Archiwum Forum Maj 2007
(72 tematów na forum)
-
Eksmisja osób bez tytułu prawnego ale ze stałym zameldowaniem
przez: mietek002 | 2007.5.22 16:26:26
Czy eksmisja osob bez tytulu prawnego (ale ze stalym zameldowaniem) i mieszkajacych calkowicie bezplatnie jest tak samo trudna jak eksmisja osob z umowa o wynajem? czytaj dalej»
-
Ustawa o Ochronie Danych Osobowych dla obcokrajowców
przez: sonnywhite | 2007.5.23 12:59:50
Czy Polska Ustawa o Ochronie Danych Osobowych będzie obowiazywać obcokrajowców, którzy mieszkają za granicą i kupują mój produkt wysyłkowo?proszę o pomoc czytaj dalej»
-
Podrobienie dokumentu do kredytu - obrona przed art. 270 KK
przez: jozef210 | 2007.5.23 14:31:23
podrobienie dokumentu We wrześniu 2006 zwrocilem sie do firmy posredniczacej w uzyskaniu kredytu o pomoc. Właściciel kazał mi m.n. dostarczyc zaświadczenie o wysokości zarobków. Na jego prywatny (...) czytaj dalej»
-
Rachunek za umowę o dzieło z przekazaniem praw autorskich
przez: lavael | 2007.5.23 16:13:13
Witam! Mam problem następujący: Wystawiam umowę o dzieło z przekazaniem praw opiewająca np. 600zł brutto. Natomiast zagadą jest dla mnie rachunek który wygląda tak: 1. Wynagrodzenie z tytułu (...) czytaj dalej»
-
Gdzie uzyskać zaświadczenie o niekaralności w Małopolsce
przez: kostka22 | 2007.5.23 17:55:58
W sądzie okręgowym czytaj dalej»
-
Ubezpieczenie obiektów - zaniżone odszkodowanie od firmy
przez: Gabriella | 2007.5.24 14:58:23
Proszę o kontakt na GG 9841224 spróbuje pomóc pozdrawiam czytaj dalej»
-
Spadek po dziadku bez testamentu - podział nieruchomości po latach
przez: nike47 | 2007.5.24 15:51:5
wycenia się nieruchomość wg cen obowiązujących lub przyjętych w danym regionie,- miejscowości. czytaj dalej»
-
Ciotka chce przepisać dom - darowizna czy testament?
przez: nike47 | 2007.5.24 16:13:17
ciocia to może zrobić w formie testamentu albo w formie darowizny. jakie sa opłaty to musisz wejść na strone opłaty od spadków i darowizn i policzyć bo to wszystko zależy do której grupy spadkowej (...) czytaj dalej»
-
Sąsiad nie stawia się na rozprawy po pobiciu - co zrobić
przez: turururum | 2007.5.25 10:3:19
Witam.Mam do was taką sprawe.Mój tato został pobity przez sąsiada.Zrobił,więc obdukcję i założył mu sprawę cywilną.Niestety sąsiad ten notorycznie nie stawia się na rozprawy,a sędzia wobec (...) czytaj dalej»
-
Balustrada balkonowa się rusza - normy montażu i reklamacja usterki
przez: wizental | 2007.5.25 14:38:32
Witam, Właśnie czeka mnie odbiór mieszkania, właściwie nie mam większych zastrzeżeń do wykonanych prac. Niepokoi mnie jednak fakt że balustrada balkonowa wyraźnie się rusza co z pewnością (...) czytaj dalej»
-
Ugoda w sprawie alimentów z kuratorem - czy ma moc prawną
przez: mirzur | 2007.5.25 17:52:36
"Art. 137. Roszczenia o świadczenia alimentacyjne przedawniają się z upływem lat trzech." - kodeks rodzinny i opiekuńczy, ale przeważnie korzysta się z "krótszych" terminów, (...) czytaj dalej»
-
Umowa kupna samochodu od dwóch właścicieli - wzór umowy
przez: 61rg1801 | 2007.5.26 10:9:27
Zamierzam kupić samochód, który ma właściciela i współwłaściciela. Nie mam zielonego pojęcia jak powinna wyglądać Umowa kupna i jakie punkty powinna zawierać. Przeglądając różne umowy (...) czytaj dalej»
-
Egzekucja alimentów bez znajomości miejsca pobytu ojca
przez: loyse | 2007.5.27 9:32:36
Moja sprawa jest dosyć skomplikowana. 8 miesięcy temu złożyłam pozew o rozwód z mężęm, który nie interesuje się mną i naszymi dziećmi od 13 lat. Do tej pory jakoś sobie radziłam ale dzieci (...) czytaj dalej»
-
Pogróżki telefoniczne - przedawnienie i deportacja
przez: silverfoil | 2007.5.27 14:26:33
prosze o pomoc - mój chłopak 10 lat temu miał firme i po wykonaniu zamówienia klient nie zapłacił - chodziło o dość dużą kwotę. Mój chłopak w poczuciu złości i bezsilności zadzwonił z (...) czytaj dalej»
-
Reklama sklepu na balkonie we wspólnocie mieszkaniowej - czy jest dozwolona
przez: monia | 2007.5.27 18:6:39
czesc u mnie tez jest wspolnota mieszkaniowa i jezeli twoj sasiad powiesil sobie reklame na balkonie swoim to ma do tego prawo poniewaz to jego balkon i powierzchnia za ktora placi,jezeli byla by to sciana (...) czytaj dalej»
-
Rozwód bez powodu - jak uzasadnić wniosek?
przez: XXIRTAMM | 2007.5.28 12:26:13
KOBIETKO UKŁADAJ SOBIE ŻYCIE NA NOWO IDZ DO PRAWNIKA WYDAJ 100 ZL. ALE ZOBACZYSZ JAK WIELE SIE DOWIESZ-WG MNIE JAK WNIESIESZ SPRAWĘ O ROZWÓD I STAWISZ SIĘ NA NIA Z PRAWNIKIEM I ŚWIADKOMI NP.SIOSTRĄ (...) czytaj dalej»
-
Zameldowanie na stałe w domku rekreacyjnym - czy możliwe
przez: ROBSON | 2007.5.28 12:31:40
oczywiscie ze mozna. wystarczy ze bedziesz pzamieszkiwał w tym domku conajmniej 3 dni i bedziesz miec zamiar zamieszkiwania tam nadal na stałe.. jak ci urzedniczka nie bedzie chciala zameldowac, to złoż (...) czytaj dalej»
-
Przekazywanie alimentów na konto babci zamiast matki
przez: XXIRTAMM | 2007.5.28 12:49:14
PROSZĘ O PORADĘ -MAM ZASĄDZONE ALIMENTY I CHCĘ JE PRZEKAZYWAĆ NA KONTO BABCI A NIE MAMY MOICH DZIECI -CZY JEST TAKA MOŻLIWOŚĆ. ( mam pewność iż pieniądze z konta mamy nie sa przekazywane dzieciom) czytaj dalej»
-
Zakład karny - szanse na wcześniejsze zwolnienie po 2 latach
przez: skalman | 2007.5.28 23:12:5
Nie masz racji, osoba skazana drugi raz może ubiegać się o warunkowe przedterminowe zwolnienie po odbyciu 2/3 kary. Pomyliłeś z multirecydywą (art. 64 par. 2) - w jej przypadku osoba musi odbyć (...) czytaj dalej»
-
Ciąża z innym partnerem podczas separacji - droga do rozwodu
przez: monka 19 | 2007.5.30 12:16:20
czesc jestem monika niech mi ktos powie jakie sz skutki ciazy czytaj dalej»
-
Wymeldowanie córki która nie mieszka z rodzicami
przez: rencia36 | 2007.5.30 13:20:17
Prosze o wyjaśnienie mi czy mogę wymeldować córkę z mieszkania gdyż decyzją swoją i sądu nie mieszka z nami od 0,5 roku i nie zamierza wracać. Czy jest jakaś możliwość żeby dopełnic tej (...) czytaj dalej»
-
Umowa Orange z umorzoną firmą - czy można nie płacić należności
przez: dhr21 | 2007.5.30 14:2:26
Umowa jest ważna - chyba, że uznamy za nieważną ale wtedy osoba podpisująca ja popełniła przestepstwo fałszując dokumenty (kara za fałszerstwo). Przedawnienie - nie liczyłbym na to, ale dopiero (...) czytaj dalej»