Archiwum Forum Styczeń 2011
(565 tematów na forum)
-
Areszt tymczasowy - odwołanie i możliwość wcześniejszego zwolnienia
przez: Szefik | 2011.1.1 17:20:41
areszt tymczasowy Witam...Mój chłopak dostał wezwanie do prokuratury i mial sie wstawic lecz sie nie wstawil...został odwieziony przez policje do prokuratury i tam zostal tymczasowo aresztowany do (...) czytaj dalej»
-
Czy należą mi się pieniądze z ZUS po krótkiej umowie?
przez: dzajken | 2011.1.1 18:49:19
Dostałem umowę z zakładem, która była ważna od dnia 23 września do 31 października. W tym czasie byłem 2 razy na zwolnieniu z powodu choroby. Na koniec miesiąca rozliczyłem się z zakładem (...) czytaj dalej»
-
Kupno mieszkania w Polsce za gotówkę mieszkając za granicą
przez: Ewa | 2011.1.1 21:11:3
Czy mieszkajac za granica moge kupic mieszkanie w Polsce za gotowke???Mieszkac bede wciaz za granica, mieszkanie ma byc tylko forma inwestycji....Jestem zameldowana u rodzicow, nigdy nie pracowalam w (...) czytaj dalej»
-
Pracodawca potrącił nadgodziny za dzień urlopu - czy legalne?
przez: emcetdbc | 2011.1.1 22:15:15
Witam. Minął 2 miesiąc gdy pracuje na umowe o pracę. Dodam, że jest to jeszcze okres próbny ale o umowę o pracy. Wiec jak się orientuje za 1 miesiąc przepracowany przysługuje mi ok.1 dzień. Musiałem (...) czytaj dalej»
-
Chrzest dziecka bez zgody ojca - prawa rodzicielskie
przez: marekostro1982 | 2011.1.2 11:37:23
dziekuje, ze ktokolwiek napisal. w tym przypadku nie są zachowane kryteria, co do matki chrzestnej. ona prowadzi naganny tryb życia , a bierzmowania nie ma. czytaj dalej»
-
Chrzest dziecka bez zgody ojca - prawa rodzicielskie
przez: marekostro1982 | 2011.1.2 11:42:5
wspomne, ze jak byla w ciazy to dziadek(jej tata) proponowal tabletki na poronienie i ona dlugo wahała , lecz ja nie wyrazilem zgody (jeszcze wtedy jakieś zdanie miałem). czytaj dalej»
-
Odszkodowanie za oszustwo byłego męża w sprawie mieszkania
przez: sol1 | 2011.1.2 15:27:36
Witam. Na początku roku 2009 mój były mąż poznał kobietę i złożył pozew o rozwód. Zgodziłam się na rozwód bez orzekania o winie bo były mąż podpisał mi oświadczenie, że nie będzie (...) czytaj dalej»
-
Co może zrobić komornik gdy nie ma dochodów?
przez: ewe | 2011.1.2 15:59:35
zajecia komornicze dostalam pismo od komornika o ujawnienie majatku itp. mam zasilek chorobowy do dia porodu (pozniej zasilek macierzynski|) jestem wspolwlascicielem samochodu i mam 1/2 domu rodzinnego... (...) czytaj dalej»
-
Wyłączenie ogrzewania na klatce schodowej - prawo zarządcy
przez: Ilona | 2011.1.2 22:1:37
Wyłączenie ogrzewania na klatce schodowej.. Czy zarządca nieruchomości ma prawo wyłączyć kaloryfery na klatce schodowej na prośbę zarządu wspólnoty? Na zebraniu były 2 osoby ( w skład zarządu (...) czytaj dalej»
-
Problemy z wynajmem mieszkania - CO według metrażu i nowy piec
przez: Malgorzata1122 | 2011.1.3 1:22:46
Jeśli nie ma w umowie to nie trzeba. Pozdrawiam, Małgorzata Woźniak czytaj dalej»
-
Separacja w Kościele Katolickim jako alternatywa
przez: Bolesta | 2011.1.3 7:27:28
Witam, mimo separacji może naturalnie Pani przyjmować sakramenty święte, chyba że przykładowo (jest to najczęściej spotykany przypadek) żyje Pani na sposób małżeński z jakąś osobą (...) czytaj dalej»
-
Czy pracodawca może zmusić do pracy nocnej co 2 tygodnie?
przez: twisteros_pl | 2011.1.3 8:35:26
czy pracodawca może mnie zmusić do pracy w godzinach nocny co 2 tyg.bo jest to praca 3zmianowa. czytaj dalej»
-
Alimenty od ojca prowadzącego działalność na stracie - szanse w sądzie
przez: jehhud | 2011.1.3 9:47:49
Wysokość alimentów zależy zarówno od usprawiedliwionych potrzeb dziecka, a także od zarobków i możliwości majątkowych zobowiązanego do płacenia alimentów. Jeśli ojciec Pani dziecka wpłacał (...) czytaj dalej»
-
Kara za przekroczenie prędkości alkosensor 0,12mg/l - czy słuszny wyrok
przez: jehhud | 2011.1.3 10:1:48
Jeżeli podczas badania stwierdzono u Pana alkohol w niedopuszczalnej wysokości, sąd mógł wymierzyć taką karę. Co do grzywny, to może się Pan odwoływać; sąd może warunkowo zawiesić wykonanie (...) czytaj dalej»
-
Czy wysokość mandatu zależy tylko od policjanta?
przez: marek23 | 2011.1.3 10:10:1
Witam Mam pytanuie czy jest prawda to,że od nowego roku wysokość manadtu zalezy tylko i wyłącznie od pilicjanta?Z góry dziękuję za odpowiedzi czytaj dalej»
-
Jaka prędkość obowiązuje na autostradach po zmianach?
przez: paweł72 | 2011.1.3 10:12:27
Witam Mam pytanie jaka prędkość teraz obowiążuje na autosradach bo wiem, że coś się miało zmienić na drogoach od nowego roku?Jakie te zmiany?Z góry dziekuję za wszelkie informacje czytaj dalej»
-
Czy muszę wyrzucić książki z starą stawką VAT?
przez: krykttyna | 2011.1.3 10:27:10
Czy w związku z podwyżką VAT-u będę musiał wywalić na śmietnik książki, które sprzedaję a które są jeszcze obłożone starszą stawką VATU? czytaj dalej»
-
Podatki w Polsce po 10 latach pracy legalnej w USA
przez: albertkow | 2011.1.3 10:38:18
Mam pytanie. Wrocilam do Polski po 10 latach pracy legalnej w USA. Najpier studiowalam tam przez 2 lata a potem pracowalam legalnie przez 8 lat placac podatki amerykanskie. W Polsce jedyne dochody jakie (...) czytaj dalej»
-
Obowiązek jazdy w kasku na stoku narciarskim
przez: mronki | 2011.1.3 11:17:33
Słyszałem, że mają wprowadzić obowiązek jazdy w kasku na stoku. Czy to prawda? czytaj dalej»
-
Czy można rozliczać dwie działalności na karcie podatkowej?
przez: ekstraway | 2011.1.3 12:45:35
Witam! Prowadzę działalność gastronomiczną opodatkowaną na zasadach katy podatkowej. Od początku 2011 planuje rozpocząć prowadzenie kolejnej działalności w zakresie opieki domowej nad dziećmi. (...) czytaj dalej»
-
Jak długo będę spłacać kredyt mieszkaniowy w spółdzielni?
przez: Nowak | 2011.1.3 13:21:55
Witam,od grudnia 1993r. mieszkam w bloku spółdzielczym gdzie regularnie spłacam kredyt mieszkaniowy,jak długo będę go jeszcze spłacać? czytaj dalej»
-
O ile wzrośnie składka ZUS dla prowadzących działalność?
przez: frytka30 | 2011.1.3 13:38:13
O ile wzrośnie składka zus dla prowadzących działalność gospodarczą? wyczytałem że będzie to blisko 560zl? czy to prawda? czytaj dalej»
-
Czy ITD może zatrzymywać motocyklistów i samochody osobowe?
przez: damianek50 | 2011.1.3 13:44:9
Witam, czy to prawda że od stycznia inspektorzy transportu drogowego będą mogli zatrzymywać motocyklistów i samochody osobowe? Co oni maja niby sprawdzać ? Jak dla mnie bez sensu czytaj dalej»
-
Od kiedy podwyżka emerytury i o ile dla każdego?
przez: janina56 | 2011.1.3 14:7:27
Witam Mam pytanie od kiedy będzie podwyżka emerytury i o ile?I czy każdy emryt może na to liczyć?Z góry dziekuję za wszelkie informacje na ten temat czytaj dalej»
-
Co grozi za sprzedaż punktów karnych?
przez: doda33 | 2011.1.3 14:10:17
Witam, jak to jest z tą sprzedażą punktów , czy jeśli na policji powiedzą że to nie ja prowadziłam ten samochód, bo np. nie jestem podobna do osoby ze zdjęcia? Przecież te zdjęcia są w ogóle (...) czytaj dalej»
-
Czy pracodawca nie musi oddawać dnia za święto w sobotę?
przez: betka41 | 2011.1.3 14:11:20
Witam Chciałam sie upewnić, teraz jesli świeto wypadnie w sobotę to pracodawca już nie musi oddawać dnia wolnego swoim pracownikom tak?Z góry dziekuje za odpowiedzi czytaj dalej»
-
Czy rachunki za internet wystarczą zamiast faktur do ulgi?
przez: wrobel44 | 2011.1.3 14:25:53
Witam, zgodnie z zmianami od tego roku nie trzeba zbierać faktur za internet, ale czy same rachunki wystarcz? Nie są przecież imienna, jak to wytłumaczyć podczas ewentualnej kontroli? czytaj dalej»
-
Czy można zwolnić pracownika na zwolnieniu chorobowym?
przez: gossia43 | 2011.1.3 14:27:20
Witam Mam pytanie czy pracoadwca ma prawo zwolnic pracownika, który jest na zwolnieniu chorobowym?Z góry dziekuję za odpowiedzi czytaj dalej»
-
Ulga dla samotnego rodzica a pomoc dziadków
przez: zochaO | 2011.1.3 14:31:1
W nowych przepisach zdefiniowano, że ulga przysługuje, ?jeżeli ten rodzic lub opiekun w roku podatkowym samotnie wychowuje dzieci?. Jeżeli ja mieszkam z rodzicami i oni mi pomagają w pewien sposób (...) czytaj dalej»
-
Mandaty za prędkość według uznania policjanta - nowa nowelizacja
przez: kulejka11, | 2011.1.3 14:31:41
jakoś dziwnie rząd nigdy nie myli się na swoją NIEKORZYŚĆ... czytaj dalej»
-
Obowiązek meldunkowy obywateli polskich - zgłaszanie wyjazdu za granicę
przez: lolek56 | 2011.1.3 14:52:17
\"Dz.U. 2010 nr 217 poz. 1427 Obowiązek meldunkowy obywateli polskich Art. 24. 1. Obywatel polski przebywający na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej jest obowiązany wykonywać obowiązek meldunkowy (...) czytaj dalej»
-
Jak kupić auto na licytacji komorniczej za połowę ceny?
przez: nataniel54 | 2011.1.3 14:58:48
Można wziąć udział w ogólnodostępnych licytacjach komorniczych. Można tam kupić auto nawet za połowę jego wartości rynkowej. Szacunkową wartość samochodu przeznaczonego do licytacji ustala (...) czytaj dalej»
-
Koniec dni wolnych za święta w soboty od 2011
przez: halinka | 2011.1.3 15:5:0
Od 2011 r. nie będzie już dni wolnych za święta przypadające w soboty. Spowodowane jest to tym, iż 1 stycznia wchodzi w życie zmieniony kodeks pracy, który ustanawia dniem wolnym od pracy 6 stycznia (...) czytaj dalej»
-
Warunki uzyskania lokalu socjalnego od gminy
przez: benek79 | 2011.1.3 15:6:8
Witam, jakie są warunki uzyskania lokalu socjalnego? Czy każda gmina ma to wyodrębnione? Jeśli mam bardzo ciężkie warunki mieszkaniowe, a chciałbym już zamieszkać z moją narzeczoną ? czytaj dalej»
-
Wyższe składki ZUS dla samozatrudnionych od 2011
przez: anula 28 | 2011.1.3 15:10:35
Od 2011 roku będą wyższe składki do ZUS dla samozatrudnionych! To efekt wzrostu płacy minimalnej. czytaj dalej»
-
Czy emeryt musi rozwiązać umowę o pracę w 2011?
przez: irek22 | 2011.1.3 15:42:37
czy pracownik, który będzie chciał pobierać emeryturę od 2011 roku, będzie musiał rozwiązać stosunek pracy z pracodawcą? Czy będą jakieś problemy z powiązaniem emerytury i pracy? z góry (...) czytaj dalej»
-
Dodatek do zasiłków przedemerytalnych - 25% średniej pensji bez zmniejszenia
przez: polo59 | 2011.1.3 15:50:27
Osoby otrzymujące zasiłki i świadczenia przedemerytalne będą mogły, bez problemu zmniejszenia świadczenia, dorobić sobie do 25 proc. średniej pensji. Do czasu przekroczenia kwoty 70 proc. średniej (...) czytaj dalej»
-
Ulgi dla uczniów i studentów po podwyżce VAT
przez: albertkow | 2011.1.3 15:55:52
Przez zmiany VAT to i tak wyjdziemy na "0" bo pewnie za niedługo ceny wszystkich biletów pójdą w górę i będziemy płacić więcej. Takie zwiększenie ulgi to tylko mydlenie oczu... czytaj dalej»
-
Dodatek uzupełniający dla nauczycieli za zaniżone pensje
przez: kotka34 | 2011.1.3 16:4:1
Do 20 stycznia samorządy mają czas na sporządzenie analizy wydatków poniesionych w ubiegłym roku na płace nauczycieli. Stwierdzono, że gminy zaniżały pensje nauczycieli i będą musiały wypłacić (...) czytaj dalej»
-
Doliczenie studiów zagranicznych do stażu pracy
przez: mrozowskim | 2011.1.3 16:46:23
Jeśli dysponuje się dyplomem ukończenia studiów. czytaj dalej»
-
Bezpieczeństwo zatrudnienia - kiedy pracodawca nie może zwolnić
przez: mrozowskim | 2011.1.3 16:47:28
W takcie usprawiedliwionej nieobecności w pracy. czytaj dalej»
-
Renta rodzinna po zmarłym mężu - warunki dla dzieci
przez: B.D | 2011.1.3 19:21:24
komu przysluguje renta rodzinna? mąż zmarł w grudniu 2010 roku wcześniej starał się o rentę spełnił 5 alt ciągł9oścoi pracy w dziesięcioleciu ma okres składkowy 17 lat .... a od ostatniego (...) czytaj dalej»
-
Czy babcia może nas wymeldować i czy musi załatwić lokal?
przez: j | 2011.1.3 21:35:4
pomoc jestem zameldowany z zona u jej babci od1998r czy moze sama nas wymeldowac a jak tak czy musi nam załatwic lokaljestto dom włsnosciowy w naszej gminie nie ma urzedu lokalowego czytaj dalej»
-
Wyciek listy płac z zakładu pracy - łamanie prawa?
przez: 19760302 | 2011.1.3 22:25:22
nie bardzo wiedziałem gdzie zaszeregować swoje pytanie jeśli sie pomyliłem proszę o wybaczenie. Mam mały problem polega na tym że moje imię i nazwisko było na liście z informacjami ile zarabiam (...) czytaj dalej»
-
Forma spółki bez nazwiska - przekształcenie działalności gospodarczej
przez: obcy (juz | 2011.1.4 0:4:56
ok doczytalem, albo Sp. z o.o albo akcyjna czytaj dalej»
-
Prawa właścicieli domu a lokatorzy mieszkań bez dokumentów
przez: zosia262 | 2011.1.4 2:56:36
Witam, mieszkam w domu wielorodzinnym- tak przynajmniej mój dom jest ogólnie nazywany. Dom jest jednopiętrowy i stoi na działce, która ma dwóch współwłaścicieli- moja mama i ciocia Zosia, które (...) czytaj dalej»
-
Odwołanie od zapłaty bonifikaty za sprzedaż mieszkania przed 5 laty
przez: iwona | 2011.1.4 10:12:33
Czy mogę odwołać się od zapłaty bonifikaty od sprzedanego mieszkania przed upływem 5-ciu lat? Witam. Chciałabym prosić o radę. Ratusz chce ściągnąć od nas bonifikatę, która nam udzielił, (...) czytaj dalej»
-
Zmiany w kursie prawa jazdy - liczba godzin i ceny
przez: elka18 | 2011.1.4 10:15:32
Witam Mam pytanie czy od tego roku cos się zmienia jeśli chodxi o kurs prawa jazdy?Chodzi dokładnie mi o liczbe godzin jaka trzeba mieć podczas kursu?I czy cos zdrożało?Z góry dziekuję za odpowiedzi (...) czytaj dalej»
-
Wniosek o warunki zabudowy złożony przez jednego ze współwłaścicieli
przez: Monika | 2011.1.4 11:55:51
Witam, wspólnie z mężem jesteśmy właścicielami działki, ostatnio złożyłam do gminy wniosek o wydanie warunków zabudowy, czy nie będzie problemów, że złożyłam go sama? Czy wydane warunki (...) czytaj dalej»
-
Ferie w województwie górnosląskim - terminy
przez: kamil69 | 2011.1.4 12:29:8
Witam Mam pytanie kiedy ferie dla województwa górnosląskiego?Dziekuję za odpowiedzi czytaj dalej»