Jaką stawkę podatku VAT należy stosować dla dostawcy wyrobów o symbolu PKWiU 15.11.1?

Jaką stawkę podatku VAT należy stosować dla dostawcy wyrobów o symbolu PKWiU 15.11.1?

Dokonując na podstawie art. 14 b § 2 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. ? Ordynacja podatkowa (Dz. U. nr 137, poz.926 ze zm.) weryfikacji w/w informacji Dyrektor Izby Skarbowej w Krakowie informuje:

W piśmie z dnia 05.05.2004 r. zawarto pytanie dotyczące stawki podatku VAT, obowiązującej od 01.05.2004 r. , dla usług w zakresie skupu, uboju zwierząt rzeźnych oraz produkcji (PKWiU 15.11.) oraz dla wyrobów gotowych tj. kiełbasy, itp.

Naczelnik Urzędu Skarbowego w Gorlicach prawidłowo zauważył, iż w świetle art. 146 ust. 1 pkt. 1 ustawy z dnia 11.03.2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. Nr 54, poz. 535) stawka podatku VAT w wysokości 3% obowiązuje do 30.04.2008 r., w odniesieniu do czynności, o których mowa w art. 5, których przedmiotem są towary i usługi wymienione w załączniku nr 6 do w/w ustawy. W pozycji 14 powołanego załącznika zostały wymienione towary o symbolu PKWiU 15.11.1 ? mięso i podroby jadalne wołowe, wieprzowe, baranie, kozie, końskie, z osłów i mułów.

Porady prawne

Ponadto, tytułem uzupełnienia, Dyrektor Izby Skarbowej w Krakowie wyjaśnia, iż w pozycji 18 załącznika nr 3 do w/w ustawy wymieniono: PKWiU ex 15.1 Mięso i produkty mięsne, z wyłączeniem:
- tłuszczów technicznych,
- produktów ubocznych garbarń,
- skór i skórek, niejadalnych,
- usług związanych z wytwarzaniem produktów mięsnych.


Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika