Archiwum Forum Maj 2010
(381 tematów na forum)
-
Rozwód a alimenty na żonę przy niskich dochodach i długach
przez: niniel | 2010.5.1 18:13:7
Witajcie! Proszę o pomoc. Temat nie jest najzręczniej sformułowany, wiadomo, chodzi o prawo, nie o moralność... Chcę się rozstać z żoną. Mamy 3l syna. Mieszkamy w moim domu, w którym mieszkają (...) czytaj dalej»
-
Akt notarialny poddania się egzekucji jako alternatywa żyranta
przez: ania8606 | 2010.5.1 19:44:57
moj maz ubiega sie o dofinansowanie z UP jednak pojawil sie problem gdyz nie mamy drugiego zyranta Dowiedzielismy sie ze jest jeszcze inna mozliwosc mianowicie akt notarialny o poddaniu sie egzekucji przez (...) czytaj dalej»
-
Ochrona przed manipulacją rodziców przy sprzedaży mieszkania
przez: gregiolo | 2010.5.1 22:53:58
Witam serdecznie, Moi rodzice w podeszłym wieku posiadają mieszkanie, które powinno zostać podzielone pomiędzy mnie (syna) i moją siostrę. Głównie ja opiekuje się rodzicami również w czasie (...) czytaj dalej»
-
Niezgodne z prawem zatrzymanie przez kontrolera biletów
przez: kog123 | 2010.5.2 12:36:16
witam Mam takie pytanko poniewaz podczas kontorli biletów w autobusie jeden z kontrolerów uniemozliwil mi opuszczenie autobusu podczas tego zaczal mnie szarpac, grozic (mam zrobiona obdukcje) rozdal (...) czytaj dalej»
-
Koszty sprawy o naruszenie nietykalności cielesnej
przez: kog123 | 2010.5.2 12:42:29
witam chcialbym sie dowiedziec z jakimi kosztami musze sie liczyc podczas zalozenia sprawy o naruszenie nietykalnosci cielesnej.?? Pozdrawiam czytaj dalej»
-
Faktura VAT bez terminu płatności - czy wymaga korekty
przez: tol38 | 2010.5.2 14:2:35
Sprzedałem towar.Wystawiłem fakturę VAT. Omyłkowo nie wstawiłem terminu płatności. Jest tylko data wystawienia i data sprzedaży. Nabywca towaru nie chce dokonać przelewu i żąda faktury korygującej. (...) czytaj dalej»
-
Odzyskanie pieniędzy pożyczonych byłemu partnerowi
przez: mrozowskim | 2010.5.2 19:2:58
Musi Pani wystąpić do sądu z pozwem cywilnym o wykonanie zobowiązania, które oświadczył na piśmie. czytaj dalej»
-
Podważenie pozwu o alimenty bez podpisu żony
przez: mrozowskim | 2010.5.2 20:39:22
Wystarczy, że żona potwierdzi, że to jej podpis i będzie po sprawie. Zawsze może powiedzieć, że miała uraz ręki i podpis wyszedł inaczej niż zwykle. Jeśli pozew był złożony za jej zgodą, (...) czytaj dalej»
-
Obrona teściowej przed sąsiadem odcinającym wodę
przez: pizol7 | 2010.5.3 12:39:5
Witam. Mam problem, poszukuję porady jak mogę obronić moją teściową przed sąsiadem. Otóż: mieszka ona w starym budynku we wspólnocie na I piętrze, na parterze sąsiad. Pewnego dnia przedzwoniła, (...) czytaj dalej»
-
Doradztwo podatkowe przez telefon - wymogi prawne
przez: abrfinanse | 2010.5.3 13:27:45
Jestem właścicielem serwisu internetowego wfirma.pl udostępniającego narzędzia księgowości on-line. Poza tym jestem właścicielem biura rachunkowego działam na podstawie świadectwa kwalifikacyjnego. (...) czytaj dalej»
-
Odszkodowanie od ZTM za wypadek w komunikacji publicznej
przez: maciek11 | 2010.5.3 22:26:1
668117554 ZADZWOŃ I POWOŁOJ SIĘ NA ADAMA ALBO NAPISZ SWÓJ NUMER TEL ODDZWONI WINDYKACJA1@VP.PL czytaj dalej»
-
Odebranie darowizny domu - czy zniszczenie mienia to przestępstwo
przez: marlenab7 | 2010.5.3 22:44:13
Witam.Przyznam szczerze,że to jest straszne!!!Mam taką podobną sytuację,ale z moimi rodzicami.Bardzo przykre jest to,że osoby nam najbliższe-czyli dziadkowie lub rodzice utrudniają nam życie i (...) czytaj dalej»
-
Prawo do stażu przy nauce zaocznej w liceum
przez: damned19 | 2010.5.4 2:29:12
Witam, mam pewne pytanie związane ze stażem. Jestem zarejestrowany w powiatowym urzędzie pracy, całkiem niedawno dowiedziałem się, że jest możliwość starania się o staż. No ale mam 19 i uczę (...) czytaj dalej»
-
Dobrowolne poddanie się karze za kradzież - procedura
przez: makaryn | 2010.5.4 11:13:6
Witam Zostałem oskarżony o kradzież pewniej rzeczy o wartkości około 350zł, właściciel tej rzeczy wniósł już pozew do sądu, jest mi bardzo przykro za wszystko to co się stało i chciałbym (...) czytaj dalej»
-
Mandat straży miejskiej za prędkość na podstawie zdjęcia
przez: Dudix86 | 2010.5.4 11:14:37
Jak najbardziej legalne zdjęcie z fotoradaru. czytaj dalej»
-
Groźby SMS od kolegi ze szkoły - zgłoszenie na policję
przez: kaludia | 2010.5.4 11:42:48
Witam, Od pewnego czasu dostaje straszne smsy od pewnego chłopaka z mojej szkoły, a przynajmniej tak podejrzewam. Treści są raczej nie przyjemne, straszy, że zrobi mi krzywdę. Jak zgłoszę ten (...) czytaj dalej»
-
Wykorzystanie maili i SMS-ów jako dowód zdrady
przez: Rafi2005 | 2010.5.4 12:48:19
Wiem, że można zdobyć wydruki tego typu. Mój adwotat, który prowadził moją sprawę rozwodową zdobył wydruki z gadu gadu i wydruki sms, które przedstawił w sądzie i sąd je uwzględnił. Mogę (...) czytaj dalej»
-
Prawa dziadków do kontaktów z wnuczką
przez: Rafi2005 | 2010.5.4 12:54:8
Możecie złożyć w sądzie wniosek o ustalenie kontaktów wnuczki z dziadkami. To w jakim zakresie dostaniecie możliwość kontaktu zależy od dobrych argumentów. Poza tym ojciec może zrobić to samo. (...) czytaj dalej»
-
Usunięcie ojca z aktu urodzenia dziecka
przez: martynasob | 2010.5.4 15:59:36
chciałabym usunąć ojca mojego dziecka z dokumentów synka, minął już rok a on nawet raz nie zadzwonił zapytać jak synek, teraz chcę zmienić akt urodzenia syna.. Wie ktoś może jak to zrobić? czytaj dalej»
-
Pozew o straty moralne przeciwko kochankowi żony
przez: KeyChi | 2010.5.4 16:42:23
jeżeli jest uszczerbek na zdrowiu, pogorszyła się sytuacja emocjonalna, kierujesz sprawę do sądu cywilnego przeciwko jemu, niestety przy takiej sprawie będziesz musiał na nowo wszystkiego doświadczyć, (...) czytaj dalej»
-
Odebranie praw rodzicielskich biologicznemu ojcu
przez: iwona_barwacz_91 | 2010.5.4 19:7:44
gdy byłam w ciąży biologiczny ojciec mojego dziecka stwierdzil że Zuzia nie jest jego córeczka .. lecz w urzedzie stanu cywilnego podpisał wszytkie dokumety .. biologiczny ojciec nie traktoeał mnie (...) czytaj dalej»
-
Obowiązek informowania ojca o wyjazdach dziecka
przez: lulabela | 2010.5.4 21:2:4
Witam Mam pytanie czy mam obowiązek jako matka 15letniej córki informować ojca dziecka o jej wyjazdach dot. zielonej szkoły za którą ja płacę. Wogóle czy mam obowiązek i jak najlepiej to zrobić (...) czytaj dalej»
-
Przedłużenie umowy najmu po śmierci wynajmującego
przez: drozdziak_75 | 2010.5.4 23:52:19
Witam Wynajmuję mieszkanie od wielu lat, w tym od roku z umową na jeden rok. No i właśnie w tym roku zmarła osoba wynajmująca mi mieszkanie. Testamentu pisemnego nie było. Ponoć był testament (...) czytaj dalej»
-
Fałszywe zeznanie świadka w sprawie o odszkodowanie
przez: przemik27 | 2010.5.5 0:56:37
Witam...W 2005 roku moja daleka ciocia ulegla zlamaniu nogi na wystajacym kawałku płyty chodnikowej. Nie miala świadków,a ponieważ starała się o odszkodowanie (chyba od urzedu miasta) poprosiła (...) czytaj dalej»
-
Odrzucenie uwag do planu zagospodarowania przestrzennego
przez: Jagi | 2010.5.5 10:49:53
Jak jest dalsza droga postępowania w przypadku odrzucenia przez burmistrza gminy uwag do miejscowego planu zagospod.przestrzennego. Czy można coś jeszcze zrobić?. Na osiedlu domów jednorodzinnych (...) czytaj dalej»
-
Zerwanie umowy z Cyfrą+ przez przedstawiciela nowego operatora
przez: henry98 | 2010.5.5 11:4:20
Witam, 2 miesiące temu zmieniłem cyfrę+ na n-kę. Przedstawiciel n-ki, który podpisywał ze mną umowę poinformował mnie, że zerwie starą umowę z cyfrą za mnie. Jednak nadal otrzymuję rachunki (...) czytaj dalej»
-
Forma opodatkowania przy opiece nad starszymi i sprzedaży na Allegro
przez: wwk3 | 2010.5.5 11:27:41
witam pracjue jako opieka nad osobami starszymi na umowe zlecenia i otworzylam dzialalnosc gospodarcza bo czasami sprzedaje artykuly agd na allegro i dorabiam w ten sposob okolo 1500 zl i do konca tygodnia (...) czytaj dalej»
-
Groźby i wulgaryzmy sąsiada wobec ojca - reakcja prawna
przez: ANABELL2009 | 2010.5.5 11:29:53
JA RÓWNIEŻ MAM PODOBNY PROBLEM,MIANOWICIE MÓJ TATA OD KILKU LAT JEST OBRZUCANY WULGARNYMI OBELGAMI NP.TY SKUR,,,,, .ZABIJE CIĘ,ZAKOPIE DO PIACHU,OSTATNI TAKI WYSTĘPEK MIAŁ MIEJSCE W OBECNOŚĆI POLICJI (...) czytaj dalej»
-
Lepsza ochrona pracownika na umowę czasową - nowe przepisy
przez: zuzolinda | 2010.5.5 11:55:53
Witam, słyszałam, że od pewnego czasu kodeks pracy gwarantuje lepszą ochronę pracownika zatrudnionego na czas określony przed zwolnieniem. Zna ktoś może jakieś szczegóły? czytaj dalej»
-
Prowadzenie pod wpływem marihuany - test narkotykowy
przez: syrena3 | 2010.5.5 12:13:39
chciałby się dowiedzieć co grozi za prowadzenie pojazdu pod wpływem marihuany? Bałam ostatnio w knajpie gdzie prawie wszyscy palili marihuanę, ja nie palę i nigdy nie paliłam. Podczas powrotu (...) czytaj dalej»
-
Błędne mandaty parkingowe - możliwość odwołania
przez: tomeklos | 2010.5.5 12:21:39
Witam, 30 kwietnia br. dostałem upomnienie z urzędu miejskiego wzywające do oplacenia biletów parkingowych ze strefy płatnego parkowania. Jest tam kilkanaście pozycji na łączną kwotę 1093 zł. (...) czytaj dalej»
-
Mandat za jazdę rowerem po chodniku - możliwość odwołania
przez: szczepan555 | 2010.5.5 12:38:39
Witam Wczoraj zostałem zatrzymany przez policje za jadę na rowerze po chodniku i dostałem mandat wysokości 500zł, czy policja może mnie tak surowo ukarać, przecież w okolicach centrum jest prawie (...) czytaj dalej»
-
Odrolnienie działki i zamiana w budowlaną - procedura
przez: paluka | 2010.5.5 12:42:32
Dzień Dobry, chciałabym się dowiedzieć jak odrolnić działkę i zamienić ją w budowlaną? czytaj dalej»
-
Potrącenie pieszego na pasach - proces
przez: michaljask | 2010.5.5 12:42:50
Witam i proszę o pomoc. Potrąciłem pieszego na pasach, poszkodowany ma złamana nogę. Teraz czeka mnie proces, co mam robić, co mi grozi? Proszę o radę, jestem przerażony!!! czytaj dalej»
-
Typowanie wyników sportowych jako konkurs czy hazard
przez: krytyk23 | 2010.5.5 12:53:28
Czy typowanie wyników sportowych bez wkładu pieniężnego można uznać za konkurs? Znalazłem ostatnio stronę na której można obstawiać mecze za darmo, w zamian zdobywamy punkty, które możemy (...) czytaj dalej»
-
Prawo autorskie do postów na forum - żądanie usunięcia
przez: dzidzolek | 2010.5.5 13:43:45
witam Jestem administratorem pewnego forum, jeden z użytkowników za umieszczanie reklam został zabanowany, teraz prosi o usuniecie wszystkich swoich postów powołując się na prawa autorskie. Czy (...) czytaj dalej»
-
Publikacja intymnych zdjęć bez zgody przez byłego partnera
przez: otylia111 | 2010.5.5 13:52:4
Witam Mam strasznie wstydliwy problem, kilka lat temu zrobiłam sobie kilka aktów i wysłałam je mojemu chłopakowi. Teraz on ma żonę, a on chyba z zazdrości umieszcza te zdjęcia na różnych portalach. (...) czytaj dalej»
-
Legalne pobieranie gier na 48 godzin - mit czy prawda
przez: milenaaa | 2010.5.5 14:24:59
Witam Koleżanka powiedziała mi ostatnio, że są takie gry komputerowe, które można ściągnąć i działa poprawnie pod warunkiem że po upływie 48 godzi usunę ja z dysku i nie zrobię żadnych (...) czytaj dalej»
-
Publikacja pracy dyplomowej przez uczelnię bez zgody studenta
przez: alberto | 2010.5.5 14:31:30
Witam wie ktoś może czy uczelnia ma prawo do publikacje pracy dyplomowej studenta nawet bez jego zgody? Pozdrawiam czytaj dalej»
-
Poszukiwanie dobrego ćwiczeniowca z KPC - polecenia
przez: stokrotka_18 | 2010.5.5 15:16:35
Dzięki, ale właśnie do Flejszara chodze, a u Malczyk nie odpowiadają mi godziny jej zajęć,masz może jeszcze kogoś inego? zresztą już rok akademicki się kończy, ale jak nie zdam kpc to na przyszły (...) czytaj dalej»
-
Złożenie pozwu o znęcanie podczas procesu o znęcanie
przez: wsxedcrfv | 2010.5.5 15:51:15
zostalem oskarzony o znecanie sie. sprawa trafila do sadu, ale rozprawy jeszcze nie bylo. tak naprawde bylo zupelnie odwrotnie, ten ktos sie nade mna znecal. czy teraz zlozenie mojego pozwu na ta osobe (...) czytaj dalej»
-
Zwrot podatku PCC po odstąpieniu od umowy
przez: nutka00 | 2010.5.5 17:17:18
przepraszam za literowki ,oczywiscie chodzi o PCC. czytaj dalej»
-
Darowizna nieruchomości w rodzinie a podatek od spadków
przez: NikaIga | 2010.5.5 21:27:40
Kilka dni temu moja babcia i jej mąż spisali notarialną umowę darowizny nieruchomości należącej do tej pory do ich majątku objętego wspólnością ustawową. Tym samym owa nierucjhomość weszła (...) czytaj dalej»
-
Wyjazd z dziećmi po rozwodzie 200 km od ojca
przez: tux | 2010.5.6 8:18:42
Dziękuję... Już po wszystkim :-))) czytaj dalej»
-
Podłączenie dziecka do ubezpieczenia przy umowie zlecenie
przez: AGULA_31 | 2010.5.6 8:40:38
Witam, mam pytanie czy jako zatrudniona na umowę zlecenie (opłacam wszystkie składki) mogę podłączyć 5-letnie dziecko do swojego ubezpieczenia zdrowotnego? Syn od urodzenia był na moim ubezpieczeniu (...) czytaj dalej»
-
Jazda ciężarówką po utracie prawa jazdy za alkohol
przez: jaroogd | 2010.5.6 11:5:42
witam półtora roku temu zatrzymano mnie pod wpływem alkoholu i zabrano mi prawo jazdy kat.b na 2 latka lecz zostawiono na kat. C+E kilka dni temu zatrzymała mnie policja jadącego samochodem ciężarowym (...) czytaj dalej»
-
Wypłata zwolnienia lekarskiego na umowie zlecenie
przez: aannaa00 | 2010.5.6 12:1:30
Dzień dobry wszystkim Pracuję na umowę zlecenie, ostatnio dosyć poważnie się rozchorowałam i zostałam zmuszona przejść na zwolnienie lekarskie, chciałabym się dowiedzieć kto w takim przypadku (...) czytaj dalej»
-
Bezpłatna opieka medyczna dla pracujących za granicą
przez: rozafok | 2010.5.6 12:4:41
witam Oboje z mężem pracujemy za granicą, nie płacimy żadnych składek zus, wiecie może czy w takim przypadku my i nasze dzieci są objęte bezpłatna opieką medyczną? czytaj dalej»
-
Rezygnacja ze stażu z urzędu pracy po 3 miesiącach
przez: tygryskot | 2010.5.6 12:17:20
witam! 3 miesiące temu dostałem staż z Urzędu Pracy, niestety jestem bardzo rozczarowany moja praca i obowiązkami, bardzo chciałbym zrezygnować z tego stażu. Nie wiem tylko czy jest taka możliwość. (...) czytaj dalej»
-
Renta rodzinna a zawarcie małżeństwa - utrata świadczenia
przez: mwitkowski9 | 2010.5.6 12:54:38
Witam Otrzymuję rentę rodzinną, teraz we wrześniu wezmę ślub, czy tedy ZUS odbierze mi rentę? czytaj dalej»