Archiwum Forum Czerwiec 2011
(626 tematów na forum)
-
Kredyt spłacany przez syna a własność mieszkania kupowanego przez rodziców
przez: szebor | 2011.6.10 14:36:57
Zrzeczenie, które obejmuje także potomstwo zrzekającego się, może dotyczyć całego spadku albo udziału w nim, nie może obejmować określonego dobra, które będzie należeć (...) czytaj dalej»
-
Zmiana nazwiska dzieci po ślubie matki - zgoda ojca
przez: mama03 | 2011.6.10 15:3:40
mam dwoje dzieci(3 i 6lat) z związku nie małżenskiego mój były od czasu rozstania(2 lata) nie utrzymóje żadnego kontaktu z dziećmi(zero tel, odwiedzin, mnie też nawet nie zapyta co u nich...)chce (...) czytaj dalej»
-
Czy można uznać dziecko przez podanie nazwiska męża w USC
przez: mama03 | 2011.6.10 16:8:58
jeżeli w usc i w szpitalu podasz za ojca dziecka męża a on to potwierdzi to bedzie wpisany jako biologiczny i bedzi to równoznaczne z uznaniem dziecka przez męża twojego. czytaj dalej»
-
Różne stawki pomocy między MOPR a GOPS - spór sądowy
przez: Oval | 2011.6.11 9:56:2
Witam, moja sytuacja wygląda następująco: w miejscu zamieszkania tymczasowego ubiegałem się o pomoc z mopr-u. Dostawałem pieniądze przez prawie rok, aż w końcu mopr wysłał moje dokumenty do (...) czytaj dalej»
-
Zmuszenie podejrzanego do wydania hasła do komputera pod groźbą więzienia
przez: kulinski | 2011.6.11 11:0:46
Witam serdecznie, Nie wiedziałem dokładnie do jakiej kategorii dodać to pytanie, mam nadzieję, że dobrze wybrałem. sytuacja: Andrzej jest podejrzany o przestępstwo, toczy się przeciwko (...) czytaj dalej»
-
Oskarżenie o pobicie przy bójce na wysypisku - niewinny świadek
przez: kamill1 | 2011.6.11 14:19:37
Witam ! Mam problem i postaram się go opisać od początku. Wszysytko zaczęło się od tego że mój kolega jest kierowcą w Pizzeri i przywiózł pizze do klienta któy był pijany, domagał się aby (...) czytaj dalej»
-
Niedogrzane mieszkanie w spółdzielni - rozliczenie kosztów
przez: kas03 | 2011.6.11 17:52:35
Jak rozliczyć się za niedogrzane mieszkanie w spółdzielni lokatorsko-własnościowej? w sezonie grzewczym w mieszkaniach było +15stopni, z czasem przestano całkowicie ogrzewać. czytaj dalej»
-
Umowa z podwykonawcą budowlanym - zabezpieczenie płatności
przez: keis | 2011.6.11 20:52:25
Proszę o wyrażenie swojej opinii na temat poniższej umowy. Zleceniodawcą jest pośrednik który podpisał umowę z głównym wykonawcą na pewien etap robót. Chcę się zabezpieczyć przed problemami (...) czytaj dalej»
-
Prawo do mieszkania po śmierci najemcy głównego
przez: MarianH | 2011.6.12 10:39:57
Dzień dobry Chciałbym prosić o uświadomienie mnie w związku z poniższą sytuacją. Moja babcia mieszka w mieszkaniu, które nie jest jej własnością (mieszkanie jest własnością ADM). W (...) czytaj dalej»
-
Zwolnienia przedmiotowe w podatku dochodowym 2011
przez: adin | 2011.6.12 22:34:31
Jakich zwolnień przedmiotowych moożemy się spodziewać w roku 2011??? czytaj dalej»
-
Akcja fiskusa - korzyści dla podatników
przez: miqa | 2011.6.12 22:36:56
Słyszałam o jakiejś akcji prowadzonej przez fiskusa. Na czym ona polega? czy będziemy mieć my podatnicy z tego jakiś korzyści? czytaj dalej»
-
Odliczenie akcyzy od podatku przez przedsiębiorcę
przez: chikita | 2011.6.12 22:40:27
Czy wroku 2011 będzie mógł przedsiębiorca odliczyć zapłaconą akcyzę od podatku? czytaj dalej»
-
Jednorazowy odpis amortyzacyjny na środek transportu dla małego podatnika
przez: stadkar | 2011.6.12 22:44:54
Czy ?mały podatnik? może skorzystać z jednorazowego odpisu amortyzacyjnego od zakupionego środka transportu? czytaj dalej»
-
Praca wakacyjna dziecka - podatek i ulga prorodzinna
przez: moonaaa | 2011.6.12 22:48:16
Czy podejmując prace w wakacje moje dziecko musi zapłacić podatek? Obawiam się że mogę później nie otrzymać ulgi prorodzinnej. czytaj dalej»
-
Formy opodatkowania dochodów firmy - jak wybrać najlepszą
przez: wiktorrr | 2011.6.12 22:50:37
Jakie są formy opodatkowania dochodów firmy? Jak podjąć trafną decyzje? Czym sie kierować? czytaj dalej»
-
Kryteria uzyskania renty inwalidzkiej dla babci
przez: balbina7 | 2011.6.12 22:58:43
Jakie należy spłenic kryteria aby móc uzyskać / starać się o rente inwalidzką? Zastanawiamy się czy naszej babci ona się nie należy... czytaj dalej»
-
Zmiany w otrzymywaniu druku RMUA z ZUS - kiedy wchodzą w życie?
przez: jerzy56 | 2011.6.13 8:47:43
Druk RMUA dostaniesz tylko raz w roku!Chyba, że zażądasz, by firma wydawała taki formularz częściej. Pracodawca ma obowiązek przekazywania takiej informacji co miesiąc. Autorzy zmian tłumaczą, (...) czytaj dalej»
-
Czy można kilka razy w roku rozliczać materiały budowlane w PIT?
przez: robcio34 | 2011.6.13 9:3:11
Może Pan rozliczyć podatek dwa razy w ciągu roku. Można także zadzwonić do ZUS i uzyskać wszelkich informacji. czytaj dalej»
-
Jak zgłosić darowiznę bez płacenia podatku?
przez: zofia36 | 2011.6.13 9:7:22
Ustawodawca uzależnił zwolnienie najbliższej rodziny od podatku od spadków o ile dokonają zgłoszenia darowizny do urzędu skarbowego. Nie dotyczy to sytuacji, w których umowa jest sporządzana (...) czytaj dalej»
-
Renta rodzinna - wysokość, warunki przyznania i wymogi
przez: marina41 | 2011.6.13 9:15:40
Do renty rodzinnej uprawnione są dzieci własne, dzieci drugiego małżonka, dzieci przysposobione oraz przyjęte na wychowanie i utrzymanie przed osiągnięciem pełnoletności wnuki, rodzeństwo i inne (...) czytaj dalej»
-
Jak sąd rozwiązuje kwestię długów i hipotek przy rozwodzie?
przez: zunia456 | 2011.6.13 9:18:10
W postępowaniu o podział majątku, co do zasady nie jest dopuszczalne zobowiązanie jednego z małżonków do spłacenia określonego długu i zwolnienie drugiego z nich z obowiązku zapłaty. (...) czytaj dalej»
-
Jakie dokumenty do bezpłatnej opieki medycznej poza miejscem zamieszkania?
przez: malwina56 | 2011.6.13 9:21:7
Bezpłatne świadczenia zdrowotne przysługują wszystkim osobom, które są objęte powszechnym ubezpieczeniem zdrowotnym oraz członkom ich rodzin. Powszechnym ubezpieczeniem zdrowotnym objęte (...) czytaj dalej»
-
Jak kontrolować aktywność dziecka w internecie zgodnie z prawem?
przez: kasia678 | 2011.6.13 9:34:21
Są systemy zabezpieczające korzystanie z internetu przez dzieci jak np. Program Motyl, który jest bezpłatny. Ale najlepiej zwrócić sie o poradę jakiegoś informatyka. Oni się znają (...) czytaj dalej»
-
Wsparcie finansowe dla rodziny zastępczej - do kogo się zgłosić?
przez: Sylwia266 | 2011.6.13 9:48:16
Odsyłam do Ośrodka Pomocy Społecznej, działającego wPani rejonie. Uzyska tam Pani wszelkie informacje a myślę, że oni także przekażą państwu jakies wsparcie finansowe. czytaj dalej»
-
Czy pracodawca może żądać dostępu do służbowej skrzynki mailowej?
przez: eryk44 | 2011.6.13 9:57:58
U nas w firmir to działa tak, że pracodawca ma prawo dostępu do mojej służbowej skrzynki pocztwoej, ale może tylko do niej zajrzeć po ówczesnym poinformowaniu mnie o tym! czytaj dalej»
-
Egzaminy na własnym komputerze - wymagania i procedura
przez: georgr | 2011.6.13 10:42:13
Chciałem dopytać się czy aby móc zdawać egzaminy na własnym komputerze, trzeba było to wcześniej gdzieś zgłosić, albo oddać komputer do sprawdzenia? Jak to dokładnie wygląda? Wiem, że (...) czytaj dalej»
-
Błędy w akcie małżeństwa - sprostowanie czy unieważnienie
przez: hannnna | 2011.6.13 11:14:8
Otrzymaliśmy z mężem odpis aktu małżeństwa i zauważyliśmy, że zawiera on nieprawdziwe informacje. Przekręcone zostało nazwisko męża, a u mnie data urodzenia oraz imię mojej mamy. Czy w (...) czytaj dalej»
-
Budynki zwolnione z podatku od nieruchomości
przez: hiperr | 2011.6.13 12:25:23
Jakie budynki nie muszą być objęte podatkiem od nieruchomości? czytaj dalej»
-
Nowe zasady kontroli PIP w firmach - wprowadzone zmiany
przez: dominikW3 | 2011.6.13 12:54:27
Słyszałem, że zmieniły się zasady kontroli PIP w firmach. Czy wie ktoś może jakie te zmiany zaistniały? czytaj dalej»
-
Wybory ławników czerwcowe - zmiany przepisów i ich stosowanie
przez: eMTeka | 2011.6.13 12:57:0
A nie może to pozostac w kwesti rady gminy? czytaj dalej»
-
Zmiany w prawie o postępowaniu przed sądami administracyjnymi
przez: grabek 38 | 2011.6.13 13:7:38
Nowe przepisy pozwolą sądom na nakładania grzywien za niewykonywanie wyroków, co do tej pory było niemożliwe czytaj dalej»
-
Rozwód po latach separacji - szanse na załatwienie
przez: lilka38 | 2011.6.13 14:19:53
sprawa wygląda tak że nie jestem z mężem już od parunastu lat ze sobą,ale nie było separacji ani rozwodu. Jakie są szanse na załatwienie rozwodu?? czy zakończy się to jedną sprawa? czy więcej? (...) czytaj dalej»
-
Zmiana nazwiska dziecka po pozbawieniu ojca władzy rodzicielskiej
przez: bolekW | 2011.6.13 14:23:24
Moja sytuacja wygląda tak, że moja była dziewczyna przebywa za granica z moim dzieckiem. Ona teraz chce odstąpić od roszczeń alimentacyjnych w zamian że ograniczę sobie władzę rodzicielską i (...) czytaj dalej»
-
Trzynastka po zwolnieniu bez wypowiedzenia z winy pracownika
przez: Sylwia266 | 2011.6.13 14:35:7
Mam takie pytanie, zostałam zwolniona z pracy bez wypowiedzenia, z mojej winy. Czy należy mi się trzynastka za przepracowany ubiegły rok? czytaj dalej»
-
Rozliczenie obrotu złomem między podatnikami VAT
przez: Jasiekkk | 2011.6.13 15:40:49
takei tranzakcje rozlicza się na zasadzie smoopodatkowania czytaj dalej»
-
Zmniejszenie zajęć informatyki o połowę od września w szkołach średnich
przez: irenka 45 | 2011.6.13 15:43:51
Aby nie stracić zatrudnienia, mogą zgodzić się np. na obniżenie pensum czytaj dalej»
-
Zwolnienia pracowników etatowych - procedury z ZUS
przez: kasia_mik | 2011.6.13 15:45:32
Osoby takie należy wyrejestrować z ubezpieczeń oraz rozliczyć jej ostatni przychód czytaj dalej»
-
Koszty legalizacji w transakcjach międzynarodowych - wysokość i zależność
przez: mariolla31 | 2011.6.13 15:47:56
Opłaty związane z legalizacją dokumentów są w każdym kraju inne czytaj dalej»
-
Zabezpieczenie spłaty długu wekslem in blanco
przez: wojtus44 | 2011.6.13 15:50:2
Miałem umowę ustna na wykonanie pracy, ale nie dostałem wynagrodzenia. Czy w związku z tym że była to umowa ustna mogę ubiegać się na drodze sądowej o zapłatę ? Jeśli tak to prosił bym bardzo (...) czytaj dalej»
-
Rabaty do 8% u deweloperów - od czego zależne i gdzie szukać
przez: jola44 | 2011.6.13 15:51:30
Zazwyczaj jest to uzależnione od powierzchni kupowanego mieszkania, na 8 proc. mogą liczyć klienci wybierający lokale powyżej 80 metrów czytaj dalej»
-
Spłacanie długu mieszkania po zmarłym współwłaścicielu
przez: rzepicha | 2011.6.13 17:27:29
Spłacanie długu po zmarłym Witam! Jestem właścicielką połowy mieszkania, druga połowa została przepisana w testamencie obcej mi osobie przez mojego byłego, zmarłego niedawno męża (byłego (...) czytaj dalej»
-
Spadek po ojcu z oderanymi prawami rodzicielskimi
przez: szymon1984 | 2011.6.13 21:9:34
Witam , w zeszłym roku w lipcu zmarł ojciec mojej żony . Był to jej biologiczny ojciec z którym nie miała żadnego kontaktu . Nigdy nie dostała od niego złamanego grosza , wszystko płacił fundusz (...) czytaj dalej»
-
Odszkodowanie męża z USA a podział majątku przy rozwodzie
przez: iudex2010 | 2011.6.14 6:47:38
Z opisu wynika, że to odszkodowanie weszło do majątku wspólnego jednakże będą podlegały podziałowi tylko te pieniądze, które otrzymał do momentu orzeczenia rozwodu. mgr prawa, niedrogie (...) czytaj dalej»
-
Przeszukiwanie uczniów na balu gimnazjalnym przez rodziców
przez: dtk | 2011.6.14 7:28:26
Ani rodzic ani pracownik ochrony nie posiada prawa do przeszukania innych osób. Takie uprawnienia przysługują policji i jeszcze kilku służbom mundurowym podległym MSWIA. Inną kwestią jest zrozumienie (...) czytaj dalej»
-
Reklamacja butów w innej siedzibie sklepu po likwidacji
przez: tadeusz72 | 2011.6.14 9:22:36
I ten paragon z poprzedniego sklepu będzie właściwy? Dziękuję za odpowiedź. czytaj dalej»
-
Wypowiedzenie umowy zlecenia - procedura
przez: alan74 | 2011.6.14 9:35:50
Pozwolę się dołączyć do rozmowy. Sam jestem zatrudniony na umowie zlecenie i nie znam tak naprawdę praw jakie mi przysługują. czy podczas tego wypowiedzenia bez rażacego naruszenia warunków (...) czytaj dalej»
-
Zaświadczenie na zawarcie małżeństwa za granicą - dodatkowe dokumenty
przez: oleksy 55 | 2011.6.14 9:42:24
Obywatel polski, który chce zawrzeć małżeństwo za granicą Mozę ubiegać się o zaświadczenie stwierdzające, że może, zgodnie z prawem polskim, zawrzeć małżeństwo. Jakich formalności (...) czytaj dalej»
-
Kandydatura na ławnika sądowego - terminy i warunki
przez: tek45 | 2011.6.14 9:47:47
Tegoroczny nabór ławników odbędzie się na podstawie znowelizowanych przepisów ustawy – Prawo o ustroju sądów powszechnych. Nowe regulacje zaczną obowiązywać już (...) czytaj dalej»
-
Automatyczne przejście spadku na jedyną spadkobierczynię
przez: mrozowskim | 2011.6.14 9:51:14
Musi Pani złożyć wniosek (nie pozew) o przeprowadzenie postępowania spadkowego i jest ono płatne. czytaj dalej»
-
Kwota wolna od potrącenia komorniczego dla małej firmy
przez: mrozowskim | 2011.6.14 9:52:35
Wystarczy wpisać w wyszukiwarkę hasło kwota wolna od zajęcia komorniczego i wszystko będzie jasne. czytaj dalej»