Polski „Oscypek” pod ochroną

Od kiedy nazwa "Oscypek" uzyskała ochronę prawną?Rozporządzeniem WE Nr 127/2008 z dniem 5 marca 2008 r. zarejestroano w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych nazwę "Oscypek". Wcześniej z polskich produktów tylko bryndza otrzymała unijną chronioną nazwę pochodzenia.

Dlaczego "Oscypek" otrzymał unijną chronioną nazwę pochodzenia?

Ser ten jest wyrabiany od wieków w polskich i słowackich Tatrach. Jednak od dawna polski i słowacki różnią się od siebie. Polski oscypek jest serem owczym, który może mieć domieszkę 40% mleka krowiego, a w słowackim "osztiepku" mleko krowie może stanowić aż 80%. W Polsce ser wyrabia się jedynie w kilku podhalańskich gminach, wyłącznie ręcznie, w bacówkach, zaś słowacki ser jest produkowany w całym kraju, w mleczarniach, z użyciem maszyn. Więcej o ochronie nazw pochodzenia przeczytasz w omówieniu orzeczenia ETS: Jak państwa unijne muszą chronić regionalne nazwy produktów?Podstawa prawna:
  • Rozporządzenie WE Nr 127/2008 z dnia 13 lutego 2008 r. rejestrujące w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych nazwę Oscypek (Dz. Urz. UE L Nr 40 str. 5)

A.J.
Zespół e-prawnik.pl

Skomentuj artykuł - Twoje zdanie jest ważne

Czy uważasz, że artykuł zawiera wszystkie istotne informacje? Czy jest coś, co powinniśmy uzupełnić? A może masz własne doświadczenia związane z tematem artykułu?


Masz inne pytanie do prawnika?

 

Komentarze

    Nie dodano jeszcze żadnego komentarza. Bądź pierwszy!!

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika