Archiwum Forum Styczeń 2012
(518 tematów na forum)
-
Kiedy wrócą homologacje samochodów osobowych?
przez: chore56 | 2012.1.20 14:25:1
zgadza sie, koniec z odliczaniem vat'u za te pojazdy jest przesądzony. Dla nich to oszczegność 2 mld zł rocznie, tylko jakim kosztem. czytaj dalej»
-
Czy stawki delegacyjne pokrywają rzeczywiste koszty wyżywienia?
przez: kowal89 | 2012.1.20 14:25:5
od września, czytaj dalej»
-
Rozliczenie najmu mieszkania przez małżonków - czy trzeba zgłosić do urzędu?
przez: hiltonn | 2012.1.20 14:25:9
Drodzy państwo w przypadku oświadczenia o opodatkowaniu przez jednego z małżonków takiego wskazania w ustawie nie ma. czytaj dalej»
-
Odblokowanie konta Allegro po zarzutach o wyłudzenia sprzed lat
przez: makro | 2012.1.20 14:25:13
jak ci sie nie chce, to załóż nowe konto i tyle. czytaj dalej»
-
Nadgodziny przy pracy na trzy czwarte etatu - jak się to liczy?
przez: henryka_starka | 2012.1.20 14:25:21
próg nadgodzin nie jest w takim przypadku obniżony proporcjonalnie do części etatu. pozostaje on stały czyli przy pełnym etacie nadgodziny sa powyżej 8 godzin dziennie. czytaj dalej»
-
Zamknięcie Megaupload a ograniczenia wolności internetu w USA
przez: edmunt3 | 2012.1.20 14:25:30
hehe normalnie orwell czytaj dalej»
-
Stanowisko Ruchu Palikota w sprawie wolności internetu
przez: sandraa | 2012.1.20 14:25:34
jesli cos, to korwin mikke jest goracym zwolennikiem legalizacji. czytaj dalej»
-
Odpowiedzialność za naruszenie poufności przez pracowników na umowie zlecenia
przez: racibor | 2012.1.20 14:25:43
pytanie czy pracownicy się na to zgodzą.... ? czytaj dalej»
-
O jakim artykule mowa i jaka grozi kara?
przez: AdwoKat. | 2012.1.20 14:25:51
w razie czego prosze sie odwołac. czytaj dalej»
-
Spam i puste SMS-y jako forma nękania - czy można zgłosić na policję?
przez: PPHUEDMAR | 2012.1.20 14:47:27
[cytat] Witam. W dzisiejszych czasach są różne sposoby uprzykrzenia życia. Kiedyś były anonimy a dzisiaj? Spam. Dostaje może pustych wiadomości z 3 różnych adresów na swoją skrzynkę mailowa (...) czytaj dalej»
-
Zwrot pieniędzy za wadliwy produkt - firma nie odpowiada na maile
przez: PPHUEDMAR | 2012.1.20 15:1:24
By właściwie i w miarę krótko odpowiedzieć na to pytanie trzeba wiedzieć czy odesłała Pani wadliwy towar w terminie 14-stu dni od chwili zakupu? czytaj dalej»
-
Wniosek o zmniejszenie alimentów po urodzeniu dziecka w nowym związku
przez: niulka | 2012.1.20 16:39:7
Nie możesz sama zrobić nic poza wniesieniem sprawy o alimenty na dziecko które się urodziło.Być może to właśnie ty jesteś jedyną osobą której te alimenty przeszkadzają może to jednak ojciec (...) czytaj dalej»
-
Wyprowadzenie konkubenta z mieszkania będącego własnością jednej strony
przez: Malwa112129 | 2012.1.20 17:12:15
Mam skonczone 17 lat czy mogę sie wyprowadzić ? czytaj dalej»
-
Naliczanie zasiłku chorobowego przez ZUS za niepełny okres pracy
przez: Artekss | 2012.1.20 18:58:47
Witam.PRoszę mi pomóc czy Zus dobrze postąpił? Pracowałam od 4.października 2011 do 14.listopada 2012 gdyż zasłabłam w pracy i dowiedziałam sie ze jestem w ciąży.Powinnam dostawac 100 % (...) czytaj dalej»
-
Pobieranie alimentów bezpośrednio po ukończeniu 18 lat
przez: patiii937 | 2012.1.20 19:31:22
Witam, Mam pewien problem. Moja mama bierze moje alimenty, które daje jej MOPS za mojego ojca. Mam skończone 18 lat i chciałam się dowiedzieć, jak mogę starać się, abym to ja pobierała te alimenty, (...) czytaj dalej»
-
Podatek od wzbogacenia za nowo wybudowany dom bez kredytów
przez: ****@**.** | 2012.1.21 17:19:33
podatek od wzbogacenia jaki jest wysoki podatek od nowo wybudowanego domu,oczywiscie bez zadnych kredytow? czytaj dalej»
-
Alimenty dla studenta podejmującego pracę - limit dochodów
przez: karolkaaa18 | 2012.1.21 18:44:3
Witam,a co w sytuacji kiedy otrzymuję alimenty od Państwa? Czy mogę podjąć pracę na umowę o dzieło? Pozdrawiam i dziękuje za odpowiedz czytaj dalej»
-
Dostęp do kodeksów cywilnych państw UE w oryginale lub po angielsku
przez: lawlawlaw | 2012.1.21 20:58:17
Witam, Poszukuję kodeksów cywilnych państw UE w oryginale lub w j. ang. Gdzie mogę znaleźć odnośniki do tych kodeksów lub jak je znaleźć? Pozdrawiam czytaj dalej»
-
Spór sądowy o drogę dojazdową do domu - odszkodowanie od gminy
przez: Kabu | 2012.1.22 14:8:32
Witam wszystkich. Całkiem przypadkowo dostałem się na tutejsze forum a ponieważ nie wiedziałem gdzie się zgłosić to liczę na Państwa pomoc. Problem polega na tym że kilkanaście lat temu moja (...) czytaj dalej»
-
Przedłużenie pozwolenia na budowę przez wpis w dzienniku budowy
przez: FHUKONWERT | 2012.1.22 21:27:16
Witam. Posiadam pozwolenie na budowę domu w Katowicach wydane kilka lat temu, niestety z braku środków nie zacząłem jeszcze budowy. Pozwolenie kończy się w kwietniu. W związku z tym chciałem (...) czytaj dalej»
-
Zwolnienie po prośbie o urlop na życzenie - co robić z zaległościami?
przez: jolkajolka34 | 2012.1.23 10:11:15
zgłosić sprawę do sądy pracy? ewentualnie udac się do prawnika? czytaj dalej»
-
Błędna decyzja MOPS - zwrot zasiłku rodzinnego i funduszu alimentacyjnego
przez: kobieta88 | 2012.1.23 10:13:34
W SIERPNIU 201Or przyznano mi Fundusz alimentacyjny a w listopadzie rodzinne na 2 synów.Po roku czasu okazalo sie ze w decyzji byl blad i takowe świadczenie nie powinno mi sie należeć.Gdyż nie wpisalam (...) czytaj dalej»
-
Stan ksiąg rachunkowych ustalony po dniu bilansowym - wyjaśnienie
przez: szebor | 2012.1.23 13:2:52
Stan wynikający z ksiąg rachunkowych nie może być ustalony po dniu bilansowym. czytaj dalej»
-
Odszkodowanie za błędne skierowanie dziecka do psychiatry
przez: nikolinka1212 | 2012.1.23 13:37:53
WITAM!!MIAŁAM POWAŻNY PROBLEM ,KTÓRY SIĘ SKOŃCZYŁ ZLE,CHCIAŁABYM SPYTAĆ CZY MAM PRAWO WNIEŚĆ SPRAWĘ O ODSZKODOWANIE W ZWIĄZKU Z CAŁĄ ZAISTNIAŁĄ SPRAWĄ.. W 2007R.,WE WRZESNIU Z POCZĄTKIEM (...) czytaj dalej»
-
Sprzeciw wobec ataków Anonymous na strony rządowe
przez: annulla | 2012.1.23 14:40:4
to jest zawiły problem, jednak dzieki tym atakom zrobiło sie glosno i wkoncu dowiedzielismy sie czym grozi wprowadznie ACTA czytaj dalej»
-
Porównanie przemian demokratycznych w Afryce z polską Solidarnością
przez: andrzej0 | 2012.1.23 14:40:20
nie wiem czy to dobrze ze az taka przewaga, ale z drugiej strony bedą mogli wprowadzic realne zmiany, tylko na ile demokratyczne... czytaj dalej»
-
Złagodzenie prawa sprzedaży alkoholu w Szczecinie - sprzeciw obywatelski
przez: hols22 | 2012.1.23 14:40:28
projekt podpisało 2,7 tys. osób, to naprawde spora ilosc biorac pod uwage ze wymagane jest tylko 400 osób... czytaj dalej»
-
Obrona przed roszczeniem zasiedzenia przez krewnego
przez: fatima33 | 2012.1.23 14:40:37
ogólnie rzecz biorąc ten krewny może się starać o uznanie zasiedzenia, ale to sąd zweryfikuje czy mu się ono należy czy nie, jak cos moze sie pan dogadac i odsprzedac mu nierochomosc albo wydzierzawic/wynajac. czytaj dalej»
-
Włamanie hakerskie na laptop ministra Ostrowskiego
przez: sowala | 2012.1.23 14:40:58
internet jest wolny, a próby jego okiełznania to próby zakucia nas w kajdany i mówienia nam co mamy myśleć, i co nam wystarczy wiedzieć jak w Korei Płn.!! czytaj dalej»
-
Ulga na dziecko studiujące przy studiach dwustopniowych
przez: heniek32 | 2012.1.23 14:41:13
Studia dwustopniowe nie są przeszkodą do odliczenia podatku, w sytuacji zachowania ciągłości nauki. czytaj dalej»
-
Czy są opłaty za lekcje religii w przedszkolach
przez: neureter | 2012.1.23 14:50:12
a co jezeli jest w podstawowych godzinach i chca za to pieniadze? czytaj dalej»
-
Zakazy stadionowe i nadajniki dla kibiców na Euro
przez: monika29 | 2012.1.23 14:50:21
no tak ale koszt miesieczny takiej zabaweczki to prawie 6 stów!! płacić powinien za to ten co ma ot na łapie albo nodze!! czytaj dalej»
-
Co zrobić gdy gmina nie przesyła skargi do sądu w terminie
przez: mańka | 2012.1.23 14:52:35
na tę kobiete wpłyneło tyle skarg że się okazało że połowa z nich w krakowskim sadzie Wydziału Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego dotyczyła tej pani. czytaj dalej»
-
Czy warto działać jako oskarżyciel posiłkowy w sprawie kolizji
przez: wisnia90 | 2012.1.23 14:58:11
Witam. Na początku postaram się dokładnie naświetlić sprawę. W dniu 2.01.12 uczestniczyłem w kolizji drogowej jako poszkodowany. Generalnie wszystko się działo przy prędkościach około 20 km/h (...) czytaj dalej»
-
Nadzwyczajne złagodzenie kary dla brata skazanego na 5 lat
przez: PPHUEDMAR | 2012.1.23 16:16:5
Wszystko na ten temat pod linkiem: http://e-prawnik.pl/domowy/prawo-karne/wyrok/artykuly/nadzwyczajne-zlagodzenie-kary-w-kodeksie-karnym.html czytaj dalej»
-
Jak odzyskać rzeczy zostawione u byłego partnera w Anglii
przez: Załamana | 2012.1.23 17:33:0
jak odzyskać moje rzeczy witam bylam z facetem prawie trzy lata rozstalismy sie on został w anglii a ja wróciłam do polski jak mam odzyskac moje rzeczy zostawione tam które kupiłam za swoje pieniązki (...) czytaj dalej»
-
Czy powiedzenie brudasie osobie innej narodowości to rasizm
przez: PPHUEDMAR | 2012.1.23 17:51:48
Użycie każdego cenzuralnego słowa z języka polskiego opisującego stan faktyczny co do wyglądu osoby bez względu na jego przynależność etniczną, czy narodową nie może być uznawane za obraźliwe, (...) czytaj dalej»
-
Przeniesienie do nowej szkoły jazdy po aresztowaniu właściciela
przez: Seed | 2012.1.23 18:4:12
Nie wiem czy piszę w dobrym dziale ale prosze o pomoc. A mianowicie robiłem prawo jazdy w pewnej firmie ale właściciel został złapany i siedzi w więzieniu. Jest jakaś możliwość na odzyskanie (...) czytaj dalej»
-
Adaptacja strychu w kamienicy - jakie kroki formalne
przez: ewelina27 | 2012.1.23 19:54:20
Witam wszystkich i proszę o pomoc, rzecz odnosi się adaptacji strychu. Mamy z mężem mieszkanie własnościowe w domku 4 rodzinnym, każde mieszkanie jest na parterze i ma osobny strych. Doszliśmy (...) czytaj dalej»
-
Umowa o zakazie konkurencji po ustaniu stosunku pracy
przez: bubu5 | 2012.1.23 21:5:19
Witam Jest to mój pierwszy post na tym forum więc proszę o wyrozumiałość. Ostatnio otrzymałem od pracodawcy do podpisania umowę o zakazie konkuręcyjności po ustaniu stosunku pracy. (skan umowy (...) czytaj dalej»
-
Gdzie zgłosić korupcję urzędnika poza policją
przez: mrozowskim | 2012.1.24 9:9:12
Niech Pan wsadzi tą skorumpowaną mendę za kraty, tam gdzie jest jej miejsce. CBA lub Policja (wydział do zwalczania korupcji) są najlepszymi miejscami do zgłoszenia sprawy i przeprowadzenia kontrolowanego (...) czytaj dalej»
-
Odzyskanie sukienki wysłanej omyłkowo do innej osoby
przez: beasos | 2012.1.24 9:39:20
Witam serdecznie, Bardzo dziękuje za poradę, bo chciałam odpuścić tą sprawę, myślałam że nie mam szans.Najbardziej bolesne jest to, że Pani nadal się wypiera a ja mam jej podpis na potwierdzeniu (...) czytaj dalej»
-
Aptekarze wygrali - koniec strajku od 23 stycznia
przez: agapi9 | 2012.1.24 9:47:4
jak coś to wrócisz do lekarza z recepta i go opiepszysz! czytaj dalej»
-
Zamknięcie Megaupload za łamanie praw autorskich
przez: wojciech12 | 2012.1.24 9:49:48
ej jak to jest, ze FBI które jest agencja federalną czyli miedzy stanową ale wewnątrz krajową ściga i przeprowadza ekstradycje kolesia z pochodzenia nie amerykanina który żyje na nowej zelandii (...) czytaj dalej»
-
Poszukuję prawnika do ograniczenia kontaktów z ojcem dziecka - Małopolska
przez: tomasz28 | 2012.1.24 9:50:34
wpisz w wujka google: "porada prawna przez internet" ;a nie troluj tutaj czytaj dalej»
-
Rezygnacja z zabiegów rehabilitacyjnych - kary finansowe
przez: sebazgr1 | 2012.1.24 12:34:33
Cześć , nie wiedziałem gdzie napisać ten post więc napisałem go w tym dziale . Mam nie mały problem , we wrześniu postanowiłem zapisać się na rehabilitacje kręgosłupa . Pierwszą wizytę umówioną (...) czytaj dalej»
-
Darowizna mieszkania odziedziczonego przez teściową na rzecz syna
przez: krr | 2012.1.24 12:55:59
Witam, Proszę mi odpowiedzieć czy teściowa, która wraz z synem nabyła spadek po zmarłym męzu (data śm.10.05.2008r.), tj. mieszkanie, w który jest zameldowany owy syn, może je przekazać w formie (...) czytaj dalej»
-
Skarga na dyrektora szkoły za brak reakcji na pobicie ucznia
przez: ej prawnik | 2012.1.24 13:25:49
Poza kuratorium- "organ założycielski szkoły" jak się to mądrze nazywa- czyli Starosta lub Wójt/Burmistrz w zależności od tego, czy to szkoła średnia czy podstawowa/gimnazjum. czytaj dalej»
-
Sprzedaż szczeniąt pod pretekstem sprzedaży obroży
przez: huśtawka | 2012.1.24 14:20:19
jak znajdziecie takie ogłoszenie to odrazu zgłaszajcie to moderatorowi i policji. tylko tak mozna zwalczyc dziadów, ewentualnie zróbcie prowokacje, nagrajcie rozmowe przez telegon albo cus... czytaj dalej»
-
Abonament RTV za rok - kwota i sposób opłacenia
przez: totallll | 2012.1.24 14:20:24
59,40 zł za rok za kwartał 15,85 zł. czytaj dalej»