Zasiłek pielęgnacyjny 2011 - forum prawne
Opiekuje się niepełnosprawnym 80 letnim ojcem i pobieram zasiłek 153 zł (jak do tej pory) czy 2011 roku coś się zmieni? Bardzo proszę o odpowiedź.
Odpowiedzi w temacie: Zasiłek pielęgnacyjny 2011 (3)
Mam takie pytanie, mam dziecko niepełnosprawne, które posiada orzeczenie o niepełnosprawności. Za niedługo mam kolejna komisję lekarską, we wniosku powinienem wpisać że zwracam się z prośbą o wydanie orzeczenia o niepełnosprawności dla celów:zasiłku pielęgnacyjnego i świadczenia pielęgnacyjnego, czy muszę wybrać tylko jedną opcję? Jeżeli nie dostanę świadczenia pielęgnacyjnego, to nie zabiorą mi zasiłku pielęgnacyjnego?
Opiekuję się chorą babcią, która ma tylko nędzną rentę. Czy należy mi się zasiłek pielęgnacyjny?
Jak się mam o niego starać?
Czy muszę przedstawiać jakieś dokumenty?
Dodam, że nie jestem ustanowionym przez sąd opiekunem babci, tylko zajmuje się nią samowolnie.
Ma Pani prawo do zasiłku pielęgnacyjnego. Należy się o niego ubiegać w Ośrodku Pomocy Społecznej w Pani obrębie zamieszkania. A Czy Babci jest ubezwłasnowolniona i musi mieć ustanowionego opiekuna? Czy może ktoś już tą funkcję pełni? Jak Pani pójdzie do pomocy społećznej to wszystko dokładnie Pani wytłumaczą wraz z podaniem obowiązujących Panią dokumentów.
DODAJ POST W TEMACIE
Aby odpowiadać na forum musisz się zalogować!
Masz inne pytanie do prawnika?