higienicznych jakie muszą spełniać lokale gastronomiczne jest regulowana zarówno na poziomie prawa krajowego (głównie w ustawie o bezpieczeństwie żywności i żywienia) jak i unijnego (głównie w rozporządzeniu Nr 852/2004 w sprawie higieny środków spożywczych). Przepisy prawa nie określają natomiast wprost ile łazienek ma być w danym lokalu. Ustawodawca krajowy jak i unijny używa sformułowania, że warunki higieniczne mają być odpowiednie (art. 68 ust. 1 ustawy oraz załącznik nr 2 do rozporządzenia). Tym samym do przedsiębiorcy należy określenie, jaka liczba łazienek jest obiektywnie odpowiednia.