Archiwum Forum Maj 2023
(13 tematów na forum)
-
Bonifikata za mieszkanie komunalne - zwrot gdy wynajmuję innym
przez: pokoaw | 2023.5.1 14:22:37
Temat: żądanie zwrotu bonifikaty przez Gminę w momencie wynajęcia mieszkania osobom trzecim. Właściciel lokalu wynajął lokal, a sam wyjechał do pracy do innego miasta. Tam wynajął inny lokal (...) czytaj dalej»
-
Przekształcenie budynku gospodarczego na budynek mieszkalny
przez: paulina_piech | 2023.5.2 10:55:39
Witam. Jestem w trakcie przekształcenia budynku gospodarczego na budynek mieszkalny. 28.04.2023r. upłynął termin odpowiedzi starostwa na moje zgłoszenie zmiany sposobu użytkowania czyli uzyskałam (...) czytaj dalej»
-
Samowola budowlana - zmiana dachu płaskiego na dwuspadowy zamiast rozbiórki
przez: Damianse | 2023.5.2 18:30:25
Dzień dobry. Zastanawiam się czy można jakoś wybrnąć z tej sytuacji. Samowola budowlana, miałem problem z legalizacją ponieważ budynek nie zgodny z mpzp ( zamiasta dachu dwuspadowego płaski). (...) czytaj dalej»
-
Podnajęcie salonu kosmetycznego - wypowiedzenie w trybie nagłym po remoncie
przez: Lbekea | 2023.5.8 7:47:41
Konieczna jest wizyta u dobrego prawnika, który szybko ogarnie taką sprawę. czytaj dalej»
-
Polisa OC nieważna po sprzedaży do komisu - jak uniknąć kary?
przez: kajka_sz | 2023.5.8 9:58:35
Witam, mam taki problem, zakupiłam samochód z komisu 23.03.23 z aktualną polisą oc od 12.03.23-11.03.24. Przy rejestracji auta okazało się że polisa oc nie widnieje w systemie. Okazało się że (...) czytaj dalej»
-
Anulowanie wypowiedzenia umowy najmu garażu w TBS
przez: tojakamil234 | 2023.5.9 13:18:15
Ja bym zostawił czytaj dalej»
-
Dom w SSO - droga dojazdowa w projekcie vs. rzeczywistość
przez: Lbekea | 2023.5.10 8:16:7
Wydaje mi się, że niestety ale raczej będziesz musiał poradzić sobie z tym problemem sam. Możesz też potrzebować czasowej organizacji ruchu drogowego, o czym przeczytać można tutaj https://unistop.pl/projektowanie-organizacji-ruchu-drogowego/co-to-jest-czasowa-organizacja-ruchu-jak-wyglada-projekt-czasowej-organizacji-ruchu (...) czytaj dalej»
-
Sprzedaż mieszkania gdzie mama jest współwłaścicielem - jak uniknąć podatków?
przez: tionia | 2023.5.13 22:38:57
Witam, Chciałabym się dowiedzieć jak najkorzystniej rozwiązać sprzedaż mieszkania, gdzie moja mama jest jego współwłaścicielem. Rodzice kupili mi je w 2007 roku - połowę nabyłam ja (po (...) czytaj dalej»
-
Bezpieczny kredyt 2% - czy przysługuje gdy rodzic zmarł przed sprawą spadkową?
przez: mival | 2023.5.14 7:32:30
Witam serdecznie, Na stronie gov.pl można znaleźć informacje, że program bezpieczny kredyt 2% będzie przysługiwał osobom, które przed dniem udzielenia kredytu nie mogą posiadać: - prawa (...) czytaj dalej»
-
Decyzja WZ przed podziałem działki - czy syn może budować na darowanej części?
przez: *****.*****@*****.*** | 2023.5.16 10:52:0
Pan Kowalski posiadał działkę 1,na którą uzyskał decyzję o warunkach zabudowy. Po uzyskaniu decyzji działka podzieliła się na działki 1a (większa) i 1b(mniejsza). Pan Kowalski chce darować (...) czytaj dalej»
-
Rozliczenie roczne gazu po wyprowadzce z wynajmu - czy właściciel może żądać?
przez: angkr20 | 2023.5.23 12:18:20
Dzień dobry, Chciałabym się dowiedzieć czy po wyprowadzce z mieszkania właściciel może żądać spłaty rocznego rozliczenia za zużycie gazu, który był rozliczany na bieżąco. W trakcie wynajmu (...) czytaj dalej»
-
Naprawa kanalizacji deszczowej na prywatnej działce - kto powinien płacić?
przez: Ziutekczesio20122 | 2023.5.24 23:7:41
Wiem mam problem mam połówkę domu oraz kawałek podwórka w miasteczku. Płacę opłatę za odpływ ścieków wodę lecz odpływ ścieków (stara rora gliniana długość około 15 m często uszkadza (...) czytaj dalej»
-
Zakłócanie ciszy przez sąsiadów w dzień
przez: robert3330 | 2023.5.31 12:19:35
Tak czy inaczej, jedni pójdą drudzy przyjdą też będą hałasować. Może warto w jakąś izolację akustyczną zainwestować. Np. możecie użyć płyt korkowych 40 mm. Powinny dosyć dobrze wygłuszyć (...) czytaj dalej»