Archiwum Forum Czerwiec 2011
(422 tematów na forum)
-
podatek za zakupy przez internet ?
przez: właściciel | 2011.6.3 15:18:52
Nie trzeba płacic podatku jesli jedna ze stron jest już opodatkowana lub zwolniona z VAT. Więc jeślikupujemy od firmy nie ma problemu. czytaj dalej»
-
Jak znależć produkt w Urzędzie Patentowym?
przez: krzysztofweg | 2011.6.3 21:21:13
Witam. Czytałem już o zgłaszaniu pomysłów do UP, ale : jeśli masz pomysł, a chcesz sprawdzić, czy ktoś przed tobą nie zgłosił czegoś podobnego... Jak to mogę sprawdzić. Szukałem na stronie (...) czytaj dalej»
-
Wyrok w zawieszeniu a naprawa szkody na rzesz pokrzywdzonego
przez: busyboy | 2011.6.4 11:6:8
Klika lat temu dostałem wyrok w zawieszeniu (bodajże 3 lata w zawieszeniu na 6 miesięcy) oraz grzywnę wraz opłatami sądowymi która zapłaciłem. W wyroku było również napisane że sad zobowiązuje (...) czytaj dalej»
-
Brak Testamentu MIeszkanie po rodzicach
przez: arospl | 2011.6.4 19:21:21
-
Podatek od sprzedaż jednego z mieszkan, w tym budowa domu
przez: zahadoom | 2011.6.5 5:34:30
bardzo proszę o pomoc czytaj dalej»
-
czy na umowie zlecenia pracuja po 194 godziny miesiecznie przysluguja jakies dni wolne?
przez: kopara | 2011.6.5 10:18:4
pewnie że tak czytaj dalej»
-
Dziedziczenie gospodarstwa rolnego-spór
przez: grażyna | 2011.6.5 19:57:9
Dziedziczenie gospodarstwa rolnego-spór Witam,posiadam sądowe postanowienie uprawomocnione o stwierdzenie nabycia spadku po Kazimierze (mojej babci): Franciszek (mój dziadek- nieżyjący) 1/4 części,Zofia (...) czytaj dalej»
-
Podatek od odszkodowania za wycięcie lasu pod linią energetyczną
przez: Robaczek1984 | 2011.6.6 11:23:7
Witam! Około miesiąca temu zakład energetyczny ENERGA wyciął pas drzew pod linią energetyczną, które zagrażały przewodom. Ponieważ przysługuje mi odszkodowanie w takiej sytuacji, spotkałem (...) czytaj dalej»
-
Strajk w Grecji - czeka nas to samo?
przez: masa45 | 2011.6.6 11:41:58
Nowy plan wymusza radykalne cięcia w wydatkach póblicznych i ogromy program prywatyzacyjny. A to nie podoba się Grekom. czytaj dalej»
-
podatek od miejsca parkingowego
przez: pepek | 2011.6.6 12:0:0
Garaż jest odrębnym przedmiotem własności, usytuowanym w budynku mieszkalnym więc nie może podlegać opodatkowaniu stawką przewidzianą dla budynków mieszkalnych. czytaj dalej»
-
przez: zmartwiona | 2011.6.6 12:41:18
alimenty na żonę Mąż sie wyprowadził mam już rozdzielność i alimenty na dziecko. Mąż jest zgłoszony do komisji alkoholowej i ma mieć badania a następnie jechać na odwyk ja natomias mam alimenty (...) czytaj dalej»
-
zmiana widzeń bez matki dziecka
przez: olgierd5 | 2011.6.6 13:0:5
Witam, mam zasądzone widzenia z dzieckiem w obecności matki, dziecko ma już 3 latka, a matka utrudnia mi kontakty z nim, czy mogę teraz złożyc wniosek o zminy tych widzeń ? Będzie on zaakceptowany (...) czytaj dalej»
-
przez: lepszejutro | 2011.6.6 14:47:11
Witam. Przebywam w tej chwili za granicą . W polsce toczy się przeciwko mnie sprawa o przywłaszczenie pieniędzy. Jeżeli zostanie mi zasądzony wyrok pozbawienia wolności to czy np jeśli w ciągu (...) czytaj dalej»
-
dojazd na studia można odliczyć?
przez: falonn1 | 2011.6.6 15:2:48
witam, czy można odliczyć dojazd i parking pracowników którzy używają samochodów firmowych do dojazdu na studia finansowane z firmy? czytaj dalej»
-
opodatkowanie usług medycznych
przez: radek77 | 2011.6.6 15:19:46
Zgodnie z art. 43 ust. 1 pkt 18a ustawy o VAT ze zwolnienia korzystają usługi świadczone na rzecz zakładów opieki zdrowotnej na ich terenie, (usługi w zakresie opieki medycznej, (...) czytaj dalej»
-
jestem nękana sms-mi i mailami !
przez: kostekk | 2011.6.6 15:23:59
Sąd może orzec wobec nich zakaz zbliżania się do określonych osób, a maksymalna kara to trzy lata więzienia. czytaj dalej»
-
nie będzie renty dal niezdolnego do pracy?
przez: Leszek1978 | 2011.6.6 15:26:22
Bardzo kiepskie pomysły, złe przepisy, rząd szuka oszczędności nie tam gdzie powinien, wiele osób ocenia te zmiany negatywnie! czytaj dalej»
-
nowy podatek od lokat - jak ominąć?
przez: lola55 | 2011.6.6 15:31:39
Obecnie można ominąc podatek jeżlei tak skonstruujemy lokatę, aby codziennie kapitalizowane odsetki nie przekroczyły 2,49 zł. czytaj dalej»
-
przez: Marianna555 | 2011.6.6 19:19:18
W 2002 roku mąż, nie informując mnie, podżyrował koleżance z pracy pożyczkę (10.000 zł.). Spłaciła 2.500 zł i przestała spłacać. Mąż został zmuszony do spłaty jej pożyczki. Bez mojej (...) czytaj dalej»
-
przez: nola | 2011.6.6 21:53:24
Przecież nie każdy Polak jedzie do USA w celach zarobkowych! Bardzo dobrze, że jest plan zniesienia tych wiz, żeby jeszcze został zrealizowany! czytaj dalej»
-
przez: imiła | 2011.6.6 22:55:26
Urzędnik pomylił sie przy wpisywaniu moich danych osobowych podczas sporzadzania aktu notarialnego. Co mam teraz zrobić? Kto ponosi dodatkowe koszty za sporządzenie ponownego aktu notarialnego? czytaj dalej»
-
przez: mrozowskim | 2011.6.7 2:19:47
Złożyć pozew w sądzie o eksmisję lokatora uzasadniając ją brakiem opłat czynszu. Pewnie Pani uzyska orzeczenie o eksmisji i z tym musi Pani udać się do komornika. Komornik przeprowadzi eksmisję, (...) czytaj dalej»
-
niekorzystne rozporządzenie mienia- oszustwo internetowe
przez: przeprosiny | 2011.6.7 4:0:3
Jeszcze nie wszystko stracone. Zawsze można zacząć jeszcze raz. Trzeba tylko powiedzieć ,przepraszam,, żeby usłyszeć ,przebaczam!,. Zapraszamy do udziału w nowym psychologicznym programie telewizyjnym. Opowiedz (...) czytaj dalej»
-
przez: przeprosiny | 2011.6.7 4:0:21
Jeszcze nie wszystko stracone. Zawsze można zacząć jeszcze raz. Trzeba tylko powiedzieć ,przepraszam,, żeby usłyszeć ,przebaczam!,. Zapraszamy do udziału w nowym psychologicznym programie telewizyjnym. Opowiedz (...) czytaj dalej»
-
CZY MEGE ZALOZYC SPRAWE O POMÓWIENIE JEZELI.... JAKIE SA SZANSE NA WYGRANĄ?
przez: przeprosiny | 2011.6.7 4:10:56
-
Odebranie prawa używania nazwiska rodowego
przez: przeprosiny | 2011.6.7 4:13:37
-
Ochrona danych osobowych z naruszeniem dóbr osobistych
przez: przeprosiny | 2011.6.7 4:15:5
-
odwrócona hipoteka - co to takiego?
przez: fhdom | 2011.6.7 9:16:51
Witam. Hipoteka odwrócona jest usługą finansową przeznaczoną dla seniorów. Zasada jej działania jest prosta. Po podpisaniu umowy firma wypłaca seniorowi comiesięczną rentę hipoteczną w zamian (...) czytaj dalej»
-
służebność - nie wiem czy jest nie wiem co robic...
przez: iudex2010 | 2011.6.7 10:21:33
Najpierw niech sąsiad pokaże akty notarialne, z których wynika prawo przejazdu. Służebność drogi koniecznej powinna być wpisana do kw obu działek. Jeżeli już takowe prawo przysługuje sąsiadowi (...) czytaj dalej»
-
przez: iudex2010 | 2011.6.7 10:43:16
Tak, do ukończenia 25 roku życia pod warunkiem kontynuacji nauki. czytaj dalej»
-
przez: iudex2010 | 2011.6.7 10:59:52
Wymeldować można wtedy, gdy Pani faktycznie nie zamieszkiwałaby u siostry. Zwykle urzędnicy badają jaka jest faktycznie sytuacja i dopiero wydają decyzję. Dziwne więc, że bez oględzin doszłoby (...) czytaj dalej»
-
wyższe alimenty a zabezpieczenie komornika
przez: iudex2010 | 2011.6.7 11:6:49
Miał, gdyż postanowienie w sprawie zabezpieczenia może zapaść przed rozprawą na posiedzeniu niejawnym. mgr prawa, udzielam niedrogo porad w sprawach rodzinnych i cywilnych czytaj dalej»
-
Kiedy postępowanie uproszczone??
przez: iudex2010 | 2011.6.7 11:14:41
KPC mówi, że postępowanie uproszczone ma zastosowania w sprawach o roszczenia wynikające z umów, jeżeli wartość przedmiotu sporu nie przekracza dziesięciu tysięcy złotych, a w sprawach o roszczenia (...) czytaj dalej»
-
100km/h w zabudowanym! Bez mandatu? Pilne!
przez: siwus71 | 2011.6.7 11:15:4
Witam! To jest mój pierwszy post, także opisałem sytuację w szczegółach, proszę o wyrozumiałość! W dniu dzisiejszym jadąc przez rodziną wioskę spotkał mnie niemiły incydent a mianowicie (...) czytaj dalej»
-
pierwsze zakażenie EHEC w Polsce
przez: pawel 55 | 2011.6.7 11:43:52
Sanepid kontroluje bazary , punkty sprzedaży i uprawy warzyw w całej Polsce, przebadano juz kilkadziesiąt próbek i w rzadnej nie znaleziono podejrzanej bakterii czytaj dalej»
-
wydatki na doszkalanie pracowników
przez: Hubbfa | 2011.6.7 12:8:12
W ustawie o podatku dochodowym od osób fizycznych (PIT) wymienione są wydatki których nie uznaje się za koszty zyskania przychodów, a opłat za podnoszenie kwalifikacji (...) czytaj dalej»
-
spadek po rodzicach czy mam też prawo?
przez: bs8 | 2011.6.7 12:50:22
Chciałam uzyskać informację, czy należy mi się spadek w mojej sytuacji. Moi rodzice, którzy już nie żyją, przepisali dom na moją siostrę, siostra zmarła a jej dwaj synowie wspólnie sprzedali (...) czytaj dalej»
-
badania psychologiczne dziecka
przez: Marlena | 2011.6.7 13:9:58
Jeśeli są to badania nieanonimowe, tylko dziecko musi podać swoje dane osobowe, to konieczna jest zgoda rodziców! Gdyż po takich badaniach wysuwa się diagnozę dotyczącą sfery psychicznej (...) czytaj dalej»
-
przez: roman85 | 2011.6.7 13:12:49
Z tego co się oreientuje można rozpocząc budowę tylko na zgłoszenie. Ale ten budynek nie będzie mógł przekraczać 25m2 i nie może być połączony w żaden sposób z np. budynkiem (...) czytaj dalej»
-
-
PRAWO jako przedmiot obowiązkowy w szkole
przez: biedrona2 | 2011.6.7 13:18:31
Świetny pomysł! Może zmiejszyła by się dzięki temu przestępczość wśród młodych ludzi. Może znając grożące im konsekwencje zastanowią się dwa razy zanim coś nabroją. I napewn zaciekawiło (...) czytaj dalej»
-
Jak przekształcić użytkowanie wieczyste we własność
przez: bonifracy | 2011.6.7 13:24:9
Jeszcze to nie weszło w życie. To dopiero propozycja ze strony rządu. Jeśli zmiany weszłyby w życie, dotychczasowi użytkownicy wieczyści staliby się właścicielami z chwilą wejścia w życie (...) czytaj dalej»
-
przez: agata_wilk12 | 2011.6.7 13:33:27
Leciałam osobiście tą linią lotniczą. I w sumie robię to bardzo często bo jest najtańsza i jestem zadowolona. Więc uważam, że spokojnie może Pani im zaufać. A bezpieczeństwo lotu jest takie (...) czytaj dalej»
-
woda i klimatyzacja dla pracowników!
przez: malina343 | 2011.6.7 13:40:7
Tak, to prawda, każdemu praconikowi należy się ze strony pracodawcy zapewnienie wody pitnej na dni upalne i zagwarantowanie klimatyzacji. A postępowanie waszego szefa nadaje się na skargę do sądu (...) czytaj dalej»
-
przez: olla37 | 2011.6.7 13:46:3
Przy zatrudnieniu na umowę zlecenie nie przysługuje urlop. Najważniejszą ujemną konsekwencją umowy zlecenia jest brak prawa do urlopu. Jak wcześniej wspomniano zleceniobiorca nie jest pracownikiem (...) czytaj dalej»
-
przez: franek 20 | 2011.6.7 14:12:8
AM ma zastąpić popularną kartę motorowerową. Wiek niezbędny do uzyskania tej kategorii prawa jazdy zostanie podniesiony z 13 do 14 lat. Aby uzyskać to prawo jazdy, trzeba będzie ukończyć kurs (...) czytaj dalej»
-
przez: kilon | 2011.6.7 14:27:53
Mój problem wygląda następujące. Mój mąż został oskarżony i siedzi teraz w więzieniu. Skazany jest na 4 lata. Mamy 3 dzieci. Czy mi z tego tytułu przysługują jakieś dofinansowania, pomoc (...) czytaj dalej»
-
przez: maggda29 | 2011.6.7 14:29:11
czy jest takie coś jak molestowanie nie seksualne? Słyszałam, że obraźliwe i złośliwe komentarze w pracy również można zaliczyć do molestowania? Czy tak jest, jak to dokładnie wygląda ? czytaj dalej»
-
sprawa ustalenie macierzyństwa
przez: iudex2010 | 2011.6.7 14:46:57
Dodam, że pisząc o Pani usc miałem na myśli urząd miejsca urodzenia. czytaj dalej»
-
przez: goska4 | 2011.6.7 14:49:44
Pozostałe osoby nabywają prawo do tzw. nowej emerytury. czytaj dalej»