Re: Jak odzyskac dług od osby prywatnej?
Wysłany: 2011-03-16 19:30:45
Dzien dobry!
Mam taka sprawe oto skrocony opis:
w listopadzie 2009r sprzedalam mieszkanie za kwote 150 tys zl,w tym kwota 120tys zl to kredyt bankowy a 30 tys,mialy byc ich srodki wlasne
zaplacone do roku czasu czyli do listopada 2010r,
tak zostala sporzadzona umowa przed notariuszem.
W banku poinformowali ze nie uruchomia kredytu dopoki nie zostana zaplacone srodki wlasne tzn te 30 tys,wiec notariuszka podala propozycje abysmy /w jej obecnosci/ zawarli fikcyjna umowe-anex do umowy- wplaty wkladu wlasnego-30 tys.Nigdy ani ja ani moj pelnomocnik nie wziol ani nie widzial tych pieniedzy na oczy.Zgodzilam sie na to poniewaz kupojacy sa-byli moimi serdecznymi przyjaciolmi i tez juz 3lata wynajmowali nieodplatnie to moje mieszkanie,
w styczniu 2010r zostal podpisany tenze anex,
Pieniadze z banku 120tys,zostaly przelane przez bank na moje konto,natomiast 30 tys ktore mieli uzyskac jak mowili ze sprzedazy innego swojego mieszkania nie dostalam do dzisiaj.Chodzi o te 30tys- mialy byc zaplacone do listopada 2010 .I czy cos mozna zrobic w takiej sytuacji czy da sie to jakos rozwiazac?bo jak juz wspominalam ta druga umowa-anex to byla fikcja dla banku tak naprawde fizycznie nie bylo zadnych pieniedzy a slowna umowa byla ze dostane pieniadze do listopada 2010r,
Teraz juz wiem ze zle zrobilam,zawierzajac im ale nie przypuszczalam ze przyjaciolka z 30letnim stazem znajomosci zrobi mi cos takiego.
Niewiem co robic i czy wogole w takiej sytuacji da sie cos zrobic odzyskac te 30tys.
Czy notariuszka poswiadczy ze to byla fikcja i ze sama zaproponowala?nie sadze.
Pograzyla by sama siebie.teraz to widze
Posze o POMOC!!!!!!!!
czy jest wogole mozliwa,
Odpowiedz