Archiwum Forum Styczeń 2003
(29 tematów na forum)
-
przez: rafal_es | 2003.1.3 20:49:24
Dziekuje Macku za odpowiedz. Pozyczkobiorca jest ściagalny bo prowadzi firme transportową. A dokumenty to tylko umowa pożyczki ? Czy tez cos jeszcze potrzebuje ? Pozdrawiam czytaj dalej»
-
przez: ana | 2003.1.5 0:21:27
Kaśka, aby mówić o logice musisz znać fakty.Nie znasz przyczyn, dla kórych ojciec sie tak zachowal. NA szczęście prawo, mając na uwadze m.in. logikę stoi na straży praw dzieci i innych bliskich (...) czytaj dalej»
-
przez: Mario | 2003.1.5 11:8:6
Ja zapłaciłem za wykup mieszkania i ja płace raty,podatki i opłaty za zamieszkanieoraz za pole.Czy przy podziale będzie to uwzględnione przez sąd i czy rozliczą to z wartości mieszkaniajeśli (...) czytaj dalej»
-
przez: Mirek | 2003.1.7 20:44:55
Jest to wina banku. I sprawę tą należałoby skierować do Generalnego Inspektora Ochrony Danych Osobowych. Jest to ewidentne naruszenie Ustawy o ochronie danych osobowych czytaj dalej»
-
Działalność gospodarcza-windykacja
przez: serb | 2003.1.9 16:54:48
no to witamy w klubie. Też mam taki problem. Paniom w UM pomilyły sie pojęcia. Dla nich windykacja i egzekucja komornicza to pojęcia tożsame. Może kos dysponuje opinią prawną w temacie (wykładnia (...) czytaj dalej»
-
Czy 13-letnie dziecko ma prawo decydować jak mają wyglądać kontakty z ojcem, po rozwodzie?
przez: Tina | 2003.1.10 16:16:8
O donosie, poinformowała mnie policjantka. Niestety, nie otrzymałam jeszcze żadnego pisma, nie wiem wiąc na czym go opartł. Jednak prawniczka w centrum Praw Kobiet uspokoiła mnie, że Prokuratura (...) czytaj dalej»
-
przez: piotr26 | 2003.1.14 1:5:34
Nie bardzo wiem co to za 101 pkt "kodeksu prawa". Coś takiego nie istnieje - to tak na marginesie. Art. 8 ustawy prawo działalności gosp. mówi: "Przedsiębiorca wykonuje działalność gosp. na zasadach (...) czytaj dalej»
-
przez: piotr26 | 2003.1.14 1:14:51
No niestety umowa pozyczki jako umowa nie zmieniająca stanu majątkowego stron (w efekcie po zakończeniu umówionego okresu żadna ze stron nie wzbogaca się bo każdy ma tyle ile miał przed pożyczką) (...) czytaj dalej»
-
przez: mikawi | 2003.1.14 10:11:50
jeżeli malżonkowie nie maja ustanowionej rozdzielności majątkowej, to wszelkie dobra jakie nabyli podczas trwania małżeństwa są wspólne i podlegaja podziałowi majatku. Wyjatkiem są dobra nabyte (...) czytaj dalej»
-
przez: OPOLANIN | 2003.1.14 20:50:17
Chodzi o poreczenie za kogos w sadzie, czy osoba lub instytucja moze poreczyc w sadzie za oskarzonego? czytaj dalej»
-
przez: ola | 2003.1.16 16:22:12
Witam Pisze prace magisterska na temat zwiazany ze wsparciem osoby berobotnej, tego w jaki sposob jest spostrzegana przez partnera. Interesuje mnie sposob w jaki to wsparcie jest zroznicowane ze wzgledu (...) czytaj dalej»
-
SPÓR ZUS- KOMORNIKproblem od jakiej kwoty. brutto, czy netto potrąca się alimenty.
przez: lula | 2003.1.18 13:48:34
brutto czytaj dalej»
-
przez: pp | 2003.1.18 16:5:42
problem nie jest w wykazaniu jego majątku tylko w wykazaniu co wchodziło w skład dorobku, jeśli chodzi o pieniądze to raczej graniczy to z cudem. czytaj dalej»
-
Wypowiedzeni Umowy Spolki Cywilnej
przez: themis | 2003.1.21 15:0:36
Jeszcze tylko drobna uwaga: jeżeli prowadziłeś to tej pory działalność gospodarczą w formie spółki cywilnej zapewne nie umknął Twojej uwagi fakt, że w pewnym momencie nastąpiła zmiana podmiotu (...) czytaj dalej»
-
przez: Bebe | 2003.1.22 12:25:44
Zobacz do regulaminu wynagradzania Urzędu. czytaj dalej»
-
przez: megania | 2003.1.22 20:45:14
Nie mam w domu kodeksu pracy , niestety. O ile dobrze pamiętam, dopiero ciąża 3 m-czna stanowi "ochronę" dla kobiety. Wydaje mi się, ze wypowiedzenie ma nadal nadany swój bieg prawny. Radzę zadzwonić (...) czytaj dalej»
-
Czy sa jeszcze obowiazkowe pracujace soboty?
przez: megania | 2003.1.22 21:6:3
W obecnym stanie prawnym obowiązuje ! 40-godzinny tydzien pracy ! ! czytaj dalej»
-
Czy płacić czynsz na budowie ?
przez: megania | 2003.1.22 21:41:35
Wydaję mi się, że spóldzielnia mieszkaniowa ma prawo naliczac czynsz ( i tak naczęsciej zdarza się to w praktyce ) - dopiero od tzw. daty zasiedlenia. Warto by zajrzeć do statutu tej konkretnej (...) czytaj dalej»
-
przez: wiem | 2003.1.24 22:10:53
można uzyskać poradę w Biurze Doradztwa Rolniczego w najbliższym mieście powiatowym ( terenie na którym znajduje się działka ) czytaj dalej»
-
przez: piotr26 | 2003.1.26 18:12:36
To o czym mówi Samopomoc to raczej nie amortyzacja. Towarzystwa ubezpieczeniowe obliczają koszty roszczeń samochodowych w dwojaki sposób. Jeśli samochód ma do 5 lat i jest naprawiany w ASO wtedy (...) czytaj dalej»
-
przez: piotr26 | 2003.1.26 18:16:34
Na początku nie składamy pozwu tylko wezwanie do zapłaty. Określamy w nim ostateczny termin płatności. Wezwanie to adresujemy do proboszcza parafii (jako administratora jednostki administracyjnej (...) czytaj dalej»
-
Odszkodowanie od wspólnoty mieszkaniowej
przez: g | 2003.1.26 23:35:20
pismo to nie problem wystarczy forma zwykłego listu odpowiedź będzie brzmiała nie, a wtedy przed sądem będzie Pan musiał wykazać winę wspólnoty oraz fakt zaistnienia tam wypadku ma Pan świadków? (...) czytaj dalej»
-
Rozwód - bez orzekania o winie
przez: pp | 2003.1.26 23:43:15
sąd musi stwierdzić, że nastąpił trwały rozpad pożycia małżeńskiego. Będzie pytał czy ma Pani kogoś jakie kontakty utrzymuje Pani z mężem, jak długo nie mieszkacie razem Brak dzieci to (...) czytaj dalej»
-
przez: martinn | 2003.1.27 10:30:20
Dzięki za odpowiedź. A może oriętujesz się jak wyglądałaby sytuacja, gdyby moi rodzice spisali coś w rodzaju nieodpłatnego użyczenia na czas nieokreślony (oczywiście notarialnie). Wiem, że (...) czytaj dalej»
-
przez: elplus1 | 2003.1.27 23:55:28
Jezeli "zakupowa" zwiekszajaca zobowiazanie podatkowe a takze wlasna,, to nei czekac tylko szybko korekta deklaracji !! czytaj dalej»
-
przez: dora | 2003.1.29 14:10:33
Ale dopóki płacisz prawdopodobnie nie zrobi tego. czytaj dalej»
-
przez: BASIA | 2003.1.30 1:34:13
MÓJ MĄŻ TAK KIEDYŚ KAZAŁ SPISAĆ ŻEBY NAM TERAZ ZROBIĆ PIEKŁO SPRZEDAŁ MIESZKANIE WALCZĘ O NIE JESTEM SAMA ZDZIEĆMI IMIESZKAMY W NIM NADAL GŁUPI TEN KTO ŁASZCZY SIĘ NA TAKIE TRANSAKCJE (...) czytaj dalej»
-
Samozatrudnienie - jak to w końcu jest
przez: Odet | 2003.1.30 12:35:41
Przeczytałem. Nic z tego nowego nie wynika. Wystarczy, że wykażę, iż nie wykonuję pracy pod nadzorem, albo że nie mam jasno określonych godzin pracy i mogę być nadal wolnym, niezależnym podmiotem (...) czytaj dalej»
-
przez: Kasia Rewers-Wyka | 2003.1.31 22:10:47
Prawo wieczystego użytkowania różni się od własności tym że: -pr. wiecz.uż jest prawem terminowym ktroe wygasa po okresie 99 lat lub 40 lat chyba,że zostanie przedłużone , - pr wieczystego (...) czytaj dalej»