Archiwum Forum Styczeń 2012
(518 tematów na forum)
-
Groźby w sądzie - możliwość oskarżenia o zastraszanie
przez: 0 | 2012.1.30 9:48:44
nie ten dział! czytaj dalej»
-
Zwrot kosztów dojazdu do urzędu pracy dla bezrobotnego
przez: krystian18 | 2012.1.30 9:50:1
czyli raz na trzy miesiace mozna podjechac i wrócić za darmo, albo za kazdym razem kiedy urząd dzwoni i zaprasza do siebie. czytaj dalej»
-
Obniżenie alimentów po założeniu nowej rodziny przez bezrobotnych
przez: beata 34 | 2012.1.30 9:52:40
na pewno nie istnieje taka możliwość ze wzglądu na nową rodzinę. Alimenty w takim wypadku zostają stałe. czytaj dalej»
-
Czy instalacja gry własnym kluczem ze ściągniętego obrazu to piractwo
przez: krzysss4 | 2012.1.30 9:55:55
masz klucz, zpałaciłeś za niego, kupując np oryginalna grę tyle ze teraz np dvd jest zabardzo zrysowane i niechodzi, albo zgubiłes płytę itp.; to możesz grać w gre sciagnieta z internetu, klucz (...) czytaj dalej»
-
Czy ACTA zabroni ściągania seriali i napisów dla siebie
przez: stefanq | 2012.1.30 9:59:25
hehe no nie dokonca tak jest z tym posiadaniem wszystkiego. mozesz posiadac napewno 24h w celu przetestowania produktu. potem należy go usunac z dysku lub zakupic oryginał. seriale są jak najbardziej (...) czytaj dalej»
-
Co można ściągać z internetu po podpisaniu ACTA
przez: olcioWM | 2012.1.30 10:3:28
hehe to ze na jednej stronie masz napisane, pobierz za darmo nie oznacza ze jest to legalne pobranie. ale w dobie dzisiejszego zasmieconego internetu trudno sie dowiedziec co jest legalne a co nie. poza (...) czytaj dalej»
-
Gdzie znaleźć oferty bezpłatnych szkoleń
przez: mama34 | 2012.1.30 10:5:30
popros o polaczenie z osobami majacymi cos wspolnego ze szkoleniami uninymi;) czytaj dalej»
-
Jak obliczyć swoją przyszłą emeryturę mając 30 lat
przez: wszebąd | 2012.1.30 10:6:18
trudno wyliczyc emeryture nie znajac panskich plac;] to bardziej pytanie do jakiejs ksiegowej. najlepiej z panskiego miejsca pracy. czytaj dalej»
-
Rozliczenie z podatku za pracę w Wielkiej Brytanii
przez: hibas | 2012.1.30 10:8:50
ooo własnie, miałem to samo pisać:) spoko forum finansowo giełdowe;) o ile takie słowo jak giełdowe istnieje. czytaj dalej»
-
Czy polecanie filmików na Facebooku łamie prawo autorskie
przez: walencjusz | 2012.1.30 10:10:12
ale jaki filmik? znaleziony na internecie? czy jaki kolwiek filmik np. z urodzin kolegi? a jeśli strona która udostepnia ten filmik udostepnia go z godnie z prawem to co? czytaj dalej»
-
Odpowiedzialność za nieodebranie przesyłki pobraniowej - koszty zwrotu
przez: pani12 | 2012.1.30 10:12:36
sprawa na drodze cywilnej. czytaj dalej»
-
Jak bronić się przed nieprawną egzekucją komorniczą
przez: axel41 | 2012.1.30 10:13:34
"Mam jednak podstawy aby sądzić że egezukcja komornicza która ma zostać przeprowadzona jest nie zgodna z prawem!!" na jakiej podstawie pan to stwierdza? czytaj dalej»
-
Nowe zasady ubezpieczenia zdrowotnego dla rolników
przez: edi445 | 2012.1.30 10:14:26
PSL, szkoda słów, żaden koalicjant dla rządu. czytaj dalej»
-
Umowa o pracę bez możliwości wypowiedzenia - czy to legalne
przez: izydora50 | 2012.1.30 10:15:18
nope:] czytaj dalej»
-
Kradzież autorskich zdjęć na Allegro - jak działać prawnie
przez: benek99 | 2012.1.30 10:18:49
urwało mi reszte tekstu:) to porady od prawników prowadzących min. to forum. Analiza i sporzadzenie odpowiedzi zajmuje im nie więcej niż 24 godzin od zadania pytania. Poza tym masz darmową wycenę (...) czytaj dalej»
-
Czy korepetycje wymagają rozliczenia w urzędzie skarbowym
przez: krystian18 | 2012.1.30 10:20:41
hmmm... jaksie tak zastanowic to to całkiem dobry biznes, umowy? o dzieło tylko ze za każdym razem trzeba byłoby sporzadzac po danej korepetycji, wiec moze zlecenie i co miesiac umowa i tyle. tylko (...) czytaj dalej»
-
Gra online z opłatami i nagrodami pieniężnymi - czy to hazard
przez: przybyczest | 2012.1.30 10:21:54
a jakaś taka bardziej giełdowo ekonomiczna? czytaj dalej»
-
Formularz SD-Z2 - darowizna pieniężna w dwóch ratach
przez: warszawianin22 | 2012.1.30 10:25:14
to były dwie osobne darowizny wiec dwa formularze:) czytaj dalej»
-
Prawa lokatora w kamienicy prywatnej
przez: arturooo | 2012.1.30 10:26:35
teraz weszło nowe prawo które niestety dajme właścicielom możliwośc wyrzucenia czlowieka nawet jeżeli brak dla niego lokalu zastepczego w miescie... to jest szok, nawet w noclegowni moze braknac (...) czytaj dalej»
-
Wysokość składek ZUS w przyszłym roku
przez: budiomówka | 2012.1.30 10:27:49
no własnie o tyle, tzn prawie o tysiąc zlotych czy;li pewnie jeszcze więcej niż te wymienione 900zł czytaj dalej»
-
Błąd w PIT 28 - co zrobić z nieważnym rozliczeniem
przez: Capito | 2012.1.30 11:2:37
Powiadom urząd, zrób poprawkę i tyle :) Dokładne regulacje co do korekt PIT-ów znajdują się w ustawie, gdybyś jednak miał wątpliwości, to proponuję się zaopatrzyć w jakiś komentarz do niej, (...) czytaj dalej»
-
Polska nie podpisze paktu fiskalnego jeśli podzieli UE
przez: berek1283 | 2012.1.30 13:10:18
mhm ciekawe co na to Merkozy;]? czytaj dalej»
-
Przewidywane PKB na ten rok - 2,5 procent
przez: adrianek45 | 2012.1.30 13:53:48
Polskiego Banku Przedsiębiorczości ? 2,7% czytaj dalej»
-
Usunięcie profilu z portali społecznościowych - czy dane znikają
przez: franciszek55 | 2012.1.30 14:4:21
przetwarzane poza UE będzie wymagało zgody danych osób których dane mają być przetwarzane. co więcej w zmianach zawarta ma być także opcja która bezie wymgała od firm przymus informowacji swoich (...) czytaj dalej»
-
Ograniczenie rent dla wdów - czy ustawa została opóźniona
przez: danuta60 | 2012.1.30 14:4:28
hehehe walki wewnetrzne miedzy po i psl położyły temat, ale to dobrze, w tym wypadku gdzie dóch sie bije tam obywatel korzysta. czytaj dalej»
-
Czy wydziedziczenie musi być uzasadnione alkoholizmem
przez: wisi | 2012.1.30 14:4:44
wydziedziczenie faktycznie musi byc uzasadnione. w takim przypadku jak pani podaje jest ono faktycznie mozliwe. jednak nalezy pamietac ze osoba wydziedziczona zawsze moze zanegowac wydziedziczenie i uznac (...) czytaj dalej»
-
Sprawdzenie ubezpieczenia sprawcy wypadku samochodowego
przez: ireneuszKl | 2012.1.30 14:4:54
Informacja jest bezpłatna, musisz tylko miec nr rejestracyjny pojazdu. czytaj dalej»
-
Policja w Bydgoszczy użyła zdjęcia bez zgody autora
przez: odolan | 2012.1.30 14:4:58
policja zdjęła jednak zdjęcie z witryny a sprawe zamierza rozstrzygnąć w sądzie. btw. inne strony które również skorzystały z tego zdjecie zapłaciły za nie i było po sprawie bez wstydu jak (...) czytaj dalej»
-
Litwa zezwala na używanie swastyki z XII wieku podczas demonstracji
przez: wertyo87 | 2012.1.30 14:5:7
tutaj niestety nigdy nie bedzie osoby zadowolonej. jest to symbol ktory zostal pernamętnie wypaczony. faktycznie jest to archaiczny symbol ognia, ale też symbol tego co człowiek może zrobić innemu (...) czytaj dalej»
-
Haker zwolniony z aresztu - brak dowodów na atak na stronę premiera
przez: benek79 | 2012.1.30 14:9:30
doniesienie w sprawie , złożyła właścicielka komputera, z którego haker blokował strony internetowe. i dziekuje czesc jest swiadek wiec wystarczy cien zeznac zeby mu wytoczyc proces. czytaj dalej»
-
ACTA - ujawnienie danych abonenta podejrzanego o naruszenie
przez: Anna_a | 2012.1.30 14:9:38
prawo unijne jest bardziej restrykcyjne niz nasze i moze nam taka ratyfikacja bardziej zaszkodzic niz pomóc. czytaj dalej»
-
Usprawiedliwienie niestawienia się w pracy przez złe warunki drogowe
przez: wirosław | 2012.1.30 14:31:30
odpracowywanie spóźnienia po zakończeniu zwykłej dniówki może być potraktowane jako praca w godzinach nadliczbowych? czytaj dalej»
-
Zaległości czynszowe przez brak informacji o podwyżce
przez: Bartii | 2012.1.30 15:21:34
Witam, próbowałem "szukać" na forum, ale chyba jakaś konserwacja jest i okazało się to niemożliwe. Mam taki problem, dostałem dziś nieprzyjemny telefon od zarządcy wspólnoty - 700 zł zaległości?! (...) czytaj dalej»
-
Składki zdrowotne w stowarzyszeniu za trenerów z innymi umowami o pracę
przez: Tomek | 2012.1.30 15:23:20
zaległości wobec ZUS ... Dzień dobry , prowadzę stowarzyszenie kultury fizycznej które nie prowadzi działalności gospodarczej , które zatrudnia na umowę zlecenie trenerów. Trenerzy posiadają (...) czytaj dalej»
-
Wyłączenie z produkcji rolnej gruntu pod obiekty łowieckie
przez: ziboli | 2012.1.30 17:9:52
Koło Łowieckie prowadzące gospodarkę łowiecką na obszarze 5500ha dzierżawi dodatkowo 8,5ha gruntów rolnych dla celów produkcji rolnej (produkcja paszy do dokarmiania zwierzyny łownej).Koło zakupiło (...) czytaj dalej»
-
Rozliczenie opłat przez właściciela mieszkania po wyprowadzce
przez: dinka | 2012.1.30 18:26:14
Wynajmujący chce pieniędzy pół roku po oddaniu mu kluczy Witam, mam problem z Panem u ktorego wynajmowaliśmy mieszkanie poł roku temu. Otoz sprawa wyglada tak: kiedy podpisywalismy umowe najmu uzgodnilismy (...) czytaj dalej»
-
Jak odzyskać nieruchomość po dziadku zabraną przez państwo
przez: Monika | 2012.1.30 18:42:29
Jak odzyskać nieruchomosc po dziadku?? Czy ktoś wie od czego mam zacząć,aby starać sie odzyskać sklep po dziadku,który został zabrany mu przez państwo ok 1962.Dziadek kupił ten sklep w roku (...) czytaj dalej»
-
Wliczenie w koszty akcesoriów do laptopa używanego przed działalnością
przez: Majkel7 | 2012.1.30 22:53:20
Prowadzę jednoosobową działalność gospodarczą świadczącą usługi w internecie - KPiR oraz VAT. Działalność prowadzę pracując na laptopie,który miałem zakupiony przed rozpoczęciem działalności. (...) czytaj dalej»
-
Pozew przeciwko pracodawcy za pracę na czarno i niepłacenie wynagrodzenia
przez: kotlet2009 | 2012.1.31 9:17:50
Witam. Piszę w bardzo w pilnej sprawie. Proszę o konkretne rady poniewaz za 2 dni musze złożycz pozew do sądu na mojego byłego pracodawce. A mianowicie pracowałem u mojego pracodawcy przez ok 20miesięcy (...) czytaj dalej»
-
Czy wpisywać stan cywilny w CV i czy można o to pytać
przez: ziobro bobro | 2012.1.31 9:30:17
hehe no nie dokonca, w samym cv nie musisz miec, ale czasami pytaja sie chociaz nie powinni, czy ma sie współmałżonka, czy planuje sie albo ma sie juz dziecko, czy jest sie gotowym na rozłąkę jeżeli (...) czytaj dalej»
-
Czy można hodować świnie w mieście - przepisy
przez: olenka_W | 2012.1.31 9:31:57
chyba to jest pytanie podobne i oparte na pytaniu na innym forum, czy można hodować kury w mieście? zgadza się? zainspirowało pana tamto pytanie:]?? czytaj dalej»
-
Sciąganie filmów przez torrenty tylko pobieranie bez udostępniania
przez: PONIK | 2012.1.31 9:34:19
nie mozesz nie udostepniac filmów, poniewaz nawet jak je pobierasz to je udostepniasz, mozesz wstrzymac udosptepnianie tyhc juz sciagnietych, ale i tak pobierajac sam dajesz pobierac innym. ale przez (...) czytaj dalej»
-
Czy mam obowiązek aktualizować dane podatkowe
przez: ina43 | 2012.1.31 9:36:22
no człowieku jak sobie to wyobrazasz zeby nieaktualizowac? to tak jakbys zmienił adres zamieszkania i nie poinformowal o tym poczty i dziwił się ze listów nie dostajesz urzędowych i zadnych innych. (...) czytaj dalej»
-
Aneks do umowy przedwstępnej - jak unieważnić poprzednią wersję?
przez: czeslaw77 | 2012.1.31 9:38:40
istotnie, jak podpiesze pan nowy aneks stary tracie waznosc automatycznie czytaj dalej»
-
Zgoda twórcy ubrań na publikację zdjęć z sesji fotograficznej
przez: kamila 21 | 2012.1.31 9:40:46
hehe jak mozna sobie nie zdawac sprawy ze ubrania na sesji będą fotografowane? sesja i modelki oznacza ze bedzie aparat, to jasne. jezeli stylista ją oszukał to dagadaj sie z nia sam i pomin tego (...) czytaj dalej»
-
Mandat za brak ważnego biletu - czy można się odwołać po doładowaniu?
przez: paweł88 | 2012.1.31 9:42:41
inny sposób to porposzenie o legitymacje, jeżeli(a jest to możliwe)zapomniał jej ze soba do pracy to dziekuje czesc nawet cie zatrzymac nie moze. tak samo prosba o pokazanie czytnika kart, bez czytnika (...) czytaj dalej»
-
Unieważnienie małżeństwa - procedura i skutki majątkowe
przez: grzesiekCz | 2012.1.31 9:48:33
ale ślub cywilny czy kościelny? czytaj dalej»
-
Ile zarobiła WOŚP i aukcje internetowe w tym roku?
przez: łukasz7 | 2012.1.31 9:53:24
podczas tegorocznego XX finału WOŚP zebrało ponad 40 mln złotych czytaj dalej»
-
Wzrost ubezpieczenia OC dla kierowców nawet o 20%
przez: rozakk | 2012.1.31 9:54:55
do 20%, a nie o 20% niby mała różnica ale zupełnie inaczej widzi to mój portfel.. czytaj dalej»
-
Termin kontroli rozliczenia podatkowego z 2009 roku przez urząd skarbowy
przez: wymior | 2012.1.31 11:3:48
Witam, pisze tutaj z konta mojego syna. 2 tygodnie temu dostałem wezwanie z urzędu skarbowego, aby przedstawiła dokumenty potwierdzające prawo do ulgi internetowej z rozliczenia za rok 2009. Ile (...) czytaj dalej»