Logowanie

Porozmawiajmy o naszych prawach

Napisz na forum

Porady prawne specjalistów e-prawnik.pl

Pomoc prawna online

najwyższa jakość

jakie zaświadczenie na zawarcie małżeństwa za granicą

  • AUTOR
    WIADOMOŚĆ
  • Jak uzyskać zaświadczenie pozwalające na zawarcie związku małżeńskiego za granicą?

    Czy jest taki sam proceder zbierania tych dokumentów? Czy trzeba uzyskać jeszcze jakieś dodatkowe inne niż z Urzędu Stanu Cywilnego?

    Odpowiedz Cytuj
  • Obywatel polski, który chce zawrzeć małżeństwo za granicą Mozę ubiegać się o zaświadczenie stwierdzające, że może, zgodnie z prawem polskim, zawrzeć małżeństwo. Jakich formalności należy dopełnić, aby uzyskać takie zaświadczenie?

    Zaświadczenie

    Zgodnie z treścią przepisów ustawy Prawo o aktach stanu cywilnego:

    1. obywatel polski,

    2. zamieszkały w Polsce cudzoziemiec niemający obywatelstwa żadnego państwa,

    zamierzający zawrzeć małżeństwo za granicą może otrzymać zaświadczenie stwierdzające, że zgodnie z prawem polskim może on zawrzeć małżeństwo.

    Zaświadczenie takie wydaje kierownik urzędu stanu cywilnego właściwy dla miejsca zamieszkania osoby, której ono dotyczy.

    Jak ubiegać się o zaświadczenie?

    Aby uzyskać zaświadczenie, osoba zainteresowana powinna złożyć w urzędzie stanu cywilnego następujące dokumenty:

    1. wniosek o wydanie zaświadczenia o zdolności prawnej do zawarcia małżeństwa za granicą;

    2. odpis skrócony aktu urodzenia wydany przez urząd stanu cywilnego właściwy dla miejsca urodzenia (chyba, że składamy wniosek do tego samego urzędu);

    3. osoba, która pozostawała już w związku małżeńskim załącza:
    a. dla osoby rozwiedzionej – odpis aktu małżeństwa z adnotacją o rozwodzie lub odpis prawomocnego orzeczenia sądu o rozwodzie (jeżeli rozwód nastąpił za granicą, należy przedłożyć oryginalny odpis orzeczenia wraz z urzędowym tłumaczeniem na język polski);
    b. odpis skrócony aktu małżeństwa z adnotacją o unieważnieniu małżeństwa lub odpis prawomocnego orzeczenia sądu,
    c. dla wdowy bądź wdowca – odpis skrócony aktu zgonu współmałżonka.

    4. pisemne zapewnienie o braku przeszkód do zawarcia małżeństwa, złożone przed kierownikiem urzędu stanu cywilnego w kraju (za granicą przed polskim konsulem lub notariuszem publicznym);

    5. dowód uiszczenia należnej opłaty skarbowej (opłata za wydanie zaświadczenia wynosi 38 zł);

    6. do wglądu: dokument tożsamości wnioskodawcy.

    Jakie dane zawiera zaświadczenie?

    Zaświadczenie opatrzone jest datą wydania oraz określeniem urzędu stanu cywilnego, który je wydał. Zawiera ponadto:

    1. stwierdzenie, iż: „Na podstawie art. 71 ustawy z dnia 29 września 1986 r. (Dz. U. Nr 36, poz. 180 z późn. zm.) stwierdzam, że niżej wymieniona osoba, zamierzająca zawrzeć małżeństwo za granicą, może zgodnie z prawem polskim zawrzeć małżeństwo.”;

    2. dane osoby: nazwisko, imię, nazwisko rodowe, datę i miejsce urodzenia, obywatelstwo, stan cywilny, imię i nazwisko rodowe ojca oraz matki;

    3. dane o osobie, którą wyżej wskazana chce zawrzeć związek małżeński: imię i nazwisko oraz obywatelstwo;

    4. podpis kierownika urzędu stanu cywilnego, który wydał zaświadczenie.

    Odpowiedz Cytuj
  • Reklama

Najnowsze tematy

Porady prawne e-prawnik.pl:


  • Rejestracja zagranicznego ślubu

    Chciałbym się dowiedzieć, w jaki sposób i jak zarejestrować ślub, który miałem za granicą. Mam na myśli w jakim urzędzie, w jakiej formie (podanie czy formularze)?

  • Zaświadczenie o możliwości zawarcia związku małżeńskiego

    Jak uzyskać zaświadczenie o możliwości zawarcia związku małżeńskiego?

  • Małżeństwo Polaków za granicą

    Czy dwoje obywateli polskich zamieszkałych na stałe w Polsce może zawrzeć związek małżeński za granicą (np. Las Vegas, Jerozolima) i czy związek ten będzie respektowany przez prawo polskie i ew. kościół katolicki?

  • Zaświadczenie o możliwości zawarcia małżeństwa

    Jestem obywatelka Polski, mój narzeczony obywatelem Nigerii. Planujemy pobrać się w lipcu w Polsce, chcemy mieć ślub konkordatowy. Ale do tego potrzebne jest zaświadczenie z polskiego USC. Jak się dowiedzieliśmy potrzebne dokumenty do zawarcia związku małżeńskiego z cudzoziemcem, to nasze akty urodzenia, jego zaświadczenie o braku przeciwwskazań do zawarcia małżeństwa oraz jego zaświadczenie o miejscu stałego miejsca zamieszkania. Więc ze wszystkimi tymi dokumentami stawiliśmy się w USC w Polsce i Pani kierownik USC nie podobało się, że zaświadczenie wydane zostało przez USC w Nigerii, a nie przez ambasadę Nigerii w Polsce. Jednak nadmieniliśmy Pani kierownik, że na stale mieszkamy w Wlk Brytanii i narzeczony nie ma nic wspólnego z ambasadą Nigeryjską w Polsce, gdyż nie jest on rezydentem Polski, a tylko dla takich ambasada ta funkcjonuje, nie dla każdego obywatela Nigerii. Jednak pani nie chciała słuchać. Czy są jakieś ogólne przepisy regulujące sprawy związane z zawarciem związku małżeńskiego w Polsce z cudzoziemcem, które określają, jakie dokumenty są potrzebne i jaki organ może je wydawać?

  • Zawarcie związku małżeńskiego z cudzoziemcem

    Jakie są wymogi prawne, aby zawrzeć związek małżeński z obywatelem Stanów Zjednoczonych w Polsce? Jakie kroki trzeba w tym celu podjąć?

Informujemy, iż zgodnie z przepisem art. 25 ust. 1 pkt. 1 lit. b ustawy z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych (tekst jednolity: Dz. U. 2006 r. Nr 90 poz. 631), dalsze rozpowszechnianie artykułów i porad prawnych publikowanych w niniejszym serwisie jest zabronione.

Zapytaj prawnika – skontaktujemy się z Tobą w ciągu godziny!

* pola wymagane