Archiwum Forum Grudzień 2010
(585 tematów na forum)
-
Kary za brak OC przy parkującym samochodzie
przez: quba99 | 2010.12.6 15:0:34
W przypadku OC nieważnego przez 3 dni właściciel pojazdu płaci grzywnę w wysokości 380zł. Jeśli okres ten jest dłuższy 3-14 dni, kwota wynosi 960zł. Najwyższa grzywna jest dla polisy nieważnej (...) czytaj dalej»
-
Zmiany w przekazywaniu 1% podatku organizacjom pożytku publicznego
przez: urszulka | 2010.12.6 15:31:1
Witam Jakie zmiany wejda od nowego roku jesli chopdzi o przekazanie 1% podatku na rzecz organizacji publicznych?Czy to już będzie sie stosowac jeslichodzi o rozliczenie roku 2010?Z góry dziękuję czytaj dalej»
-
Prawne rozwiązanie zapłaty w serwisie konkursów graficznych
przez: mras26 | 2010.12.6 15:36:40
Prawne rozwiązanie zapłaty Witam, Stworzyłem serwis internetowy , który jest miejscem gdzie spotykają się zleceniodawcy i projektanci graficzni. Serwis działa na zasadzie konkursu, czyli klient (...) czytaj dalej»
-
Co gdy bank nie ma zabezpieczenia kredytu z powodu oszustwa
przez: polkmn | 2010.12.6 16:28:14
Spłacam obecnie kredyt mieszkaniowy choć mieszkania nie mam bo zostałem oszukany. Akt notarialny na mieszkanie mam ale został on sporządzony na podstawie sfałszowanego pełnomocnictwo. Mocodawczyni (...) czytaj dalej»
-
Czy SMS-y i zeznania rodziców wystarczą do pozwu o pożyczkę
przez: Matrixx | 2010.12.6 16:39:46
Prosze o pomoc i odpowiedz: Pozyczylem sasiadowi ktory jest moim kuzynem i znamy sie od lat oraz (do niedawna) razem pracowalismy 4000zl na krotki okres - okolo 2 miesiecy.(miał mi oddac zaraz jak wspolnie (...) czytaj dalej»
-
Pomoc społeczna dla matki z trójką dzieci bez alimentów
przez: angelika26 | 2010.12.6 21:34:39
JEZELI OJCIEC DZIECKA NIE PLACI A NIE PRZEKRACZA PANI MIESIECZNY DOCHOD 726ZL NA OSOBE TO MOZE PANI STARAC SIE O ALIMENTY Z FUNDUSZU ALIMENTACYJNEGO O ILE ALIMENTY SA ZASADZONE czytaj dalej»
-
Czy można obalić darowiznę dokonaną przez umierającego ojca
przez: koliber1984 | 2010.12.7 1:1:29
witam.Potrzebuję pomocy, zwracam się do Was o porady które pozwolą mi działać dalej. Dwa tygodnie temu po walce z rakiem zmarł mój tato, miał obywatelstwo austriackie od ponad 5 lat.Ale był też (...) czytaj dalej»
-
Roszczenie o odbudowę zjazdu zlikwidowanego przy rozbudowie drogi
przez: hiway | 2010.12.7 1:18:42
Witam. Mam takie oto pytania: zarządca drogi krajowej przy rozbudowie tej drogi zlikwidował mi istniejacy kilkadziesiąt lat zjazd ziemny z tej drogi do mojej działki (po wywłaszczeniu obecnie (...) czytaj dalej»
-
Czy można zmniejszyć lub nie płacić odsetek od zaległości ZUS
przez: tadeusz | 2010.12.7 8:58:26
Witam Mam pytanie czy da się zobic coś w mojej sytuacji zalegam za składakmi do ZUS-u teraz sam musze wyliczyc odsetki i je zapłacić.Czy da sie jakos je zmnijeszyc lub bawet jesi sie nie nie płacic (...) czytaj dalej»
-
Odmowa zatrudnienia ze względu na wiek - co robić
przez: monia 42 | 2010.12.7 9:34:25
Witam Mam pytanie jakie jest wyjścia z takiej sytuacji, poraz kolejny odmówiono mi zatrudnienia ze względu na wiek, doświadczenie było okej ale wiekowo nie pasowałam do reszty personelu.Jak tak (...) czytaj dalej»
-
Kiedy można zmienić zamki i wymeldować męża po odejściu
przez: irena 53 | 2010.12.7 10:9:41
Witam Mój mąż odszedł do kochani, wyprowadził się i mam pytanie kiedy mogę zmienic zamki i go wymeldowac?Z góry dziekuję za informacje czytaj dalej»
-
Kiedy pracownikowi należy się odprawa i w jakiej wysokości
przez: jankoo56 | 2010.12.7 10:28:25
Witam mam takie pytanie kiedy pracownikowi nalezy sie doprawa i w jakiej wysokości jakie są warunki?Z góry dziękuję za informacje czytaj dalej»
-
Wypowiedzenie pierwszego dnia po powrocie ze zwolnienia lekarskiego
przez: malwina19 | 2010.12.7 10:31:50
Witam Co mam zrobić po porocie do pracy po zwolnieniu L4 pierwszego dnia dostałam wypowiedzenia i co teraz?Z góry dziękuję czytaj dalej»
-
Czy praca na zlecenie wpływa na szanse otrzymania stażu z UP
przez: jolka4 | 2010.12.7 10:40:6
Witam Mam pewne pytanie staram się o staż u Urzędu Pracy, jak narzie ciagle czekam. Teraz mam mozliwość pracy na umowę zlecenie i nie wiem co zrobic czy jeśli sie zdecyduje moja szansa na staż (...) czytaj dalej»
-
Czy komornik może zająć mieszkanie gdy współwłaścicielem jest córka
przez: monia54 | 2010.12.7 10:49:28
Witam Mam pytanie obydwoje z mężęm, mamy długi i mam pytanie co może zabrać komornik.Czy może on zająć mieszkanie jeśli współwłaścicielem jest moja córka, która nie ma żadnych długów.Z (...) czytaj dalej»
-
Policja zabrała koszulkę jako dowód ale nie oddaje pieniędzy
przez: Oliwia | 2010.12.7 11:57:0
Policja odbiera rzeczy, nie oddaje pieniędzy. Dostałam wezwanie na policję. Poszłam. Okazało się, że została założona sprawa na alllegrowicza, u którego rok temu (w grudniu 2009) kupiłam koszulke (...) czytaj dalej»
-
Jaki procent wynagrodzenia może zająć komornik maksymalnie
przez: radek77 | 2010.12.7 12:37:9
Witam Mam pytanie jesli chodzi o zajęcie wynagrodzenia za pracę jaki procent może zająć maksymalnie.Z góry dziękuję za pomoc czytaj dalej»
-
Różne zasady dni wolnych za święta w sobotę w grudniu i styczniu
przez: jerzy56 | 2010.12.7 14:6:5
25 grudnia - za ten dzień pracownikowi trzeba udzielić dnia wolnego w innym terminie (jeśli jego dniem wolnym jest sobota) 1 stycznia 2011 r. - za ten dzień firma nie oddaje dnia wolnego w innym (...) czytaj dalej»
-
Wzrost bezrobocia o tys. osób w listopadzie
przez: daniela_bonio | 2010.12.7 14:9:24
Listopad - 1,86 mln bezrobotnych. w stosunku do października jest to wzrost o 42,4 tys. osób! czytaj dalej»
-
Fotoradary straży miejskiej tylko w miejscach wskazanych przez policję
przez: Diana57 | 2010.12.7 14:21:52
Od 2011 roku straż miejska będzie ustawiała fotoradary tylko w niebezpiecznych miejscach wskazanych przez policję. Na autostradzie zaś będzie można jeździć z prędkością 140 km/godz. czytaj dalej»
-
Na jakie cele można przekazać darowiznę odliczaną od dochodu
przez: agata_wilk12 | 2010.12.7 14:25:22
witam. chciałabym się dowiedzieć na jakie cele musi być przekazana darowizna, aby mogła byc odliczona od dochodu. czytaj dalej»
-
Ulgi podatkowe przy sprzedaży działki budowlanej
przez: wobik25 | 2010.12.7 14:28:5
Witam. pragnę się dowiedzieć w jakim artykule ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych znajduje się katalog ulg podatkowych ?? z góry dziękuję za odpowiedź! czytaj dalej»
-
Długie oczekiwanie na leczenie depresji - jak przyspieszyć
przez: ola_55 | 2010.12.7 14:38:28
Znajoma od lat walczy z depresją swojej córki próbując ją leczyć, kobieta robi co może i tym bardziej byłam zszokowana kiedy dowiedziałam się że w Polsce osoba z bardzo silną depresją i kilkoma (...) czytaj dalej»
-
Kto ma usunąć niebezpieczne sople lodu - właściciel czy najemca
przez: andrzej30 | 2010.12.7 14:40:25
Wynajmuję parter trzypiętrowego budynku od prywatnego właściciela, reszta to pomieszczenia mieszkalne, nastała zima i zaczęły się problemy? z dachu zwisają długie i grube sople lodu, które w (...) czytaj dalej»
-
Uzyskanie obywatelstwa polskiego przez urodzonego w Polsce
przez: quba99 | 2010.12.7 14:44:38
Aktualne zasady nabycia obywatelstwa polskiego obowiązujące od 22 sierpnia 1962 roku: Dziecko nabywa przez urodzenie obywatelstwo polskie, gdy: oboje rodzice są obywatelami polskimi lub jedno z rodziców (...) czytaj dalej»
-
Czy pracodawca może odmówić urlopu na żądanie
przez: zenek98 | 2010.12.7 14:54:49
Urlop na żądanie to uprawnienie, z którego pracownicy mogą korzystać od 1 stycznia 2003 roku. Zgodnie z art. 1672 KP pracodawca jest obowiązany udzielić na żądanie pracownika i w terminie przez (...) czytaj dalej»
-
Czas pracy na budowie - czy liczy się czas dojazdu do pracy?
przez: piotr 43 | 2010.12.7 14:58:35
Witam Mam pytanier chodzi mi o dojazd do pracy.Pracuję na budowie i chpdzi mi o dojazd czy czas pracy liczy się dopiero od momentu przyjzadu na budowę czy liczy się do niego tez i czas dojazdu?Z góry (...) czytaj dalej»
-
Czy karalność ojca uniemożliwi zostanie prokuratorem?
przez: wojciech8 | 2010.12.7 14:58:50
Jestem w klasie maturalnej i zastanawiam się nad wyborem prawa jako kierunku studiów, chciałbym być prokuratorem ale martwi mnie że mój ojciec z którym od lat nie utrzymuje kontaktów był wielokrotnie (...) czytaj dalej»
-
Kontroler MPK żądający łapówki za jazdę bez biletu
przez: jolajola7 | 2010.12.7 15:5:12
Niedawno zdarzyło mi się jechać bez biletu i złapali mnie kontroler. Wiem to była moja wina ale kanar zaczął mnie straszyć że teraz będę w jakimś rejestrze i w ogóle również poinformował (...) czytaj dalej»
-
Pomoc dla ciężarnej bez zameldowania i kontaktu z ojcem dziecka
przez: maryja | 2010.12.7 15:6:56
Szanowna Pani w jakim Pani jest wieku? czytaj dalej»
-
Czy zawiadomić pracodawcę o wyroku w zawieszeniu
przez: quba99 | 2010.12.7 15:10:25
Jeżeli pracodawca nie potrzebuje zaświadczenia o niekaralności to nie ma obowiązku pokazywania takiego zaświadczenia. czytaj dalej»
-
Wypłata pensji zmarłego emeryta - procedura dla wdowy
przez: wladek_K | 2010.12.7 15:14:49
Najczęściej w takich przypadkach pieniądze są wypłacane dopiero po zakończeniu sprawy spadkowe czytaj dalej»
-
Nie stać mnie na alimenty - co robić gdy grozi egzekucja?
przez: benek791020 | 2010.12.7 21:46:3
Nie starczy mi na alimenty w tym miesiącu. co zrobic?? Witam. Nie wiem czy piszę w odpowiednim dziale i czy ten wątek nie był już poruszany...(zapewne był) Problem polega na tym, ze od prawie dwóch (...) czytaj dalej»
-
Odszkodowanie z ZUS za pogryzienie przez psa u rencisty
przez: mirek | 2010.12.7 21:58:41
odszkodowanie.pogryzienie przez psa. czy należy mi się jakaś kwota od zusu? pogryzł mnie pies. mam dwa palce sztywne. jestem rencistą.Czy mogę liczyc na odszko- dawanie od ZUS-u czytaj dalej»
-
Zameldowanie a zgoda współwłaściciela
przez: kris | 2010.12.7 22:55:44
Nie wiem czy dobrze rozumiem. Czyli mama może bez mojej zgody potwierdzić do urzędu że jej mąż przebywa w lokalu na stałe (czyli to jest równorzędne z meldunkiem na pobyt stały)?? czytaj dalej»
-
Intercyza i usunięcie lokatora z mieszkania po śmierci matki
przez: Paweł Gubisz | 2010.12.7 23:7:33
intercyza i usunięcie lokatora Mam intercyzę notarialną że po śmierci matki jej nowy mąż nie ma żadnych praw do dziedziczenia mieszkania po niej i mieszkanie przechodzi na mnie. Czy po śmierci (...) czytaj dalej»
-
Czy syndyk może sprzedać nadpłatę VAT wraz z przedsiębiorstwem?
przez: *******_*****@*2.** | 2010.12.8 0:29:27
nadpłata vat pilne Uprzejmie proszę o odpowiedź,jeżeli jest to w państwa mocy Syndyk sprzedaje przedsiębiorstwo w całości w ramach procesu upadłościowego za zezwoleniem sędziego-komisarza (...) czytaj dalej»
-
Sąd ignoruje wnioski procesowe w sprawie podziału kamienicy
przez: riat | 2010.12.8 9:3:55
Witam! Jak to jest? Sąd rejonowy. Postępowanie w/s podziału kamienicy. 5-ciu współwłaścicieli. Brak zgody między nimi. 10-ty rok procesu. Współuczestnicy składają wnioski procesowe. Sąd (...) czytaj dalej»
-
Jak zabezpieczyć się przed spadkiem wartości emerytury?
przez: janek45 | 2010.12.8 9:25:25
Witam Mam pytanie co mozna zrobić aby emerytura była wyższa, będzie coraz gorzej i jak sie zabezpieczyć? czytaj dalej»
-
Czy sklepy będą czynne w noc sylwestrową po zmianie VAT?
przez: milena36 | 2010.12.8 9:50:6
Witam Mam pytanie jak to będzie ze sklepami w noc sylwestrową, od pierwszego stycznia wchodzi zmiana co do podatku Vat czy całodobowe sklepy będą czynne jak to bęzie rozwiązane.Z góry dziekuję (...) czytaj dalej»
-
Pozew o rozwód gdy mąż przebywa za granicą w nieznanym miejscu
przez: Moniczka43 | 2010.12.8 9:50:12
Witam, moja siostra miała podobną sytuację, jej mąż wyjechał zagranicę i tez nie wiedziała co z tym fantem zrobić, wiem że korzystała z usług adwokata Pawła Gorlewskiego, kontakt do niego (...) czytaj dalej»
-
Przewlekanie rozprawy o podwyższenie alimentów - co robić
przez: Moniczka43 | 2010.12.8 9:55:53
Pamiętam, że mój adwokat składał do sadu jakieś wnioski i zadziałało, pozdrawiam czytaj dalej»
-
Czy warto pozwać pracodawcę za bezpodstawne zwolnienie?
przez: mariolka31 | 2010.12.8 10:11:9
Witam Mam pytanie zostałam zwolniona z pracy uważam że bezpodstwnie i mam pytanie czy jest warto podawać pracodawcę do sądu???Czy da sie taka sprawę wygrać?Z góry dziękuję czytaj dalej»
-
Czy pracodawca może zmusić do założenia działalności gospodarczej?
przez: jurek77 | 2010.12.8 11:10:31
Witam Mój pracodawca naciska na mnie żebym założył własną działalność gospodarczą, czy ma on takie prawo?Czy pracodawca może zmuszić swojego pracownika do działania?Z góry dziękuje za (...) czytaj dalej»
-
Czy nauczyciele będą musieli prowadzić szczegółowe dzienniczki pracy?
przez: marcin 54 | 2010.12.8 11:17:18
Witam Czy jest to prawdą, że nauczyciele w przyszłym roku będą musieli wypełniać dzienniczki co i kiedy i jak długo robili, nie moge sobie tego wyobraźić, że co pięć minut będą wpisywać (...) czytaj dalej»
-
Wniosek o separację po 27 latach małżeństwa
przez: witek491 | 2010.12.8 12:13:22
Witam. Chcę wnieść wniosek o separację, ale nie wiem jak go napisać aby wszystko było w miarę poprawne i jasne. Jesteśmy małżeństwem z dwudziestosiedmioletnim stażem, mamy troje dzieci, syn (...) czytaj dalej»
-
Arkusz kosztów utrzymania dziecka jako dowód w sądzie
przez: Sylwia55 | 2010.12.8 12:25:1
Witam. staram się o podwyższenie alimentów. mam przedstawić miesięczne koszty utrzymania dziecka. proszę więc o pomoc - co mam przedstawić w takim wykazie?? czytaj dalej»
-
Jazda rowerem pod wpływem alkoholu - wyrok i apelacja prokuratora
przez: adrian2233 | 2010.12.8 12:53:48
witam zostałem zatrzymany na rowerze pod wpływem alkoholu w wydychanym powietrzu wykazało mi 0.57mg/l, 0.68mg/l alkoholu w wydychanym powietrzu...po zgłoszeniu się na komende policji i przesłuchaniu (...) czytaj dalej»
-
Podejrzewam męża o zdradę - jak to sprawdzić?
przez: gabi43 | 2010.12.8 12:59:33
Witam. Mam poważny problem... Od dłuższego czasu podejrzewam, że mąż mnie zdradza. Siedzi godzinami przed laptopem, blokuje telefon, drze wyciągi z konta. Ze mną prawie nie rozmawia. Kiedy rzucam (...) czytaj dalej»
-
Jakie dowody zdrady uznaje sąd za wiarygodne?
przez: Anetka39 | 2010.12.8 13:36:45
Witam... Podejrzewam, że mąż mnie zdradza, chcę to sprawdzić i tutaj moje pytania do was, forumowicze. Jakie dowody sąd uznaje za wiarygodne? (e-mail, sms, zdjęcia? Jednak według mnie można to (...) czytaj dalej»