Polski „Oscypek” pod ochroną

 

Od kiedy nazwa "Oscypek" uzyskała ochronę prawną?
Rozporządzeniem WE Nr 127/2008 z dniem 5 marca 2008 r. zarejestroano w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych nazwę "Oscypek". Wcześniej z polskich produktów tylko bryndza otrzymała unijną chronioną nazwę pochodzenia.
Dlaczego "Oscypek" otrzymał unijną chronioną nazwę pochodzenia?
Ser ten jest wyrabiany od wieków w polskich i słowackich Tatrach. Jednak od dawna polski i słowacki różnią się od siebie. Polski oscypek jest serem owczym, który może mieć domieszkę 40% mleka krowiego, a w słowackim "osztiepku" mleko krowie może stanowić aż 80%. W Polsce ser wyrabia się jedynie w kilku podhalańskich gminach, wyłącznie ręcznie, w bacówkach, zaś słowacki ser jest produkowany w całym kraju, w mleczarniach, z użyciem maszyn. 
Więcej o ochronie nazw pochodzenia przeczytasz w omówieniu orzeczenia ETS: Jak państwa unijne muszą chronić regionalne nazwy produktów?
Podstawa prawna:
  • Rozporządzenie WE Nr 127/2008 z dnia 13 lutego 2008 r. rejestrujące w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych nazwę Oscypek (Dz. Urz. UE L Nr 40 str. 5)