Zgadzam się, umowa najmu mieszkania obowiązuje dwie strony,jęsli był zawarty okres wypowiedzenia to, postąpiłeś "nie właściwie" opuszczając lokal bez powiadomienia,ja równiez zawarłem umowe ustną/na wynajem mieszkania,która miala byc zawarta na piśmie w momencie zasiedlenia, pobrałem zadatek, ustalilismy okres wypowiedzenia na trzy miesiące, dzień przed zasiedleniem najemca zadzwonił , że rezygnuje z całorocznego najmu i porosił o zwrot zadatku, powiedziałem, że się zastanowię, czy mu zwrócę zadatek i w jakiej wysokośći, miałem innych chętnych na wynajem , którym odmówiłem bo umowę ustną wraz z zadatkiem uważałem za zawartą, straciłem dochód +
koszty mediów za jeden miesiąc, i jak widać wg.najemcy który zrezygnował ja mam mu oddać pieniądze/bo tak chce, a po to jest prawo, zę umowa zawarta raz biegnie, i mogę dochodzić jej spełnienia, czyli ma płacić lub zamieszkać a okres wypowiedzenia trzy miesięczny biegnie od momentu wypowiedzenia/ lub poprostu możemy się dogadać/polubownie zakończyć temat/ bo stroną
umowy jest wynajmujacy i najemca.Każda umowa najmu musi zawierać okres wypowiedzenia, i Pan który wyperowadził się bez zawiadomienia właściciela jesli ten okres wynosił np: jeden miesiąc bęzie musiał do czasu złożenia wypowiedzenia pokrywać
koszty wynajmu + media /bo właściwie nadal tam mieszka/, a jak ich nie pokryje, wynajmujący potrąci ich z kaucji i jesli ona nie wystarczy może dochodzić swoich roszczeń przed Sądem lub nie/ zgodnie z zawartą umową najmu/, a sprawa podatku/dochodu jest sprawą Wynajmującego i Urzędu Skarbowego, jeśli tego nie uczynił, to może ponieść karę, /na Pana ewentualne zgłoszenie/ , ale żeby samemu innych rozliczać należy być samemu w zgodzie z prawem, a nie według zasady" sprawiedliwość musi być , ale zawsze po mojej stronie. Udzielił bym szczegółowej interpretacji, ale musiałbym znać warunki
umowy. Pozdrawiam , zalecam umiar w ocenach innych.