Logowanie

Rejestracja

Poprzez założenie konta Użytkownika w serwisie e-prawnik.pl wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu wykonania zobowiązań przez Legalsupport sp. z o.o. z siedzibą w Krakowie, przy ul. Karmelickiej 66, kod poczt. 31-128, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla Krakowa - Śródmieścia w Krakowie, NIP 676-21-64-973, kapitał zakładowy 133.000,00 zł, zgodnie z ustawą z 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych.
Równocześnie akceptuję regulamin serwisu e-Prawnik.pl

Bezpłatny dostęp tylko dla zarejestrowanych

masz już konto?

  • Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych i akceptuję Regulamin serwisu e-Prawnik.pl (więcej)

  • Wyrażam zgodę na otrzymywanie od Legalsupport sp. z o.o. informacji handlowej (więcej)

Uniknięcie konieczności płacenia alimentów przez dzieci na rodziców – opinia prawna

Stan faktyczny

Czy można po rozwodzie lub jeszcze przed jego orzeczeniem (orzeczenie z winy żony), ale po podpisaniu rozdzielności majątkowej między małżonkami w jakiś sposób ustalić rozdzielność majątkową żony i pełnoletniej pracującej córki? Żona zamierza kupić na kredyt drugie mieszkanie (kredyt hipoteczny), ale ze względu na trudną sytuację w pracy, prawdopodobnie będzie miała kłopoty ze spłatą tego kredytu. W jaki sposób zabezpieczyć córkę przed ewentualną koniecznością płacenia alimentów na rzecz matki, gdy ta nie będzie mogła spłacać kredytu mieszkaniowego lub nawet zostanie bez pracy?

Opinia prawna

W pierwszej kolejności należy sprostować nieścisłości i nieprawidłowe założenia, które znalazły się w Pani zapytaniu.

Przede wszystkim więc nie istnieje między rodzicami a dziećmi rodzaj wspólności majątkowej. Instytucja wspólności majątkowej przewidziana w kodeksie rodzinnym i opiekuńczym dalej k. r. o. (ustawa z dnia 25 lutego 1964 r., Dz. U. z 1964 r. , Nr 9, poz. 59 z późniejszymi zmianami) jest właściwa dla stosunków małżeńskich, nie zaś dla stosunków między rodzicami a dziećmi. W związku z tym nie można mówić o rozdzielności majątkowej rodziców i dzieci co za tym idzie o możliwości jej ustanowienia.


Przechodząc do kwestii obowiązku alimentacyjnego rodziców wobec dzieci i dzieci wobec rodziców wyjaśnienia wymaga (z uwagi na fakt, iż kładzie Pani nacisk na rozwód zestawiając go ze stosunkami z córką), iż nie jest uprawnione utożsamianie stosunków między rodzicami i dziećmi ze stosunkami majątkowymi między małżonkami.

Obowiązek alimentacyjny polega na obowiązku dostarczania środków utrzymania, a w miarę możliwości także środków wychowania i obciąża krewnych w linii prostej oraz rodzeństwo (art. 128 k. r. o.). W tym konkretnym przypadku obowiązek alimentacyjny ciąży na córce względem matki. Okoliczność, iż na córce ciąży obowiązek alimentacyjny nie oznacza jednak, że w każdej sytuacji matka będzie mogła żądać od córki określonej kwoty pieniężnej. Aby obowiązek skonkretyzował się w postaci roszczenia o zapłatę alimentów muszą zajść określone przesłanki, sam zaś zakres świadczeń alimentacyjnych zależy od usprawiedliwionych potrzeb uprawnionego i majątkowych możliwości zobowiązanego. Dla rozstrzyganej kwestii istotne jest, iż fakt istnienia obowiązku alimentacyjnego a nawet roszczenia alimentacyjnego (w uproszczeniu roszczenie to uprawnienie do żądania w konkretnej sytuacji alimentów) nie powoduje przyznania matce przez sąd niejako z urzędu świadczenia alimentacyjnego. Sąd z urzędu nie podejmuje w tym zakresie żadnych działań. 

Wypełnienie obowiązku alimentacyjnego może przybrać postać świadczenia dobrowolnego - kiedy córka będzie z własnej woli pomagać matce albo świadczenia w następstwie dochodzenia go przed sądem. W przypadku gdyby córka nie chciała dobrowolnie spełniać świadczenia wówczas matka może dochodzić zasądzenia określonej kwoty na drodze postępowania sądowego. Konieczne jest więc wniesienie pozwu do sądu, w którym matka jako uprawniona do świadczenia alimentacyjnego wystąpi o zasądzenie na jego rzecz określonej kwoty tytułem alimentów. Wymaga to więc aktywności ze strony uprawnionego. W związku z taką a nie inna konstrukcją obowiązku alimentacyjnego tak długo jak długo matka nie będzie występować z pozwem o zasądzenie na jej rzecz alimentów nie będzie możliwości aby córka została zobowiązana do ich płacenia.

Dla pełności opinii należy wskazać, iż w przypadku umowy kredytu kredytobiorca będzie osobiście odpowiedzialny za zobowiązanie, to jest za jego spłatę, a odpowiedzialność będzie ponosić całym swoim majątkiem. Ponadto zabezpieczeniem tego kredytu będzie ustanowiona hipoteka. Córka nie będzie ponosiła finansowych konsekwencji zobowiązań matki - kredytobiorcy wobec banku, chyba że, ale o tym Pani nie wspomina, byłaby poręczycielem.
Reasumując w opisanym przypadku córka nie będzie odpowiadać pośrednio czy bezpośrednio za zadłużenie matki.
Jeśli zaś chodzi o alimenty, jak już wyżej wskazano, dopóki matka nie będzie się ich domagać na drodze sądowej i sąd ich nie zasądzi, tak długo nie będzie ona zobowiązana do ich zapłaty. Odpowiadając wprost na postawione pytanie nie ma możliwości zabezpieczenia córki przed ewentualną koniecznością płacenia alimentów.

Zobacz także:

 

Komentarze: Uniknięcie konieczności płacenia alimentów przez dzieci na rodziców – opinia prawna

  • Edyta 2014-06-02 00:59:17

    Re: Uniknięcie konieczności płacenia alimentów przez dzieci na rodziców ? opinia prawna

    Niedostatek rodzica powinien być uznany wtedy, jeżeli po odliczeniu wysokości świadczeń, na jedzenie pozostaje mniej niż 900-1.000 zł. A jeżeli jest już w wieku podeszłym to trzeba uwzględnić koszty leczenia, czyli dodatkowo, co najmniej 100 zł. W Anglii po 60 roku życia lekarstwa są za darmo i przejazdy komunikacją, nie tylko miejską. A w Polsce... szkoda gadać.

  • BEbe 2013-07-10 15:47:22

    Re: Uniknięcie konieczności płacenia alimentów przez dzieci na rodziców ? opinia prawna

    Czy w przypadku jeśli dostaję stypendium naukowe i tzw subsistence (czyli pieniądze na pokrycie kosztów życia za granicą podczać stażu studenckeigo) ojciec może uzyskać ode mnie alimenty?

  • wujotka 2013-06-07 09:18:09

    Re: Uniknięcie konieczności płacenia alimentów przez dzieci na rodziców ? opinia prawna

    prawo w tym kraju to patologia!!!! mozna całe życie chlać wyżądzając krzywde dziecią i jeszcze na starość dostawać od nich pieniądze w majestacie prawa!! gdzie my żyjemy

  • Żaneta Zawadka 2012-06-27 18:57:35

    Re: Uniknięcie konieczności płacenia alimentów przez dzieci na rodziców ? opinia prawna

    witam nie wiem co mam robić moja mama żąda ciągle oddemnie pieniedzy a ja z nażyczonym spodziewamy się dziecka ma jeszcze 7 rodzeństwa są w rodzinie zastępczej bo moja mama jest alkocholiczką nie ma jeszcze rozwodu z moim tatą a ma następnego faceta ale on nie dawno wyszedł z więzienia bo ma problemy z prawem i boje się że zrobi mi i dziecku krzywdę jak nie dam pieniędzy mojej mamie... proszę o poradę nie wiem co mam robić i jeszcze jak mogę się postarać o to żeby moja mama nie dostała mojego rodzeństwa bo ten mojej mamy facet miał żone i dzieci i ich bił boję się o moje rodzenstwo żeby im się nic nie stało...;( proszę o poradę i z góry dziękuję

  • Magda M 2011-01-29 00:28:59

    Re: Uniknięcie konieczności płacenia alimentów przez dzieci na rodziców ? opinia prawna

    Witam.Rodzice mojego męża są alkoholikami.Mąz mieszkając z nimi jeszcze jako kawaler dawał im pieniądze na życie i na czynsz.Po jakimś czasie okazało się ze z tych pieniadzy nie opłacali czynszu i narósł dług.Jak maz sie o tym dowiedział to zaczął sam płacic czynsz i sam się żywic nie dając im ani grosza.Zaczeły się awantury,żeby się wynosił z domu.Uciekł bo nie wytzymał psychicznie.Teraz mamy dziecko i trochę poprawiły się miedzy nami a teścismi stosunki.Teściowa pilnowała nam około 40 godzin miesięcznie dziecko,dostawała za to 150 zł(jedzenia dziecku nie dawała tylko my).Pewnego dnia zaprowadziłam dziecko a ona była pijana,wiec mała zabrałam i wtedy nas wyzwała i powiedziała ze ma gdzies nasze ochłapy za pilnowanie a teraz chce się domagac od nas alinemtów bo zamiant pracy woli pic.Czy można tego uniknąc?

  • as 2010-02-07 10:56:10

    Re: Uniknięcie konieczności płacenia alimentów przez dzieci na rodziców ? opinia prawna

    pozwolę zamieścić tutaj swoje pytanie. Mój narzeczony obawia się że w przyszłości jego mama złoży wniosek o przyznanie jej alimentów. czy jest jakaś możliwość zabezpieczenia się przed tym. sytuacja wygląda tak: od dawna kobieta ma problem z alkoholem, te pieniądze które ma przepija, w dzieciństwie w domu były częste libacje. obecnie ma konkubenta, który jest dość agresywny przez co synowie przeprowadzili się do babci (niestety większość z tego co opisałam nie jest potwierdzone dokumentacją jedynie są świadkowie), babcia na razie pomaga swej córce jednak kiedy przestanie istnieje obawa o zasądzenie alimentów. ponadto matka jest w pełni zdrowa i zdolna dopracy jednak jej nie szuka, wcześniej była zarejestrowana jao bezrobotna, jednak w tym momencie straciła status bezrobotnego. bardzo proszę o pomoc w tej sprawie


Dodaj komentarz

Administratorem danych osobowych jest Legalsupport sp. z o.o. z siedzibą w Krakowie przy ul. Karmelickiej 66. Podane przez Użytkownika dane osobowe będą przetwarzane w celu realizacji umowy i w zakresie niezbędnym do świadczenia usług oraz w celach statystycznych. Podanie danych osobowych przez użytkownika jest dobrowolne. Użytkownik ma prawo dostępu do ich treści oraz poprawy.

Pomoc prawna online

Zaufało nam już:
  • 0
  • 2
  • 1
  • 1
  • 6
  • 7
  • 0
  • osób

Opinie naszych klientów

  • Katarzyna

    ocena usługi:

    Profesjonalne podejście do klienta, bardzo szybka obsługa. Polecam.
  • Ryszard

    ocena usługi:

    Opinia wyczerpująca, jestem zadowolony.
  • Roman

    ocena usługi:

  • Ryszard Królikowski

    ocena usługi:

    Serdecznie dziękuję ekipie e-prawnik za w pełni profesjonalną obsługę. Opinia wykonana na najwyższym poziomie. Wszystkim polecam, oszczędność czasu i pieniędzy.
  • Lukasz

    ocena usługi:

    Opinia bardzo rzetelna.Warto skorzystać z usług E-PRAWNIK. Gorąco polecam potrzebującym fachowej porady
  • Tomasz

    ocena usługi:

    Bardzo dobrze zrobione, wyczerpujaca opinia.
  • Krystyna

    ocena usługi:

    Dziękuję za bardzo obszerną i profesjonalną opinię, która jest poparta dużą ilośćią przepisów. Bardzo pomoże mnie w dalszym postępowaniu. Jeszcze raz serdecznie dziękuję za pomoc i polecam innym. Pozdrawiam wszystkich pracowników. Krystyna.
  • Kińczyk

    ocena usługi:

    Bardzo dziękuję za opinię,jest mi bardzo pomocna,polecam wszystkim.
  • Zofia

    ocena usługi:

    Dziękuję bardzo za tak szybkie przygotowanie opinii i pisma.Wasz zespół Prawników jest tak żetelny i odpowiedzialny. Ja was oceniam na szóstkę .Polecam wszystkim. Dziękuję,Dziękuję!!!! Pozdrawiam wszystkich Prawników.Zofia
  • Regina z Siostrą

    ocena usługi:

    Dziękujemy za profesjonalne przygotowanie zażalenia polecam wszystkim i pozdrawiam wszystkich prawników z Poważaniem Regina z Siostrą
  • Christine Romeike

    ocena usługi:

    Bardzo wyczerpujaca opinia prawna jaka otrzymalam , serdecznie dziekuje wszystkim prawnikom i polecam innym jezeli potrzebuja fachowej opinji prawnej. Z powazaniem. Christina
  • bozena

    ocena usługi:

    Z porad e-prawnik korzystamjuż drugi raz..Podobnie jak w 2013r tak i teraz otrzymałam fachową opinię ,piszą w sposób zrozumiały i tak jak piszą nie pobierają dodatkowych opłat za kolejne pytania w sprawie.Odpowiadają szybko i są godni polecenia. Bożena
  • Barbara

    ocena usługi:

    Dziękuję bardzo, za bardzo wyczerpującą odpowiedz na moje pytanie,jestem zadowolona z tej formy porady prawniczej,na pewno skorzystam jeszcze z usług prawników pracujących na tym portalu.Z poważaniem Barbara Adamczyk
  • Barbara Stusińska

    ocena usługi:

    Dziekujęza profesjonalną opinię oraz rzetelnie wykonaną pracę przez E-PRAWNIK Polecam w 100% Barbara
  • Juliusz

    ocena usługi:

  • Iwona

    ocena usługi:

    Dziękuję za szybką i zrozumiałą odpowiedź. Naprawde polecam!!!
  • ANETA

    ocena usługi:

    Witam. Bardzo jestem zadowolona z Państwa porady. Teraz jestem pewniejsza i bardziej stanowcza. Bardzo szczegółowo opisana sprawa. Dziękuję


Informujemy, iż zgodnie z przepisem art. 25 ust. 1 pkt. 1 lit. b ustawy z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych (tekst jednolity: Dz. U. 2006 r. Nr 90 poz. 631), dalsze rozpowszechnianie artykułów i porad prawnych publikowanych w niniejszym serwisie jest zabronione.

Zapytaj prawnika – skontaktujemy się z Tobą w ciągu godziny!

* pola wymagane