Archiwum Forum Kwiecień 2009
(118 tematów na forum)
-
Jak obliczyć urlop pracownika tymczasowego zatrudnionego od stycznia?
przez: justyna | 2009.4.28 10:43:34
Witam, zapisałam się na studia podyplomowe i dostałam takie zadanko domowe. Czy ktoś mógłby pomóc? Wiem,że pracownik ma prawo do 2 dni urlopu po przepracowanych 30, ale co zrobić z tym niepełnym (...) czytaj dalej»
-
Czy wykroczenie popełnione jako nieletni podlega zatarciu?
przez: Bartek | 2009.4.28 12:36:39
Odnośnie tematu, chcialbym wiedziec czy dostane takie oswiadczenie ze nie bylem karany jesli w wieku 17 lat za posiadanie malej ilosci trawki dostalem kuratora chyba na czas nieokreslony gdzie po ok roku (...) czytaj dalej»
-
Jak poprawić błąd w adresie w zaświadczeniu o działalności gospodarczej?
przez: Ania | 2009.4.28 14:5:57
Chcialabym sie dowiedziec co zrobic gdy w zaswiadczeniu o wpisie do ewidencji dzialanosci gospodarczej wystąpił bład w adresie zakładu glownego miejsca wykonywania dzialanosci gospodarczej. Co mam (...) czytaj dalej»
-
Dodatkowe zarzuty za uchylanie się od służby wojskowej
przez: agnieszka | 2009.4.28 16:17:53
Witam! Mam pytanko? Mój brat został oskarżony o nieodrobienie prac społecznych i przebywa w areszcie sledczym 4 mce. Czy mogą mu wedle prawa dorzucić do wyroku za uchylanie sie w wcześniejszym czasie (...) czytaj dalej»
-
Co robić gdy gmina wypowiedziała wynajem przez błąd swojego dyrektora?
przez: Mirek Malczyk | 2009.4.28 19:17:11
witam posiadam problem tego typu wzieliśmy w wynajm lokal od gminy prowadzimy 5 miesiecy już sklep całe wyposazenie wzieliśmy od poprzedniego własciciela sklepu weszliśmy z nim w spółke po miesiącu (...) czytaj dalej»
-
Miejsce pobytu dziecka w trakcie sprawy rozwodowej
przez: biedronka | 2009.4.28 22:16:35
Jestem z mężem 2 lata po rozwodzie, w wyroku rozwodowym sąd postanowił: wykonywanie władzy rodzicielskiej nad małoletnią córką powierzyć matce, pozostawiając ojcu prawo do współdecydowania (...) czytaj dalej»
-
Co grozi za niespłacone kredyty po wyjeździe z Polski do USA?
przez: szefuncio | 2009.4.29 5:57:32
Witam. Pod koniec 2008 roku wzialem kredyt w AIG na 4 tys w PKO BP na 12 tys W LUKAS BANKU dwie rzeczy na raty po 3 i 4 tys. Splacilem chyba jedna rate AIG. Nastepnie wyjechalem z Polski do USA . Obecnie (...) czytaj dalej»
-
Utrzymanie mieszkania byłej dziewczyny z dzieckiem
przez: kika alimenty.pl | 2009.4.29 11:31:53
Jeśli nawet ojciec zrzeknie się dziecka, alimentowania go nie uniknie. Jeśli ma zaległości alimentacyjne i dalej nie płaci, to może pani zrobić mu sprawę o niepłacenie alimentów, wtedy sąd (...) czytaj dalej»
-
Czy na fakturze można dopisać różne terminy płatności do każdej usługi?
przez: askaka | 2009.4.29 13:43:2
mam pytanie ;witam, mam pytanie ; czy jak wystawiam fakturę na 4 różne usługi to w uwagach moge dopisać osobno termin do kazdej z nich : 1. usł.internetowe - term.pł. 20.05.09 itd? czy np. (...) czytaj dalej»
-
Czy można utworzyć nieruchomość wielobudynkową po nowelizacji ustawy?
przez: Markos | 2009.4.29 19:21:40
Jest sobie spółdzielnia, która wykonała wielobudynkowe podziały geodezyjne nieruchomości jeszcze w 2002 roku - gdy obowiązywała stara Ustawa o SM z 2000 roku. Ustawa została znowelizowana 14.czerwca (...) czytaj dalej»
-
Czy kopiowanie muzyki z internetu narusza prawo autorskie?
przez: masia | 2009.4.30 10:43:38
Jeżeli dana osoba umieściła na swojej stronie internetowej pliki muzyczne przegrane z orygialnej plyty to narusza art 23 ust. o pr. autorskim, nie mieści się to w kategorii dozwolonego użytku osobistego. (...) czytaj dalej»
-
Na jakim PIT rozliczyć stypendium szkoleniowe - PIT-36 czy PIT-37?
przez: gosia_136 | 2009.4.30 11:44:51
Otrzymałam PIT 8c za stypendium szkoleniowe.Na jakim PIt mam się rozliczyć?Złożyłam PIT 37 a kolezanka za to samo stypendium PIT 36.Obydwa PITy zostały przyjęte w US.Która z nas złożyła poprawny (...) czytaj dalej»
-
Staż przy pobieraniu renty rodzinnej - czy można podjąć?
przez: lulu | 2009.4.30 13:30:42
Ja również pobieram rentę rodzinną w wysokości 680zł brutto i chcąc iść na staż, w urzędzie pracy mi powiedziano że jest to za wysoka stawka i nie mogę zostać skierowana na staż. Szkoda (...) czytaj dalej»
-
Zadluzenie telekomunikacyjne za granica
przez: | 2009.4.30 15:48:48
raczej moze wejsc czytaj dalej»
-
Czy wypowiedzenie za ciężkie naruszenie obowiązków jest prawidłowe?
przez: joanna | 2009.4.30 16:56:42
Witam Mój mąż dostał własnie wypowiedzenie z pracy i mam teraz pare pytan, lecz pierw zaczne od przedstawienia tresci owego wypowiedzenia: [QUOTE] [B]ROZWIAZANIE UMOWY O PRACE Z ZACHOWANIEM OKRESU (...) czytaj dalej»
-
Prawa głównego najemcy po śmierci cioci w mieszkaniu kwaterunkowym
przez: ecyton | 2009.4.30 17:20:46
Jestem od ponad 4 lat zameldowany na pobyt staly w mieszkaniu kwaterunkowym razem z moja ciocia (siostra dziadka), ktora jest glownym najemca. Co nalezy zrobic po śmierci cioci aby uzyskac prawa glownego (...) czytaj dalej»
-
Odzyskanie opieki nad córką od rozwiązłej matki
przez: Przemek | 2009.4.30 22:31:16
Proszę o pomoc. Mam 28 lat jestem ojcem 6 letniej córeczki, w sierpniu zeszłego roku żona stwierdziła że ona ma dość i chce zacząć żyć. Wyprowadziła się do swojej matki, zabrała dziecko (...) czytaj dalej»
-
Czy spółdzielnia może remontować balkon bez wiedzy właściciela?
przez: michal | 2009.4.30 22:38:31
Witam! Mieszkam na 2gim piętrze w 100-letniej kamienicy, 2 tygodnie temu w mieszkaniu ponizej mojego - na pierwszym piętrze odbywa się kapitalny remont. W trakcie prac została częściowo usunięta (...) czytaj dalej»