Archiwum Forum Czerwiec 2011
(626 tematów na forum)
-
Zawarcie małżeństwa przez pełnomocnika - warunki prawne i kościelne
przez: tytus90 | 2011.6.17 11:25:4
Kto by tam chciał aby ktoś za niego brał ślub! To już lepiej w czasie przesunąć! Potem żona mi powie, ż mi nie ślubowała! Szok, że takie cos jest w ogóle możliwe! czytaj dalej»
-
Podział urlopu przez szefa - czy można zmusić do wykorzystania częściami?
przez: joanna_w | 2011.6.17 13:6:6
KP określa, że podwładny wyznacza datę wypoczynku w porozumieniu z pracodawcą lub w planie urlopów, jeżeli taki w firmieistnieje. czytaj dalej»
-
Brak odpowiedzialności prezesa spółki z o.o. za długi - warunki
przez: witmił | 2011.6.17 13:8:53
Wniosek o upadłość (układ) musi być prawidłowy i realnie wspierany w sądzie. Wtedy jest możliwośc uniknięcia odpowiedzialności. czytaj dalej»
-
Odmowa urlopu na prywatne szkolenie - czy można wykorzystać urlop na żądanie?
przez: qami28 | 2011.6.17 13:11:3
Za nie udzielenie urlopu na takie szkolenie jeśli nie jest kierowane z firmy nawet Inspekcja Pracy nie może ukarać mandatami. czytaj dalej»
-
Umowa najmu mieszkania studenckiego - co zawrzeć
przez: kobik | 2011.6.17 13:14:8
Właśnie jestem z koleżanką na etapie szukania mieszkania studenckiego. Znaleźliśmy u takiego Pana, ale on stwierdził, że nie musimy spisywać żadnej umowy. My się przy tym upieramy i chcemy same (...) czytaj dalej»
-
Przejście na emeryturę służb mundurowych po 25 latach - ustalenia
przez: kania90 | 2011.6.17 13:14:56
Nie osiągnięto jednak porozumienia co do wymaganego wieku do przejscia na emeryturę (50lat) czytaj dalej»
-
Łączenie pracy asystenta sędziego z aplikacją - odrzucona ustawa
przez: borej | 2011.6.17 13:16:32
Ponoć nie przeszła ustawa o możliwości łączenia pracy asystenta sędziego z aplikacją! Czy to nie podlega skardze kasacyjnej? czytaj dalej»
-
Zmiany cen mieszkań w programie rodzina na swoim - nowe poziomy dopłat
przez: kubba27 | 2011.6.17 13:23:29
Limity spadną średnio o 25% czytaj dalej»
-
Niepodbiór mandatu za przekroczenie prędkości - konsekwencje
przez: robek 32 | 2011.6.17 13:25:24
Mam takie pytanie dostałem zawiadomienie o mandacie, przekroczenie szybkości mam sie stawić po odbiór tego mandatu a co się stanie w przypadku gdy go nie odbiorę jakie konsekwencje mi grożą? czytaj dalej»
-
Darowizna domu na jedno dziecko - prawa rodzeństwa do majątku
przez: balcer7 | 2011.6.17 13:35:15
Sytuacja u mnie wygląda tak, że ojciec chce przekazać swój dom na jedno z dzieci. Czy dwójka rodzeństwa ma prawo domagać się części majątku? Jeśli tak, to jakie mają szansę na wygranie ? czytaj dalej»
-
Wymiana okien - czy wymaga zgłoszenia w Urzędzie Nadzoru Budowlanego?
przez: tarkowski | 2011.6.17 13:43:11
Doczytałem się różnych opinii, czy wymiana okien jest kwalifikowana przez Urząd Nadzoru Budowlanego jako konserwacja i z tego względu nie wymaga żadnych zgłoszeń? czytaj dalej»
-
Sprzedaż telefonu przez Allegro - uszkodzenie w transporcie
przez: olek19 | 2011.6.17 13:47:45
Mam taki problem sprzedałem telefon przez allegro, kupujący zadzwonił do mnie i poinformował mnie, że telefon nie działa i chce zwrotu gotówki ja mu wysłałem telefon działający, musiał zostać (...) czytaj dalej»
-
Zerwanie umowy najmu z powodu patologicznych sąsiadów
przez: krzyśś27 | 2011.6.17 13:53:39
Czy mogę zerwać umowę najmu w trybie natychmiastowym, jeżeli zmieniły się warunki zamieszkania? Dokładnie chodzi o to, że obok wprowadziła się patologiczna rodzina użądzająca libacje do rana. (...) czytaj dalej»
-
Legalność odstępnego przy mieszkaniach komunalnych kwaterunkowych
przez: bolek62 | 2011.6.17 14:17:32
Mam takie pytanie czy takie odstępne mieszkania komunalne kwaterunkowe jest legalne? Jeśli tak to jakie są warunki takiej transakcji? Na co zwrócić uwagę? czytaj dalej»
-
Podział działki na odrębne części - dom i ogród
przez: edi445 | 2011.6.17 14:36:15
Chcielibyśmy dokonać podziału działki na 2 odrębne, tak aby dom stał na jednaj a ogród był drugą odrębną. Urząd gminy poinformował, że jest to niemożliwe, czy miał racje? Na jakie przepisy (...) czytaj dalej»
-
Pieniądze za niewykorzystany urlop po zwolnieniu dyscyplinarnym
przez: julkka41 | 2011.6.17 15:38:52
Witam Mam takie pytanie co sie dzieje z urlopem niewykorzystanym przez pracownika czy pracodawca może nakazać pracownikowi iść na urlop przymusowo?Z góry dziękuję za pomoc czytaj dalej»
-
Zmiany administracyjne w sądach powszechnych - projekty reform
przez: belinda7 | 2011.6.17 15:47:23
Ale czy przez taki system poufne informacje nie trafia łatwiej w niepowołane ręce? czytaj dalej»
-
Zakaz wieszania reklam zasłaniających okna budynków - nowa ustawa
przez: włodek51 | 2011.6.17 15:48:58
Istniał jednak okres przejściowy, który mija właśnie w niedzielę 19 czerwca. czytaj dalej»
-
Przemoc domowa z kamerami i groźbami - jak pomóc siostrze?
przez: sonixx | 2011.6.17 16:13:17
Koniecznie trzeba to zgłosić na policję. Wzięcie do siebie do domu niewiele da, bo pewnie mąż siostry szybko ją znajdzie i zaczną się jeszcze większe kłopoty. Najlepiej niech zajmie się tym (...) czytaj dalej»
-
Wypadek w pracy w Austrii - brak wypłaty chorobowego
przez: asiula1979 | 2011.6.17 22:37:9
Dobry wieczór. Mój mąż pracował w Austrii od września ub. roku na budowie jako cieśla. Pech chciał, że 7 października uległ wypadkowi. Znajomy spuścił mu na palec metalowy gruby pręt, w wyniku (...) czytaj dalej»
-
Błędy w wykonaniu balustrady - reklamacja bez szczegółowej umowy
przez: robi91 | 2011.6.18 11:34:24
Witam mam problem z firmą która robiła mi balustradę, a mianowicie po skończeniu prac zauważyłem wiele błędów. Zgłosiłem to osobie co to robiła lecz, jego zadnie było takie że jest to zrobione (...) czytaj dalej»
-
Hospitacja wychowawcy w placówce opiekuńczej - obowiązek
przez: Łukasz | 2011.6.18 12:26:39
Witam serdecznie!! Mam pytanie odnośnie hospitacji, a mianowicie czy jako wychowawca pracujący w placówce opiekuńczo- wychowawczej jestem zobowiązany do przeprowadzania zajęć hospitowanych przez (...) czytaj dalej»
-
Sprzedałam przedmiot ale nie otrzymałam zapłaty - co robić?
przez: forumowicz | 2011.6.18 14:28:53
Mam pytanie jeśli jestem konsultantem firmy ORIFLAME to czy mogę legalnie sprzedawać i wbijać do kasy kosmetyki pochodzące z katalogu tej firmy -(mam na nie fakturę VAT) czytaj dalej»
-
Wezwanie do zapłaty za SOR gdy zapomniałam donieść dowodu ubezpieczenia
przez: mrozowskim | 2011.6.18 21:24:17
Może by tak Pani jeszcze spróbowała dostarczyć dowód ubezpieczenie pomimo wezwania do zapłaty. To powinno załatwić sprawę. czytaj dalej»
-
Tygodniowe umowy przez pośrednika a ciąża - ochrona pracy
przez: agnieszka | 2011.6.19 14:16:20
witam mam pytanie, jestem zatrudniona w firmie, ale jestem przyjęta przez pośrednika pracy i okazało się, że jestem w ciąży a moje umowy są co tydzień przedłużane i teraz pytanie czy nie zostanę (...) czytaj dalej»
-
Odszkodowanie za opóźnienie w przymusowym leczeniu alkoholika
przez: os_kar | 2011.6.19 15:49:26
Witam wszystkich Zwróciłam się z prośba do Gminna Komisja Problemów Alkoholowych w dniu 21.03.2009r. o przymusowe leczenie odwykowe mojego męża. Po kilkukrotnym ponaglaniu sprawy osobiście, (...) czytaj dalej»
-
Studenci nie płacą czynszu i nie chcą się wyprowadzić
przez: Lalaland | 2011.6.19 17:34:28
Studenci którzy nie płacą i nie chcą się wyprowadzić Mam problem ze studentką, ma wyznaczony termin czynszu do 12 każdego misiąca lecz nigdy go nie przestrzega. Ma się teraz wyprowadzić lecz (...) czytaj dalej»
-
Przemoc domowa alkoholika - groźby i próby samobójstwa
przez: przemasss | 2011.6.19 17:53:23
Witam. Mam wielki problem, który trwa juz pare lat. Ojciec (alkoholik) od juz paru lat znęca sie psychicznie nad moją mamą, mną oraz młodszym bratem.Sprawa była raz zgloszona na policję. (...) czytaj dalej»
-
Darowizna domu w trakcie małżeństwa - podział majątku po rozwodzie
przez: marii40 | 2011.6.19 20:21:11
Dzien Dobry mam pytanie dostalem od mojej babki dom wraz z dzialka jako akt darowizny,w tej chwili jestem miesiac po rozwodzie z moja zona,i wlasnie moja ex zona chce zalozyc sprawe o podzial majatku,w (...) czytaj dalej»
-
Odmowa przyjęcia do pracy po urlopie macierzyńskim
przez: małgorzata | 2011.6.19 21:6:1
mam pytanie, czy pracodawca ma prawo nie przyjąć do pracy pracownicy po zakończeniu urlopu macierzyńskiego? prawo pracy czytaj dalej»
-
Wysłanie CV i skanu dowodu na fałszywy adres e-mail firmy
przez: kasiek | 2011.6.19 22:54:43
Witam. Ostatnio poszukując pracy wysłałam zgłoszenie na adres który, jak się okazało podszywał się pod adres e-mail firmy w której chciałam pracować. Na adres wysłałam cv i poproszono mnie (...) czytaj dalej»
-
Klauzula o zwrocie zaliczki na wakacje przy rezygnacji - zgodność z prawem
przez: Pergolesi | 2011.6.20 9:27:12
Witam. Złożyliśmy rezerwację na wakacje i osoba tę rezerwację przyjmująca (właściciel domku) poprosił o wpłacenie zaliczki (600 zł). Nie spisywaliśmy żadnej umowy, a wiem, że umowę ustrną (...) czytaj dalej»
-
Pies bez kagańca w tramwaju - obowiązki kontrolera i mandaty
przez: irek 35 | 2011.6.20 9:54:31
Trzeba było zgłosić to kierowcy! On miał prawo zareagować i nakazać opuszczenie pojazdu. A kontrolerzy to wydaje mi się że mogli być zbyt zalęknieni :D ;D oni są tylko mądrzy jak się im w (...) czytaj dalej»
-
Odmowa przyjęcia dziecka do przedszkola pomimo pracy rodziców
przez: ladiaa32 | 2011.6.20 10:21:9
Mieszkam w obrębie Krakowa i sugerowałam się takim kryterium, które obowiązuje w moim mieście. Kryteria główne1.Dziecko szescioletnie odbywajace roczne obowiazkoweprzygotowanie przedszkolne2 (...) czytaj dalej»
-
Legalna broń do obrony osobistej - co można nosić w torebce?
przez: walima7 | 2011.6.20 10:27:58
Na pewno gaz łzawiący możesz mieć w torebce. Mały, przydatny i poręczny. czytaj dalej»
-
Cenniki usług religijnych na parafiach - zgodność z prawem
przez: tyrek | 2011.6.20 10:29:58
Oczywiście, że nie! Gdyby Pan/Pani zgłosił to (np. anonimowo) proboszcz tamtej parafii miałaby poważne problemy! Nie mówiąc już w Urzedzie Skarbowym, który ma obowiązek ściągnąć (...) czytaj dalej»
-
Kara za przekręcanie licznika gazu przez prywatną osobę
przez: bletka27 | 2011.6.20 10:35:52
Takie działanie sprzedającego znajduje się w katalogu przestępstw, za które kodeks karny (art. 286) przewiduje dotkliwą karę: “Kto, w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, doprowadza (...) czytaj dalej»
-
Pozwolenie na wycięcie drzew owocowych i kara za wycięcie bez pozwolenia
przez: irek 43 | 2011.6.20 10:47:39
Na drzewa owocowe nie trzeba mieć pozwolenia. A karę za usunięcie innych drzew bez pozwolenia ustala się biorą kilka czynników pod uwagę. Między innymi iwek drzewa, średnicę pnia, wysokość, (...) czytaj dalej»
-
Wysokość stypendiów stażowych w roku 2011
przez: bil42 | 2011.6.20 10:54:22
Kwota stypendium w 2011 r. to 890,60 zł brutto, 765,45 netto. czytaj dalej»
-
Kupno kradzionego samochodu przez internet - odpowiedzialność nabywcy
przez: tymek28 | 2011.6.20 11:0:18
To nic wielkiego mu nie grozi. Złoży wyjasnienia i powie od kogo kupił, przedstawi umowe kupna, albo jakiś dowód transakcji i myślę że będzie po sprawi :D czytaj dalej»
-
Zrzeczenie się wynagrodzenia na rzecz męża - procedury
przez: halina99 | 2011.6.20 11:18:29
Nie ma Pani takiego prawa. Nikt nie może zrzec sie prawa do wynagrodzenia na rzecz kogokolwiek. Ewentualnie mąż w przypadku Pani niedyspozycji może domagać się odbioru Pani wynagrodzenia. czytaj dalej»
-
Spis powszechny - czy można się spisać do końca czerwca?
przez: olek 77 | 2011.6.20 11:40:8
Tak, tak. Przedłużyli możliwość dokonania spisu przez internet do 30 czerwca! :) czytaj dalej»
-
Obrona konieczna przy napadzie - dozwolone sposoby i narzędzia
przez: kawcio | 2011.6.20 11:47:39
To wszystko zależy od sądu, jak się potoczy sprawa, i od przebiegu tego wydarzenia. Teoretycznie gdy osoba działała w obronie własnej to nie pociąga to za sobą żadnych konsekwencji. A można (...) czytaj dalej»
-
Branże zwolnione z obowiązku rejestrowania kas fiskalnych
przez: ursyn78 | 2011.6.20 11:50:51
Też zakładałem firmę i przedstawiono mi taki wykaz. W zakresie zwolnień przedmiotowych z prowadzenia ewidencji przy zastosowaniu kas rejestrujących rozporządzenie przewiduje dalsze czasowe (czyli (...) czytaj dalej»
-
Podział mieszkania po kredycie - prawa zameldowanych dzieci
przez: henioD | 2011.6.20 12:12:20
Mam pytanie, rodzice wzięli kredyt na wykup mieszkania, którego do spłaty pozostało ok 20 tys. Czy w momencie podziału majątku mieszkanie zostanie podzielone między wszystkich zameldowanych czy (...) czytaj dalej»
-
Wzór wniosku o zniesienie alimentów po porzuceniu studiów przez córkę
przez: maniek42 | 2011.6.20 12:33:26
Po 12 latach małżeństwa dowiedziałem się, że nie jestem ojcem starszego dziecka. Rozwiedliśmy się a w grudniu złożyłem do sądu pozem o unieważnienie ojcostwa, napisałem w nim, że zostałem (...) czytaj dalej»
-
Prawo żony do odbioru listu poleconego adresowanego do męża
przez: Pergolesi | 2011.6.20 12:40:52
Może Pani odebrać polecony adresowany do męża pod warunkiem, że ma Pani ten sam adres zameldowania. Trzeba się wylegitymować. czytaj dalej»
-
Portal niemiecki - czy logowanie się oznacza zawarcie umowy?
przez: gdziekupiepl | 2011.6.20 12:42:57
a bo trzeba korzystać z bezpłatnego portalu handlowego a nie tam z płatnych jakiś dziwactw. :) gdzie-kupie.pl (portal tworzony przez firmy dla firm i klientów). Zarabiamy tylko na reklamie (nieinwazyjnej) czytaj dalej»
-
Dziecko zostało w Polsce z ojcem - prawa matki w Anglii
przez: izyda76 | 2011.6.20 13:0:47
Mieszkam w Anglii, ale moje dziecko zostało w Polsce z ojcem, prawa do dziecka mamy jednakowe przy czym dziecko jest przypisane przy adresie zamieszkania ojca. Co mogę zrobić, aby córka zamieszkała (...) czytaj dalej»
-
Przepisanie domu z matki na syna - darowizna czy sąd
przez: irek 35 | 2011.6.20 13:41:37
Mam takie pytanie dotyczące przepisania domu z matki na syna? Czy jeśli jest dwoje dzieci a dom ma należeć tylko do jednego to darowizna wystarczy, czy potrzebne jest postępowanie sądowe? czytaj dalej»