Archiwum Forum Kwiecień 2009
(118 tematów na forum)
-
Uszkodzenie telewizora podczas transportu więziennego - czy można dochodzić odszkodowania?
przez: zdanowskij | 2009.4.14 23:1:51
Jeżeli ZK nie chce pokryć szkody naprawy to należy powiadomić pisemnie Inspektorat Służby więziennej w Warszwie na ulicy Rakowieckiej -adres w intenecie .Tak naprawdę może okazać się to długotrwałe (...) czytaj dalej»
-
Dlaczego komornik potrąca koszty egzekucyjne z alimentów?
przez: kawka | 2009.4.15 9:54:49
Jestem matką samotnie wychowującą dwóch synów, od roku mam przyznane alimenty, mąż nie płacił w związku z powyższym oddałam sprawę do komornika w grudniu 2008. Ale jeśli łudziłam się, (...) czytaj dalej»
-
Czy złotnik może skupować złoto od nieletniego dziecka?
przez: mana100 | 2009.4.15 16:34:12
mój nieletni syn zabrał mi złoto znacznej wartości i sprzedał je u złotnika po bardzo niskiej cenie. Czy złotnik ma prawo skupować złoto od nieletniego. Co grozi złotnikowico synowi w przypadku (...) czytaj dalej»
-
Wiek dziecka do samodzielnej decyzji o miejscu zamieszkania
przez: Mr X | 2009.4.15 16:42:27
Dzien dobry mam pytanie zwiazane z opieka nad dzieckiem, a mianowicie kiedy (w jakim wieku) dziecko moze samo wybrac osobe z ktora zamieszka, opiekuna. Sprawa dotyczy 11-letniego dziecka ktore jest przyznane (...) czytaj dalej»
-
Jakie świadczenia przy zwolnieniu po latach pracy na pół etatu?
przez: bogusia005 | 2009.4.15 18:10:14
Bardzo proszę o pomoc . Jestem zatrudniona w firmie 23 lata.Od 5 lat jestem zatrudnina na 0,5 etatu. W obecnej chwili firma chce mnie zwolnić całkowicie pomimo,iż moje stanowisko nie jest likwidowane. (...) czytaj dalej»
-
Kontakt dziecka z ojcem i jego nową dziewczyną
przez: ewa alimenty.pl | 2009.4.15 22:46:37
Hej! Mój chłopak a właściwie konkubęt taz jest po rozwodzie z tym ze ma dwoje dzieci 10 i 12 lat. Jego była zona a matka dzieci tez z początku niechętnie dawała dzieci bo bała sie pewnie takiej (...) czytaj dalej»
-
Mąż zabrał dzieci i złożył pozew o opiekę - jak się bronić?
przez: Piotr Pokłacki | 2009.4.16 0:23:42
Poznalem dziewczyne z dzieckiem mieszkamy od siebie 250km chce sie do mnie przeprowadzic z dzieckiem ale nie ma ustalone sadownie z ojcem dziecka widzen ani u kogo ma dziecko przebywac choc caly czas dziecko (...) czytaj dalej»
-
Czy pracodawca może narzucić dzień urlopowy bez zgody pracownika?
przez: callme | 2009.4.16 9:54:16
Hej Wam. Mój przypadek, w firmie w której od niedawna pracuje bardzo mnie zastanawia. Nie chcę się wychylać i dlatego pytam was o radę. W ostatnich dniach przedświątecznych właściciel firmy (...) czytaj dalej»
-
Zasiłek rodzinny w Polsce vs Anglii - który wybrać mieszkając w UK?
przez: Robert | 2009.4.16 13:0:5
Tak moze pobierac rodzinne na jedno dziecko wynosi 80Funt na miesiac tylko w polsce musiała by pani zrezygnowac z rodzinnego Ja tak zrobiłem Pozdrawiam czytaj dalej»
-
Jakie funkcje może pełnić biuro pośrednictwa pracy a jakie doradztwo?
przez: patw | 2009.4.16 23:36:52
Chciałabym otworzyc biuro posrednictwa pracy (rozumiem,ze nie moze to byc doradztwo personalne poniewaz nie mam odpowiednich kwalifikacji). Czy w przypadku takiego posrednictwa moge pobierac oplaty od (...) czytaj dalej»
-
Czy można żądać pokrycia kosztów odzyskania danych z wadliwego dysku?
przez: Qzik | 2009.4.18 10:36:35
Witam, sytuacja wygląda następująco, dysk firmy Seagate został uszkodzony, nie z mojej winy, to zostało ustalone i jest pewne. Jednak chciałbym się dowiedzieć czy mam podstawy do ubiegania się (...) czytaj dalej»
-
Prawa żony zmarłego w mieszkaniu spółdzielczym po testamencie
przez: bbbb | 2009.4.19 6:48:18
syn ma prawo do polowy majatku ojca czyli do 25% calosci jak kto woli czytaj dalej»
-
Koszty przekwalifikowania ziemi rolnej na budowlaną
przez: | 2009.4.19 13:38:46
KLASA IV V czytaj dalej»
-
Odwieszenie wyroku w zawieszeniu - ponowne zawieszenie
przez: Marys | 2009.4.19 13:42:19
halo halo,mam pytanko ,czy jezeli majac wyrok w zawieszeniu,zostaje on odwieszony,odraczam sie przez rok od wykonania kary pozbawienia wolnosci,(udaje mi sie ,i nie zamykaja mnie)to czy potym roku ten (...) czytaj dalej»
-
Alimenty od przyjaciela blondynki na dziecko po 10 latach
przez: misiek | 2009.4.19 14:42:21
hmm.. ja to bym sie zamienił głowami z fiutem na Twoim miejscu bo szkaradna i zła nie była jak ją bzykałeś a teraz już jest .. wiem ze ludzie zmieniają poglądy na zycie z biegiem czasu ale... (...) czytaj dalej»
-
Problemy z wscibskimi sasiadami
przez: ZZZ | 2009.4.19 19:32:1
Ma rację. Tyle pańskiej wolności do słuchania głośnej muzyki ile prawa do mieszkania w ciszy dla pańskiego sąsiada. Jedna z głównych konstytucyjnych zasad wspózycia społecznego. Niczyja wolność (...) czytaj dalej»
-
Czy dzierżawca działki od Lasów Państwowych płaci jakikolwiek podatek?
przez: antyllus | 2009.4.19 21:11:52
Czy będąc dzierżawcą (ale nie wieczystym) ogródka działkowego należącego do Lasów Państwowych, jestem zobowiązany do płacenia jakiegokolwiek podatku? Czy moimi jedynymi opłatami są dzierżawa (...) czytaj dalej»
-
Czy komornik może zająć wynagrodzenie bez wcześniejszego powiadomienia?
przez: Ona | 2009.4.19 21:25:7
Witam, mam pytanie czy jest możliwe wszczęcie pobierania części wynagrodzenia przez komornika bez wcześniejszego poinformowania o tym dłużnika? Czy nie jest tak, że najpierw dłużnik po wcześniejszym (...) czytaj dalej»
-
Urlop szkolny - kiedy i na jakich warunkach przyznawany?
przez: sylwiA | 2009.4.20 12:35:55
ktoś mądry mógłby tu odpisywać :) skoro to jest e-prawnik, to jakiś prawnik mógłby odpisać :) chętnie też bym się dowiedziała paru informacji, chociażby o ten urlop szkolny czytaj dalej»
-
Praca fizyczna bez podwyżki przez 7 lat - dyskryminacja palących
przez: sylwiA | 2009.4.20 12:38:47
Trzeba go nastraszyć sądem pracy i już, przestanie się mądrzyć czytaj dalej»
-
Prawa do mieszkania komunalnego po śmierci teścia - czy może zostać najemcą
przez: | 2009.4.20 18:52:32
z tego co wiem to wnuki nie dziedzicza takich mieszkan,tylko dzieci czytaj dalej»
-
Odpowiedzialność za długi mieszkania po rozwodzie bez wykupu udziału
przez: krystyna | 2009.4.21 5:37:50
Jestem po rozwodzie i mieszkam w Stanach mamy mieszkanie wlasnosciowe w ktorym mieszka syn,gdyz eks sie wyprowadzil do innej kobiety,chcialam aby przepisal swoja czesc mieszkania na syna ale,ze to kosztuje (...) czytaj dalej»
-
Reklamacja butów - trzecia wymiana czy zwrot gotówki
przez: _soczek_ | 2009.4.21 15:50:52
Witam! Chciałbym uzyskać poradę odnośnie reklamacji butów. Konkretniej w pewnym sklepie zakupiłem buty, które reklamowałem po dwóch dniach z żądaniem zwrotu gotówki lub wymiany na inny model. (...) czytaj dalej»
-
Rodzina zastępcza za granicą dla córki siostry
przez: dobrasdenver71 | 2009.4.21 16:51:32
Od 11 lat mieszkam za granica i chcialabym wziasc coreczke mojej siostry do ssssssiebie jako rodzina zastepcza, gdyz moja siostra ma powazne klopoty mieszkaniowe i prawne. Czy jest mozliwosc, co musze (...) czytaj dalej»
-
Czy można odliczyć ulgę od podatku za wydatki na naukę w szkole wyższej?
przez: Damian | 2009.4.21 18:13:13
Czy jest możliwość odliczenia ulgi od podatku za wydatki poniesione na naukę w szkole wyższej? czytaj dalej»
-
Jak bezdzietni małżonkowie mogą uchronić się przed płaceniem zachowka?
przez: Michał | 2009.4.22 11:37:11
Witam wszystkich! Jesteśmy bezdzietnym małżeństwem i chcielibyśmy się uchronić przez płaceniem zachowka. Jaka jest możliwość pozbawienia zachowka mojej czy żony rodziny w przypadku śmierci (...) czytaj dalej»
-
Alimenty po rozwodzie do dnia uprawomocnienia wyroku
przez: hubidrummer | 2009.4.22 21:16:7
Owszem sąd określił wysokość alimentow,i wskazal,że są platne do 15 każdego miesiąca,ale wyrok sądu prawomocny był w dniu 27 grudnia.Alimenty zaplacilem więc do przed 15 stycznia 2008.Jak (...) czytaj dalej»
-
Jak wyliczyć podatek od gruntu przy zwolnionej sprzedaży lokalu?
przez: wwwlodek | 2009.4.22 22:59:27
W roku 2008 żona zbyła wraz ze swoim bratem po 1/2 lokalu nabytego na drodze spadkowej po rodzicach. Na mocy ustawy art. 21 ust.1 pkt 126 (dawna ulga meldunkowa) po indywidualnej interpretacji US, przychód (...) czytaj dalej»
-
Co ile lat trzeba robić ekspertyzę tunelu przejazdowego w kamienicy?
przez: joanna | 2009.4.23 7:44:19
Mieszkam w kamienicy z 1936 roku, w której jest tunel przejazdowy. Co ile lat nalezy robić ekspertyzę jeśli nad ta bramą są 3 poziomy mieszkań.??? jest to bardzo ważne dla mnie, gdyż nie mam (...) czytaj dalej»
-
Czy można trzymać otwarte piwo w ręce jeśli się go nie pije?
przez: pabelzo | 2009.4.24 14:37:26
a właściwie na ławce. No więc ostatnio dostałem mandat ZA ZAŚMIECANIE gdyż policjant słusznie zauważył że nie widział mnie pijącego piwo. No więc mam pytanie: czy mogę trzymać zatem piwo (...) czytaj dalej»
-
Zakaz wychodzenia ze szkoly na przerwy
przez: Rocker | 2009.4.24 18:19:10
Heh mam to samo w szkole,jak juz widz woznego przy drzwiach to normalnie mam ochote wybic mu zeby...zal siedzisz człowieku 8 godz tam jak w wiezieniu...jak ja mam 18 lat to znaczy ze nie mam juz obowiazku (...) czytaj dalej»
-
Zmniejszenie zadłużenia alimentacyjnego z funduszu - co robić gdy nie można płacić?
przez: No alimenty.pl | 2009.4.24 20:53:26
Ojej, tak mi straszliwie szkoda biednego Andrzejka.. Bo taki nierozsądny był i zapominał, biedaczek, płacić na właśnie dziecko.. No nic dziwnego, wcale a wcale, że teraz chce tego niedobrego nicponia-dziecko (...) czytaj dalej»
-
Zameldowanie współwłaściciela bez zgody pozostałych spadkobierców
przez: Jacek | 2009.4.25 13:26:49
Ja i Zona jesteśmy prawnymi właścicielami mieszkania,żona rząda separacji, czy moja zona może zameldować na pobyt tymczasowy osoby trzecie bez mojej zgody..?Ja w tym czasie pracuje za granicą. czytaj dalej»
-
Pozew o podział majątku po rozwodzie - jak napisać?
przez: | 2009.4.25 13:42:32
jestem po rozwodzie razem z bylym mezem jestesmy wlascicielami domu jednorodzinnego czytaj dalej»
-
Usuwanie danych z bazy ubezpieczyciela - ochrona prywatności
przez: gość | 2009.4.25 17:34:39
Ja też odradzam Link4!!!!W 2006 roku złożyłem rezygnację(wypowiedziałem im umowę polisy) i do dnia dzisiejszego nie dają mi spokoju.Mają taki burdel w papierach,że sami nie wiedzą kto jest a (...) czytaj dalej»
-
Czy do sprzedaży ebooka przez internet trzeba rejestrować działalność?
przez: Justyna | 2009.4.25 18:47:2
Witam, napisalam ebooka i chcialabym go sprzedawac przez internet. Czy musze do tego rejestrowac dzialalnosc gospodarcza? Co w przypadku sprzedazy przez allegro? Bede BARDZO wdzieczna za odpowiedz. Pozdrawiam (...) czytaj dalej»
-
Praca u tego samego właściciela w nowej firmie
przez: Lis | 2009.4.25 19:34:16
Twoje obawy są słuszne. Bank i komornik zajmą wierzytelności nowej firmy starego dłużnika, aż do spłaty długów, więc lepiej daj sobie spokuj u niego bo nie zobaczsz wypłaty :) pozdrawiam (...) czytaj dalej»
-
Nowa ustawa o zasiłkach przedemerytalnych - kiedy wchodzi w życie
przez: | 2009.4.25 19:55:33
ja jestem 55 rocznik i jestem na zasilku ale mam 38 lat pracy razem ze szkola czytaj dalej»
-
Czy mąż ma prawa do mieszkania zapisanego na żonę po rozstaniu?
przez: pacyna | 2009.4.25 20:3:23
jestem 11 lat po slubie od czterech latach mamy wlasne mieszkanie niewłasnościowe ale zapiasane na mnie . Obecnie mój mąż odszedł ode mnie . teraz mam problem bo nie wiem czy on ma jakies prawa do (...) czytaj dalej»
-
Rozdzielczość majątkowa po rozwodzie z datą wsteczną
przez: gosc86 alimenty.pl | 2009.4.25 23:22:56
prosze o rade. moi rodzice rozwiedli sie 15 lat temu, w czasie małżeństwa zakupili ziemie. mama złożyła pozew o rozwód i odeszła. teraz gdy tata umarł nagle przypomina sie jej ze ma prawo do tej (...) czytaj dalej»
-
Sąsiad przebił się do szybu wentylacyjnego
przez: Stanisław | 2009.4.26 1:42:29
Moim zdaniem sprawę należy zgłosić do Kancelarii Prezydenta Kaczyńskiego ewentualnie może do Pana Palikota. Przede wzystkim polecałbym najpierw skontaktować się z BOREM OPZ MSWIA oraz powiadomić (...) czytaj dalej»
-
Prośba o umorzenie podatku drogowego - jak napisać
przez: www.podatekdrogo | 2009.4.26 11:43:8
Domena podatekdrogowy.pl na sprzedaz kontakt@musicaroundus.pl czytaj dalej»
-
Podwyżka czynszu w prywatnej kamienicy z 5 na 9 zł
przez: Grudztomek | 2009.4.27 12:19:27
Witam mieszkam w prywatnej kamienicy dzisiaj otrzymałem jak i reszta lokatorów od administratora kamienicy informację o podwyższeniu czynszu z 5zł na 9 zł czy właściciel prywatnej kamienicy ma (...) czytaj dalej»
-
Jak rozwiązać spór o spadek gdy ciotka dostała część majątku rodziców?
przez: Gosia | 2009.4.27 15:2:47
Witam pisze tutaj bo już jestem na prawde zdesperowana. Moja sytuacja wygląda następująco. Mieszkam w domu dwu piętrowym na jednym piętrze mieszkam ja z mamą, a na drugim siostra mojego zmarlego (...) czytaj dalej»
-
Wykup mieszkania komunalnego przez córkę zamiast głównego najemcy
przez: maryla | 2009.4.27 15:37:51
ja mam taki problem głownym najemca mieszkania jest matka mojego meza od trzech lat ona nie interesuje sie tym mieszkaniem i szweda sie od konkubenta do konkubenta sa okresy ze nie ma jej miesiacami a (...) czytaj dalej»
-
Kto odprowadza składki przy pracy dla firmy zarejestrowanej w UE?
przez: Radek | 2009.4.27 16:6:50
Witam, mam nastepujace pytanie: Czy moge podjac prace na umowe dla firmy, ktora jest zarejestrowana w UE ale nie w Polsce. Posiadam wolny zawod i moge prace wykonywac zdalnie. Kto mialby wowczas (...) czytaj dalej»
-
Wzór pisma do prokuratury o składanie fałszywych zeznań
przez: | 2009.4.27 19:59:11
baran czytaj dalej»
-
Czy trzeba rejestrować bazę danych dla strony z anonsami?
przez: Pimp | 2009.4.28 0:25:14
Witam czy trzeba zarejestrować bazę danych dla strony z anonsami? Typu odlot.pl albo roksa.pl ? czytaj dalej»
-
Rozliczenie nadgodzin i wynagrodzenie za L4 w systemie 12/24
przez: Jarosław | 2009.4.28 0:42:26
Krótko mówiąc jest to niezgodne z prawem. Nie miał prawa tego zrobić, ba nawet gdybyś sam chciał i nawet prosił pracodawcę aby nadgodziny nie były wliczane to nie może on nie zapłacić (art (...) czytaj dalej»
-
Meldunek obywatelki Ukrainy bez umowy najmu
przez: Inna | 2009.4.28 10:19:34
Witam, mam taki problem - jestem obywatelka Ukrainy i posiadam karte czasowego pobytu w Polsce. Chce sie przeniesc do mieszkania mojego chlopaka i wedlug prawa musze tam sie zameldowac. Ale mieszkanie (...) czytaj dalej»