Koncesja na sprzedaż alkoholu a firma cateringowa

Pytanie klienta:

""Posiadam firmę cateringową i ostatnio dostałam zapytanie o zorganizowanie pikniku. Klientka chciała, aby oferta zawierała również piwo lane. Jest to impreza rodzinna, nie masowa. Czy w tej sytuacji jest wymagana koncesja? Czy to prawda, że na alkohole niskoprocentowe nie jest wymagana koncesja?""

Odpowiedź prawnika:

W przedstawionym stanie faktycznym konieczne będzie uzyskanie zezwolenia na sprzedaż alkoholu; przepisy ustawy o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi znają zresztą pojęcie "przedsiębiorcy, którego działalność polega na organizowaniu przyjęć" (dla takich przedsiębiorców zezwolenie wydaje się na czas oznaczony nie dłuższy niż 2 lata). Nie ma tu znaczenia, że organizuje Pani "tylko" piknik rodzinny. Liczy się fakt, iż w ramach swej działalności będzie Pani sprzedawać alkohol.

Zezwolenia wydaje się oddzielnie na następujące rodzaje napojów alkoholowych:

  1. do 4,5 % zawartości alkoholu oraz na piwo;
  2. powyżej 4,5 % do 18 % zawartości alkoholu (z wyjątkiem piwa);
  3. powyżej 18 % zawartości alkoholu.

Także zatem i na alkohole niskoprocentowe wymagane jest zezwolenie.

Kto i na jakich zasadach może sprzedawać alkohol?