Archiwum Forum Maj 2010
(381 tematów na forum)
-
Ślub 17-latki bez zgody rodziców - procedura prawna
przez: mterok | 2010.5.26 12:9:48
Witam! Chciałam się dowiedzieć czy 17 letnia dziewczyna może wziąć ślub z 21 latkiem. Wiem, że jeżeli jest zgoda rodziców to nie ma problem, ale niestety ja tej zgody nie mam. Co mogę zrobić? (...) czytaj dalej»
-
Podział rodzeństwa po rozwodzie rodziców
przez: bruno89 | 2010.5.26 12:16:49
Witam Po długoletnim związku postanowiłem wraz żona, że należy się rozwieść. Razem mamy 2 dzieci.I tu moje pytanie: czy ja mogę zamieszkać z jednym dzieckiem a żona z drugim? Czy sąd pozwoli (...) czytaj dalej»
-
Wysokie opłaty notarialne przy darowaniu nieruchomości
przez: tyoanna | 2010.5.26 13:22:5
Witam, czy to prawda, że notariusz może wziąć przy darowiźnie opłatę powyżej 2000 zł? Rodzice chcą przepisać mi połowę do domu, ale nie mamy tyle pieniędzy na opłatę. czytaj dalej»
-
Odliczenie internetu przez samotną matkę
przez: dittagrot | 2010.5.26 13:28:7
Owszem, podobnie jak za rok 2009 jest to 760,00 zł od DOCHODU, nie od podatku.Na fakturze operatora dostarczającego więcej usłu musi po prostu byc wyszczególniony INTERNET, i tyle. czytaj dalej»
-
Monitoring we wspólnocie mieszkaniowej - prawa sąsiadów
przez: becia117 | 2010.5.26 13:40:19
Witam. Mam pytanie odnośnie monitoringu we wspólnocie mieszkaniowej. Moja mama mieszka w bloku (12 mieszkań) - 2 klatki. Mają w piwnicy długi korytarz który łączy obie klatki. Mama jako jedyna (...) czytaj dalej»
-
Aktualizacja legitymacji ubezpieczeniowej NFZ co miesiąc
przez: piotr46 | 2010.5.26 13:51:39
Witam, mam umowę na czas określony. Nie dostałem jeszcze legitymacji ubezpieczeniowej. Poszedłem w tej sprawie do szefa, na co mi odparł, że mi nie wyrobi, bo...nie umie! Co mogę zrobić w takiej (...) czytaj dalej»
-
Pozbycie się lokatorów odziedziczonych bez umowy najmu
przez: lokatorka | 2010.5.26 14:4:11
Trzeba było odrzucić spadek. czytaj dalej»
-
Spadek nieruchomości a rozwód córki - prawa męża
przez: waralenda | 2010.5.26 14:13:24
Co dzieje się, jeśli matka, która zapisała swojej jedynej córce [jedynemu dziecku, ojciec nie żyje] dom, a córka po pewnym czasie rozwiodła się ze swoim mężem. Czy połowa wartości domu należy (...) czytaj dalej»
-
Zniesienie współwłasności nieruchomości - zabezpieczenie przed remontem
przez: ghotic | 2010.5.26 14:38:8
Mam pytanie, może ktoś już miał z takim watkiem styczność. Otóż: Moj nażyczony jest współwłaścicielem działki na której stoi nieruchomość. Chcemy znieść współwłasność i zostać (...) czytaj dalej»
-
Rozliczenie podatkowe przy dochodzie
przez: wiolaer | 2010.5.26 16:1:48
[cytat] Mam pit-11 od pracodawcy, ale cały mój dochód wyniósł 2400 zł. Czy muszę się rozliczać? Jaka jest kwota wolna od podatku? [/cytat] Roczny dochód niepowodujący obowiązku zapłaty (...) czytaj dalej»
-
Odzyskanie zagubionego wyroku o alimentach z klauzulą wykonalności
przez: separacja1977 | 2010.5.26 16:56:16
To bardzo proste.Składasz w sadzie,w ktorym wydany był wyrok wniosek,o wydanie wyroku wraz z uzasadnieniem i wniosek o ponowne nadanie klauzuli wykonalnosci.Obydwa wnioski uzasadniajac np.zgubieniem (...) czytaj dalej»
-
Przepisanie gospodarstwa rolnego na emeryturę KRUS
przez: aneta791217 | 2010.5.26 17:21:46
[cytat] Rodzice moi oddali gospodarstwo swojemu synowi,by otrzymać rentę, bo kiedyś było takie prawo, że trzeba było oddać w całości na jedno dziecko lub do gminy.Jedynie zostawili sobie dożywotkę.Ojciec (...) czytaj dalej»
-
Czy wyrok cywilny wpływa na niekaralność?
przez: sylwika | 2010.5.26 18:45:1
Witam, wyrokiem sądu cywilnego musiałam spłacić zaległy rachunek za tel wraz z odsetkami, dostałam pismo od komornika i od razu spłaciłam całość, następnie komornik pisemnie poinformował mnie (...) czytaj dalej»
-
Unieważnienie małżeństwa kościelnego z ateistą
przez: klaudias | 2010.5.26 19:2:31
Otrzymalam "Powiadomienie o przyjeciu skargi i wezwanie do zawiazania sporu" wnioskuje iz moj byly maz zlozyl o uniewaznienie zwiazku malzenskiego. Nie wiem nawet jak sie do tego odniesc. Bardzo prosze (...) czytaj dalej»
-
Urlop macierzyński - problemy z wypłatą przez ZUS
przez: magda21051988 | 2010.5.26 19:50:38
Witam. Mam taki problem. W dniu 19.08.2009r będąc na urlopie wychowawczym. Nie dostarczyłam zwolnienia z urlopem Macierzyńskim w ciągu 7dni ponieważ siedziba mojej firmy znikneła...Po odnalezieniu (...) czytaj dalej»
-
Zniewaga w kościele przez osobę po wyroku za zabójstwo
przez: b--ba | 2010.5.26 22:57:45
Znam osobę, która siedziała w zakładzie karnym 12 lat za zabójstwo swojego męża, jest to osoba, która wie, że ja wiem o jej przeszłości. Kiedyś wchodzę do Kościoła a ona z niego wychodzi (...) czytaj dalej»
-
Sprzedaż domu - sposób na uniknięcie podatku
przez: henryk73 | 2010.5.27 1:25:30
W maju 2010 podpisuje umowe przedstepna sprzedazy mieszkania. Pieniadze ze sprzedazy chce przeznaczyc na zakup domu. Chcialbym uniknac placenia podatku. Wiem ze musze zlozyc pismo do US z taka informacja. (...) czytaj dalej»
-
Paszport dla dziecka bez zgody ojca
przez: dtk | 2010.5.27 7:24:59
Jest to możliwe tylko za zgodą sądu rodzinnego. czytaj dalej»
-
Stosunek z nieletnią pod wpływem alkoholu
przez: dtk | 2010.5.27 7:26:38
Nie. Co najwyżej może być rozpatrywana sprawa udostępnienia alkoholu osobie niepełnoletniej. czytaj dalej»
-
Zwrot używanej pościeli wełnianej
przez: dtk | 2010.5.27 7:29:59
Towar w stanie nienaruszonym i fabrycznym opakowaniu można oddać DO 10 dni od daty zakupu. W przypadku jego użycia lub po upływie tego terminu sprzedawca nie ma obowiązku przyjąć towaru. czytaj dalej»
-
Korzystanie z WiFi sąsiadów - czy to łamanie prawa
przez: antoniak1 | 2010.5.27 9:1:30
Witam, Mam pytanie odnośnie sieci WIFI, czy jeżeli korzystam z WIFI sąsiadów którą akurat wyłapuje mój komputer łamię prawo? Jakie są konsekwencje takiego działania? czytaj dalej»
-
Sprzedaż samochodu przez dzieci - konsekwencje prawne
przez: koniu12 | 2010.5.27 9:11:9
Witam Dzieci moich znajomych podczas nieobecności rodziców sprzedali na allegro renault megane za 3 zł. Osoba która kupiła auto nie chce pójść na ugodę, powiedziała, że chce odszkodowanie w (...) czytaj dalej»
-
Pożyczanie książek elektronicznych - legalność
przez: nmirkanws | 2010.5.27 9:18:45
Witam. Czy jeżeli korzystam z książki elektronicznej, która dostałem od kolegi (on ją kupił w internecie)wszystko jest OK. Czy w razie kontroli mogę mieć problemy? czytaj dalej»
-
Muzyka na stronie internetowej - naruszenie praw autorskich
przez: bejeweled33 | 2010.5.27 9:23:58
witam czy jeżeli podłącze do mojej strony internetowej muzykę pewnego znanego wykonawcy to czy łamie prawo? Mogę mieć poważne problemy z tego powodu? Bardzo prosze o info czytaj dalej»
-
Usunięcie własnego zdjęcia ze strony organizacji
przez: gostekow | 2010.5.27 9:27:41
Witam Serdecznie! Na stronie internetowej pewnej organizacji znajduje się moje zdjęcie, już nie należę do tej organizacji i nie chce mieć z nią nic wspólnego. Czy mam prawo zażądać ściągnięcia (...) czytaj dalej»
-
Komputer firmowy do celów prywatnych - kontrola skarbowa
przez: wodikus | 2010.5.27 9:37:6
Witam Zakupiłem komputer na firmę, chciałbym go również używać do celów prywatnych - jak wygląda kontrola. Czy mogą przyjść i sprawdzić mi komputer w najmniej oczekiwanym momencie? czytaj dalej»
-
Ochrona autorska nieopatentowanego przedmiotu
przez: papiroo | 2010.5.27 9:43:48
Witam Moja firma wypuściła na rynek pewien przedmiot - nie opatentowała go. teraz pojawiły się na rynko podróbki. Czy można zawalczyć o usuniecie ich z rynku? Czy prawo autorskie nas ochroni? czytaj dalej»
-
Wykorzystanie zdjęcia bez zgody przez firmę
przez: zabnias | 2010.5.27 9:55:1
Witam Dziś dowiedziałem się że pewna firma umieściła moje zdjęcie z targów na którym jestem z przedmiotem, który reprezentowali. Ja nie wyraziłem zgody na to. Czo mam zrobić, żeby zdjęli (...) czytaj dalej»
-
Sąsiadka przeszkadza w słuchaniu muzyki - co można zrobić
przez: rowinek | 2010.5.27 9:57:51
Witam, mieszkam w bloku i od czasu do czasu lubię posłuchać głośno muzyki, co szczególnie przeszkadza jednej sąsiadce. Nachodzi mnie, raz nawet wtargnęła do mojego domu, cały czas straszy mnie (...) czytaj dalej»
-
Spożywanie alkoholu w samochodzie na parkingu - czy legalne
przez: matolek00 | 2010.5.27 10:39:0
Witam, czy można spożywać alkohol w swoim samochodzie, na parkingu? Co mi za to grozi? A może ktoś się orientuje co jeszcze można robić w samichodzie, czego nie można robić poza ?:) czytaj dalej»
-
Wejście policji do mieszkania bez nakazu - mandaty za hałas
przez: kowalow | 2010.5.27 10:52:15
Witam, niedawno wprowadziłem się do mieszkania studenckiego. Co weekend wracam do domu. Ostatnio wróciłem w niedzielę po 22, była impreza, po 10 min od mojego przyjazdu imprezowicze poszli. Chwilę (...) czytaj dalej»
-
Mandat za parkowanie przy przystanku - punkty karne
przez: yozou | 2010.5.27 11:20:44
Witam, dostałem wezwanie do Straży Miejskiej. Mam dostać mandat za niewłaściwe parkowanie. Mają zdjęcie jak mój samochód parkuje za blisko przystanku autobusowego. Zatoczka nie byłam oznakowana, (...) czytaj dalej»
-
Zakaz prowadzenia pojazdów - czy obejmuje rowery i skutery
przez: syrena3 | 2010.5.27 11:25:9
Witam, załóżmy, że sąd wyda wyrok o pozbawieniu danej osoby prawa jazdy i wyda zakaz poruszania się pojazdami mechanicznymi na jakiś czas. Czy nie można wtedy jeździć skuterem, na który nie (...) czytaj dalej»
-
Zaświadczenie z US o braku dochodów - zasiłek na dzieci
przez: qerot | 2010.5.27 11:46:12
Witam, moja żona w zeszłym roku nie osiągnęła żadnego dochodu. Nie rozliczała się z US. Czy dostanie teraz zaświadczenie z US o braku dochodów, które jest potrzebne do uzyskania zasiłku na (...) czytaj dalej»
-
Wyprzedzanie na podwójnej ciągłej - obrona przed mandatem
przez: reynevan112 | 2010.5.27 13:5:39
Witam wszystkich. Potrzebuje porady w następującej sprawie. Zostałem zatrzymany przez policję na kończenie manewru wyprzedzania na podwójnej ciągłej. Policjant widział to z odległości około (...) czytaj dalej»
-
Termin składania zeznania spadkowego SD-3
przez: astondb7 | 2010.5.27 13:23:18
Dzień dobry, 28/04/2010 uprawomocnił się wyrok o nabyciu spadku przez kilka osób z rodziny (zerowa grupa podatkowa ) i od tego czasu mamy 6 m-cy na złożenie dokumentu SD-3 o nabyciu rzeczy lub (...) czytaj dalej»
-
Windykacja długu po zmarłym dłużniku - procedura sądowa
przez: vanos | 2010.5.27 14:27:28
witam, mój problem polega na tym że dłużnik zmarł tuż po złożeniu mojego wniosku do komornika od komornika dostałem wezwanie aby wskazać spadkobierców dłuznika, wiem że pozostała zona i dzieci(pełnoletnie). (...) czytaj dalej»
-
Czy straż miejska może dawać punkty karne?
przez: dtk | 2010.5.28 7:25:27
Tak, Straż Miejska ma takie uprawnienia. czytaj dalej»
-
Jazda pod wpływem narkotyków - konsekwencje przy zawieszeniu
przez: kuleczek | 2010.5.28 8:50:40
Witam, Wczoraj zostałam zatrzymany przez policję, poddano mnie badaniom na zawartość alkoholu ale nic to badanie nie wykazało, później miałem test na zawartość narkotyków i test wyszedł pozytywny, (...) czytaj dalej»
-
Podwójne alimenty - sądowe i zaliczka alimentacyjna
przez: zabnias | 2010.5.28 8:53:36
Witam. Moja była żona dostaje ode mnie alimenty na dzieci, zawsze w wyznaczonym terminie. Ostatnio dowiedziałem się, że pobiera także zaliczkę alimentacyjną. Czy to jest zgodne z prawem?? czytaj dalej»
-
Przemoc domowa a leczenie alkoholizmu - wyrok sądu
przez: fiolka15 | 2010.5.28 9:11:13
Witam Mój ex mąż jest okropny, wyrzuca mnie z domu jak się jest pijany wyzywa czasem nawet bije, już kilka razy wzywałam policję. W końcu poszłam do sądu, chciałam żeby opuścił mieszkanie (...) czytaj dalej»
-
Rencista z orzeczeniem całkowitej niezdolności - możliwość pracy
przez: ludwina1 | 2010.5.28 9:27:57
Witam!!! Jestem studentką i pobieram renta po mamie, chciałabym podjąć również pracę i tu moje pytanie - czy wtedy renta zostanie wstrzymana? czytaj dalej»
-
Warunki w zakładzie karnym w Bydgoszczy
przez: rubenen | 2010.5.28 9:33:3
witam Czy wie ktoś może o warunkach panujących w zakładzie karnym w Bydgoszczy?? Będę wdzięczna za wszystkie informacje... czytaj dalej»
-
Pobieranie muzyki do użytku własnego - legalność
przez: kwizydon4 | 2010.5.28 9:37:36
Witam, Właśnie zabrano mojemu znajomemu komputer. Oprogramowanie ma oryginalne ale ma dużo muzyki ściągniętej do własnego użytku. Czy to jest zgodne z prawem? Z góry dzięki za odpowiedź! czytaj dalej»
-
Walka z fałszywymi zeznaniami policjantów w sądzie
przez: balonik90 | 2010.5.28 9:44:9
Witam Sądzę się właśnie z pewnym policjantem, mam niezbite dowody jego winy. Lecz sąd nie chce ich uznać, bierze pod uwagę zeznania kolegów policjantów oczywiście fałszywe a nie np. nagranie (...) czytaj dalej»
-
Widzenie z partnerem w więzieniu - jak załatwić?
przez: lovika | 2010.5.28 10:9:7
Witam Mój chłopak jest w więzieniu, jak na razie raz się z nim widziałam. Chcę jeszcze raz a le muszę to zgłosić do sądu. Nie wiem tylko jak to dokładnie wygląda, co napisać w treści wniosku (...) czytaj dalej»
-
Alimenty od wykorzystania w stanie nietrzeźwym
przez: loell | 2010.5.28 10:36:11
Witam Mam problem z sąsiadką, która się zawsze do mnie zalecała, przychodziła, żaliła i podrywała. Czasem nawet w środku nocy w szlafroku przychodziła do mojego mieszkania. Nigdy z nią nie (...) czytaj dalej»
-
Rodzina w trudnej sytuacji finansowej - jakie zasiłki
przez: kasik65 | 2010.5.28 10:59:21
Witam Jestem w bardzo trudnej sytuacji, mam 2 dzieci i męża. Ja nie pracuje a mąż zarabia około 1800zł. Nie starcza nam nawet na jedzenie, nie mówiąc już o wyszykowaniu dzieci do szkoły. Co (...) czytaj dalej»
-
Odpowiedzialność opiekuna prawnego za długi podopiecznego
przez: panini22 | 2010.5.28 11:23:50
Witam czo opiekun prawny zajmujący się osoba ubezwłasnowolniona odpowiada za długi tej osoby. Dodam, że osoba zrobiła te długi podczas ubezwłasnowolnienia. czytaj dalej»
-
Zasiłek macierzyński w Anglii - prawa pracownicy
przez: milakost | 2010.5.28 11:28:56
WITAM Mieszkam i pracuję w Anglii, teraz jetem w ciąży i chciałabym się dowiedzieć czy dostane tutaj jakiś zasiłek od pracodawcy?? czytaj dalej»