Polski „Oscypek” pod ochroną
Dlaczego "Oscypek" otrzymał unijną chronioną nazwę pochodzenia?
Ser ten jest wyrabiany od wieków w polskich i słowackich Tatrach. Jednak od dawna polski i słowacki różnią się od siebie. Polski oscypek jest serem owczym, który może mieć domieszkę 40% mleka krowiego, a w słowackim "osztiepku" mleko krowie może stanowić aż 80%. W Polsce ser wyrabia się jedynie w kilku podhalańskich gminach, wyłącznie ręcznie, w bacówkach, zaś słowacki ser jest produkowany w całym kraju, w mleczarniach, z użyciem maszyn. Więcej o ochronie nazw pochodzenia przeczytasz w omówieniu orzeczenia ETS: Jak państwa unijne muszą chronić regionalne nazwy produktów?Podstawa prawna:- Rozporządzenie WE Nr 127/2008 z dnia 13 lutego 2008 r. rejestrujące w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych nazwę Oscypek (Dz. Urz. UE L Nr 40 str. 5)
Skomentuj artykuł - Twoje zdanie jest ważne
Czy uważasz, że artykuł zawiera wszystkie istotne informacje? Czy jest coś, co powinniśmy uzupełnić? A może masz własne doświadczenia związane z tematem artykułu?