Archiwum Forum Czerwiec 2011
(626 tematów na forum)
-
Czy przewodniczący wspólnoty musi być zameldowany w budynku?
przez: ollo4 | 2011.6.9 12:1:59
Mam takie pytanie pytanie, czy przewodniczący wspólnoty mieszkaniowej musi być jednocześnie zameldowany w budynku należącym do tej wspólnoty? czytaj dalej»
-
Jak uniknąć zwrotu bonifikaty przy sprzedaży mieszkania przed upływem 5 lat?
przez: kamila 77 | 2011.6.9 12:13:23
Posiadam mieszkanie z aktem notarialnym , chciałabym je sprzedać ale jeszcze nie minęło 5 lat i musiałabym zwrócić bonifikatę, czy jest jakas możliwość aby tego nie robic? czytaj dalej»
-
Pułapki firm telekomunikacyjnych - ochrona konsumenta
przez: tim5 | 2011.6.9 12:16:42
Mam pewne wątpliwości związanych z zawarciem umowy z firma telekomunikacyjną. Stąd mój post. Chciałbym się dowiedzieć jakie pułapki najczęściej szykują na konsumenta przedsiębiorstwa telekomunikacyjne? Gdzie (...) czytaj dalej»
-
Zasiłki dla matki w ciąży na urlopie macierzyńskim
przez: wiki45 | 2011.6.9 12:26:17
Witam! Jestem w ciąży i przebywam obecnie na macierzyńskim. Chciałabym się dowiedzieć czy przysługują mi z tego tytułu jakieś dodatkowe zasiłki o które mogłabym się starać? Dodam, że (...) czytaj dalej»
-
Czy ustawa o stypendium naukowym działa wstecz?
przez: tadeusz72 | 2011.6.9 12:37:10
Ja słyszałem, że NIE! Gdyż ich nie obchodzi to, że starałeś się przez oceny przez cały rok 2010/2011, ale to, że wniosek o stypendium składasz w październiku w roku akademickim 2011/2012!!!!! bardzo (...) czytaj dalej»
-
System Informacji Oświatowej - czy narusza prawo do prywatności uczniów?
przez: celina70 | 2011.6.9 12:40:18
Jak to możliwe, że któryś z rodziców będzie mógł sparwdzić oceny mojego dziecka?! A po co to komu wiedzieć jakie są dane mojego dziecka!To jeszcze zacznął się porwania (...) czytaj dalej»
-
Zniesienie współwłasności działki - różnice w ewidencji i księgach
przez: Flora32 | 2011.6.9 12:41:31
Współwłaściciele działaki podjęli decyzję o zniesieniu współwłasności. Powierzchnia działki wynikająca z księgi wieczystej jest różna od tej, jaka znajduje się w ewidencji gruntów. Która (...) czytaj dalej»
-
Odpowiedzialność szkoły za wypadek dziecka na wycieczce w ZOO
przez: magda456 | 2011.6.9 12:45:44
Oj wątpie, żeby Pani cokolkwiek uzyskała od szkoły. Nauczyciele maja czasem większe prawa niż obowiązki! I sa chronieni przed takimi incydentami! Także tylko chyba ubezpieczalnia Pani wypłaci (...) czytaj dalej»
-
Czy kserokopia testamentu jest ważna w sprawie spadkowej?
przez: jaro33 | 2011.6.9 12:46:58
W kodeksie postępowania cywilnego nie ma pojęcia kserokopia, dowodem powinien być oryginał dokumentu lub jego odpis, bądź fotokopia. czytaj dalej»
-
Zmiany w kryterium dochodowym dla świadczeń na dzieci
przez: klon_33 | 2011.6.9 12:48:21
W 2011 r.: Kryteria dochodowe wynoszą: dla osoby samotnie gospodarującej - w wysokości 477 zł, dla osoby w rodzinie - w wysokości 351 zł. Kwoty świadczeń pieniężnych z pomocy społecznej (...) czytaj dalej»
-
Czy można dostać się na prawo zdając poprawkę z matury w sierpniu?
przez: anetka1112 | 2011.6.9 12:50:51
Tez uwazam, że marne szanse. Ale możesz zawsze próbować zaocznie rozpocząć studia, a później za dobre wyniki (średnią odpowiednią) przenieść sie na studia stacjonarne (dzienne). Powodzenia, (...) czytaj dalej»
-
przez: marek1987 | 2011.6.9 13:5:4
Niech Pan się nie da wyrolować. teraz strasznie pracownicy naciągaja pracodawców, aby ich oskrobać troche z pieniędzy. Mnie samego jenda chciała załatwić, ale nie dałem się. I na przyszłość, (...) czytaj dalej»
-
Odmowa pomocy medycznej 80-latkowi - czy to cicha eutanazja?
przez: olek62 | 2011.6.9 13:7:41
Dzisiaj lekarze nie patrzą na Twoje prawa, ale tylko na ich przepisy! Jak nie mieścić się w rubrykach ich przepisów to dowidzenia. Np. jak nie masz skierowania to nie udzielą Ci pomocy! czytaj dalej»
-
Czy zawyżenie ceny nieruchomości w akcie notarialnym powoduje nieważność umowy?
przez: marza542 | 2011.6.9 13:7:57
Mam pytanie, czy zaniżenie lub zawyżenie ceny sprzedaży nieruchomości(mieszkania) powoduje nieważność czynności prawnej stwierdzonej aktem notarialnym? Czy taka umowa może być unieważniona? czytaj dalej»
-
Darowizna nieruchomości dla jednego dziecka - prawa rodzeństwa
przez: radomski1 | 2011.6.9 13:27:42
takie pytanie czy teściowa może przepisać nieruchomość tylko jednemu z rodźeństwa żony? Prawdopodobnie był w formie darowizny. Czy jest jakaś możliwość żeby każdy z rodzeństwa otrzymał (...) czytaj dalej»
-
Darowizna babci na mieszkanie - czy można być jedynym właścicielem
przez: mijo1 | 2011.6.9 14:5:29
Mam takie pytanie: moja babcia postanowiła przeznaczyć mi darowiznę na zakup mieszkania. Resztę finansuje z pieniędzy wspólnych z mężem. Czy w akcie notarialnym jako wlasciciel mieszkania moge (...) czytaj dalej»
-
Likwidacja najmniejszych prokuratur - kryteria i proces decyzyjny
przez: pawełeek27 | 2011.6.9 14:9:15
Dla wielu prokuratorów będzie to równoznaczne z rezygnacją z zawodu, gdyż nie będzie ich stać na codzienne wielokilometrowe dojazdy do pracy.. ehh.. czytaj dalej»
-
Wymeldowanie pełnoletniej córki bez jej zgody przez ojca
przez: albertkow | 2011.6.9 14:12:53
Czy ojciec jako główny najemca może wymeldować z mieszkania córkę, która wyjechała do pracy za granicę, ale przyjeżdża do domu nie rzadziej niż raz na miesiąc? co ma teraz zrobić jeżeli (...) czytaj dalej»
-
Czy absolwenci prawa mogą reprezentować w sądach rejonowych?
przez: edwarda6 | 2011.6.9 14:14:19
Trybunał Konstytucyjny orzekł, że magistrowie mogliby świadczyć usługi prawne o mniej złożonym charakterze. czytaj dalej»
-
Emerytura z ZUS pracując za granicą na zasiłku chorobowym
przez: michal5611 | 2011.6.9 14:25:29
Mowa o tym w art. 100 ust. 2 ustawy emerytalnej, która daje podstawę do odmowy przyznania emerytury przez ZUS, gdy wnioskodawca pobiera zasiłek chorobowy poza Polską. czytaj dalej»
-
Usuwanie anonimowych wpisów na forach - nowe przepisy
przez: paweł83 | 2011.6.9 14:41:46
Nowelizacja ustawy ma zmienić także zasady odpowiedzialność za linki prowadzące do bezprawnych treści. czytaj dalej»
-
Usprawiedliwianie się w szkole przez pełnoletniego ucznia
przez: wiki77 | 2011.6.9 14:54:57
mam takie pytanie , może trochę laickie, ale interesuje mnie to od strony prawnej, czy jako pełnoletnia osoba można się samodzielnie usprawiedliwiać w szkole? czytaj dalej»
-
Zwolnienie z PIT przy sprzedaży działki po 7 latach z domem
przez: ireczek77 | 2011.6.9 14:56:12
Mowa o tym w art. 10 ust. 1 pkt 8 ustawy o PIT. Sprzedaż nieruchomości jest wolna od podatku po upływie pięciu lat, licząc od końca roku kalendarzowego, w którym (...) czytaj dalej»
-
Rolnik z działalnością gospodarczą - które ubezpieczenie społeczne?
przez: copia | 2011.6.9 14:59:24
ale gdzie ma odprowadzać składki osoba, która podpisała umowę-zlecenie i świadczyła usługi na jej podstawie? czytaj dalej»
-
Zmiany w stypendiach na Krajowej Szkole Administracji Publicznej
przez: monka 26 | 2011.6.9 15:6:35
Projekt określa przepisy dotyczące wynagrodzeń pracowników KSAP, co obecnie jest opisane w rozporządzeniu prezesa Rady Ministrów. czytaj dalej»
-
Jak uzyskać dokumenty o dochodach z likwidowanego zakładu pracy?
przez: milla56 | 2011.6.9 15:8:2
Mogą pomóc przepisy z art. 15 ust. 2a ustawy emerytalne. czytaj dalej»
-
Odzyskanie części mieszkania po podziale spadku
przez: wcisław | 2011.6.9 15:11:55
Po śmierci rodziców, został podzielony majątek ale siostra zrobiła bez mojej wiedzy remont i zamieszkała w podzielonym mieszkaniu. Czy mam jakie kolwiek szanse na odzyskanie mojej części? Jak to (...) czytaj dalej»
-
Zmiany w zasiłkach na dzieci - czy będzie łatwiej i więcej?
przez: kola99 | 2011.6.9 15:24:36
Mnie ten pomysł nie bardzo się podoba, lepsze by było stopniowe zmniejszenie dodatku w np. 3 progach.. czytaj dalej»
-
Prawo lokatora do żądania mieszkania zastępczego przy eksmisji
przez: barwin49 | 2011.6.9 15:27:25
jestem właścicielką mieszkania w bloku, bodajże jest to mieszkanie spółdzielcze, chodzi o to, że mam lokatora, który jest zameldowany na stałe, moje pytanie brzmi czy ma on jakiekolwiek prawo (...) czytaj dalej»
-
Kupno części działki rolnej - procedura podziału
przez: marekk65 | 2011.6.9 15:32:7
Mój kolega jest właścicielem działki rolnej o wielkości 60 arów. Chciałbym kupić od niego tylko część tej działki. Co trzeba zrobić abym mógł kupić tylko część? czytaj dalej»
-
Kwestionowanie odczytu fotoradaru - pojazd w przeciwnym kierunku
przez: piotr2706 | 2011.6.9 18:14:55
W dniu dzisiejszym otrzymałem zdjęcie z fotoradaru zrobione z tyłu pojazdu,na zdjęciu jest również pojazd poruszający się w przeciwnym kierunku.Czy może być to powód do zakwestionowania prawidłowego (...) czytaj dalej»
-
Alimenty gdy mąż w areszcie - egzekucja i zasiłek alimentacyjny
przez: ceru | 2011.6.9 18:50:22
Witam,od jakiegos czasu moj maz jest osadzony w areszcie sledczym.Zlozylam wniosek o zasadzenie alimentow na mnie i syna w wysokosci 900 zl na co moj maz sie zgodzil.Od stycznia b.r zasadzone mam alimenty.Jedank (...) czytaj dalej»
-
Inwentaryzacja w sobotę - przymus uczestnictwa pracownika
przez: ***********@**.** | 2011.6.9 20:33:26
w sobote u mnie w firmie jest inwertaryzacja czy pracodawca może mnie zmusić do przyjścia do pracy czytaj dalej»
-
Legalizacja samowoli budowlanej tarasu - odwołanie od decyzji WINB
przez: Pergolesi | 2011.6.10 9:14:6
Witam. Otrzymałem od Wojewódzkiego Inspektora Nadzoru Budowlanego Decyzję Ostateczną w sprawie wysokości legalizacji samowoli budowlanej(taras na ogrodzie dobudowany do budynku 3-rodzinnego). Sprawę (...) czytaj dalej»
-
Podział majątku rodziców - mieszkanie córki zameldowanej
przez: **********@82**.** | 2011.6.10 9:50:48
Co się stanie ze mną po podziale majątku rodziców u którym jestem zameldowana i mieszkam.? Jestem pełnoletnią córką, moi rodzice się rozwiedli i występują o podział majątku,(mieszkanie w (...) czytaj dalej»
-
Służebność mieszkania babci i ciotki - zakres pomieszczeń i opłaty
przez: kasiawoda | 2011.6.10 11:0:12
Witam Rok temu zmarł mój tata, otrzymał on od babci w darowiźnie dom jednorodzinny. Babcia zastrzegła sobie i córce w akcie notarialnym dożywotnią służebność mieszkania w dwóch pokojach (...) czytaj dalej»
-
Jak pozbyć się byłego męża alkoholika z domu po rozwodzie?
przez: mrozowskim | 2011.6.10 11:42:52
Meldunek czy jego brak o niczym nie przesadza. To jest tylko czynność administracyjna, która pozwala urzędom ustalić adres zamieszkania, ale nie daj lub nie odbiera prawa do zamieszkiwania w konkretnej (...) czytaj dalej»
-
Nieletni z działalnością gospodarczą - ubezpieczenie w ZUS
przez: arkadio1 | 2011.6.10 11:49:52
Witam mam 16 lat. Mam swoją stronę internetową oraz posiadam skrypt sklepu sms. Chciałbym z niego zarabiać. Mam swój własny NIP, konto bankowe. Powiedzmy, że miesięcznie zarabiałbym z tego około (...) czytaj dalej»
-
Emerytura przedterminowa pedagoga przy niezdolności do pracy
przez: halinka78 | 2011.6.10 12:40:24
Zgodnie z art. 88 karty nauczyciela, prawo do wcześniejszej emerytury uzyska pedagog pod warunkiem, że zwolni się z pracy w szkole na swój wniosek . czytaj dalej»
-
Likwidacja spółdzielni mieszkaniowych - projekt ustawy posłów
przez: niuton | 2011.6.10 12:46:59
Spółdzielnie i wspólnoty będą funkcjonować równorzędnie. Likwidacja spółdzielni to tylko plotki. czytaj dalej»
-
System ePUAP - załatwianie spraw administracyjnych przez internet
przez: paloma59 | 2011.6.10 12:51:32
Założony i potwierdzony Profil będzie ważny przez trzy lata. czytaj dalej»
-
Obliczanie powierzchni użytkowej do VAT 23% przy remoncie domu
przez: eryk28 | 2011.6.10 12:55:16
Powierzchnie należy ustalić według zasad zawartych w Polskiej Klasyfikacji Obiektów Budowlanych czytaj dalej»
-
Mieszkania po 4000 zł za metr w Krakowie i Wrocławiu od deweloperów
przez: dorotams | 2011.6.10 13:11:38
niska cena to nie wszytsko, deweloperzy stosują różne chwyty, aby przyciągnąć uwagę lienta. czytaj dalej»
-
Zwolnienie z kosztów sądowych a podjęcie pracy podczas procesu rozwodowego
przez: doda78 | 2011.6.10 13:39:49
Wniosłam pozew o rozwód i w związku z niskimi dochodami sąd przychylił się do mojej prośby o zwolnienia z kosztów sądowych. W kwietniu odbędzie się pierwsza sprawa i mam pytnie, jeśli teraz (...) czytaj dalej»
-
Darowizna domu od wujka - kto może żądać zachowku po śmierci
przez: RenataD | 2011.6.10 13:42:44
Mam takie pytanie, mój wujek podarował mi dom. Jak to jest teraz z zachowkiem? Po jego śmierci kto może żądać zachowku? Wujek ma brata oraz jednego syna i wnuka. czytaj dalej»
-
Rozliczenie kosztów komornika - gdzie uzyskać informacje
przez: kamila 55 | 2011.6.10 13:59:44
Mam pytanie odnośnie alimentów ściąganych przez komornika, chciałbym się dowiedzieć gdzie i w jaki sposób mogę uzyskać rozliczenie ściąganych kwot przez komornika i jego prowizji? czytaj dalej»
-
Wykup mieszkań przez najemców - powrót możliwości
przez: hols22 | 2011.6.10 14:30:55
Witam, dowiedziałem się własnie, że sejmowa komisja zakończyła prace nad projektem, który przywraca możliwość kupowania przejmowanych mieszkań przez najemców po niskiej cenie. Co to daje najemcom (...) czytaj dalej»
-
Zmiany w urlopach - nowy termin odebrania zaległego urlopu
przez: berrta | 2011.6.10 14:32:37
według ustawy pracownik będzie miał prawo do wykorzystania zaległego urlopu do końca lipca roku następnego czytaj dalej»
-
Wzrost rat kredytu o 100 zł - renegocjacje warunków z bankiem
przez: anusia55 | 2011.6.10 14:34:24
Podwyżka stóp procentowych przełoży się na wzrost stopy pożyczek międzybankowych co wpłynie na wzrost obciążeń kredytobiorców w zł. czytaj dalej»
-
Przepisy ograniczające koszty i terminy przelewów zagranicznych
przez: trool | 2011.6.10 14:35:41
taki przelew może dotrzeć praktycznie do każdego banku na świecie, ale niestety nie wiadomo kiedy i ile będzie to trwać... czytaj dalej»