Oświadczenie o pokryciu wkładów w całości

"Spółka ma dwuosobowy zarząd z jednoosobową reprezentacją. Czy przy wpisie do KRS o podniesieniu kapitału również potrzebne jest oświadczenie wszystkich członków zarządu, że wkłady na pokrycie kapitału zakładowego zostały przez wszystkich wspólników w całości wniesione? Czy też wystarczy, że dokona tego jeden członek zarządu uprawniony do samodzielnej reprezentacji? Pod rządami nieważnej już ustawy zarząd oświadczał, że wpłata dokonana przez wspólnika zagranicznego dokonana została zgodnie z art. 10 ustawy o spółkach z udziałem zagranicznym z 14 czerwca 1991 r. (tj. za pośrednictwem banku). Czy podobny zapis nadal gdzieś obowiązuje?"

Odpowiedź prawnika: Oświadczenie o pokryciu wkładów w całości

Art. 167 ust. 1 kodeksu spółek handlowych stanowi, że do zgłoszenia spółki należy między innymi dołączyć oświadczenie wszystkich członków zarządu, że wkłady na pokrycie kapitału zakładowego zostały przez wszystkich wspólników w całości wniesione. Zaś art. 261 stanowi, że przepisy niniejszego działu dotyczące między innymi pełnej wpłaty na poczet kapitału zakładowego stosuje się odpowiednio przy podwyższeniu kapitału zakładowego.

Zatem należy stwierdzić, iż niezbędne jest oświadczenie wszystkich członków zarządu. Ustawodawca nie różnicuje, że chodzi tylko o oświadczenia członków zarządu uprawnionych do reprezentacji. Potwierdza to uregulowanie zawarte w art. 262 ust. 2 pkt 3 kodeksu spółek handlowych.

Samego zgłoszenia nie musi dokonywać cały zarząd, lecz wystarczy, że dokona tego członek uprawniony do reprezentacji. Pamiętać należy, że oświadczenia te muszą zostać złożone przez wspólników (zarówno dotychczasowych, jak i nowych przystępujących do umowy spółki) i nie wymagają akceptacji zarządu.

Nie ma obowiązku składania oświadczeń w razie, gdy uchwałą wspólników o zmianie umowy spółki podwyższono kapitał zakładowy przeznaczając na ten cel środki z kapitału zapasowego lub kapitałów (funduszy) rezerwowych utworzonych z zysku spółki (podwyższenie kapitału zakładowego ze środków spółki).

Do formy wpłaty stosuje się przepisy, które odnoszą się do podmiotów krajowych. Wyjątkiem są przepisy dotyczące obrotu dewizami. Kwestie te reguluje prawo dewizowe. Natomiast uregulowania dotyczące prowadzenia działalności znajdują się w ustawie o swobodzie działalności gospodarczej oraz w ustawie o zasadach prowadzenia na terytorium PRL działalności gospodarczej w zakresie drobnej działalności gospodarczej przez osoby prawne i fizyczne.

Zespół prawników