Archiwum Forum Styczeń 2023
(38 tematów na forum)
-
przez: pitas22 | 2023.1.1 12:18:3
Witam, otóż jestem w takiej sytuacji, wróciłem po kilkuletniej nieobecności do rodzinnej miejscowości, mając świadomość, że zostawiłem kilka niespłaconych pożyczek, kredytów, a także mandatów (...) czytaj dalej»
-
Nieudana zabieg - medycyna estetyczna
przez: paula1212 | 2023.1.2 11:19:9
Dzień dobry, Poszukuję doświadczonego prawnika w tej dziedzinie (z Łodzi) - błędów w zabiegach medycyny estetycznej. czytaj dalej»
-
PRAWNIK z Łodzi - błędy medycyna estetyczna
przez: paula1212 | 2023.1.2 11:26:20
Potrzebuję prawnika, który ma doświadczenie w prawie medycznym czytaj dalej»
-
przez: Krakan | 2023.1.2 16:43:1
Dzień dobry, Żona ma podpisaną umowę deweloperską z deweloperem i jest jedynym nabywca nieruchomości. Po nowym roku zostanie przekazane mieszkanie do odbioru i żona będzie podpisywać u notariusza (...) czytaj dalej»
-
Poradna odnośnie dojazdu do działki
przez: Szymek97 | 2023.1.2 18:39:44
Dzień dobry grupo mam ważne dla mnie pytanie! Mianowicie! ????Sytuacja wygląda w następujący sposób. Posiadam działkę oraz udział w sąsiedniej działce która ma dostęp do drogi, i tutaj (...) czytaj dalej»
-
Nowy urlop na 2023 a stary rok.
przez: Malpaw | 2023.1.3 15:21:6
Czy pracodawca ma prawo zabrać mi urlop z aktualnego roku za stary rok ? Np. Jest Styczeń 2023, a mam zaległe dni za Grudzień 2022. Za rok 2022 w tym czasie już stary urlop miałem wykorzystany. czytaj dalej»
-
Sprzedaż udziału w nieruchomości z hipoteką i dożywociem, co można z tym zrobić?
przez: brwww | 2023.1.3 19:49:44
Witam, posiadam 1/6 udziału w nieruchomości socjalno-usługowej. 1/2 udziału w budynku jest zajęta hipoteką przez długi innego współwłaściciela. Ja dostałem udział w ramach dożywocia. W jaki (...) czytaj dalej»
-
Adopcja i prawo do urlopu macierzyńskiego
przez: MonikaBc | 2023.1.5 10:34:48
Od 1 stycznia zmieniły się przepisy dotyczące urlopu macierzyńskiego - dotyczy również dzieci starszych, do 14 roku życia. Jestem w trakcie sprawy sądowej o przysposobienie dziecka starszego - (...) czytaj dalej»
-
przez: michaur | 2023.1.8 14:15:15
Dzień dobry, Zwracam się z pytaniem w związku z ulgą 4 plus. W przypadku gdy dziecko urodzi się nawet 31 grudnia ulga jest przyznawana za cały rok, co jednak w przypadku gdy któreś z dzieci ukończy (...) czytaj dalej»
-
przez: demeter | 2023.1.10 5:10:32
Witam! W roku 1991 otrzymałem bezterminowe prawo jazdy oraz siadam bezterminowe badania lekarskie.W 2015 roku skradziono mi dokumenty i wpisano w rubrykę 11 termin ważności uprawnień 2030 rok. Czy (...) czytaj dalej»
-
Obowiązek sprzedaży przedmiotu, anulowanie sprzedaży.
przez: Thaifan | 2023.1.10 10:14:51
Witam, ciekawy i pewnie trudny przypadek. Nna jednej z grup branżowych na portalu społecznościowym umieściłem przedmiot. Zainteresowana osoba odezwała się na 'priv'ie i dogadaliśmy szczegóły. (...) czytaj dalej»
-
Czy będąc na umowie zlecenie można być na L4?
przez: Kolorek1234 | 2023.1.15 13:12:33
Dzień dobry.Jestem zatrudniona na umowę zlecenie,pierwsza umowa była zawarta na 1,5 roku i po tym czasie,została przedłużona na ten sam czas.Pracuje 3 razy w tygodniu po 8-9godzin dziennie.Opłacane (...) czytaj dalej»
-
przez: Galik1987 | 2023.1.15 19:3:17
Chodzi mi że nie złożyłem deklaracji IN-1 czytaj dalej»
-
Szukam kogoś w UK, Ksiegowa - adwokat - od wizy i statusu osiedleńca
przez: Maciek_M | 2023.1.16 16:48:53
Witam. Szukam kogoś kto pomaga załatwiać wizy do UK. Wiadomo prawo się zmieniło , i sam nie jestem w stanie tego ogarnąć. Jeśli jest ktoś kto pomoże to bardzo chętnie zapłacę za pomoc . Sprawa (...) czytaj dalej»
-
jak zmusić alkoholika do leczenia ? mozna to zrobic?
przez: smich | 2023.1.16 21:12:6
Zmusić? To chyba tylko przez sąd... ale ja nie wiem czy takie leczenie coś da. Alkoholik musi sam zdać sobie sprawę z tego, że ma problem. Może najpierw porozmawiaj z terapeutą z Nefo i niech podpowie (...) czytaj dalej»
-
przez: Anna11111 | 2023.1.17 10:10:41
Proszę o poradę. 3 lata temu ,Będąc w nieformalnym związku otrzymałam od partnera 8000 zł na remont mieszkania. Remont był jego pomysłem wiec zwyczajnie wręczył mi te pieniądze bez żadnej (...) czytaj dalej»
-
Czy w lokalu TBS mozna prowadzic dzialalnosc kosmetyczna jako glowne zrodlo utrzymania ?
przez: pika1234 | 2023.1.17 16:0:11
Interesuje mnie czy mozna jezeli tak to na jakiej podstawie argumentowac prowadzenie dzialanosci kosmetyczno uslugowej niezaklocajacej spokoju mieszkancom w mieszkaniu z zasobow tbs? Czy zyczliwy sasiad (...) czytaj dalej»
-
mieszkanie TBS a prowadzenie dzialanosci uslugowej
przez: pika1234 | 2023.1.17 16:7:25
Jezeli posiadam dzialanosc gosp.to cy moge wykonywac ja w lokalu TBS jako glowne zrodlo utrzymania oczywiscie niezaklocajacej porzadku czy spokoju innym mieszkańcom w podzinach dziennych? Jezeli sasiad (...) czytaj dalej»
-
przez: Dawid1256 | 2023.1.17 17:37:2
Witam mam okno 115cmx115cm i chciałabym przedłużyć je na okno balkonowe o szerokości115cm na wysokość 230cm mam uchwale podpisane ze moge zrobic tylko potrzebuje jeszcze ze starostwa pozwolenia (...) czytaj dalej»
-
przez: jj9912 | 2023.1.19 9:15:42
Witam, posiadam działkę, do której dojeżdżam przez działkę sąsiada, tzw. na gębę. Chciałabym postawić tam dom, ale w MPZP jest wzmianka, że obsługa komunikacyjna tej działki jest możliwa (...) czytaj dalej»
-
podatek od majątku dorobkowego
przez: cbrcbr | 2023.1.19 16:27:23
Witam. Wybudowaliśmy z żoną dom na działce żony. Jeśteśmy po rozwodzie i żona postanowiła tam zamieszkać spłacając mi koszty poniesione na budowe domu. W związku z tym że nie jestem współwłascicielem (...) czytaj dalej»
-
Ucieczka ze szpitala psychiatrycznego
przez: bilde222 | 2023.1.20 3:35:46
Witam. Wczoraj uciekłam ze szpitala psychiatrycznego w którym wyraziłam zgodę na leczenie. Choroba to schizofrenia, zgłosiłam przy przyjęciu myśli samobójcze. Byłam w szpitalu tydzień, nie chceli (...) czytaj dalej»
-
Nieuprawnione korzystanie z ulgi podatkowej.
przez: zelka133 | 2023.1.20 12:13:29
Witam. W ubiegłym roku (luty 2022) pracując na zleceniu złożyłam u pracodawcy oświadczenie mówiące o chęci skorzystania z tzw. "ulgi na powrót". W związku z tym przez cały rok 2022 nie odliczano (...) czytaj dalej»
-
przez: Marcin33n | 2023.1.21 14:36:28
Dzień dobry chciałbym założyć firmę nierejestrowaną .. zajmująca się handlem elektronika czy trzeba płacić podatek VAT za elektronikę ? czytaj dalej»
-
Czy mogę donieść na siebie samego do prokuratury i żądać ścigania?
przez: Monarch2023 | 2023.1.21 18:57:13
Proszę wybaczyć moją indolencję, niekompetencję, brak wiedzy oraz język, ale sytuacja zmusiła mnie do zadania takiego pytania. Jestem prostym człowiekiem i nie znam się na prawie ale postaram (...) czytaj dalej»
-
Posiadam mieszkanie ale nikt nie jest w nim zameldowany czy tak może być?
przez: Sibas | 2023.1.22 21:14:16
Witam niedawno otrzymałam mieszkanie w spadku po tacie, zmarł i był jedyną osoba zameldowaną w tym mieszkaniu. Ja jestem zameldowana u mamy jednak niedawno wprowadziłam się do tego mieszkania z (...) czytaj dalej»
-
Wadliwe postanowienie - jak postąpić?
przez: Jadwiga0 | 2023.1.23 4:59:21
Witam. Czy mógłby mi ktoś doradzić rozwiązanie dla mnie korzystniejsze. Otóż mam wydane postanowienie które jest dla mnie niekorzystne i z którego treścią się nie zgadzam. Mogę napisać (...) czytaj dalej»
-
Zmieniłem pracę, zwolniłem się z aktualnej, a nowy pracodawca zmienił zdanie i mnie nie zatrudni
przez: marcin_sq_jaw | 2023.1.23 11:22:8
Witam, bardzo proszę o poradę w przypadku, który mnie spotkał. Próbowałem zmienić pracę, udało mi się przejść pozytywnie etapy rekrutacji i firma do której rekrutowałem zdecydowała (...) czytaj dalej»
-
Zasady umieszczania sygnalizatorów przy skrzyżowaniach
przez: rafal_kierowca | 2023.1.23 14:0:4
Dzień dobry, Już dawno temu na kursie prawa jazdy powiedzieli mi, że sygnalizatory podobnie jak znaki powinny być umieszczone po prawej stronie jezdni (i po lewej jako powtórzenie), lub nad pasem (...) czytaj dalej»
-
Pożyczka udzielona bratu mieszkającemu za granica
przez: N1nj4 | 2023.1.24 8:22:29
Witam, z góry dziękuje za pomoc. Jak wygląda udzielanie pożyczki w rodzinie, w której pożyczkobiorca (brat) mieszka za granicą. Od jakiegoś czasu zdarza mi się pożyczać bratu pewne sumy, (...) czytaj dalej»
-
Zastrzeżony dowód osobisty, a nowa praca.
przez: troo762 | 2023.1.25 11:25:4
Czy mogę podpisać nową umowę o pracę na zastrzezony dowod osobisty? Jakie i czy wgl, konsekwencje może to za sobą nieść? czytaj dalej»
-
przez: Mirek54321 | 2023.1.25 18:26:32
Witam mam pytanie : płace alimenty mojej byłej żonie, mieszkaliśmy w Niemczech i ta mamy rozwód płace z mojej niemieckiej emerytury aż do dziś . Lecz moja była żona wyszła ponownie za mąż (...) czytaj dalej»
-
Klauzula wykonalności wobec jednej z dwóch osób w wyroku eksmisyjnym
przez: szymonwloczewski | 2023.1.27 13:20:20
Dzień dobry, Mam następujący problem. Posiadam prawomocny wyrok nakazujący eksmisję dwóch osób z mieszkania należącego do mnie. Sąd w wyroku nakazał gminie znalezienie lokum socjalnego dla (...) czytaj dalej»
-
Mój ojciec obmacywał moją żonę
przez: Marix498 | 2023.1.27 23:46:4
Zamiast porozmawiać z własnym ojcem, szukasz pomocy na forum prawniczym? Tak chcesz pomóc własnej żonie? Jeśli masz opor i chcesz wyrobić sobie własne zdanie, przyglądaj się zachowaniu ojca (...) czytaj dalej»
-
Wykup domu a wspolnota majatkowa
przez: Paskowa009 | 2023.1.28 10:20:22
Darowizna może być przekazana tylko na ich syna. I to nie ma znaczenia czy mamy wspólnotę majątkowa, gdyż oni mogą sobie zastrzec, że dom darują tylko synowi. Z tym, że nie tego dotyczy moje (...) czytaj dalej»
-
przez: Inkad | 2023.1.29 18:18:33
Witam . Czy można zasięgnąć porady .Będę wdzięczna. Mąż otrzymał w 2020 roku w darowiźnie działkę budowlaną od ojca . Mąż jest zameldowany u ojca , ojciec mieszka na tym terenie ponad (...) czytaj dalej»
-
przez: dorszy | 2023.1.30 9:56:8
Dzień dobry, Mam w rodzinie taką sytuację, brat był w związku partnerskim, mają wspólne dziecko, niestety związek się rozpadł. Ma zasądzone alimenty, niestety na chwilę obecną jest osobą (...) czytaj dalej»
-
Zwolnienia grupowe a okres wypowiedzenia.
przez: foobar | 2023.1.31 22:16:9
Dzień dobry, jestem zatrudniony na umowie o pracę na czas nieokreślony z miesięcznym okresem wypowiedzenia. Znalazłem przepis: ``` Rozwiązanie z pracownikiem stosunku pracy w ramach grupowego zwolnienia (...) czytaj dalej»