Archiwum Forum Maj 2010
(381 tematów na forum)
-
Reklamacja bez karty gwarancyjnej - czy faktura wystarczy
przez: kkorek | 2010.5.24 8:45:0
witam, Kupiłem dysk twardy na fakturę vat, niestety coś się z nim stało i nie działa chciałbym złożyć go do reklamacji tylko że zgubiłem kartę gwarancyjną. Co mogę teraz zrobić, czy (...) czytaj dalej»
-
Bank ukrywa zadłużenie klienta przez lata - czy to legalne
przez: tomeklos | 2010.5.24 8:58:4
Witam. Od wielu lat mam konto w jednym z polskich banków, niedawno okazało się że na koncie mam zadłużenie i to już bardzo długo ale nikt mnie o tym nie informuje. Czy bank może tak postępować (...) czytaj dalej»
-
Reklamacja spodni po tygodniu użytkowania
przez: bolek88 | 2010.5.24 9:22:18
Witam Tydzień temu kupiłem spodnie a dziś wyglądają na totalnie zużyte! Zrobił ami się w nich dziura, a o nic nie zahaczyłem. Czy mogę zgłosić reklamację?? Ta tkanina nie nadaje się na (...) czytaj dalej»
-
Prawa kontrolerów w transporcie publicznym - przetrzymywanie dokumentów
przez: werter55 | 2010.5.24 9:32:58
witam Wczoraj w nocy złapała mnie kontrola w autobusie. Przetrzymali mój dokument i sprawdzali resztę ludzi. Jak im zakomunikowałem, że chcę wyjść nie pozwolili mi. czy kontrolerzy mają takie (...) czytaj dalej»
-
Zwrot towaru bez wady - prawa konsumenta
przez: qerot | 2010.5.24 9:55:56
Witam! 2 dni temu kupiłem odkurzacz, mam do niego kartę gwarancyjną... Ja wróciłem z nowym zakupem do domu okazało się, że żona również go kupiła. Pojechałem zwrócić odkurzacz, lecz nie (...) czytaj dalej»
-
Czy komornik może zająć dom za długi siostry
przez: katarzyna98 | 2010.5.24 10:1:49
witam Mam wielki problem, moja siostra narobiła sobie długów, wzięła pożyczkę nie spłaciła jej i pojechała za granice wymeldowując się z domu. Teraz firma zadzwoniła do mnie, że przyjedzie (...) czytaj dalej»
-
Oszustwo na Allegro - co robić gdy sprzedawca zniknął
przez: oleczek09 | 2010.5.24 10:7:29
Witam. Kupiłem towar na allegro, dokonałem wpłaty ale towar wciąż nie przyszedł, sprzedający nie odbiera telefonu, co ja mam robić? Czy mogę stracić pieniążki? czytaj dalej»
-
Zwrot wadliwego telefonu z umowy Orange
przez: sanczezz | 2010.5.24 10:12:39
witam Mam podpisana umowę z orange, dzięki temu dostałem od nich telefon za grosze, minął już miesiąc a telefon nie nadaje się do użytku, czy moge go zwrócić i wymienić na nowy? czytaj dalej»
-
Druga reklamacja butów - żądanie zwrotu pieniędzy
przez: nonaaa | 2010.5.24 10:24:33
Witam! Muszę drugi raz złożyć buty do reklamacji, za pierwszym razem zostały naprawione ale szwy znowu puściły, mam już dosyć, czy mogę zażądać zwrotu pieniędzy? czytaj dalej»
-
Czy ksero z akt sprawy powinno mieć podpisy sędziów?
przez: mika_84 | 2010.5.24 10:49:35
witam, mam pytanie, czy ksero z akt sprawy np. postanowienia powinnam otrzymać z podpisami sędziów czy bez podpisów?? czytaj dalej»
-
Ubezpieczenie małej firmy - jaki pakiet wybrać
przez: koncer | 2010.5.24 12:39:50
witam Otworzyłem niewielką firmę, czy warto ją ubezpieczyć? Z jakiego pakietu najlepiej skorzystać? czytaj dalej»
-
Podatek od sprzedaży samochodu po roku użytkowania
przez: oportel | 2010.5.24 12:55:33
Witam, mam pytanie odnośnie kupna i sprzedaży samochodu. Kupiłem samochód za 6 tyś i prze upływem pół roku sprzedałem go za 6 tys. Czy będę musiał płacić podatek od dochodu? czytaj dalej»
-
Umowa darowizny części samochodu
przez: kwiatek43 | 2010.5.24 13:3:27
Witam, chcę spisać z mamą umowę darowizny części samochodu. Jak ma wyglądać taki dokument? czytaj dalej»
-
Skazanie za znieważenie funkcjonariuszy - usunięcie z rejestru
przez: morenamia | 2010.5.24 14:6:57
Witam, mój syn znieważył funkcjonariuszy Straży Miejskiej. Został skazany na 3 miesiące więzienia w zawieszeniu na 2 lata oraz karę grzywny w wysokości 300 zł. Po jakim czasie zostanie usunięty (...) czytaj dalej»
-
Łączenie urlopów macierzyńskich i wypoczynkowych
przez: paluka | 2010.5.24 14:24:41
Witam, mam umowę o pracę do końca 2013 roku. Za miesiąc urodzę dziecko. Chciałabym po wykorzystaniu urlopu macierzyńskiego wybrać zaległy urlop za rok 2009 oraz bieżący i za rok 2011.Później (...) czytaj dalej»
-
Odwołanie od decyzji o nieprzyjęciu dziecka do przedszkola
przez: anetapol | 2010.5.24 15:20:28
Witam, muszę napisać odwołanie od decyzji w sprawie nieprzyjęcia mojego syna do przedszkola - czy może mi ktoś poradzić co tam zawrzeć? czytaj dalej»
-
Jak długo po marihuanie nie wolno prowadzić samochodu
przez: foggy | 2010.5.24 15:45:38
Witam, jak długo po spożyciu marihuany nie można prowadzić samochodu? czytaj dalej»
-
Publikowanie artykułów z innych stron - prawo autorskie
przez: ariadna1 | 2010.5.25 9:19:50
Witam, Czy ktoś z Państwa wie co należy zrobić, aby zgodnie z prawem zamieścić artykuł z innej strony na swojej? czytaj dalej»
-
Laptop z naklejką Windows bez płytki - czy legalny
przez: babasz | 2010.5.25 9:22:58
Witam Kupiłam na allegro laptopa z systemem win vista, nie dostałam do niego żadnej płytki, ale na laptopie jest naklejka, a sprzedający zapewniał, że system jest legalny i on go zakupił nowego (...) czytaj dalej»
-
Pozostały dług po sprzedaży domu z kredytem
przez: fala81 | 2010.5.25 9:32:52
ja bym sprawe do sadu skierowała, ale jak ci ledwo na zycie starcza to idz do radcy prawnego w gminie...jest za darmo tylko trzeba sie umówic czytaj dalej»
-
Publikacja zdjęcia grupowego bez zgody wszystkich osób
przez: bogusz1 | 2010.5.25 9:36:9
Witam Jestem na pewnym zdjęciu z innymi osobami (około 10 osób), jedna z nich chciała je rozpowszechnić w internecie, ja się na to nie zgodziłem! wtedy usłyszałem, że nie mam prawa wprowadzić (...) czytaj dalej»
-
Wyjście z kredytu gotówkowego w sytuacji finansowej
przez: fala81 | 2010.5.25 9:37:29
ja tez tak uwazam czytaj dalej»
-
Logo podobne do Google - naruszenie praw autorskich
przez: bozydar1 | 2010.5.25 9:39:34
Witam. Jestem pracownikiem pewnej agencji interaktywnej, która zakupiła font taki sam jakim napisane jest google. Chciałbym stworzyć logo w innych kolorach, ale grafika będzie bardzo przypominała (...) czytaj dalej»
-
Nagrywanie i publikacja programów telewizyjnych
przez: anetaaa | 2010.5.25 9:42:0
witam Czy legalne jest nagrywanie i publikacja programów publicystycznych z TV, umieszczenie ich na stronie z możliwością pobierania? czytaj dalej»
-
Konflikt o pseudonim zawodowy z osobą znaną
przez: gwizydor | 2010.5.25 9:45:57
Witam serdecznie. Pracuję jako wróżka pod pewnym pseudonimem, świadczę usługi przez internet. Ostatnio jednak otrzymałam maila, że jest już ktoś taki (używa takiego samego pseudonimu) i jest (...) czytaj dalej»
-
Wykorzystanie zdjęć z Google bez zgody autora
przez: metak | 2010.5.25 9:48:23
Witam Czy wykorzystywanie zdjęć z google jest legalne, próbowałam skontaktować się z autorem ale niestety jest to niemożliwe, brak danych itp. Czy moge je w takim razie wykorzystać? czytaj dalej»
-
Publikacja o nieopłacaniu długów w czasie rozwodu
przez: fala81 | 2010.5.25 9:57:0
mam pytanie czy to prawda, że w trakcie rozwodu lub wcześniej pomaga opublikowanie że za długi męża nie odpowiada sie??? czytaj dalej»
-
Konsekwencje jazdy bez prawa jazdy przez nieletniego
przez: hagoo | 2010.5.25 9:59:33
Witam, Mój syn jeździł ostatnio samochodem, jest niepełnoletni i nie ma prawa jazdy. Chciałabym się dowiedzieć co za to grozi, on mówi, że nic jeżeli jedzie poprawnie. Ja wiem, że może mieć (...) czytaj dalej»
-
Jazda po alkoholu - szanse na łagodny wyrok
przez: hapek | 2010.5.25 10:12:4
witam Mój mąż został zatrzymany przez policję, w wydychanym powietrzu miał 0,11mg/dm. Nic tego dnia nie pił, był na imprezie, ale 2 dni wcześniej. Byliśmy przekonani, że wszystko jest OK. Czy (...) czytaj dalej»
-
Dziedziczenie długów matki przez nienarodzone dziecko
przez: fala81 | 2010.5.25 10:17:25
mysle ze nie bedziesz miala z tym problemow chociaz...naturalny porod uwaza sie bodaj powyzej 24tygodnia ciazy... i to moze byc istotne.. wiec jesli twoja matka zmarla gdy bylas ponizej 24 to napewno nie (...) czytaj dalej»
-
Nieletni jako współwłaściciel firmy - czy to możliwe
przez: kordian1 | 2010.5.25 10:20:46
Witaj serdecznie. Czy współwłaścicielem w firmie może zostać osoba nieletnia? chciałbym zabezpieczyć moja rodzinę!! Bardzo proszę o informacje! czytaj dalej»
-
Rozwód i walka o dziecko - przygotowanie do rozprawy
przez: syrena3 | 2010.5.25 10:26:48
Witam Jestem młodą matką i mężatka. Ponieważ bardzo wcześnie zaszłam w ciążę nie przystąpiłam do matury, mieszkałam z mężem i zajmowałam się dzieckiem a mąż pracował. Ostatnio dowiedziałam (...) czytaj dalej»
-
Wakacyjna miłość i niechciane ojcostwo - badania DNA
przez: sanczezz | 2010.5.25 10:31:9
Witam, W wakacje miałem wakacyjna miłość, a zaraz po nich telefon, że zostanę ojcem. To dla mnie straszna sytuacja. Nie znam prawie tej dziewczyny i w sumie to nie wiem czy mogę być ojcem. Nie (...) czytaj dalej»
-
Wniosek o znęcanie psychiczne przez członka rodziny
przez: tomaszwas | 2010.5.25 10:34:6
Witam Czy wniosek o znęcanie psychiczne przez członka rodziny składa się do sądu rodzinnego?? Czy osoba poszkodowana przechodzi wtedy badania psychiatryczne? Czy są one męczące? Spraw dotyczy (...) czytaj dalej»
-
Jak założyć spółkę z o.o. - procedura krok po kroku
przez: wiolaer | 2010.5.25 11:33:33
[cytat] Witam! Chciałabym założyć spółkę z o.o. tylko zupełnie nie wiem jak się za to zabrać. Bardzo proszę o informacje jak to zrobić krok po kroku. Bądź link z info na ten temat. Pozdrawiam [/cytat] czytaj dalej»
-
Testament własnoręczny - ochrona przed podważeniem
przez: fi241 | 2010.5.25 11:33:57
Witam. Jesteśmy małżeństwem bezdzietnym. W myśl ustawy na wypadek śmierci jednego z nas majątek zostaje podzielony pomiędzy współmałżonka 1/2 i rodziców zmarłego po 1/4. Czy aby zapobiec (...) czytaj dalej»
-
Ubezpieczenie zdrowotne studentki przez matkę emerytka
przez: niebieski_ptak | 2010.5.25 14:59:54
Mam problem, jestem studentką, mama jest na emeryturze, zawsze byłam ubezpieczona "na nią". A co teraz? Jak mama ma ubezpieczyć mnie na siebie i jakie dokumenty to mogą potwierdzić i skąd coś takiego (...) czytaj dalej»
-
Skarga do WSA na bezczynność inspektora budowlanego
przez: mrozowskim | 2010.5.25 16:36:17
Można się w skardze powołać na notatkę sporządzoną przez Policję i złożyć wniosek do sądu o wezwanie Policji do przekazania sądowi odpisu z notatki. Jakie jeszcze informacje warto ująć w (...) czytaj dalej»
-
Świadczenia socjalne dla młodego małżeństwa studencko-bezrobotnego
przez: asia8546 | 2010.5.25 18:35:37
Witam Wyszłam za mąż w sierpniu 2010r. Obecnie jestem w ciązy i rodzę 4 czerwca. Obydwoje z mężem studiujemy (5 rok). Narazie nie wykazujemy dochodów ale chcemy podnająć część naszego mieszkania (...) czytaj dalej»
-
Złamanie umowy o zakazie konkurencji - jakie kary
przez: kaerbleid | 2010.5.25 19:8:54
Niedawno zawarłem umowę zlecenie z firmą typu call center (sprzedają telefony stacjonarne i internet), podpisując umowę o zakazie konkurencji przez 1 rok od rozwiązania lub upłynięcia terminu (...) czytaj dalej»
-
Remont mieszkania z prawem zamieszkania poprzedniego właściciela
przez: Cinek1984 | 2010.5.25 19:14:58
Witam! Bardzo proszę o pomoc! Kupiłem mieszkanie (umowa sprzedaży). W umowie zawarto zapis, że poprzednia właścicielka ma się do 30.06.2010 wyprowadzić. Oczywiście pieniądze zostały jej już (...) czytaj dalej»
-
Ubezpieczenie żony pracującego w Czechach
przez: mysia23 | 2010.5.25 22:11:27
Chciałabym uzyskać informację czy jako osoba nie pracująca zawodowo , nie zarejestrowana w urzędzie pracy, nie wychowująca dzieci , mogę być ubezpieczona w Polsce razem z mężem.Mąż pracuje (...) czytaj dalej»
-
Negatywny komentarz na Allegro - pozew sprzedawcy
przez: swojtynska1982 | 2010.5.26 2:27:29
Witam, mam taki problem, dokonałam zakupu na aukcji allegro u jednego sprzdawcy w 21 aukcjach na łączn sumę 630 zł. nie wiem czy to ma znaczenie. Sprzedawca podał nr. telefonu do kontaktu, nr. gg (...) czytaj dalej»
-
Pełnoletni syn - przemoc domowa i problemy wychowawcze
przez: zofia30 | 2010.5.26 9:1:10
Witam Mam strasznie wstydliwy problem dotyczący mojego syna. Jest on już pełnoletni i wciąż się uczy. Od jakiegoś czasy zachowuje się po prostu strasznie! Wciąż wszczyna awantury, grozi mi, (...) czytaj dalej»
-
Przyspieszenie rozwodu z powodu transwestytyzmu męża
przez: otylia111 | 2010.5.26 9:25:57
Witam Już prawie minął rok od mojego ślubu, a ja wciąż nie współżyłam z moim mężem. Ostatnio znalazłam profil mojego męża na jednym z portali gdzie występuje jako transwestyta w damskim (...) czytaj dalej»
-
Ponowne zamążpójście a alimenty z pierwszego małżeństwa
przez: trusty | 2010.5.26 9:35:7
Witam Chciałam się dowiedzieć, czy jeżeli wyjdę za mąż to stracę alimenty które dostaję od pierwszego męża na nasze wspólne dziecko? Jeżeli chodzi o nazwisko, to czy mogę je zmienić dziecku (...) czytaj dalej»
-
Różnica między ograniczeniem a odebraniem praw rodzicielskich
przez: annulla | 2010.5.26 10:17:28
Witam, jaka jest różnica pomiędzy ograniczeniem praw rodzicielskich a ich odebraniem? Jakie prawa pozostają rodzicowi, który ma je ograniczone? czytaj dalej»
-
Ubezpieczenie kredytu od utraty pracy - szanse na wypłatę
przez: izydora50 | 2010.5.26 10:37:20
Witam, z końcem kwietnia straciłam pracę. Mam wzięty kredyt, który jest ubezpieczony od utraty pracy. Złożyłam wszystkie papiery o odszkodowanie i czekam teraz na decyzję. Czy ktoś kiedyś miał (...) czytaj dalej»
-
Cło na części rowerowe sprowadzone z Chin
przez: michalkowal | 2010.5.26 10:50:56
Witam, zamówiłem z Chin części rowerowe o wadze ok 14 kg i wartości 1100 euro. Zostały zakupione na użytek własny. Z informacji od kuriera, wiem, że są teraz w polskim Urzędzie Celnym. Czy będzie (...) czytaj dalej»
-
Nagrywanie rozmów męża jako dowód w rozwodzie
przez: agrawka11 | 2010.5.26 12:6:22
Witam chciałam się dowiedzieć czy moje zachowanie jest zgodne z prawem...dotyczy kopiowania prywatnych rozmów mojego męża z kobietami na gg, które chcę wykorzystać podczas sprawy rozwodowej. Pozdrawiam1 czytaj dalej»