Archiwum Forum Maj 2010
(381 tematów na forum)
-
Urlop przy przejściu z działalności na umowę o pracę
przez: avatarus | 2010.5.28 13:35:29
Witam Od 2 lat prowadzę 1 osobową działalność osobową. Od jutra będę pracować na umowę o pracę. Teraz jak z urlopem? Przysługuje mi standardowo 20 dni urlopowych + 4 na żądanie czy mam (...) czytaj dalej»
-
Składki ZUS przy umowie o pracę i działalności gospodarczej
przez: avatarus | 2010.5.28 13:37:24
Witam Jak jest z opłatami za ZUSem jeśli otrzymałem umowę o pracę a sam też prowadzę działalność gospodarczą. Rozumiem że zobowiązania za zus przechodzą na pracodawcę, nie trzeba tego (...) czytaj dalej»
-
Odebranie praw ojcowskich za brak alimentów i kontaktu
przez: siasia90 | 2010.5.28 13:41:55
Witam, mam poważny problem i nie wiem jak go rozwiązać, gdyż nie znam się na prawach sądowych. mam 20lat i 4.12.2009roku urodziłam synka i dała mu nazwisko ojca gdyż byliśmy narzeczeństwem i (...) czytaj dalej»
-
Przeniesienie udziałów w spółce jawnej - dokumenty
przez: fudkop | 2010.5.28 13:51:19
[cytat] mam takie zadanie zeby stworzyc spolkce jawna z mozliwoscia przeniesienia udzialow (zgodnie z 10 artykulem ksh) bardzo prosze o pomoc bo kompletnie nie wiem jak to zrobic, a nie wiem juz gdzie (...) czytaj dalej»
-
Dom na działce Skarbu Państwa - co robić?
przez: ola29031992 | 2010.5.28 19:47:59
okazalo sie ze moje mieszkanie jest na czesci dzialki sasiada ktory zdal ta czesc na skarb panstwa, i uzyskal rente. przeprowadzilam spis inwentarza po smierci ojca w obecnosci biegłego i komornika, na (...) czytaj dalej»
-
Zawieszenie egzekucji komorniczej alimentów przy dobrowolnych wpłatach
przez: Łukasz | 2010.5.28 20:40:57
Mam komornika na wyplacie za zalegle alimenty ktorych nie spalcalem z powodu utraty pracy. Obecnie pracuje i tan z kolei zabiera mi ponad polowe wypalty. Chcialbym dobrowolnie zaczac splacac biezace alimenty (...) czytaj dalej»
-
Niższa składka ZUS przy działalności gospodarczej - czy to legalne?
przez: marek456 | 2010.5.28 22:26:12
Jak wyrejestrowac sie z polskiego zusu, i miec oplacane skladki w wielkiej brytanii - krok po kroku znajdziecie tu: [url]http://www.zuswuk.pl[/url] Stare regulacje EWG z 1971 a ratyfikowane w 1999 (...) czytaj dalej»
-
Koszty inwestycji wspólnoty przed kupnem mieszkania
przez: xxxpajelxxx | 2010.5.29 10:55:21
Witam ... Kupiłem mieszkanie w grudniu od dewelopera. Mam problem z ustaleniem kto powinien ponieść koszty inwestycji, która została uchwalona przez wspólnotę sierpniu . Wspólnota na tym zebraniu (...) czytaj dalej»
-
Pozew przeciwko kochankowi za straty moralne
przez: gasti | 2010.5.29 11:10:52
Proszę Was o poradę. Gasti czytaj dalej»
-
Budowa domu bez aktu notarialnego podziału majątku
przez: agahybel | 2010.5.29 11:59:7
Mój mąż otrzymał działkę na której obecnie budujemy dom, problem polega na tym, że nie posiadamy aktu notarialnego, sprawą podziału majątku zajmował się starszy z braci, a mąż pojawiał (...) czytaj dalej»
-
Darowizna udziału w nieruchomości zamiast podziału sądowego
przez: Blackwind | 2010.5.29 21:39:51
Witam Opis problemu: Problem ciągnie się kilkadziesiąt lat. Po śmierci prababki, zgodnie z jej testametnem, prawo do posiadanej przez nią nieruchomości nabyli dwaj jej synowie i mąż (każdy (...) czytaj dalej»
-
Pełnomocnictwo w sądzie karnym - wymogi prawne
przez: myszorek177 | 2010.5.30 12:46:27
Witam! Mam pytanie odnośnie ustanowienia pełnomocnika przed Sądem. Moja szwagierka miała włamanie do sklepu sprawca został zatrzymany teraz będzie rozprawa. Złożyłem wniosek o ściganie w trybie (...) czytaj dalej»
-
Zwrot do pracy nauczyciela po zwolnieniu lekarskim
przez: kosiarz1976 | 2010.5.30 13:36:10
[cytat] Jestem nauczycielem mianowanym zatrudnionym na czas nie określony w pełnym wymiarze czasu pracy. Uczę języka polskiego w Szkole Podstawowej, dyrektorka zagroziła mi zwolnieniem z pracy (...) czytaj dalej»
-
Spóźnione wypłaty i L4 - prawa pracownika z stałą pensją
przez: Fanbmw | 2010.5.30 16:29:8
U obecnego pracodawcy pracuje prawie rok, mam stale wynagrodzenie 2000 zł netto pracuje jako operator koparki. Szef nagminnie spóźnia się z wypłata, stwierdził wcześniej że wypłatę będzie wypłacał (...) czytaj dalej»
-
Likwidacja miejsca pracy - wypowiedzenie i odszkodowanie
przez: nefryt24 | 2010.5.30 18:30:41
Mam prosbe o pomoc... Dane - pracodawca zatrudnia pow 20 pracownikow, likwiduje jeden ze swoich sklepow w ktorym pracuję (ponad 3lata, na pelen etat, miejsce wykonywania pracy - miasto gdzie znajduje (...) czytaj dalej»
-
Jednodniowa przerwa w zwolnieniu lekarskim w ciąży
przez: beamisha | 2010.5.30 19:11:4
zwolnienie było dłuzsze niz 30 dni czytaj dalej»
-
Podwyższenie alimentów na rozprawie o ich zniesienie
przez: Mira54 | 2010.5.30 19:39:13
Proszę o pomoc! Mój ex zarabia dwa razy więcej niż ja. Jest wyłącznie winny. Wystąpił o zniesienie 200 zł alimentów na mnie. Uzasadnił to tym, że skoro przez 4 lata nie chciałam podwyżki, (...) czytaj dalej»
-
Ubezpieczenie zdrowotne ucznia gdy rodzice pracują za granicą
przez: waampirzycaa | 2010.5.30 21:20:3
Witam, mam pewien problem, gdyż moj tata pracuje za granicą, a matka jest niezarejstrowanę bezrobotną(kontaktu nie utrzymujemy). Ukonczyłam niedawno 18 lat, wiec nie obejmuje mnie już odgórne ubezpieczenie (...) czytaj dalej»
-
Czy komornik może zająć rzeczy za alimenty?
przez: bolek88 | 2010.5.31 9:40:8
Witam Jestem rozwiedziona od kilku lat, mój były mąż miał obowiązek płacić alimenty na dzieci, ale niestety tego nie zrobił. Teraz alimenty ściąga komornik, ale nie całość kwoty. Dlatego (...) czytaj dalej»
-
Legalność współżycia seksualnego 15-latków
przez: zabeczka3 | 2010.5.31 9:48:9
Witam Witam czy to prawda, że współżycie seksualne 15 latków jest legalne? Bardzo proszę o odpowiedź oraz artykuł , który o tym mówi. czytaj dalej»
-
13-latka uprawia seks - jak zabronić jako rodzic
przez: parmenia | 2010.5.31 9:57:43
Witam Właśnie się dowiedziałam, że moja 13 letnia córka uprawia seks. I nie wiem co robić. Jak jej mogę tego zabronić, jak ją przestrzec przed ciążą, jak wytłumaczyć, że jest za młoda. (...) czytaj dalej»
-
Ulgi prorodzinne - kto może otrzymać i jak się ubiegać
przez: mumon | 2010.5.31 10:6:0
Witam Czy ktoś z Państwa słyszał o ulgach prorodzinnych? Kto taką ulgę może otrzymać? Jaka jest jej wysokość? Jak się o nią ubiegać? Będę wdzięczna za odpowiedź czytaj dalej»
-
Nauczyciel nagrywa lekcje bez zgody rodziców uczniów
przez: kostek0 | 2010.5.31 10:19:29
Witam. Czy nauczyciel może nagrywać lekcje bez zgody rodziców uczniów? Oni są niepełnoletni i wydaje mi się to jakąś przesadą pomimo tego, że dyrektor szkoły się zgodził. czytaj dalej»
-
Podwyższenie alimentów na dziecko - procedura sądowa
przez: bonifracy | 2010.5.31 10:22:30
Witam Płace alimenty na dziecko bardzo niskie, chciałabym zwiększyć ich kwotę. Zależy mi aby załatwić sprawę sądownie. Bardzo proszę o wskazówki jak się za to zabrać. czytaj dalej»
-
Przekierowanie alimentów z matki na siebie przed pełnoletnością
przez: milinka | 2010.5.31 10:27:14
Witam Za miesiąc mam 18 nastkę, czy w takim wypadku będę mogła przekierować alimenty od ojca z mamy na siebie? Bardzo proszę o odpowiedź czytaj dalej»
-
Zatarcie wyroku po spłaconej grzywnie
przez: rowinek | 2010.5.31 10:40:30
witam Mój chłopak został skazany na karę grzywny, która już spłacił - czy może wystapić teraz o zatarcie wyroku? Jak to zrobić? czytaj dalej»
-
przez: dzidzolek | 2010.5.31 10:55:35
Witam Wszystkich Chciałbym się dowiedzieć jaka jest kara za groźby słowne? Czy można pójść za to do więzienia? czytaj dalej»
-
Włamanie na konto Naszej Klasy - konsekwencje karne
przez: foggy | 2010.5.31 11:13:57
Hej Co grozi za włamanie się na czyjeś konto Naszej Klasy? Czy można za to iść za kratki? czytaj dalej»
-
Co grozi za sfałszowany dyplom zagraniczny?
przez: nonomninsmoriar | 2010.5.31 13:54:53
Witam Mam problem dotyczący art.270 kk, mianowicie przez jakiś czas byłam po za granicami Polski ( 3 lata ), w trakcie których studiowałam.Niestety studiów tych nie skończyłam.Przed wyjazdem poznałam (...) czytaj dalej»
-
Rozwód z przemocowym mężem - obawy o dzieci
przez: b_ik28 | 2010.5.31 14:15:6
Potrzebuje pomocy ponieważ boje się rozwodu i obawiam się że odchodząc od męża skrzywdzę dzieci lub je stracę. Tak naprawdę rozwodząc się zostanę z tym sama bo rodzina się go bardzo boi i (...) czytaj dalej»
-
Eksmisjaz mieszkania pełnoletniego alkoholika syna
przez: emilka0512 | 2010.5.31 20:57:41
mam problem z synem, jest pełnoletni, nie uczy się, nie pracuje mało tego do pracy iść nie chce, do szkoły tym bardziej...jest nałogowym alkoholikiem od kilku lat, nie chce się leczyć, sprawia (...) czytaj dalej»