Archiwum Forum Czerwiec 2011
(626 tematów na forum)
-
Zmiany w OFE - zwiększenie efektywności systemów emerytalnych
przez: anetka32 | 2011.6.15 15:10:26
Wydaje mi się, że interes budżetu państwa jak zwykle weźmie górę nad interesem członków OFE czytaj dalej»
-
Obowiązek banku wydania karty płatniczej z chipem zamiast paska magnetycznego
przez: marcin 48 | 2011.6.15 15:11:40
Sygma Bank czytaj dalej»
-
Zmiany w Holandii ułatwiające uzyskanie legalnej pracy
przez: hugo77 | 2011.6.15 15:16:18
Ponoć plan ma byc wprowadzony już za kilka miesięcy. czytaj dalej»
-
Gospodarstwo rolne w spadku - definicja przy hektarach
przez: adela63 | 2011.6.15 15:21:11
Nie złożenie oświadczenia w terminie 6 miesięcy jest jednoznaczne z prostym przyjęciem spadku czytaj dalej»
-
Matura z matematyki na UW - nowe wymagania
przez: MisiaKot | 2011.6.15 16:3:1
Słuchajcie, czy to prawda, że teraz też na UW biorą pod uwagę mature z matematyki ? czytaj dalej»
-
Obowiązywanie umowy po przejęciu banku przez inną instytucję
przez: mrozowskim | 2011.6.15 20:59:44
Przejęcie banku jest dla umowy bez znaczenia. Bank zmienił właściciela (może nazwę też), ale nadal istnieje podmiot z którym zawarła Pani umowę. A nawet jeśli bank przejmujący połączył się (...) czytaj dalej»
-
Umowa o zachowaniu poufności pomysłu biznesowego z firmą
przez: mrozowskim | 2011.6.15 21:2:4
Podpisanie takiej umowy jest możliwe i sugeruję wizytę u prawnika. czytaj dalej»
-
Ustalanie planu urlopowego - uprawnienia pracowników i pracodawcy
przez: heniek51 | 2011.6.16 10:9:9
Plan urlopów ustala pracodawca, biorąc pod uwagę wnioski pracowników i konieczność zapewnienia normalnego toku pracy. Procedura ta ma na celu osiągniecie kompromisu pomiędzy sprawną (...) czytaj dalej»
-
Kary PKP za brud i zapachy w wagonach - poprawa komfortu jazdy
przez: pipipi | 2011.6.16 10:11:7
No i bardzo dobrze. My płacimy za bilety nie małe pieniądze, a jeździmy w spartańskich warunkach! Kto to widział na XXI wiek, brud w wagonach pkp?! czytaj dalej»
-
Sześciokrotna porażka na egzaminie na prawo jazdy - szykany egzaminatora
przez: wojra | 2011.6.16 10:14:56
Zawsze jest możliwość przeniesienia dokumentów do innego miasta, sasiedniego i tam sobie na spokojnie zdać. Wiem z doświadczenia, że potrafią się później odegrać. Mieszkam w Krakowie (...) czytaj dalej»
-
Awans zawodowy nauczyciela - kto decyduje i jakie warunki
przez: pedagog34 | 2011.6.16 10:17:56
Ale o jaki stopień awansu Pani pyta? Są cztery i każdy sie różni od siebie! czytaj dalej»
-
Odstąpienie od umowy usługi świadczonej elektronicznie - terminy
przez: wojmir | 2011.6.16 10:26:1
termin odstąpienia od umowy jest uregulowany w tym akcie prawnym:Ustawa z dnia 2 marca 2000 r. o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną (...) czytaj dalej»
-
Dorabianie do emerytury od września - ograniczenia dla emerytów
przez: anka1000 | 2011.6.16 10:33:27
Według nowej ustawy obowiązująca od przyszłego roku wcześniejsza emerytura ma być równoznaczna z całkowitym zakazem dorabiania. Co więcej, wcześniejsze emerytury mają być zmniejszone (...) czytaj dalej»
-
Wypadek samochodowy - uprawnienia przy ubezpieczeniu OC
przez: warcisława | 2011.6.16 10:37:34
Uszkodzenie ciała i rozstrój zdrowia spowodowane przez sprawcę wypadku drogowego dają prawo poszkodowanemu do wystąpienia o rentę, odszkodowanie i zadośćuczynienie pieniężne za doznaną (...) czytaj dalej»
-
Odwołanie wójta z funkcji - uprawnione osoby i podstawy prawne
przez: lkm | 2011.6.16 10:45:8
Dziękuje za link, nawet nie wiedziałem o istnieniu takiej strony! czytaj dalej»
-
Zasiłek opiekuńczy za letniego ojca - zmiany w roku
przez: prac.socj | 2011.6.16 10:54:38
Ma Pani prawo do zasiłku pielęgnacyjnego. Należy się o niego ubiegać w Ośrodku Pomocy Społecznej w Pani obrębie zamieszkania. A Czy Babci jest ubezwłasnowolniona i musi mieć ustanowionego opiekuna? (...) czytaj dalej»
-
Pełnomocnictwo notarialne - zakres uprawnień i reprezentacja sądowa
przez: kasiaa00 | 2011.6.16 11:3:8
To od osoby upowazniającej zależy chyba do czego upoważnia daną osobę. Ja jak upoważniałam swojego kuzyna do poprowadzenia za mnie sprawy kupna działk, gdyż wyjechałam za granicę. To upoważniłam (...) czytaj dalej»
-
Pozwolenie na rozbiórkę stodoły - wymagane urzędy i procedury
przez: mshakir | 2011.6.16 11:6:26
Należy złożyć wniosek o pozwolenie na rozbiurkę do Urzędu Gminy, do którego Pan należy, a dokładnie na dziennik podawczy. czytaj dalej»
-
Limity dorabiania na emeryturze - zasady i ograniczenia
przez: Lipik | 2011.6.16 11:22:34
Chciałabym iść do pracy. Jestem Emerytem. Czy mógłby mi ktoś napisać jakie są limity dorabiania sobie na emeryturze? czytaj dalej»
-
Przekazywanie tylko połowy potrąconych świadczeń przez ZUS do urzędu skarbowego
przez: andru76 | 2011.6.16 11:36:52
Tak to już jest u nas od koryta sam nikt nie odejdzie.. czytaj dalej»
-
Wzór wniosku o ugodę alimentacyjną - gdzie znaleźć
przez: monia41 | 2011.6.16 12:15:31
Mam ogromną prośbę, nie moge nigdzie znaleźć wzoru na wniosek o ugodę. Konkretnie chodzi mi o ugodę alimentacyjną. Wiem że można to ująć w pozwie alimentacyjnym, Gdzie szukać? czytaj dalej»
-
Wypadek w pracy po dwóch tygodniach - zasiłek i odszkodowanie
przez: pilllar | 2011.6.16 12:21:23
Moja siostra Została zatrudniona 2 tygodnie temu, miałam wypadek w pracy, a mianowicie została uderzona jedną częścią takiej potężnej maszyny, która miała awarie. Złamał jej to obojczyk i (...) czytaj dalej»
-
Wniosek o podwyższenie alimentów - wymagania i warunki
przez: frytka30 | 2011.6.16 12:34:13
Mam takie pytanie, czy są jakies wymagania do wniosku o podwyższenie alimentów? Znaczy czy ma upłynąć jakiś czas, czy może muszą się pogorszyć moje warunki ? czytaj dalej»
-
Zmuszenie zarządu wspólnoty do remontu tynku - procedury prawne
przez: Fasolindka | 2011.6.16 12:55:52
Mieszkam w bloku, który należy do wspólnoty mieszkaniowej, opłacamy fundusz remontowy. Jest to blok przedwojenny więc wymaga kilku remontów. Główny problem stanowi tynk,który przez wiele lat odpadał (...) czytaj dalej»
-
Koszty sądowego podziału majątku - opłaty procentowe czy stałe?
przez: andru52 | 2011.6.16 12:58:33
Proszę o poradę odnośnie kosztów na jakie można się narazić w przypadku dokanania podziału majątku przez Sąd? Czy jest to procentowy udział od wartości majątku czy opłaty stałe - jakie opłaty? czytaj dalej»
-
Jak wysłać ojca alkoholika na przymusowe leczenie?
przez: alek40 | 2011.6.16 13:0:15
W mojej rodzinie też był problem z nadużywaniem alkoholu. Ojciec prawie nigdy nie trzeźwiał, więc postanowiliśmy wysłać go na przymusowe leczenie – złożyliśmy wniosek komisji rozwiązywania (...) czytaj dalej»
-
Prawa kobiety w ciąży rozpoczynającej pracę
przez: sikkksa | 2011.6.16 13:15:51
Mam takie pytanie jestem matką i sama wychowuję swoje dziecko czy sąd może ograniczyć mi prawo do dziecka jak sama wychowuję? Czy sąd może je przekazać ojcu, lub dziadkom ? Z góry dziękuję (...) czytaj dalej»
-
Alimenty wpływają na konto matki hazardzistki - zmiana na własne
przez: lalik | 2011.6.16 13:26:49
Sąd nakazał Ojcu płacenie na mnie alimentów. Jednak ponieważ nie mam własnego konta te alimenty wpływają na konto matki, która jest hazardzistką i w konsekwencji nie mam nic z tych pieniędzy (...) czytaj dalej»
-
Przekroczenie limitu punktów karnych - oddanie prawa jazdy
przez: alezja | 2011.6.16 13:36:5
Mam pytanie przekroczyłam limit punktów karnych, co teraz? Czy mam sam oddać prawo jazdy czy przyjdzie mi wezwanie i mam czekać? Po jakim czasie zdaje się po raz kolejny egzamin? Z góry dziękuję (...) czytaj dalej»
-
Kancelaria radcy prawnego w formie spółki z o.o. - czy możliwe?
przez: robberto | 2011.6.16 14:7:17
A to dowodzi tylko tego, że w naszym kraju prawo zawsze da się obejść;) (nie koniecznie na szkode) czytaj dalej»
-
Odszkodowania dla zwolnionych z administracji - warunki otrzymania
przez: karina25 | 2011.6.16 14:11:37
składając pozew do sądu urzędnik może żądać przywrócenia do pracy lub odszkodowania, nawet do wysokości 3krotnych zarobków. czytaj dalej»
-
Zwolnienie z przedstawiania zaświadczeń o dochodach przy świadczeniach rodzinnych
przez: gość123 | 2011.6.16 14:21:32
ustawa wchodzi w życie 1 lipca czytaj dalej»
-
Spis powszechny przez internet - termin i awarie serwerów
przez: seba40 | 2011.6.16 14:25:35
Mam pytanie , kiedy dokładnie i do której godziny można jeszczę dokonac spisu przez internet? Czy przez awarię serwerów nie zostanie ten termin przedłużony? czytaj dalej»
-
Opiekun prawny dla osoby starszej
przez: poloa | 2011.6.16 14:29:6
Moja sytuacja wygląda tak: moja babcia ma już 88 lat i od kilku miesięcy jest pod moją opieką. Została przeze mnie zabrana z domu opieki. Chciałabym prawnie ustanowić opiekę nad nią. Jak to (...) czytaj dalej»
-
Wzrost opłat rekrutacyjnych na studia - brak przepisów ograniczających
przez: ella19 | 2011.6.16 14:36:24
Kierunki inne niż te "artystyczne" moga ustalic kwotę rekrutacji nie wyżej niż 85zł czytaj dalej»
-
Umowa najmu mieszkania służbowego po przejściu na rentę
przez: mksmar | 2011.6.16 14:59:7
Pracownik ma umowe najmu mieszkania sluzbowego z dnia 1.05.1998r. do ustania stosunku pracy. Za miesiac od podpisania umowy poszedl na rente. Dzisiaj firma chce wypowiedziec mu umowe najmu, bo mieszkanie (...) czytaj dalej»
-
Jak napisać wniosek o wyrok łączny?
przez: Gosia30051986 | 2011.6.16 15:47:13
mam pytanie. czy wyrok łączny z roku 2004 moze zostac odwieszony czytaj dalej»
-
Zaskarżenie polisy na życie - prawa syna z pierwszego małżeństwa
przez: Irena A | 2011.6.16 22:4:2
Czy jest mozliwosc zaskarzenia polisy na zycie? Moj byly maz zmarl zostawiajac polise na ktorej jest jego obecna zona i 6 letnia corka z ich malzenstwa.Nie umiescil na niej mojego pelnoletniego syna z (...) czytaj dalej»
-
Ogniwa słoneczne do prywatnego użytku - ograniczenia prawne
przez: DoctorQ | 2011.6.17 8:28:21
jak to jest z użytkowaniem ogniw słonecznych do własnych celów prywatnych (niekomercyjnych)? Jestem osobą prywatną i nie prowadzę działalności gospodarczej. Chciałem zbudować własny system (...) czytaj dalej»
-
Wypis z rejestru gruntów - gdzie uzyskać i koszt dokumentu
przez: waclawK | 2011.6.17 9:34:25
Organem właściwym w sprawie o wydanie starostwo powiatowe właściwe ze względu na położenie nieruchomości. W miastach na prawach powiatu, organem właściwym będzie prezydent miasta. Opłaty za (...) czytaj dalej»
-
Pozew o eksmisję byłego męża - jak sformułować wniosek?
przez: denkoo | 2011.6.17 9:35:58
Wejdź sobie na stronę e-prawnik.pl i w zakładce dokumenty napewno znajdziesz :) czytaj dalej»
-
Żądanie pieniędzy za rezygnację z wynajmowanego mieszkania przez studentów
przez: paweł6 | 2011.6.17 9:49:40
A czy w umowie mieliście coś wspomiane o wcześniejszej rezygnacji i o kosztach związanych z przedwczesnym zerwaniem umowy wynajmu? czytaj dalej»
-
Sprzeciw mieszkańców wobec budowy krematorium w pobliżu domów
przez: nitekk | 2011.6.17 10:1:50
Walczcie o to! Róbcie strajki! czytaj dalej»
-
Skuteczne dochodzenie pożyczki 20 tysięcy od kuzynki
przez: kolta | 2011.6.17 10:6:54
A czy ma Pani jakąś umowę spisaną z tą kuzynką? czytaj dalej»
-
Dieta pracownicza na delegacje w firmie prywatnej - uprawnienia
przez: lejek | 2011.6.17 10:18:20
Pracodawca wydając pracownikowi polecenie odbycia podróży służbowej ma obowiązek zwrotu wydatków, które pracownik poniósł w jej trakcie. Równocześnie koszty (...) czytaj dalej»
-
Odmowa urlopu ojcowskiego z powodu finalizacji przetargu
przez: Grazyna32 | 2011.6.17 10:28:26
Pracodawca nie może odmówić Panu urlopu ojcowskiego, a finalizacje przetargu powiniem przekazać innemu pracownikowi i ewentualnie poposić Pana o przekazanie dokładne mu sprawy! czytaj dalej»
-
Kary za niewypełnienie spisu powszechnego - jakie sankcje?
przez: albertkow | 2011.6.17 10:38:53
Tak! I w ten ostatni dzień, spis powszechny szwankował! Nie spisałam się i będę musiała przyjmowac jakąś nieproszoną kobietę, która będzie mi robiła wywiad rodzinny! Wielki program (...) czytaj dalej»
-
Założenie działalności gospodarczej przez internet z zagranicy
przez: elka18 | 2011.6.17 10:46:31
Tak ma Pan taką możliwość. Formularz CEIDG-1 wypełnia się w formie elektronicznej, co jest bardzo wygodne, bowiem e-formularz dostosowuje kolejne pola do danych już wypełnionych, a także automatycznie (...) czytaj dalej»
-
Rejestracja samochodu sprowadzonego z Belgii - procedury
przez: porterr | 2011.6.17 10:59:18
Tutaj powinieneś znaleźć niezbędne informacje: http://e-prawnik.pl/biznes/prawo-spolek/dzialalnosc-gospodarcza/artykuly/jak-zarejestrowac-samochod-kupiony-za-granica.html czytaj dalej»
-
Reklamacja oferty Last Minute - zakres uprawnień konsumenta
przez: bula28 | 2011.6.17 11:13:57
Oczywiście, że może Pani zareklamować wycieczkę jeśli tylko nie zostaną zagwarantowane warunki i komfort na który się Państwo zgłaszali! czytaj dalej»