Archiwum Forum Styczeń 2012
(518 tematów na forum)
-
Zatrudnienie w spółce po sprzedaży 100% udziałów - brak wypłaty
przez: zelda z. | 2012.1.17 19:39:52
Jestem jedynym pracownikiem sp. z o.o. w styczniu 100% udziałów zostało sprzedanych, nowego prezesa ( jedyny wspólnik) widziałam raz i wiem, że więcej nie zobaczę. Nikt ze mną nie rozwiązał (...) czytaj dalej»
-
Matka pobiera pomoc społeczną podając się za samotną mimo konkubinatu
przez: aneczka26 | 2012.1.17 22:12:2
znam bardzo podobna sytuacje i tez mnie to wkurza!!!!!Wyłudzacze!! czytaj dalej»
-
Wniosek o alimenty przed porodem
przez: aneczka26 | 2012.1.17 22:13:47
nie czytaj dalej»
-
Odszkodowanie za wadliwie wykonaną budowę domu - runięcie ściany
przez: ha2kins | 2012.1.18 8:38:5
witam, Proszę o poradę prawną dotyczącą rozwiązania prawnego. Już piszę o co chodzi. 2011 roku zacząłem budowę domu jednorodzinnego. Pech chciał że po pół roku jedna ze ścian z przyczyn (...) czytaj dalej»
-
Postępowanie spadkowe po śmierci ojca - jak przekazać gospodarstwo rolne?
przez: szubik | 2012.1.18 13:26:13
Ma być to wniosek o dział spadku. Prawdopodobnie było tylko postanowienie o nabyciu spadku, bez działu. W razie pytań: szubcia@tlen.pl czytaj dalej»
-
Błąd lekarski - ropień po operacji wyrostka robaczkowego
przez: Annegi | 2012.1.18 13:34:30
Nacierpiała się Pani...Może niech Pani pokaże wypisy ze szpitali lekarzowi, który zna całą historię i kierował Panią do szpitali, zapyta czy było robione badanie pod kątem gronkowca i ewentualnie (...) czytaj dalej»
-
Dom opieki dla dziecka z porażeniem mózgowym - załatwienie opieki specjalistycznej
przez: Annegi | 2012.1.18 14:27:19
Może należy się Pani odszkodowanie. Porażenia mózgowe są najczęściej wynikiem okołoporodowych błędów lekarskich. Są to bardzo trudne sprawy, a każda wymaga oceny kilku specjalistów. Niestety (...) czytaj dalej»
-
Powrót z urlopu macierzyńskiego na zlikwidowane stanowisko pracy
przez: Mona | 2012.1.18 14:49:19
powrót po urlopie macierzyńskim za zlikwidowane stanowisko Witam, niedługo chcę wrócic do pracy po urlopie macierzyńskim. Przed urlopem byłam zatrudniona na stanowisku jako \"PO\"Umowa na PO (...) czytaj dalej»
-
Nastolatek chce się wyprowadzić od niedbałej matki - jakie opcje?
przez: niulka | 2012.1.18 15:38:8
A dlaczego tej sprawy nie założysz boisz się że cię z domu wyrzuci?Przecież od ojca możesz dostać na swoje konto 1100zł od matki powiedzmy tysiąc i co za mało będziesz miał by opłacić dach (...) czytaj dalej»
-
Niespłacane alimenty po rozwodzie - jak wyegzekwować płatność?
przez: kamillo1978 | 2012.1.18 15:41:20
Nie wiem czy jest jakaś kwota którą on ma płacić, czy musi,zmuszony to na pewno nie jest bo nie jest jej ojcem, dlatego sam się pytam, ale razem mieszkają żyją i maja wspólne dochody.Co do odwiedzin (...) czytaj dalej»
-
Aktualizacja danych w akcie notarialnym - zmiana nazwy ulicy
przez: joanna2015 | 2012.1.18 20:22:32
chciałabym uaktulnić dane do aktu notarialnegoco co należy zrobic;chodzi mi tu nazwę ulicy ,nr.dowodu osobistego czytaj dalej»
-
Czy utrata alimentów przy pozbawieniu ojca władzy rodzicielskiej?
przez: Jezioro24 | 2012.1.18 20:53:10
czy utracę alimenty jeżeli pozbawię ojca władzy rodzicielskiej? od dnia narodzin nie utrzymujemy kontaktów (już 10lat)ojciec placi alimenty ale nie zna dziecka ani dziecko ojca,chcę pozbawic go (...) czytaj dalej»
-
Nastolatek nie chodzi do szkoły - procedura umieszczenia w ośrodku
przez: matio971 | 2012.1.19 7:21:59
Proszę o pomoc ponieważ mam pewien problem. Chodzi o to że przestałem chodzić do szkoły i pani z powiatowego centrum pomocy rodzinie postanowiła że mam iść do ośrodka ale załatwiają mi to (...) czytaj dalej»
-
Kredyt hipoteczny bez wkładu własnego - nadpłata przez partnera
przez: MarikaR | 2012.1.19 7:46:43
Witam, nasza sytuacja nie jest może wyjątkowa, ale kilka spraw nie daje mi spokoju: Jesteśmy parą (nie małżeństwem) i chcemy wziąć wspólny kredyt na mieszkanie. Kwota 330 000 PLN bez wkładu (...) czytaj dalej»
-
Najniższe wynagrodzenie ustalone przez Ministra Finansów
przez: szebor | 2012.1.19 9:14:57
poważnie? nie obejmuje tego podwyżka minimalnych płac? praca zdalna może tylko tak ma, albo na akord. czytaj dalej»
-
Czy składanie PIT-2 przy umowie o dzieło jest obowiązkowe?
przez: sabas | 2012.1.19 10:56:13
Witacjie Dostałem informację od pracodawcy, z którym mam podpisaną umowę o dzieło, że mam złożyć od tego miesiąca PIT2. Dzięki temu moje wynagrodzenie będzie wyższe o nieco ponad 44 zł. (...) czytaj dalej»
-
Czy można odziedziczyć długi po dalekiej rodzinie - zrzeczenie się spadku
przez: Joanna | 2012.1.19 11:13:0
jak nie odziedziczyć długów? Witam, mam prośbę o podpowiedź co tak na prawdę mam zrobić według prawa. Kilka dni temu zmarł wuj mojej mamy ( czyli mojej babci brat ) . Ja nie mam kontaktu z (...) czytaj dalej»
-
Umorzenie lub rozłożenie na raty długu podatkowego w Wielkiej Brytanii
przez: pati071 | 2012.1.19 11:32:22
Witam, mieszkałam 4,5 roku w UK, tylko raz się rozliczałam tam z podatku, rok temu wróciłam do Polski i przed wyjazdem wysłałam rozliczenie z podatku. niestety rozliczenie nie przyszło mi przed (...) czytaj dalej»
-
Rezygnacja z samochodu na rzecz komunikacji publicznej ze względu na koszty
przez: Maryyy | 2012.1.19 12:48:30
Baca , już prawie oduczył kozę jeść ,ale ta nie doceniła starań i zdechła ]:-> czytaj dalej»
-
Pomoc w wypełnieniu PIT-u - gdzie znaleźć specjalistę?
przez: wertonek | 2012.1.19 12:51:27
Do 31 stycznia trzeba złożyć zeznanie PIT-28. Nie później bo bedzie kara;) czytaj dalej»
-
Czy potwierdzenie salda przerywa bieg przedawnienia długu?
przez: kuba_praw85 | 2012.1.19 12:51:34
zgodnie z art. 26 ust. 1 pkt 2 ustawy o rachunkowości, jednostki przeprowadzają na ostatni dzień każdego roku obrotowego inwentaryzację min. należności, w tym udzielonych pożyczek, z zastrzeżeniem (...) czytaj dalej»
-
Paszport dla dziecka - koszty, czas oczekiwania i ważność
przez: zibo | 2012.1.19 12:55:6
paszport wydaje wojewoda w danym okregu, wpisz sobie swoje miasto albo najblizsz miasto w twoim województwie i paszport tos ie dowiesz. czytaj dalej»
-
Kary za wyrzucanie śmieci do lasu i rzek - gdzie zgłaszać?
przez: kula89 | 2012.1.19 13:37:17
byłem swiadkiem jak ktos sasiadowi co wyrzucał smieci wyszstkie smieci z okolicznych domów i lasu gdzie wyrzucał je wywalił je na posesje w niedziele jak ten był w kościele. efekt był piorunujący^^ czytaj dalej»
-
Reklamacja butów bez pudełka - czy sklep może odmówić?
przez: ojciec kuby | 2012.1.19 13:37:42
Ściemniacze kłamią, Powinni zaakceptować zwrtot. czytaj dalej»
-
Zatarcie skazania - kiedy następuje i gdzie sprawdzać?
przez: edic | 2012.1.19 13:37:50
po 3 latach nastepuje zatarcie skazania czytaj dalej»
-
Czy po dwóch umowach na czas określony należy się umowa na stałe?
przez: nadmira | 2012.1.19 13:38:10
Moja umowa zostala zawarta przed wejsciem w zycie ustawy ale konczyla sie 30.11.2011 czy takze nie nalezy mi sie umowa na stale? czytaj dalej»
-
Ustawa refundacyjna blokuje dary WOŚP dla szpitali
przez: label teat | 2012.1.19 13:38:42
zwykle przepisy były możliwe do obejścia przez różne interpretacje, a tu raczej wprowadzany jest oczywisty zakaz czytaj dalej»
-
Odliczenie krwiodawstwa od podatku - czy będzie prostsze?
przez: naczęsław | 2012.1.19 13:38:47
po 130 złotych za każdy litr. teraz wystarczy kwitek z iloscia krwi ktorą oddalismy nie potrzebne jest wyliczenie ekwiwalentu!! czytaj dalej»
-
Czy brak dostępu do działki przydomowej dla mieszkańca jest zgodny z prawem?
przez: dawidpach | 2012.1.19 14:21:55
Witam. Kupiłem mieszkanie w bloku 3 piętrowym od dewelopera. Mieszkam na ostatnim piętrze. Do mieszkań na parterze wytyczone są działki ogrodzone wysokim płotem. Do każdego mieszkania jest osobno (...) czytaj dalej»
-
Podatek od nieruchomości - stawki dla gruntu z budynkiem niemieszkalnym
przez: chore56 | 2012.1.19 14:28:38
bo stan faktyczny ma pierwszeństwo przed danymi określonymi w ewidencji gruntów i budynków!! czytaj dalej»
-
Termin składania rozliczenia podatkowego za dany rok
przez: filomen70 | 2012.1.19 14:28:46
ryczałtem lub liniowo, do wyboru podatnika. czytaj dalej»
-
Dlaczego płacimy więcej podatków mimo braku oficjalnych podwyżek?
przez: bila28 | 2012.1.19 14:29:0
problem z budzetem? to połowe tych urzedasów wywalic, drugiej połowie obciac dodatki prezesowskie i inne dziwne przywileje finansowe, a posłom uposażenie zmniejszyc z 10 tys do 3 tys!! bo za tyle (...) czytaj dalej»
-
Jaka jest obecna średnia płaca według rządu?
przez: wacławWawa | 2012.1.19 14:29:17
czyli płace realnie spadają;/... kraj pełen perspektyw. czytaj dalej»
-
Czy krwiodawcy mają prawo do bezpłatnej komunikacji publicznej?
przez: milusińska | 2012.1.19 14:29:22
18 litrów dla menów 15 litrów dla łomenów, i przejazdy darmowe do końca życia masz. czytaj dalej»
-
Trzymanie sprayu podczas malowania graffiti - jaka kara grozi?
przez: nicola34 | 2012.1.19 14:29:48
no w sumie moze pani isc do sadu i ine przyjac mandatu lub sie odwolac, poniewaz samo posiadanie nie oznacza popelnienie wykroczenia, chociaz to podejrzane ze stal ze sprayem jak koledzy malowali i ine (...) czytaj dalej»
-
Odszkodowanie za błąd w nazwisku w dokumentach urzędowych
przez: akucinska | 2012.1.19 15:22:1
Witam serdecznie . W roku 2007 dowiedziałam się, iż posługuję się złym nazwiskiem ( gdy zrobiłam wyciąg Aktu Urodzenia do wymiany Dowodu Osobistego , do wydania wcześniejszego tzw ,, zielonego (...) czytaj dalej»
-
Łączenie funkcji prokurenta i przewodniczącego związków zawodowych
przez: synergen | 2012.1.19 15:48:15
Witam ! Mam dwa takie oto pytania: 1. Czy prokurent w firmie może być jednocześnie przewodniczącym komisji zakładowej Związki Zawodowego ? 2. Czy osoba będąca przewodniczącym komisji zakładowej (...) czytaj dalej»
-
Koszt zmiany nazwisk i wymiany dokumentów dla 4 osób
przez: ReVir23 | 2012.1.19 18:14:36
Witam. Jaki byłby mniej więcej koszt zmiany nazwisk 4 osób + wymiana dokumentów: -szkolnych x2 (liceum i gimnazjum) -kart i wszelkich dokumentów u lekarza x4 -wpis do ewidencji -REGON -NIP x2 -umowa (...) czytaj dalej»
-
Sprzedaż skutera przez niepełnoletniego - wymóg zgody sądu rodzinnego
przez: grzesieekkk | 2012.1.19 18:50:47
Witam, mam 17 lat. Niedawno sprzedalem skuter ktorego jestem wspolwlascicielem. Standardowo spisalem umowe kupna/ sprzedazy z zainteresowanym nabywca, ja dostalem pieniadze on motorower i wszyscy byli (...) czytaj dalej»
-
Obrona przed bezpodstawnym pozbawieniem praw rodzicielskich przez eks partnerkę
przez: nianieta | 2012.1.19 20:27:53
Witam... Mamy z mężem problem i jego byłą partnerką, z którą ma córeczkę. Była parterka mojego męża podała Go o pozbawienie praw rodzicielskich i zmianę Nazwiska córki. Kiedyś napisała (...) czytaj dalej»
-
Nastolatka chce decydować gdzie mieszkać po rozwodzie rodziców
przez: nianieta | 2012.1.19 21:32:33
A co z babcią? Rozmawiasz z nią o tym? czytaj dalej»
-
Udostępnianie wzorów pism na stronie internetowej - plagiat lub kradzież IP
przez: osti87 | 2012.1.20 2:34:2
Witam, czy umieszczenie i udostępnienie na własnej stronie internetowej zbioru wzorów pism(umowy, pisma, oświadczenia, podania etc.) znalezionych w sieci stanowi plagiat lub kradzież własności intelektualnej. (...) czytaj dalej»
-
Przywłaszczenie mienia przez byłego męża - odzyskanie własności
przez: Asia | 2012.1.20 11:4:16
przywłaszczenie mienia Witam serdecznie mam problem z byłym mężem. Nie posiadalismy wspolnosci majatkowej ale jest on w posiadanu moich rzeczy ktore byly zakupione zamnim sie pobralismy. Prosilam by (...) czytaj dalej»
-
Odroczenie wykonania kary - wniosek o zmianę miejsca odbywania
przez: antek16 | 2012.1.20 12:23:34
chyba pomylił pan temat wątku;) czytaj dalej»
-
Najlepszy sposób korespondencji z urzędami - dokumentowanie kontaktów
przez: kokon | 2012.1.20 12:31:46
drogą mailową również, tam bedzie zapis daty i tekstu. czytaj dalej»
-
Czy gmina może pomóc emerytce z opłatami za media?
przez: wanda_40 | 2012.1.20 12:40:57
osoby ubogie mogą liczyć na pomniejszenie rachunków za gaz o ryczałt stanowiący nie więcej niż 30%. i nie mniej niż 20%. czytaj dalej»
-
Czy można kopiować newsy z portali internetowych z podaniem źródła?
przez: chwalimira | 2012.1.20 13:43:13
Informacje prasowe są po to, żeby je wlasnie przetwarzać we wszelaki sposób.--- tak jak ja teraz ten komentarz^^ czytaj dalej»
-
Nowy system elektroniczny w służbie zdrowia i dostęp do danych pacjentów
przez: morrowind | 2012.1.20 13:43:26
nasi cos szybka wymysla, potem bedzie afera z wyciekiem danych, nikogo nie zamkna ale poprawia wtedy to co wymyslili;] czytaj dalej»
-
Sprzedaż wyrobów handmade bez opłat placowych - aspekty prawne
przez: radan9 | 2012.1.20 13:45:34
raczej ale nie napewno, nie wiem czy teraz te zaostrzone przepisy o handlu w niedozwolonym miejscy cie nie dorwa za handel poza placem. czytaj dalej»
-
Strona internetowa z informacjami dla ofiar przestępstw - gdzie znaleźć?
przez: tośkaa | 2012.1.20 13:45:41
To samo tylko w formie ksiażkowej można ZA DARMO wziąść z każdej prokuratury przy biurze a raczej okienku podawczym czytaj dalej»