Archiwum Forum Czerwiec 2011
(626 tematów na forum)
-
Procedury pomocne w ściąganiu długów od firm z UE
przez: tymon6 | 2011.6.22 12:51:30
W takiej sytuacji można skorzystać z europejskiego postępowania nakazowego lub europejskiego postępowania w sprawie drobnych roszczeń czytaj dalej»
-
Przyjmowanie towaru od producenta - wymagane upoważnienia
przez: kamill29 | 2011.6.22 12:58:6
Wynika tak z nowego projektu ustawy o gospodarce opakowaniami i odpadami opakowaniowymi czytaj dalej»
-
Pomoc de minimis - definicja i warunki ubiegania się
przez: parro | 2011.6.22 13:18:56
Pomoc de minimis to szczególny rodzaj wsparcia udzielanego przez państwo przedsiębiorcom. W ramach tej pomocy mogą być finansowane m.in. projekty związane z organizacją imprez i wydarzeń (...) czytaj dalej»
-
Odszkodowanie od adwokata za przegraną sprawę - kiedy możliwe?
przez: gośśka45 | 2011.6.22 13:27:32
Można w każdej sprawie, Pod warunkiem, że jesteś w stanie udowodnić mu zaniedbanie swoich obowiązków lub działanie na szkodę klienta. czytaj dalej»
-
Czy spółka cywilna może posiadać własny majątek?
przez: kasia62 | 2011.6.22 13:31:26
Potocznie mówimy "majątek spółki". W rzeczywistości jednak spółka nie mając osobowości prawnej nie posiada swojego majątku. Majątek, którym dysponuje, to tak naprawdę (...) czytaj dalej»
-
Wyrok rozwodowy - władza rodzicielska i współdecydowanie ojca
przez: minka44 | 2011.6.22 13:33:8
Mam wyrok w sprawie rozwodowej, co oznacza ten zapis? \"powierza wykonywanie wladzy rodzicielskiej matce dziecka pozostawiajac ojcu prawo do wspoldecydowania o istotnych sprawach dziecka jak leczenie, (...) czytaj dalej»
-
Nieusprawiedliwiona nieobecność w pracy z przyczyn osobistych - zwolnienie
przez: henioW | 2011.6.22 13:36:2
Pracownik w razie zaistnienia przyczyn uniemożliwiających stawienie się do pracy zobowiązany jest niezwłocznie zawiadomić pracodawcę o przyczynie swojej nieobecności i przewidywanym okresie jej (...) czytaj dalej»
-
Nieterminowe wpłaty alimentów - gdzie zgłosić problem
przez: krycha86 | 2011.6.22 13:36:38
Mam taką sytuacje, co mogę zrobic jeżeli ojciec dzieci zaczyna wpłacać alimenty nietrminowo i w różnych kwotach, czy jest to już powód do zgłoszenia gdzieś? Jśli tak to gdzie? czytaj dalej»
-
Praca w listopadzie bez umowy - szanse na odzyskanie wynagrodzenia
przez: widmira | 2011.6.22 14:12:45
Moja sytuacja wyglada tak, że pracowałam u człowieka w listopadzie, a umowę miałam podpisać od grudnia. Mam egzemplarz umowy podpisany przez pracodawce z datą od grudnia. Niestety pracodawca nie (...) czytaj dalej»
-
Zmiana pracy przed trzynastką - wypłata nagrody rocznej
przez: opra | 2011.6.22 14:18:6
Chcę zmienić prace, ale mam takie pytanie czy jeśli zmienię pracę przed 13nastką czy zostanie mi ona normalnie przyznana ze starego miejsca pracy czy nie? Proszę o pomoc. czytaj dalej»
-
Dzień wolny na obronę pracy na studiach - prawo pracownika
przez: zachariasz1 | 2011.6.22 14:38:25
Mam takie pytanie , czy osobie, która podjęła zatrudnienie - ma umowe na czas określony 3 miesięczny przysługuje dzień wolny na obronę pracy na studiach? czy jest jakis przepis, czy po prostu musze (...) czytaj dalej»
-
Przedawnienie zobowiązania podatkowego - czy może nie nastąpić
przez: kornett | 2011.6.22 14:46:34
Czy przedawnienie zobowiązania podatkowego może nigdy nie nastąpić? czytaj dalej»
-
Interwencja uboczna w postępowaniu sądowym - definicja
przez: paula22 | 2011.6.22 14:51:38
na czym polega interwencja uboczna? czytaj dalej»
-
Prawo ojca do kontaktów z dzieckiem po zerwanym związku
przez: pila | 2011.6.22 15:1:52
Mój były partner jest alkoholikiem. Mamy wspólne dziecko, córeczkę. On związał się z moją koleżanka i mnie zostawił. mieszkają w jakiejś melinie i nie ma tam warunków do tego aby Kasia przebywała (...) czytaj dalej»
-
Pierwszy urlop wypoczynkowy po roku pracy - zasady
przez: oleks | 2011.6.22 15:4:57
Pół roku temu, dokładnie w 04 stycznia rozpocząłem moją pierwszą pracę. Chciałbym sobie wyjechać gdzieś na wakacje i zastanawiam się czy w moim przypadku jest szansa na otrzymanie urlopu wypoczynkowego. (...) czytaj dalej»
-
Czas obowiązywania pełnomocnictwa - okresy ważności
przez: jola15 | 2011.6.22 15:8:51
Czy pełnomocnictwo nadaje się na jakiś określony czas, czy na stałe? czytaj dalej»
-
Ochrona przed zwolnieniem po powrocie z urlopu macierzyńskiego
przez: anetka32 | 2011.6.22 15:12:26
Jestem na urlopie macieżyńskim, ale dowiedziałam się żo po powrocie do pracy kierownik chce mnie zwolnić, czy jest jakiś sposób na zachowanie posady jeszcze na jakiś czas? czytaj dalej»
-
Trzy sprawy sądowe - wyrok w zawieszeniu i kolejne sprawy
przez: trater | 2011.6.22 15:12:47
Witam! W toku są 3 sprawy u mnie. Wyrok dla 1ej z nich zapadł 22 listopada 2007. Zostałem wtedy skazany na 1,6 roku w zawieszeniu na 4 lata za nieumyślne spowodowanie pożaru. Z wyrokiem sie nie (...) czytaj dalej»
-
Dodatki do wynagrodzenia dla sekretarki na najniższej krajowej
przez: fikus123 | 2011.6.22 15:22:49
Jestem sekretarką. Pracuje na pełny etat, ale z pensja najniższą krajową. Czy należą mi się jakieś dodatki do podstawowego wynagrodzenia? czytaj dalej»
-
Rozwiązywanie umów dzierżawy gruntów rolnych - nowa ustawa rządu
przez: nataniel27 | 2011.6.22 15:22:53
W sprawie ustawy o gospodarowaniu nieruchomościami rolnymi Skarbu Państwa jest przygotowywany równierz projekt poselski czytaj dalej»
-
Negocjowanie niższej marży kredytu bankowego przez dodatkowe usługi
przez: typ | 2011.6.22 15:25:2
obecnie wiele banków obniża swoje marże jeśli spłacało sie wcześniejsze kredyty terminowo. czytaj dalej»
-
Uniknięcie odziedziczenia długów firmy ze spadkiem
przez: utopias | 2011.6.22 15:26:46
Dostałem po dziadkach spadek. Nieruchomości, dom i firmę, która jest poważnie zadłużona! Czy można w jakiś sposób uniknąć odziedziczenia razem z tym wszystkim ich długów? czytaj dalej»
-
Darowizna pieniędzy od rodziców - ochrona przed wspólnotą małżeńską
przez: fabiank | 2011.6.22 15:30:31
Czy gdyby rodzice chcieli mi przekazać w darowiźnie pewną sumę pieniędzy, to czy ona także by weszła w część wspólnoty małżeńskiej? Można jakoś zrobić, aby tak nie było? czytaj dalej»
-
Stawka VAT na sprzedaż miejsca parkingowego w budynku mieszkalnym
przez: kurkawodna1 | 2011.6.22 15:31:7
Nie ma już kontrowersji w tym temacie, coraz więcej interpretacji organów podatkowych, za tym przemawia oraz brzmienie przepisów ustawy czytaj dalej»
-
Podpisanie weksla jako zabezpieczenie dla pracodawcy - zgodność z prawem
przez: irena 53 | 2011.6.22 15:33:59
Jest to opisane w dziale V Kodeksu Pracy. czytaj dalej»
-
Odwieszenie dochodzenia a pobyt podejrzanego w areszcie
przez: be | 2011.6.22 15:46:11
odwieszenie dochodzenia a pobyt w aś Witam, prosiłbym o pomoc i odpowiedź na pytanie Jako pokrzywdzony otrzymałem rok temu postanowienie o zawieszeniu dochodzenia ze względu na nieznane miejsce (...) czytaj dalej»
-
Matka samotnie wychowująca dziecko - zasiłki z funduszu alimentacyjnego
przez: anit | 2011.6.22 15:52:33
Moja kuzynka jest matką samo wychowującą dziecko. Ojciec nie płaci alimentów, bo wyjechał za granice i jest nieuchwytny. Jakie zasiłki z tego tytułu jej się należą i jak ma się o nie starać? czytaj dalej»
-
Zebranie wiejskie - prawo zwoływania i przewodniczenia
przez: matti28 | 2011.6.22 15:57:9
kto ma prawo do zwołania i przewodniczenia zebraniu wiejskiemu? czytaj dalej»
-
Była żona składa wnioski do sądu z zemsty - zwolnienie z kosztów
przez: witek5 | 2011.6.22 19:1:6
Proszę może będzie ktoś wiedział jak mi pomóc,otóż jestem po rozwodzie półtora roku płacę alimenty na dwoje dzieci w wysokości tysiąca zł,ale że była żona przyrobiła sobie dziecko i (...) czytaj dalej»
-
Spadkobiercy po przyrodnich braciach z drugiego małżeństwa
przez: beata1234 | 2011.6.23 13:14:15
Witam, jakiś czas temu zmarł mój przyrodni brat (nie miał żony i dzieci), wtedy nasz ojciec i moja macocha już nie żyli. Czy dalsza rodzina mojej macochy ma prawo do spadku po moim bracie? Z góry (...) czytaj dalej»
-
Coroczne wsparcie finansowe chorego psychicznie wujka - dokumentowanie
przez: mrozowskim | 2011.6.23 17:2:27
Sugeruję zaprzestać wysyłania pieniędzy. czytaj dalej»
-
Prawo autorskie do programów napisanych na zaliczenie na uczelni
przez: mrozowskim | 2011.6.23 17:7:25
Od strony prawnej to wygląda na wymuszenie. Pan jest autorem programu i to Pan jest dysponentem wszelkich praw do niego i bez Pana zgody nikt nie może tego programu wykorzystać. Nikt nie ma też prawa, (...) czytaj dalej»
-
Okres wypowiedzenia na umowie na czas nieokreślony - staż pracy
przez: gs500 | 2011.6.23 19:43:13
Witam, chcialbym sie dowiedziec czy w moim przypadku okres wypowiedzenia umowy na czas nieokreslony bedzie trwal 1 miesiac czy tez 2 tygodnie. Od roku czasu bylem zatrudniony na umowe o prace na czas (...) czytaj dalej»
-
Delegacja na Węgry - umowa i minimalne diety zagraniczne
przez: andrzejmal | 2011.6.23 22:9:3
Witam, Mam umowę o prace na czas nieokreślony i jadę na delegację na Węgry, ale zanim wyjadę chce z moim szefem popisać jakikolwiek rodzaj umowy (lub kontrakt) na jakich warunkach jadę (chciałbym (...) czytaj dalej»
-
Demontaż słupa energetycznego na prywatnej posesji - wymuszenie usunięcia
przez: ciekawy | 2011.6.24 5:17:22
Czy można wymusić demontaż słupa energetycznego? Szanowni Państwo, Piszę do Państwa w imieniu swojego ojca, który zadał mi jedno dość intrygujące mnie pytanie. Chodzi o słup elektryczny (...) czytaj dalej»
-
Monitoring stanu konta bankowego przez teściów - jak się bronić?
przez: dasaj20 | 2011.6.24 9:1:55
witam dziekuje za podpowiedz Otorz na forum bakowym dowiedzialem sie ze zmiana banku nic nie da. Pracownik banku moze sprawdzic stan srodkow osoby nie waze z ktorego banku. Posiadam srodki w kilku (...) czytaj dalej»
-
Pieniądze zaoszczędzone przed małżeństwem - dowodzenie osobistej własności
przez: dasaj20 | 2011.6.24 9:3:37
dziekuję ja nie chce wspólnoty z teściem:D pozdrawiam czytaj dalej»
-
Dostęp do dokumentów spółki jako były wspólnik
przez: Wojtek | 2011.6.24 19:28:0
czy mogę ubiegać się o ksero kopie dokumentów spółki za okres w którym byłem wspólnikiem? do końca czerwca 2008roku byłem wspólnikiem i zamierzam rozliczyć spółkę ale nie mam możliwości (...) czytaj dalej»
-
Zakres uprawnień matki przy ograniczonych prawach ojca do współdecydowania
przez: azja1203 | 2011.6.25 0:19:19
Bardzo prosze o pomoc w wyjasnienu co mogę robic bez zgody ojca przy takiej sentencji wyroku sadu. Dodam ,ze powodem złozenia wniosku było uzyskanie zgody na podrózowanie z dzieckiem za granice, gdyz (...) czytaj dalej»
-
Konsolidacja firm - zachowanie osobowości prawnej
przez: dhus | 2011.6.25 11:0:1
Konsolidacja firy musza tracic osobowość prawną.Czy firmy moga istniec oddzielnie.Konsolidacja ma na celu polaczenie sil tylko i wylacznie w jednej dziedzinie, natomoiast reszta uslug ma byc wykonywana (...) czytaj dalej»
-
Alimenty dla pełnoletniej córki gdy matka ma problem z alkoholem
przez: patiii937 | 2011.6.25 15:57:49
Dziekuję bardzo za pomoc. czytaj dalej»
-
Wyjazd z dziećmi za granicę bez zgody męża - sprawa o uprowadzenie
przez: Iza73 | 2011.6.25 18:30:56
Opisze pokrótce mój problem.Tamtego roku wyleciałam za granicę z dziećmi(14i9lat)bez zgody męża.On założył mi sprawę o uprowadzenie dzieci i ustalenie miejsca ich pobytu przy nim.Wróciłam (...) czytaj dalej»
-
Sprawozdanie roczne spółki zoo bez działalności
przez: mppole | 2011.6.25 22:49:5
Witam, Czy w przypadku gdy spolka zoo de facto nie zaczela zadnej dzialalnosci, nie ma przychodow i skladane byly tylko zerowe deklaracje vat to trzeba przygotowac i skladac sprawozdzanie roczne? Pzdr czytaj dalej»
-
Szpital 20 metrów od okien domu - zgodność z prawem budowlanym
przez: poster82 | 2011.6.25 23:21:56
Wiem popełniłem błędy ? /spółdzielczego /i jeszcze jeden / łóżek / ale to wina klawiatury :) czytaj dalej»
-
Zatrzymanie za marihuanę - ryzyko przeszukania domu z nakazem
przez: sacik | 2011.6.26 14:48:14
Witam ostatnio zostałem zatrzymany przez lokalną policje za posiadanie szczątkowych ilosci marihuany zostałem wzięty na komisariat i przesłuchany powiedziałem im że nie znam goscia od którego (...) czytaj dalej»
-
Rozwód i zniesienie ojcostwa - dziecko nie męża
przez: nowela33 | 2011.6.26 19:26:25
Dwa lata temu urodziłam syna, ale nie jest to dziecko męża,zostało zapisane na niego gdyż on nic o tym nie wiedział.mąż pracuje za granicą ostatnio oświadczył że zostaje tam na stałe.wystąpiłam (...) czytaj dalej»
-
Czy zmiana Era na T-mobile pozwala wypowiedzieć umowę?
przez: lukasz.szczechowiak | 2011.6.26 20:0:57
dołączam się do pytania, przecież to tak jakby kupując w serwisie Mercedesa za 500tys zł, po 4 miesiącach ktoś przyszedł zdemontował znaczek mercedesa i nakleił znaczki fiata!!! Decydując (...) czytaj dalej»
-
Pozew przeciw hydraulikowi za wadliwy piec bez umowy
przez: Malenaaa | 2011.6.26 21:23:8
czy moge wnieść sprawę przeciw hydraulikowi,który wykonał mi instalację co.w całym domu,ale namówił na kupno wadliwego pieca.Nie mam z nim żadnej umowy. W ubiegłym roku wymieniałam instalację (...) czytaj dalej»
-
Rozwód a orientacja seksualna - prawo do dziecka
przez: agnieszka.lesniewska | 2011.6.26 21:32:7
witam.bardzo prosze o opinie ...moja kolezanka jest w trakcie rozwodu z mezem juz od dłuzszego czasu nie układa sie im ...poprostu zyja razem ale osobno ...moja kolezanka od lat wiedziała ze mezczyzna (...) czytaj dalej»
-
Umorzenie składek na Fundusz Pracy podczas urlopu wychowawczego
przez: adamo33 | 2011.6.27 11:20:54
Na złożenie wniosków o umorzenie zostało mało czasu, już mniej niż miesiąc czytaj dalej»